Sworznie (bolce) zawiasów drzwi przednich
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
gregmarsden
- Nowy T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Sworznie (bolce) zawiasów drzwi przednich
Witam
Mam T4 z 1993. Opadają drzwi przednie z obu stron. Gdy otwarte drzwi podnoszę i opuszczam wyczuwalny jest wyraźny, spory luz na zawiasach. Trudno się też zamykają.
Wywnioskowałem, że najprawdopodobniej zużyte są sworznie zawiasów. Zakupiłem komplet i teraz zastanawiam się jak wybić te stare z zawiasów. Zawiasy spawane.
Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Szperałem na forum, ale nic konkretnego nie znalazłem.
pozdrawiam Czcigodne Grono
Mam T4 z 1993. Opadają drzwi przednie z obu stron. Gdy otwarte drzwi podnoszę i opuszczam wyczuwalny jest wyraźny, spory luz na zawiasach. Trudno się też zamykają.
Wywnioskowałem, że najprawdopodobniej zużyte są sworznie zawiasów. Zakupiłem komplet i teraz zastanawiam się jak wybić te stare z zawiasów. Zawiasy spawane.
Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Szperałem na forum, ale nic konkretnego nie znalazłem.
pozdrawiam Czcigodne Grono
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: Sworznie (bolce) zawiasów drzwi przednich
Ja mam to samo ale jeszcze nie kupilem nowych bolcòw. Możesz podać jakies szczegóły typu gdzie i za ile?
-
gregmarsden
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Kupiłem na Allegro. Jakieś grosze, 2-3 zł za szt.Ja mam to samo ale jeszcze nie kupilem nowych bolcòw. Możesz podać jakies szczegóły typu gdzie i za ile?
Tylko nie wiem jak zabrać się za wymianę. Boję się walić młotkiem na oślep w zawias.
-
gregmarsden
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Nowe. Przypuszczam, że nie da się zdemontować ich bez zniszczenia.Probe041 pisze:Używki czy nowe?
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: carawell
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Da radę, potrzebujesz tylko jakiś porządny wybijak i młotek najważniejsze to je ruszyć jak już drgną to je póżniej kombinerkami i małą śrubką wybijesz do końca i dobrze jeszcze jest podstęplować zawias wtedy nie tak bardzo amortyzuje przy wybijaniu
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Wyglada, że słowa kluczowe to:
vw hinge pin removal tool
Cos w rodzju ściągacza. Stosowany w Garbusie, ktory ma zawiasy na deszczu.
Jestem gotów wesprzeć finansowo popełnienia takiego toola :)
@zyraza pytanie od ktorej strony walić czyli inaczej od ktorej strony były wciskane. Do dolnego zawiasu marne dojście nawet od góry.
vw hinge pin removal tool
Cos w rodzju ściągacza. Stosowany w Garbusie, ktory ma zawiasy na deszczu.
Jestem gotów wesprzeć finansowo popełnienia takiego toola :)
@zyraza pytanie od ktorej strony walić czyli inaczej od ktorej strony były wciskane. Do dolnego zawiasu marne dojście nawet od góry.
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
ja mam wciskane od strony koła do lusterka bocznego ,czyli lał bym odwrotnie
dostęp mam taki sam jak ty ,ale jak masz przynajmniej półmetrowy wybijak to żeby go ruszyć nie ma problemu jak siła będzie trochę ze skosa
dostęp mam taki sam jak ty ,ale jak masz przynajmniej półmetrowy wybijak to żeby go ruszyć nie ma problemu jak siła będzie trochę ze skosa
-
gregmarsden
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Więc młotkiem walić od góry? Oba zawiasy (dolny i górny) tak samo?zyraza pisze:ja mam wciskane od strony koła do lusterka bocznego ,czyli lał bym odwrotnie
Przy późniejszym montażu nie będzie jak podstęplować :( Przyjdzie auto na dach obrócić.
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
możesz go"wydachować" ale możesz też położyć jakiś cięższy młotek na zawiasie przy wbijaniu nowego swożnia który zadziała jak kowadło
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Po czym poznałeś, że były wciskane od dołu? Bo u mnie oba końce są pomalowanezyraza pisze:ja mam wciskane od strony koła do lusterka bocznego
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
w takim razie jeszcze dwa pytania:zyraza pisze:bolec u mnie ma łeb
1. który rocznik, lub inaczej zawiasy spawane czy przykręcane?
2. można prosic o fotkę jednego zawiasu?
-
wielki_cin
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: MULTI
- Kontakt:
Ja zrobiłem taki patent: kupiłem/nie pamietam czy od t2 czy od garbusa/ tulejki zawiasów drzwi.Sa z siateczki miedzianej w kształcie kapelusza,wystarczy lekko je dopasować i bez wybijania swożni i kombinacji.Pieknie się ułożyły i 3 rok leci bez luzu.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Przy spawanych zawiasach sugerowałbym odpuścić sobie nawalnie młotkiem, bo przy jednym niecelnym strzale mozn skrzywić zawias i będzie lipa. Do tego sa specjalne narzędzie, np:
http://images.thesamba.com/vw/gallery/pix/920992.jpg
Przy przykręcanym zawiasie to mozna kupić uzywany zawias i to nawet w kolorze za 15-20pln. Najlepiej kupowac te od strony pasażera, z założenia są mniej wyrobione a są symetryczne i pasuja na stronę kierowcy
http://images.thesamba.com/vw/gallery/pix/920992.jpg
Przy przykręcanym zawiasie to mozna kupić uzywany zawias i to nawet w kolorze za 15-20pln. Najlepiej kupowac te od strony pasażera, z założenia są mniej wyrobione a są symetryczne i pasuja na stronę kierowcy
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
wielki_cin mogłbyś przetłumaczyć z polskiego na nasze o co chodzi z tymi tulejkami? <szok>
Już wiem, że bolce są ogólnovolkswagenowe, mają numer 321831421 i że Benepol ich nie ma w ofercie, natomiast sa wszedzie aftermarketowe po kilka zlotych za sztukę. Czyli zostaje wystrugać przyrząd. Na razie na celowniku jest ścisk śubowy typu c, tylko nie mam koncepcji jak zastąpić pokętło łbem śruby.
Już wiem, że bolce są ogólnovolkswagenowe, mają numer 321831421 i że Benepol ich nie ma w ofercie, natomiast sa wszedzie aftermarketowe po kilka zlotych za sztukę. Czyli zostaje wystrugać przyrząd. Na razie na celowniku jest ścisk śubowy typu c, tylko nie mam koncepcji jak zastąpić pokętło łbem śruby.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Wielki_cin pisze o ,,tulejkach" które oryginalnie są w zawiasie. Tulejka jeśli można to tak nazwać jest w części zawiasy która jest przykręcenia do drzwi i w nią wchodzi sworzeń. Wykonana ona jest nie z miedzianej a z mosiężnej cieniutkiej i drobniutkiej siateczki. Sam chętnie bym coś takiego kupił bo u mnie z tyłu w skrzydełka pozostało po tych tulejkach tylko wspomnienie niestety ja nigdzie nie natknąłem się na takie coś w sprzedaży. Załączam foto poglądowe aby zobrazować o co chodzi, tak mniej więcej wygląda ta tulejka wykonana w oryginale z tej cieniutkiej i drobnej siateczki:Adampio pisze:wielki_cin mogłbyś przetłumaczyć z polskiego na nasze o co chodzi z tymi tulejkami? <szok>
Już wiem, że bolce są ogólnovolkswagenowe, mają numer 321831421 i że Benepol ich nie ma w ofercie, natomiast sa wszedzie aftermarketowe po kilka zlotych za sztukę. Czyli zostaje wystrugać przyrząd. Na razie na celowniku jest ścisk śubowy typu c, tylko nie mam koncepcji jak zastąpić pokrętło łbem śruby.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Tak przypuszczałem, ale zwiodło mnie to:xxxkamil pisze:Wielki_cin pisze o ,,tulejkach" które orginalnie są w zawiasie. Tulejka jeśli można to tak nazwać jest w części zawiasy która jest przykręcenia do drzwi i w nią wchodzi sworzeń. Wykonana ona jest nie z miedzianej a z mosiężnej cieniutkiej i drobniutkiej siateczki.
bo jak taką tulejkę wymienić bez wybijania sworznia? :shock:wieki_cin pisze:tulejki zawiasów drzwi.Sa z siateczki miedzianej w kształcie kapelusza,wystarczy lekko je dopasować i bez wybijania swożni i kombinacji.
Stawiam hipotezę, że w momencie zmiany zawiasów na obustronnie przykręcane (około roku1996) pojawiła się ta tulejka jako niewymienny element wymiennych zawiasów, bo w tym samym czasie zniknął bolec jako cześć zamienna. Może ktoś robi takie tulejki ale VW chyba nie miał nigdy tego w ofercie części zamiennych.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
No właśnie kolega wcześniej coś pokręcił bo tej tulejki nie da się wymienić/założyć bez wybicia sworznia. I tak jak piszesz VW nie przewidział tego jako element wymienny i nie występuje jako część zmienna, dlatego jestem bardzo ciekawe gdzie zdobył te tulejki wielki_cin. Nie wiem jak to jest w starszych, ja mam 97 i we wszystkich zawiasach przednich i tylnych są te ,,tulejki". Sworznie są u mnie wszystkie wciskane od góry. Ja u siebie tego nie robiłem bo jeszcz nie mam takiej potrzeby ale przy wymianie sworznia pokusił bym się o rozwiercenie zawiasu przykręcanego do drzwi i dopasowanie/wprasowanie właśnie jakiejś tulejki mosiężnej aby nowy sworzeń nie miał luzów bo na starym zawiasie nowy sworzeń i tak będzie miał łuzy.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Podobne tulejki z siatki sa w tylnych zawiasach do skrzydelek.
Myslalem ze to jakas rzezba poprzednikow jak u siebie zawiasy z tylu robilem <59>
Ja zawijalem podobne ze znalezionej w pracy siatki mosieznej (lepsza by byla chyba z brazu) i do dzisiaj nie wyglada zeby cos im dolegalo.
Sworznie w zawiasach wyszly dopiero po konkretnym podgrzaniu palnikiem,wiec nie jestem do konca pewien czy samym mlotkiem na samochodzie pojda.
Myslalem ze to jakas rzezba poprzednikow jak u siebie zawiasy z tylu robilem <59>
Ja zawijalem podobne ze znalezionej w pracy siatki mosieznej (lepsza by byla chyba z brazu) i do dzisiaj nie wyglada zeby cos im dolegalo.
Sworznie w zawiasach wyszly dopiero po konkretnym podgrzaniu palnikiem,wiec nie jestem do konca pewien czy samym mlotkiem na samochodzie pojda.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
To jest myśl, siatka mając oczka ma gdzie się odkształcić w odróżnieniu od folii miedzianej, którą kiedyś w podobnym celu używałem.kurol pisze:Ja zawijalem podobne ze znalezionej w pracy siatki mosieznej
Tę siatkę wkładałeś na całej długości otworu na bolec (na całej wyskości zawiasu) czy tylko np. w części środkowej?
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Na calej dlugosci.
Dalem dluzszy rulon i wywinalem poluchem kolnierze,bo wydawalo mi sie ze tak bylo wczesniej.
Oczywiscie tylko w czesci srodkowej zawiasu.
Dalem dluzszy rulon i wywinalem poluchem kolnierze,bo wydawalo mi sie ze tak bylo wczesniej.
Oczywiscie tylko w czesci srodkowej zawiasu.