www.t4-forum.pl - Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Westfalia: Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Camper, Westfalia
Tego to nie bardzo rozumiem, masz to podpięte w T4 czy tylko to leży na siedzeniu.
Johnny pisze:
Pozostaje sprawa żółtego kabelka - jak rozumiem linia L, której u mnie nie ma a w golfie była. Gdzieś pisałeś, że nie jest ona potrzebna do diagnostyki silnika, do czego zatem?
Zapewne do ABS-ów, może poduszek, nie wnikałem w to specjalnie, te silniki o których piszemy komunikują się tylko linią K
szaro-biały kabelek/brązowa wtyczka -> immo
szaro-biały kabelek/biała wtyczka -> złącze diagnostyczne (linia K)
biały kabelek/czerwona wtyczka -> gdzieś tam ginie w gąszczu, nie sprawdzałem, ale już był w instalacji ABL-a
Czy to już wystarczy aby łączył się z programem diagnostycznym?
A widzisz takiego złącza nie znam, o ile ta linia cała jest zwarta (szaro-biały kabelek/brązowa wtyczka -> immo ,szaro-biały kabelek/biała wtyczka -> złącze diagnostyczne (linia K), biały kabelek/czerwona wtyczka ->) powinien się łączyć, jak będą problemy odepnij ten niewiadomy: biały kabelek/czerwona wtyczka -> gdzieś tam ginie w gąszczu, nie sprawdzałem, ale już był w instalacji ABL-a
Połączył mi się z programem, także tutaj wszystko gra. Jedyne co, to wywala mi błędy 00625 i 00575, ale widzę, że nie pierwszy się z nimi spotykam: http://t4-forum.pl/viewtopic.php?p=47849
Licznik pokazuje prędkość, więc pierwszym błędem się zanadto nie przejmuję, ale notlauf jest irytujący, więc będę sprawdzał jeszcze wężyki podciśnienia i N75 i mam nadzieję, że tutaj tkwi problem a nie w turbinie.
Zauważyłem, że nie pali mi się kontrolka od oleju, tzn. na włączonym zapłonie (od wody i rezerwy paliwa się zapalają a ta nie). Nie pamiętam jak było wcześniej - czy ona ma się zapalić przed odpaleniem na chwilę czy nie?
Ponadto straciłem brzęczyk pozostawionych zapalonych świateł - ktoś wie gdzie szukać rozwiązania?
No i jeszcze jedna śmieszna sprawa - zamiast lampki w przycisku awaryjnych miga mi lampka od haka :D (kierunkowskazy migają, strzałki od kierunkowskazów na zegarach też, ale a desce rozdzielczej się nie zgadza)
Zauważyłem, że nie pali mi się kontrolka od oleju, tzn. na włączonym zapłonie (od wody i rezerwy paliwa się zapalają a ta nie). Nie pamiętam jak było wcześniej - czy ona ma się zapalić przed odpaleniem na chwilę czy nie?
Nie podpięty lub niesprawny czujnik ciśnienia oleju (ten na filtrze oleju albo ten na głowicy - już nie pamiętam) sprawdź.
Johnny pisze:
No i jeszcze jedna śmieszna sprawa - zamiast lampki w przycisku awaryjnych miga mi lampka od haka :D (kierunkowskazy migają, strzałki od kierunkowskazów na zegarach też, ale a desce rozdzielczej się nie zgadza)
Rozwiązania są dwa: u mnie pod kontrolkę haka jest podpięty też alarm i centralny zamek - sprawdź to (ja musiałem na nowo zaprogramować pilota i zgasło) albo powodem jest zwiększone obciążenie na obwodzie kierunkowskazów. Podpinałeś jeszcze coś pod obwód kierunkowskazów ?
Czujnik w głowicy sprawdzałem i sprawny, ale zapomniałem o tym przy filtrze (chłodniczce oleju) więc jeszcze go sprawdzę. Jednym słowem powinna się świecić ta kontrolka?
Alarmu ani centralnego nie mam więc to raczej nie to. Nic w tej instalacji nie ruszałem, zostało tak jak było, z tym że teraz mryga nie to co trzeba ;)
Jak włączysz zapłon powinno świecić ładowanie i olej. Jak odpalisz silnik powinno zgasnąć ładowanie i olej (o ile wszystko jest ok).
Nie masz alarmu ani centralnego to z jakiegoś powodu masz większe obciążenie na kierunkach. Ta dioda z hakiem zaczyna migać jak wykrywa dodatkowe obciążenie na wtyczce z haka. Nie wsadziłeś mocniejszych żarówek do kierunków ? ;) Albo coś pokręciłeś z przekaźnikiem kierunkowskazów.
Podmieniłem dzisiaj czujnik na chłodniczce oleju i nadal tak samo, czyli lampka od oleju się nie pali. Jeszcze jakieś pomysły? Może coś nie podpiąłem (tylko co?) skoro nie mam też brzęczka od pozostawianych świateł, który brzęczy również (bo chyba to ten sam) jak jest za mało oleju?
A swoją drogą, to rozprawiłem się z notlaufem - stała sztanga przy gruszce od turbiny. Trochę odrdzewiacza i powietrze z kompresora w wężyk do gruchy i się rozruszała, potem dla pewności jeszcze smar w spreju na ten zawias przy sztandze i bez problemu idzie teraz do 150km/h bez zdławienia ;) A zapiekła się pewnie dlatego, że wcześniej w golfie na zaworku N75 były pozamieniane miejscami wężyki podciśnienia idące od turbiny.
Masz w ogóle masę na silniku ? ;)
No i te kierunkowskazy.
Brzęczyk jest wpięty w masę przez krańcówkę drzwi (chyba, że masz inaczej), czujnik oleju jest zwarty do masy (dlatego świeci), a po podaniu ciśnienia otwiera się. Podaj masę na sam przewód ciśnienia oleju i zobacz czy się oświeci. Jak się oświeci to spróbuj dotknąć masy na silniku, jak się oświeci to winny czujnik, jak się nie oświeci to brak masy na silniku, jak w ogóle nie zaświeci nawet po podaniu masy z aku to coś na grzebane w układzie.
Być może masę próbuje zamknąć przez kierunki stąd wykrywa większe obciążenie ;)
Coś mi się jeszcze przypomniało, musiałem podpiąć przewód masowy z wiązki z czujnika temperatury.
3. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff5 ... 8c80e.html - czarno-czerwony kabelek z zieloną wtyczką męską. Wychodzi ze ściany grodziowej wraz z wiązką silnikową, która jest już zaizolowana, wiec ciężko powiedzieć skąd biegnie.
Ten kabelek biegnie zapewne do pinu 44 wtyczki sterownika silnika i ma być podpięty pod złącze W4 skrzynki bezpieczników (jeżeli takiego nie posiadasz, to podepnij bezpośrednio pod czujnik hamulca czarny http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Elekt ... _1fach.jpg w kabel czerwony z czarnym paskiem)
pozbędziesz się mrygających świec żarowych
Mam taki sam problem z migającą kontrolką świec żarowych, tylko u mnie jest inna kolorystyka kabli. Po wykonaniu opisu mikoliego, kontrolka przestaje mrugać na około 5-10 minut ale tylko po wciśnięciu hamulca.. nie mogę dojść o co chodzi??
Auto jest z 96r (modelowo 97) seryjnie z silnikiem 2.4 AAB i otrzymał silnik 1Z z seata toledo. Licznik bez obrotomierza z licznikiem przebiegu elektronicznym. Było kilka problemów ale z pomocą naszego forum wszystko rozwiązałem, została tylko tak migająca kontrolka świec żarowych.
Ma ktoś pomysł co powinienem jeszcze sprawdzić??
Witam mam taki problem z luźnymi przewodami ;
1Czarny przewód idzie do komputera jest to najgrubszy przewód w wiązce nie wiem czy to plus czy minus http://zapodaj.net/c0c88e19c674e.jpg.html
Wygląda na plus ale sprawdź na który pin wtyczki idzie ten przewód.
Dzięki mikoli ten czarny to masa rozchodzi się na 3 brązowe, kolejny immo. Silnik pali od strzała świece gasną . Na początek mógłbym wstawić w skrzynkę t4 zegary od golfa3 ? Wiem że za małe ale kupię od passata b4.
Mam jeszcze takie pytanie co to za 2 wtyczki na przewodach do wentylatorów http://zapodaj.net/3a8e88ff8c962.jpg.html ? Kupiłem nową wiązkę wentylatorów bo w mojej było parę przekaźników na końcu widać że ktoś coś kombinował przewody pourywane.http://zapodaj.net/45b393dc1ed44.jpg.html . Czy wiązka wentylatorów ma jakieś przekaźniki seryjnie bo ta była bezpośrednio pod klemy akumulatora.
Powiem tak niema jak kupić auto od handlarza w instalacji nawet nie było przekaźników wentylatorów . Takim o to sposobem łatwo można rozwalić silnik. Myślisz sprawne więc gnasz i jak tu ufać sprzedającym.
Nie wiem który masz IC bo w 2.5tdi były dwa rodzaje, starszy który miał miejsce na czujnik i obok niego właśnie wystawał taki mały króciec właśnie do tego wężyka. W nowszym IC było tylko miejsce pod czujnik i wtedy podejście pod wężyk musisz wyrzeźbić.
U mnie jest tylko na czujnik żadnego króćca niema.Ile taki czujnik może kosztować nowy i czy zgra się z kompem od 1.9tdi A w golfie 3 tdi nie bylo więc po co tutaj? Chciałbym się dowiedzieć.