Biała T4 w longu
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: VW T4 holenderka
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Biała T4 w longu
Witam szanowne grono,
Dotychczas posiadałem czerwoną strzałę, niestety autko bez haka, wspomagania, kupione tanio , zrobiłem całą mechanikę i w rok pykło 14tys km. Ale nie wszystko można przewieźć, stąd padła decyzje o szukaniu longa i koniecznie z tyłu dzielone drzwi nie klapa i wspomaganie , hak ( jakiś koszt mniej ) .
Auto w jednych rękach od nastu lat, w 1998 sprowadzone do PL, a tak swój żywot kręciło wożąc ciuchy na Tuszyn, ostatnie trzy lata zaniedbane, służyło w gospodarstwie bardziej i po okolicznych znajomych. Cena była dobra, auto nie zgnite , naprawdę tak zdrowej budy dawno nie widziałem od spodu, a że mechanika leży to wiadomo , przebieg licznikowy 411900km w momencie zakupu. Auto skręca, hamuje, jedzie prosto, szpachla na tylnych drzwiach, auto odmalowane parę lat temu, może i dobrze, środek nie umordowany, choć śmierdzi obornikiem. Szyby w oryginale, ten sam rok i nr się zgadzają.
W planach doprowadzenie do używalności , od czasu do czasu wożenie motocykli, pociągnięcie przyczepy, budowa domu etc, trzecie auto w domu ( w sumie robota lekka jak poprzednik) A będzie co robić bo jest trzoda i dramat..... auto ma nazakładane z trzy blokady bo w latach 90tych kradli .... muszę powyrzucać wszystko bo pobór prądu w granicy się mieści 0,1A. Na tą chwilę szybki przegląd autka i lista jest pokaźna, część rzeczy pokupiłem, niektóre miałem ...
- rozrząd pasek INA / napinacz automatyczny INA / śruba / nakrętka
- termostat Vernet + uszczelki i oringi
- uszczelka pod pokrywę zaworową Elring plus małe uszczelki nad śruby i pod
- płyn do wspomagania 1L swag ( zielony minerał )
- pasek klinowy wspomagania Gates
- pasek wielorowkowy Dayco
- koło zębate ze śrubą Topran w mega dziwnej promocji 35zł ... wziąłem, najwyżej nie wykorzystam
- uszczelniacz wałka rozrządu i wału korbowego Corteco
- uszczelka podstawy filtra Elring
- prawa manżeta maglownicy Febi
- pompa wody Airtek
- filtr powietrza noname
- sworznie 2 górne, 1 dolny SWAG ( miałem na stanie więc nie będę cudował z kupowanie Lemforderów )
- łączniki stabilizatora Delphi
Lista będzie rosnąć ale najpierw to ogarnę ,na tą chwilę zdjąłem pokrowce , właśnie wyjąłem z prania, na dniach czyszczenie środka APC Nielsenem.Pokrowce ktoś solidne kupił bo wytrzymały pranie <taniec>
Na sam koniec smaczek , co zrobić jak się rolka napinająca zepsuje? napiąć ją na stałe <01> Powinno się wrzucić takie zdjęcie na Polakpotrafi.
Dotychczas posiadałem czerwoną strzałę, niestety autko bez haka, wspomagania, kupione tanio , zrobiłem całą mechanikę i w rok pykło 14tys km. Ale nie wszystko można przewieźć, stąd padła decyzje o szukaniu longa i koniecznie z tyłu dzielone drzwi nie klapa i wspomaganie , hak ( jakiś koszt mniej ) .
Auto w jednych rękach od nastu lat, w 1998 sprowadzone do PL, a tak swój żywot kręciło wożąc ciuchy na Tuszyn, ostatnie trzy lata zaniedbane, służyło w gospodarstwie bardziej i po okolicznych znajomych. Cena była dobra, auto nie zgnite , naprawdę tak zdrowej budy dawno nie widziałem od spodu, a że mechanika leży to wiadomo , przebieg licznikowy 411900km w momencie zakupu. Auto skręca, hamuje, jedzie prosto, szpachla na tylnych drzwiach, auto odmalowane parę lat temu, może i dobrze, środek nie umordowany, choć śmierdzi obornikiem. Szyby w oryginale, ten sam rok i nr się zgadzają.
W planach doprowadzenie do używalności , od czasu do czasu wożenie motocykli, pociągnięcie przyczepy, budowa domu etc, trzecie auto w domu ( w sumie robota lekka jak poprzednik) A będzie co robić bo jest trzoda i dramat..... auto ma nazakładane z trzy blokady bo w latach 90tych kradli .... muszę powyrzucać wszystko bo pobór prądu w granicy się mieści 0,1A. Na tą chwilę szybki przegląd autka i lista jest pokaźna, część rzeczy pokupiłem, niektóre miałem ...
- rozrząd pasek INA / napinacz automatyczny INA / śruba / nakrętka
- termostat Vernet + uszczelki i oringi
- uszczelka pod pokrywę zaworową Elring plus małe uszczelki nad śruby i pod
- płyn do wspomagania 1L swag ( zielony minerał )
- pasek klinowy wspomagania Gates
- pasek wielorowkowy Dayco
- koło zębate ze śrubą Topran w mega dziwnej promocji 35zł ... wziąłem, najwyżej nie wykorzystam
- uszczelniacz wałka rozrządu i wału korbowego Corteco
- uszczelka podstawy filtra Elring
- prawa manżeta maglownicy Febi
- pompa wody Airtek
- filtr powietrza noname
- sworznie 2 górne, 1 dolny SWAG ( miałem na stanie więc nie będę cudował z kupowanie Lemforderów )
- łączniki stabilizatora Delphi
Lista będzie rosnąć ale najpierw to ogarnę ,na tą chwilę zdjąłem pokrowce , właśnie wyjąłem z prania, na dniach czyszczenie środka APC Nielsenem.Pokrowce ktoś solidne kupił bo wytrzymały pranie <taniec>
Na sam koniec smaczek , co zrobić jak się rolka napinająca zepsuje? napiąć ją na stałe <01> Powinno się wrzucić takie zdjęcie na Polakpotrafi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2016, 8:42 przez W.B, łącznie zmieniany 1 raz.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
Józefoo
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Biała T4 w longu
O widzę podobnie jak u mnie tez miałem t4 za 3 koła zrobiło 15 tysi zarobiło teraz kupiłem longa z nadbudową poprawiłem mechanikę blachę i się cieszę. Powodzenia.
-
urq
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 x 2
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Hehe, moje pierwsze T4 było w maksie 1.9 TD za 3700... wyremontowałem jedynie zawias na częściach Mayle HD i... nastukałem ponad 300tysi w 3 lata..
Nie ma się co napinać na lemfordery, wytrzymują tyle co inne znane a kosztują dwa razy więcej...
Auto masz fajne, dobrze wygląda, acz sworznie jak już wymieniasz to wymień wszystkie..., do tego końcówki drążków i amory, geometria i spokój na lata a w gratisie komfort...
Szerokości....
Nie ma się co napinać na lemfordery, wytrzymują tyle co inne znane a kosztują dwa razy więcej...
Auto masz fajne, dobrze wygląda, acz sworznie jak już wymieniasz to wymień wszystkie..., do tego końcówki drążków i amory, geometria i spokój na lata a w gratisie komfort...
Szerokości....
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Parę popołudni i robota drgnęła, wymieniłem:
- wszystkie 4 sworznie Swag
- łączniki stabilizatora
- lewa końcówka drążka Swag
- prawa osłona maglownicy
- lewy przegub zewnętrzny Metelli Rozrusznik oddałem do zaznajomionej firmy: zregenerowany na oryginałach Boscha nowy szczotko-trzymacz /bendiks/bieżnia/tulejki/uszczelniacz.
Niedawno ktoś wymieniał tarcze i klocki, ale niestety tłoczki beton, suche bez smaru, ledwie chodzą, śruby ruchome na jarzmach ostatni gwizdek , tak samo miejsca styku klocka nie oczyszczone:) welcome to Poland. Jutro odbieram zestaw naprawczy zacisków, dziwna średnica tłoczka bo 54mm. A później auto jedzie na kanał i będzie walka dalej:) Przynajmniej nie w pojedynke.
- wszystkie 4 sworznie Swag
- łączniki stabilizatora
- lewa końcówka drążka Swag
- prawa osłona maglownicy
- lewy przegub zewnętrzny Metelli Rozrusznik oddałem do zaznajomionej firmy: zregenerowany na oryginałach Boscha nowy szczotko-trzymacz /bendiks/bieżnia/tulejki/uszczelniacz.
Niedawno ktoś wymieniał tarcze i klocki, ale niestety tłoczki beton, suche bez smaru, ledwie chodzą, śruby ruchome na jarzmach ostatni gwizdek , tak samo miejsca styku klocka nie oczyszczone:) welcome to Poland. Jutro odbieram zestaw naprawczy zacisków, dziwna średnica tłoczka bo 54mm. A później auto jedzie na kanał i będzie walka dalej:) Przynajmniej nie w pojedynke.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Mi dolny sworzeń Mayle HD wytrzymał 7000km a lemfordera mam co najmniej 2 lata i gra gitara, więc z tym bym dyskutował.urq pisze:Hehe, moje pierwsze T4 było w maksie 1.9 TD za 3700... wyremontowałem jedynie zawias na częściach Mayle HD i... nastukałem ponad 300tysi w 3 lata..
Może akurat trafiłem na trefny egzemplarz, bo mam jeszcze inne częsci Mayle w aucie i jak na razie jeżdżą, ale fakty są jakie są.
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Wieści z kanału:
- wymieniony rozrząd, dolne koło i śruba, wszystkie uszczelniacze i uszczelkę pod pokrywą od zaworów
- zrzucona skrzynia, nowe uszczelniacze corteco i olej
- nowy uszczelniacz pod sprzęgłem corteco
- przegub wew. LPR
- uszczelniona podstawa filtra oleju
- wymieniona pompa wody i termostat
- wymieniona uszczelka wydechu na łączeniu kolektora z portkami
- wymyty silnik,skrzynia i komora silnika
- wymieniona manżeta przekładni
- wywalone alarmy,blokady i fanaberie
- wymieniony filtr powietrza
Po wywaleniu "alarmów" pobór na postoju spadł z 0,11A na 0,03A. Ale i tak auto psikusi <01> wsiadam przekręcam kluczyk, migają wszystkie kontrolki dolne i puka przekaźnik 104 <krzyk> jutro walczymy
- wymieniony rozrząd, dolne koło i śruba, wszystkie uszczelniacze i uszczelkę pod pokrywą od zaworów
- zrzucona skrzynia, nowe uszczelniacze corteco i olej
- nowy uszczelniacz pod sprzęgłem corteco
- przegub wew. LPR
- uszczelniona podstawa filtra oleju
- wymieniona pompa wody i termostat
- wymieniona uszczelka wydechu na łączeniu kolektora z portkami
- wymyty silnik,skrzynia i komora silnika
- wymieniona manżeta przekładni
- wywalone alarmy,blokady i fanaberie
- wymieniony filtr powietrza
Po wywaleniu "alarmów" pobór na postoju spadł z 0,11A na 0,03A. Ale i tak auto psikusi <01> wsiadam przekręcam kluczyk, migają wszystkie kontrolki dolne i puka przekaźnik 104 <krzyk> jutro walczymy
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Problemy elektryczne były spowodowane słabą masą :) Ale temat opanowany.
Na razie zrobiłem z 2000km, oleju troszkę pociąga , z maks na śr przedziału, zresztą turbo ma luz na wirniku, poci się na połówkach przyszłościowo trzeba to zrobić.
Przy okazji wyszło czemu auto kupiłem zatankowane do pełna, im mniej w baku tym się zapowietrza.
- wymieniony filtr paliwa Mann
- wymieniony trójnik przy filtrze
- wymienione przelewy na wtryskach
Podejrzewam albo pompę wtryskową albo coś z ssakiem w baku, bo cała reszta sprawdzona, a pompa nie była ruszana od nowości.
Na razie zrobiłem z 2000km, oleju troszkę pociąga , z maks na śr przedziału, zresztą turbo ma luz na wirniku, poci się na połówkach przyszłościowo trzeba to zrobić.
Przy okazji wyszło czemu auto kupiłem zatankowane do pełna, im mniej w baku tym się zapowietrza.
- wymieniony filtr paliwa Mann
- wymieniony trójnik przy filtrze
- wymienione przelewy na wtryskach
Podejrzewam albo pompę wtryskową albo coś z ssakiem w baku, bo cała reszta sprawdzona, a pompa nie była ruszana od nowości.
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Powodzenia w doprowadzaniu do stanu używalności. Osobiście też jestem na tym etapie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Magik
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 1
- Model:
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
też muszę wywalić alarm , a miałeś może jakieś dodatkowe odcięcie np pod dywanikiem ? bo mnie wkurza a nie wiem czy jak wywalę nie narobię sobie problemów
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Miałem wyłącznik koło ręcznego:) i z jeden w fotelu kierowcy.
U mnie wszystko było lutowane w puszce bezpieczników , więc wywaliłem wszystko i polutowałem jak było w fabryce i tyle.
Busikowi przybyły kolejne tysiące, ostatnio 900km jednego dnia, śr przelotowa 105-108km/h , chyba mam szybszą piątkę niż w poprzednim. Spala też przyzwoicie bo 7,2-7,5L.
- nowe opony na przód nalewki z Targumu wielosezonowe
- ustawiona geometria ( zbieżność , osie przód/tył , WSZ ) - teraz prowadzi się jak po sznurku.
U mnie wszystko było lutowane w puszce bezpieczników , więc wywaliłem wszystko i polutowałem jak było w fabryce i tyle.
Busikowi przybyły kolejne tysiące, ostatnio 900km jednego dnia, śr przelotowa 105-108km/h , chyba mam szybszą piątkę niż w poprzednim. Spala też przyzwoicie bo 7,2-7,5L.
- nowe opony na przód nalewki z Targumu wielosezonowe
- ustawiona geometria ( zbieżność , osie przód/tył , WSZ ) - teraz prowadzi się jak po sznurku.
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Ostatnio była misja ratunkowa znajomego , któremu moto umarło w Austrii.
Busik przejechał trasę idealnie, na pusto 7,35 z przelotową 105km/h , wracając 3 osoby plus 2 motocykle 8L.
Kolejna usterka naprawiona po partaczach, auto delikatnie ciągło powietrze jak spadał poziom w zbiorniku, wymieniłem wkład zbiornika na nowy + nowy przewód filtr/bak zasilający bo ktoś go sztukował w dwóch miejscach, a wszystko ładnie w peszlu schowane , nawet nie przyszło mi do głowy.....
W planach montaż CB , unidena 520xl wygrzebałem ze swoich kazamatów , został zakup mocowania i anteny.
Tak dobrze mi się śmiga, że postanowiłem że szukam jeżdzącego swapa na 1z + wtryski 216 + program, docelowo by było około 125km w miarę bezdymnie. Czas pokaże czy jeszcze przed zimą wystartujemy z tematem czy już na wiosnę.
Busik przejechał trasę idealnie, na pusto 7,35 z przelotową 105km/h , wracając 3 osoby plus 2 motocykle 8L.
Kolejna usterka naprawiona po partaczach, auto delikatnie ciągło powietrze jak spadał poziom w zbiorniku, wymieniłem wkład zbiornika na nowy + nowy przewód filtr/bak zasilający bo ktoś go sztukował w dwóch miejscach, a wszystko ładnie w peszlu schowane , nawet nie przyszło mi do głowy.....
W planach montaż CB , unidena 520xl wygrzebałem ze swoich kazamatów , został zakup mocowania i anteny.
Tak dobrze mi się śmiga, że postanowiłem że szukam jeżdzącego swapa na 1z + wtryski 216 + program, docelowo by było około 125km w miarę bezdymnie. Czas pokaże czy jeszcze przed zimą wystartujemy z tematem czy już na wiosnę.
-
Pimo
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Brak
- Kontakt:
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
419.000 km
- nowe tuleje wahaczy dolnych przód 4 szt - Ruville
- łączniki stabilizatoru Ruville
- cylinderki hamulcowe tył Mayle i ustawiony ręczny na nowo
Doszła naklejka forumowa na drzwi:)
- nowe tuleje wahaczy dolnych przód 4 szt - Ruville
- łączniki stabilizatoru Ruville
- cylinderki hamulcowe tył Mayle i ustawiony ręczny na nowo
Doszła naklejka forumowa na drzwi:)
Ostatnio zmieniony 15 paź 2016, 15:55 przez W.B, łącznie zmieniany 1 raz.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
421000 km
- zamocowałem antenę CB LEMM AT 1200 od Konektora w mega promocji
- dodatkowo wygrzebałem Unidena 520xl wersja filipiny, już zamocowany, przewód ładnie przeprowadziłem nad podsufitką i po słupki
- na podsufitkę kabiny dałem nowy materiał bo stara śmierdziała i była do prania.
Test odpalania auto przeszło wielokrotnie, -22, dwa grzania świec i z pół obrotu pali.
Kupiłem ładne felgi 16, aluminiowe, w idealnie proste, do odświeżenia. Będą czekały aż zawita 1z <01>
- zamocowałem antenę CB LEMM AT 1200 od Konektora w mega promocji
- dodatkowo wygrzebałem Unidena 520xl wersja filipiny, już zamocowany, przewód ładnie przeprowadziłem nad podsufitką i po słupki
- na podsufitkę kabiny dałem nowy materiał bo stara śmierdziała i była do prania.
Test odpalania auto przeszło wielokrotnie, -22, dwa grzania świec i z pół obrotu pali.
Kupiłem ładne felgi 16, aluminiowe, w idealnie proste, do odświeżenia. Będą czekały aż zawita 1z <01>
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Anteny na stałe montowałem z 10 razy, mam swój patent, wszystko wklejam na sylikon RTV Multibonda . Otwór możliwie jak najmniejszy, od spodu dodatkowo mały arkusz blachy by mniej pracowało.ozyrys486 pisze:ładne
dobrze zabezpieczyłeś miejsce montażu anteny ?
Jest szczelnie, dobra masa, swr 1,1.
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Z nowości zakupiłem golfa z silnikiem 1z z 1996r, wyposażony dodatkowo w climatronic i tempomat.... w kombi ( variant) . Piękny , na 15 felgach, pięknie zgnity. Ale silnik chodzi bezdymowo, pali od strzała, turbo się kręci, śmiga jak złoto. Gdyby nie był zgnity to żal go ciąć. Z 20 metrów wygląda bajecznie :) można nawet na podryw jechać. Bliżej wiosny będę działać dalej.
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Fajny był ten golfik za czasów swojej młodości na pewno. Teraz jest dojechany <krzyk>flax pisze:mowisz, ze laski w lodzi youngtimery leca? pelna hipsterka...
gratulacje :)
Dzisiaj po nocy na dworze, -8 było odpalił od strzała pomimo że dwie świeczki grzeją bo przewody na tej czarnej listwie zasilającej są pourywane do 2 świeczek. Pytałem w sklepie o nową taką listwę i nigdzie nie ma, a szkoda. Co tu dużo gadać trzeba zrobić rozrząd na wejściu, pompę wody i uszczelniacze na wale i wałku i można turlać się dalej do czasu swapa. Zrobiłem diagnostyke vag-comem i mini vagiem, błędów brak, w blokach pomiarowych też jakoś nie odchodzi od normy.
Wczoraj zanim kupiliśmy tego obejrzeliśmy 1 passata b4, 2 vento, 2 golfy z 1z i 1 z afnem. Ten był w sumie nie za drogi bo z opłatami do sierpnia jakieś 1,5kzł. A to co oglądaliśmy powinno w hucie dawno leżeć.... jak ludzie się nie boją jeździć to ja nie wiem.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Konektory do naprawy tej listwy dostaniesz tutaj http://www.naap.pl/index.php?route=prod ... uct_id=288
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dzięki Probe za info;) zaraz zamawiam.
Dzisiaj co by Das Golf troszkę pojeździł poleciałem po fotele, które będę montował na przód do t4. Fotele z Sharana, obrotowe, podgrzewane, regulacje wszystkie działają, cena nawet nawet bo 210 za dwa, tyle co wyprać i montuję na profilu. Przy okazji fota ze środka <cool>
Dzisiaj co by Das Golf troszkę pojeździł poleciałem po fotele, które będę montował na przód do t4. Fotele z Sharana, obrotowe, podgrzewane, regulacje wszystkie działają, cena nawet nawet bo 210 za dwa, tyle co wyprać i montuję na profilu. Przy okazji fota ze środka <cool>
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Pasuje rozstaw śrub od sharana galaxy do t4 czy jakaś przeróbka? I daj znaka czy siedzi się niżej czy wyżej. Z góry dzieki.
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt: