Teczkownik z Poznania
-
esensis
- Początkujący T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Teczkownik z Poznania
Czołem koledzy,
Czytam forum już od dłuższego czasu, choć rzadko się wypowiadam.
Ostatnio w moim multivanie udało mi się w końcu zatrzymać wycieki oleju, ustawić ładowanie akumulatora (rozregulowane paski i rolka).
Sęk w tym, że za dobrze nie znam się na mechanice i polegam na uczciwości mechaników. Wygląda to tak, że zazwyczaj zrobią co chcą i wezmą tyle ile chcą.
Mam dość tego, że nie jestem pewien co z autem robić, czym się zająć i ile za to brać. Często na forum czytam 'zrób to sam' albo widzę zdjęcia Waszej dobrej roboty.
Dlatego poszukuję dobrego człowieka, który mi pomoże przywrócić życie w moją t4. Dostała przez zimę dużo rdzy, jest kilka niedociągnięć. Chodzi o to, żeby ktoś, kto się na tych autach zna, spojrzał i szczerze powiedział co robić. W jakiej kolejności, czym się nie przejmować a co zrobić natychmiast. Nie chodzi o to, że szukam kogoś kto tanio mi naprawi auto, 'za frajer'.
Szukam kogoś, kto jak dobry kolega będzie potrafił mi powiedzieć co z autem trzeba zrobić. Kto przy piwku (lub herbacie) pomoże mi naprawić kilka usterek (mam zapał do uczenia się rzeczy, ale smykałki czy narzędzi brak) jak niedomykające się drzwi czy uruchomienie tylnej wycieraczki. Oczywiście nic za darmo, chętnie będę płacił, ale nie chce oddawać auta w 'obce ręce', tylko potrzebuje kogoś, kto będzie potrafił doradzić i pomóc. Ktoś, do kogo np. co jakiś weekend będę mógł przyjechać i trochę pogrzebać razem przy aucie, ktoś kto chce dorobić trochę grosza i pomóc przywrócić klasyka do stanu dawnych pięknych czasów.
Auto to Multivan 2.4 Diesel z 93 roku. Ma pełno niepotrzebnych kabli i duperel, które poprzedni właściciel bezmyślnie pchał pod maskę.
Mam nadzieję, że uda mi się kogoś znaleźć kogoś z Poznania, jeśli nie, to będę męczył tutaj na forum, zdjęciami i nagraniami.
Pozdrawiam serdecznie,
Kacper
Czytam forum już od dłuższego czasu, choć rzadko się wypowiadam.
Ostatnio w moim multivanie udało mi się w końcu zatrzymać wycieki oleju, ustawić ładowanie akumulatora (rozregulowane paski i rolka).
Sęk w tym, że za dobrze nie znam się na mechanice i polegam na uczciwości mechaników. Wygląda to tak, że zazwyczaj zrobią co chcą i wezmą tyle ile chcą.
Mam dość tego, że nie jestem pewien co z autem robić, czym się zająć i ile za to brać. Często na forum czytam 'zrób to sam' albo widzę zdjęcia Waszej dobrej roboty.
Dlatego poszukuję dobrego człowieka, który mi pomoże przywrócić życie w moją t4. Dostała przez zimę dużo rdzy, jest kilka niedociągnięć. Chodzi o to, żeby ktoś, kto się na tych autach zna, spojrzał i szczerze powiedział co robić. W jakiej kolejności, czym się nie przejmować a co zrobić natychmiast. Nie chodzi o to, że szukam kogoś kto tanio mi naprawi auto, 'za frajer'.
Szukam kogoś, kto jak dobry kolega będzie potrafił mi powiedzieć co z autem trzeba zrobić. Kto przy piwku (lub herbacie) pomoże mi naprawić kilka usterek (mam zapał do uczenia się rzeczy, ale smykałki czy narzędzi brak) jak niedomykające się drzwi czy uruchomienie tylnej wycieraczki. Oczywiście nic za darmo, chętnie będę płacił, ale nie chce oddawać auta w 'obce ręce', tylko potrzebuje kogoś, kto będzie potrafił doradzić i pomóc. Ktoś, do kogo np. co jakiś weekend będę mógł przyjechać i trochę pogrzebać razem przy aucie, ktoś kto chce dorobić trochę grosza i pomóc przywrócić klasyka do stanu dawnych pięknych czasów.
Auto to Multivan 2.4 Diesel z 93 roku. Ma pełno niepotrzebnych kabli i duperel, które poprzedni właściciel bezmyślnie pchał pod maskę.
Mam nadzieję, że uda mi się kogoś znaleźć kogoś z Poznania, jeśli nie, to będę męczył tutaj na forum, zdjęciami i nagraniami.
Pozdrawiam serdecznie,
Kacper
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Teczkownik z Poznania
Temat się bardziej nadaje do działu Mój bus :) Pokaż foty tego swojego potwora i pytaj w odpowiednim dziale. Powodzenia w walce z wiatrakami hehe :P
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Mając stary samochód z czasem się nauczysz albo się go pozbędziesz. Mam nadzieje, że to nie jedyny Twój pojazd. Wtedy nie ma ciśnienia, że coś pilnie trzeba robić i drożej za to zapłacić.
Sporo daje pojechanie na diagnostykę z prośbą o wyłapanie wszystkiego co się da. To są ludzie co dużo samochodów widzieli jak nie muszą takiego badania rejestrować to nawet nie tak drogo wychodzi. Na taką diagnostykę pojedź bez wanny podsilnikowej bo wtedy znacznie więcej widać. U mnie wypatrzyli cieknący uszczelniacz półosi. Na razie zanotowałem w rozumie ale będę to analizował jak się podbuduję teoretycznie.
Sporo daje pojechanie na diagnostykę z prośbą o wyłapanie wszystkiego co się da. To są ludzie co dużo samochodów widzieli jak nie muszą takiego badania rejestrować to nawet nie tak drogo wychodzi. Na taką diagnostykę pojedź bez wanny podsilnikowej bo wtedy znacznie więcej widać. U mnie wypatrzyli cieknący uszczelniacz półosi. Na razie zanotowałem w rozumie ale będę to analizował jak się podbuduję teoretycznie.
-
esensis
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ale jak sie nauczyć gdy sie nie ma do tego w ogole smykałki?:D
Zdjęcia wrzucę jak bede miał chwile żeby porobić.
To mój jedyny samochód, pierwszy i nie chce z niego rezygnować dla czegoś nowszego.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zdjęcia wrzucę jak bede miał chwile żeby porobić.
To mój jedyny samochód, pierwszy i nie chce z niego rezygnować dla czegoś nowszego.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
esensis
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dobra koledzy, wrzucam zdjęcia tego potworka. Jest ze mną od lipca 2015. Zrobiłem już ponad 20 tysięcy kilometrów. Mimo kilku(nastu) wad jestem z niego zadowolony, myślę, że wart jest doinwestowania. Przejechałem nim całą Polskę i Bałkany. Od morza do gór się zawsze wspinał i nigdy nie zawiódł. Po kupnie wymieniłem rozrząd, filtry, płyny, przednią szybę. 3 tygodnie temu doszczelniłem silnik bo się pocił, wstawiłem nowy akumulator, zregenerowany alternator. Niestety przez zimę więcej stał niż jeździł i złapał dużo rdzy (przed zimą nie było aż tyle). myślicie że sytuacja jest bardzo zła czy jeszcze do uratowania? specjalnie dałem zdjęcie na którym bliżej widać jak to wygląda. 2.4 diesel 1993 rok. klima (raczej dołożona), webasto niestety nie działa i nie wiem czy da się uruchomić. w silniku coś czasem rzęzi, ciężko wbija się jedynke (może jest to powiązane?). mimo to jeździ codziennie i pali praktycznie na dotyk. jakieś pytanka sugestie zapraszam
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2016, 17:42 przez esensis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
W porównaniu do mojego... nówka sztuka :) Gratulacje!
Co do rdzy to odskrob to co luzne i zamaluj Brunoxem zanim porobią sie dziury na wylot i szukaj jakiegos blacharza. Jesli musisz jeździć na codzień to masz problem...
Co do rdzy to odskrob to co luzne i zamaluj Brunoxem zanim porobią sie dziury na wylot i szukaj jakiegos blacharza. Jesli musisz jeździć na codzień to masz problem...
-
esensis
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
nie, nie, nie muszę, mógłbym go odstawić na jakiś czas. orientujesz się kolego jaki koszt takiej naprawy blacharskiej tak mniej więcej?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
nie ma czegoś takiego jak mniej wiecej, bo zależy u kogo i jakimi materialami. Ja na prowincji pospawałem dziury w progach, rantach blotnikow i jednym miejwscu w podlodze, zabezpieczyłem podwozie oraz pomalowalem do polowy wysokosci dzwi w busie za 1400, a np za wymiane stuknietego blotnika kupionego przeze mnie i pomalowanie srebrnym metalikiem w Corolli dalem 700 w Warszawie. No ale bus ma zwykły lakier i czekałem okolo miesiąca a osobowke mi zrobili suuuper i w dwa dni.esensis pisze:orientujesz się kolego jaki koszt takiej naprawy blacharskiej tak mniej więcej?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Zerknij tu: http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=12&t=12716esensis pisze:Dobra koledzy, wrzucam zdjęcia tego potworka.