radio gamma V do t4
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
radio gamma V do t4
witam,
w chwili obecnej mam radio alpha iv ale funkcjonalność tego radia jak sami wiecie jest godna pożałowania
chce zamontować gamme V (moim zdaniem najlepsze z dostępnych oryginałów) i teraz pytanie czy będzie pasować bez żadnych przeróbek do t4 z roku 2000. Bo wiem że w starszych t4 90-95 nie pasowala i trzeba bylo coś przerabiac w kostkach.
w chwili obecnej mam radio alpha iv ale funkcjonalność tego radia jak sami wiecie jest godna pożałowania
chce zamontować gamme V (moim zdaniem najlepsze z dostępnych oryginałów) i teraz pytanie czy będzie pasować bez żadnych przeróbek do t4 z roku 2000. Bo wiem że w starszych t4 90-95 nie pasowala i trzeba bylo coś przerabiac w kostkach.
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Re: radio gamma V do t4
Witam ja w zeszłym tygodniu podpinałem do siebie radio VW Gamma. Posiadam T4 z 2002r. u mnie brakowało jednego kabla we wtyku iso A ( zasilającym ) brakowało mi Pinu nr 5 który wpiąłem w zasilanie, w opisach wtyków jest napisane że to antena automatyczna, ale u mnie bez wpięcia tego wtyku radio nie chodziło, spiąłem to razem z wtykiem nr 7 ( zasilanie stałe) pod 4 masz podtrzymanie radia u mnie był to kolor brązowo czerwony. Teraz po podłączeniu radio włącza się samo po włożeniu kluczyka i wyłącza po wyciągnięciu, pamięć oczywiście trzyma. Jeśli mógł bym Ci polecić jedną rzecz ja zamontowałem sobie do tego zestawu zmieniarkę na karty SD. Wpinamy ją w oryginalne gniazdo które posiada radio gamma i cieszymy się symulatora. Osobiście na karcie SD mam 6 folderów po 99 kawałków ( tyle obsługuje zmieniarka)
Tak wyglądała to radio któe zamontowałem
Tak wyglądała to radio któe zamontowałem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
temat jest dobrze opisany:
http://www.t4-wiki.de/wiki/Radio
podpowiem, ze piny komunikacji z duzym fisem siedza w zielonej wtyczce.
w weekend podlaczylem dobie interface do ipoda - MFD widzi go jako zmieniarke, ale mozna tez przy wpietym kablu na ipodzie wybrac plyte i wpiac wtyk - wtedy leci plyta lub wybrana playlista.
http://www.t4-wiki.de/wiki/Radio
podpowiem, ze piny komunikacji z duzym fisem siedza w zielonej wtyczce.
w weekend podlaczylem dobie interface do ipoda - MFD widzi go jako zmieniarke, ale mozna tez przy wpietym kablu na ipodzie wybrac plyte i wpiac wtyk - wtedy leci plyta lub wybrana playlista.
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Ostatnio zakładałem takie radio razem z fabryczną zmieniarką na 6cd do swojej T4 z 97r i tak jak opisał virus brakowało jednego plusa pod pinem na elektryczną antenę, po podaniu napięcia radio normalnie gra :D
-
ozyrys486
- profil zaufany

- Samodzielny mechanik
- 11
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: T4 transporter
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
a jakiego kabla szukać aby to działało ? czy pasuje od innego auta ?
czy jak kupię takie radio zakodowane to ciężko będzie je rozkodować ?
czy jak kupię takie radio zakodowane to ciężko będzie je rozkodować ?
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Odnośnie kabla nie pomogę, ale rozkodowanie nie obejdzie się bez wizyty u elektronika. U mnie chłop rozkodował radyjko za 30 zł.
Osobiście ściągałem z neta wiele dekoderów radia vw ale niestety żaden nie pomógł.
Osobiście ściągałem z neta wiele dekoderów radia vw ale niestety żaden nie pomógł.
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Żaden dekoder nie pomógł ponieważ do tego radia nie ma i nie będzie takiego kalkulatora. W celu rozkodowania są dwie możliwości aso lub rozbiórka radia i czytanie zawartości pamięci.
-
ozyrys486
- profil zaufany

- Samodzielny mechanik
- 11
- Model:
- Kontakt:
zna ktoś jakiegoś elektronika z rejonu krakowa lub tarnowa który jest wstanie to zrobić za rozsądną cenę
pytałem u jakiegoś gościa w krakowie to powiedział mi 80 zł
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
wyślij radyjko do mnie zrobię ci za free. Poniesiesz tylko koszt wysyłki lub jak dasz rade to wylutuj samą pamięć i wyślij listem wyjdzie jeszcze taniej.ozyrys486 pisze:zna ktoś jakiegoś elektronika z rejonu krakowa lub tarnowa który jest wstanie to zrobić za rozsądną cenę
-
glebor
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Volkswagen Multivan
- Kontakt:
Hej. Ja mam multika z 1992r. Orientjecie się może, czy radio gamma V by do mnie podeszło z przeróbką tego jednego pinu?
Obecnie mam radio takie:
http://bbary.fm.interiowo.pl/alpha25.jpg
Obecnie mam radio takie:
http://bbary.fm.interiowo.pl/alpha25.jpg
-
glebor
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Mam do was pytanie mam alfe 4 i tam pod antenę podpięty jest jakis przewód plusowy. W efekcie radio się spaliło, ale to nie wszystko, zaczął przeskakiwać licznik prędkości i teraz działa stopniowo, wcześniej śmigał płynnie.
Nie wiem dla czego i chciałbym zapytać co mogło się zepsuć?
Nie wiem dla czego i chciałbym zapytać co mogło się zepsuć?
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Odepnij plus od anteny? :)
Albo masz gdzies zwarcie na instalacj radia, albo licznik do wymiany..
Albo masz gdzies zwarcie na instalacj radia, albo licznik do wymiany..
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Ozyrys486 radyjko zrobione i odesłane. Gdyby ktoś kiedyś kupował taką gammę V dla siebie to zwróćcie uwagę bo przeważnie to radio robi sony ale czasem jak w przypadku ozyrysa blaupunkt. Z zewn radio wygląda identycznie ale w środku dwie różne bajki. Podobno jeszcze Technisat robił to radio ale tylko słyszałem.
-
glebor
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Doszedłem, że alfa ma 2 masy na pinie zgodnym z gammą V oraz jest druga masa, gdzie na gammie V jest mute - nie wiem, czy to może mieć znaczenie. Odepnę to. Jest jeszcze jedno pytanie, bo nie mogę ogarnąć tego multimetrem otóż:
piny, które się zgadzają na schematach to: 8 - masa; 7 - plus; 6 - plus od podświetlenia 5 - tam był kabel od anteny, trzeba go odciąć i zmostkować z pinem 7 - PLUS. Na pinie 4 w moim radiu jest cały czas napięcie +12V. Dziwne bo to miałbyć PLUS po stacyjce. O dziwo po odpaleniu silnika i wyłączeniu, odczekaniu ok. 3 sekund radio ALFA gaśnie. Odpiąłem kostkę i dalej na pinie 4 jest napięcie takie samo jak na pinie 7 (+12V)
Bardzo ciekawi mnie funkcja MUTE - bo W moim T4 jest do kostki jakiś przewód ale względem masy nie ma żadnej wartości ani połączenia. Wiecie jak tą funkcję włączyć?
-------------
Przy podłączeniu posługiwałem się oryginalnym schematem radia z nalepki.
Jeżeli nie dojdę o co chodzi, to wezmę podepnę kostkę iso pod akumulator i zobaczę jak to działa wg. schematu. Potem będę łączył po kolei :) wiem właśnie, że są różne radia i te piny są powalone ze sobą. Na 100% pin 7 i 8 jest taki sam. Pytanie czy w pin 1 gala nie jest podpięty jakiś inny sygnał, dlatego najlepiej to wyłączyć. Wezmę włączę światła w aucie i podepnę multimetr pod pin 6 jak przy regulacji jasności będzie się zmieniać przedział napicia, to pewnie jest to pin od podświetlenia.
piny, które się zgadzają na schematach to: 8 - masa; 7 - plus; 6 - plus od podświetlenia 5 - tam był kabel od anteny, trzeba go odciąć i zmostkować z pinem 7 - PLUS. Na pinie 4 w moim radiu jest cały czas napięcie +12V. Dziwne bo to miałbyć PLUS po stacyjce. O dziwo po odpaleniu silnika i wyłączeniu, odczekaniu ok. 3 sekund radio ALFA gaśnie. Odpiąłem kostkę i dalej na pinie 4 jest napięcie takie samo jak na pinie 7 (+12V)
Bardzo ciekawi mnie funkcja MUTE - bo W moim T4 jest do kostki jakiś przewód ale względem masy nie ma żadnej wartości ani połączenia. Wiecie jak tą funkcję włączyć?
-------------
Przy podłączeniu posługiwałem się oryginalnym schematem radia z nalepki.
Jeżeli nie dojdę o co chodzi, to wezmę podepnę kostkę iso pod akumulator i zobaczę jak to działa wg. schematu. Potem będę łączył po kolei :) wiem właśnie, że są różne radia i te piny są powalone ze sobą. Na 100% pin 7 i 8 jest taki sam. Pytanie czy w pin 1 gala nie jest podpięty jakiś inny sygnał, dlatego najlepiej to wyłączyć. Wezmę włączę światła w aucie i podepnę multimetr pod pin 6 jak przy regulacji jasności będzie się zmieniać przedział napicia, to pewnie jest to pin od podświetlenia.
-
glebor
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
posiedziałem przy tym chwilę i wygląda na to, że rozkminiłem:
http://static.pokazywarka.pl/i/6526145/ ... oard01.jpg
Czyli wszystkie kable oprócz 2 pinów się zgadzają: Pin 3 - nie podłączać, bo nie wiem co to jest
Pin 5 - odpiąć zasilanie od anteny i zmostkować z głównym plusem zasilającym. Czy coś jeszcze muszę zrobić, żeby śmigało i się nie spaliło?
Ciekawi mnie opcja MUTE, bo jest tam przewód na którym ewidentnie jest MASA - chyba też go zlikwiduje jak myślicie?
http://static.pokazywarka.pl/i/6526145/ ... oard01.jpg
Czyli wszystkie kable oprócz 2 pinów się zgadzają: Pin 3 - nie podłączać, bo nie wiem co to jest
Pin 5 - odpiąć zasilanie od anteny i zmostkować z głównym plusem zasilającym. Czy coś jeszcze muszę zrobić, żeby śmigało i się nie spaliło?
Ciekawi mnie opcja MUTE, bo jest tam przewód na którym ewidentnie jest MASA - chyba też go zlikwiduje jak myślicie?
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Czyli, że co?hoopsii pisze:(...)Gdyby ktoś kiedyś kupował taką gammę V dla siebie to zwróćcie uwagę bo przeważnie to radio robi sony ale czasem jak w przypadku ozyrysa blaupunkt. Z zewn radio wygląda identycznie ale w środku dwie różne bajki. Podobno jeszcze Technisat robił to radio ale tylko słyszałem.
Sony lepsze czy Blaupunkt?
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Moim zdaniem tak. Nie jestem melomanem ale mała różnica w graniu jest zauważalna. No i elementy zastosowane w środku też moim zdaniem lepsze. Jeśli ktoś takie radyjko założy do blaszaka z dwoma głośnikami na desce to pewnie różnicy żadnej nie bedzie:) ale przy sześciu dobrych już tak.rafflex pisze:Czyli, że co?hoopsii pisze:(...)Gdyby ktoś kiedyś kupował taką gammę V dla siebie to zwróćcie uwagę bo przeważnie to radio robi sony ale czasem jak w przypadku ozyrysa blaupunkt. Z zewn radio wygląda identycznie ale w środku dwie różne bajki. Podobno jeszcze Technisat robił to radio ale tylko słyszałem.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
MUTE jest potrzebne do podpiecia fabrycznego lub dokladanego zestawu glosnomowiacego.
Nie podpinaj jesli nie potrzebujesz.
Nie podpinaj jesli nie potrzebujesz.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Kolego, taka mała prośba.hoopsii pisze:Moim zdaniem tak. Nie jestem melomanem ale mała różnica w graniu jest zauważalna. No i elementy zastosowane w środku też moim zdaniem lepsze. Jeśli ktoś takie radyjko założy do blaszaka z dwoma głośnikami na desce to pewnie różnicy żadnej nie bedzie:) ale przy sześciu dobrych już tak.rafflex pisze:Czyli, że co?hoopsii pisze:(...)Gdyby ktoś kiedyś kupował taką gammę V dla siebie to zwróćcie uwagę bo przeważnie to radio robi sony ale czasem jak w przypadku ozyrysa blaupunkt. Z zewn radio wygląda identycznie ale w środku dwie różne bajki. Podobno jeszcze Technisat robił to radio ale tylko słyszałem.
Albo ja mam zaćmienie, albo ty nie potrafisz sprecyzować odpowiedzi.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Rafał, no co Ty, przy 6 głośnikach i to dobre i to dobre, ale inaczej brzmi <31>rafflex pisze:Kolego, taka mała prośba.hoopsii pisze:Moim zdaniem tak. Nie jestem melomanem ale mała różnica w graniu jest zauważalna. No i elementy zastosowane w środku też moim zdaniem lepsze. Jeśli ktoś takie radyjko założy do blaszaka z dwoma głośnikami na desce to pewnie różnicy żadnej nie bedzie:) ale przy sześciu dobrych już tak.rafflex pisze:Czyli, że co?
A tak serio serio, to tunery Blaupunkta są lepsze, mają lepszy zasięg, odbiór.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Sorrki zakładałem, że pytasz o sony.rafflex pisze:Kolego, taka mała prośba.hoopsii pisze:Moim zdaniem tak. Nie jestem melomanem ale mała różnica w graniu jest zauważalna. No i elementy zastosowane w środku też moim zdaniem lepsze. Jeśli ktoś takie radyjko założy do blaszaka z dwoma głośnikami na desce to pewnie różnicy żadnej nie bedzie:) ale przy sześciu dobrych już tak.rafflex pisze:Czyli, że co?
Moim zdaniem lepsze sony
Co do tunera radiowego to miałem Sony i nic nie szumiało, było idealnie. Teraz mam oryg MFD w tym samym aucie i odbiera dużo gorzej.
-
glebor
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
A ciekawy jestem, czy w gamma V jest opcja regulacji oddzielnie głośności głośników przednich i tylnych?
Bo ja lubię słuchać muzyki a pasażerowie nie bardzo...
Cóż w T4 oryginalnie szału nie ma... na alfie IV to w ogóle jakość dźwięku tragiczna... zobaczymy jak na gammie V
Cóż w T4 oryginalnie szału nie ma... na alfie IV to w ogóle jakość dźwięku tragiczna... zobaczymy jak na gammie V
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Jest. Dookoła pokrętła głośności muszą być 4 przyciski. W innych są dwa małe przyciski i jeden duży.glebor pisze:A ciekawy jestem, czy w gamma V jest opcja regulacji oddzielnie głośności głośników przednich i tylnych?
Jest duża różnica miedzy alpha a gamma v.
-
ozyrys486
- profil zaufany

- Samodzielny mechanik
- 11
- Model:
- Kontakt:
ja mam inne pytanie jeśli do radia są podłączone na pin 5 i 7 stały plus to jak jest sterowane wyłączenie po wyciągnięciu kluczyka ?
-
urq
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 x 2
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Panowie, a jak jest w oryginalnej instalacji radia w aucie??
Który kolor kabelka to Gala, chętnie bym podpiął pod Gammę V, autko z 99r..
Mam dwa wolne kabelki i nie wiem jak je wykorzystać...
Edit: Gala to niebiesko-biały, nadal pozostaje jeden wolny kabelek...
Który kolor kabelka to Gala, chętnie bym podpiął pod Gammę V, autko z 99r..
Mam dwa wolne kabelki i nie wiem jak je wykorzystać...
Edit: Gala to niebiesko-biały, nadal pozostaje jeden wolny kabelek...