Uszczelka przedniej szyby
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
ceziman
- Last active: -
Uszczelka przedniej szyby
Witam wszystkich Szanownych Forumowiczow!
Nazywam sie Cezary i od kilku dni jestem posiadaczem T4 Caravelle 2.4D. 1995.
Przejdzmy jednak do rzeczy, otoz dzisiaj zaczelo padac... no i zauwazylem wewnatrz auta po lewej stronie pod deska rozdzielcza cieknaca po kropelce wode. Na szczescie nie leje sie ale jednak przy dluzszych opadach moze narobic klopotu.
Czy ktos mial z Was podobny problem w T4? Podejrzewam, ze to korozja wokol uszczelki przedniej szyby, ktora jest w dolnym i gornym rogu po stronie kierowcy... :(
Nazywam sie Cezary i od kilku dni jestem posiadaczem T4 Caravelle 2.4D. 1995.
Przejdzmy jednak do rzeczy, otoz dzisiaj zaczelo padac... no i zauwazylem wewnatrz auta po lewej stronie pod deska rozdzielcza cieknaca po kropelce wode. Na szczescie nie leje sie ale jednak przy dluzszych opadach moze narobic klopotu.
Czy ktos mial z Was podobny problem w T4? Podejrzewam, ze to korozja wokol uszczelki przedniej szyby, ktora jest w dolnym i gornym rogu po stronie kierowcy... :(
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Uszczelka przedniej szyby
niestety uszczelka wokół szyby spełnia tylko rolę estetyczno-osłonowo przeciw-szumową, szyba jest wklejana więc jeśli cieknie to zazwyczaj jest to spowodowane korozją rantu pod klejem lub uszkodzeniem kleju
można próbowac dołożyc kleju ale tak naprawdę w 100% skuteczne jest tylko wycięcie szyby i wklejenie od nowa, poprzedzając to usunięciem korozji
można próbowac dołożyc kleju ale tak naprawdę w 100% skuteczne jest tylko wycięcie szyby i wklejenie od nowa, poprzedzając to usunięciem korozji
-
ceziman
czyli jak przyjade na urlop do Polski... czeka mnie maly remoncik... albo i niemaly... ale coz takie zycie w Norwegii samochody drogie a moge jezdzic tutaj tylko na norweskich blachach bo mam tu stala prace wiec nie mialem zbytniego wyboru w T4 w satysfakcjonujacej cenie i kupilem egzemplarz troszke do podrobienia tu i owdzie...
P. S.
jak tu wstawic zdjecia swojej slicznej T4? :) wiem troche lama ze mnie :)
P. S.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
http://www.imageshack.us > browse > prześlijceziman pisze:jak tu wstawic zdjecia swojej slicznej T4? :) wiem troche lama ze mnie :)
I kopiujesz link do miniaturek i tutaj wklejasz (tzn w innym temacie w odpowiednim dziale) ;)
-
kmicic-lt
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle
- Kontakt:
ceziman pisze:czyli jak przyjade na urlop do Polski... czeka mnie maly remoncik... albo i niemaly... ale coz takie zycie w Norwegii samochody drogie a moge jezdzic tutaj tylko na norweskich blachach bo mam tu stala prace wiec nie mialem zbytniego wyboru w T4 w satysfakcjonujacej cenie i kupilem egzemplarz troszke do podrobienia tu i owdzie...
Niestety nie zgodze sie z toba, bo nie musisz w Norwegii jezdzic na norweskich blachach - jesli spelniasz pewne warunki (jak masz zone w kraju lub jakas chalupe na utrzymaniu). Mialem auto na norweskich ale po co mam placic norwegom jak nie musze.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
ceziman pisze:czyli jak przyjade na urlop do Polski... czeka mnie maly remoncik... albo i niemaly... ale coz takie zycie w Norwegii samochody drogie a moge jezdzic tutaj tylko na norweskich blachach bo mam tu stala prace wiec nie mialem zbytniego wyboru w T4 w satysfakcjonujacej cenie i kupilem egzemplarz troszke do podrobienia tu i owdzie...
P. S.
nie koniecznie moze tylko klej póścił mnie to się przytrafiło 2 razy kupiłem z odklejoną szybą fachowcy wycieli i wstawili na nowo po 6miesiącach znowu to samo i poprawka
teraz juz ok
-
coco
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 2
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Mam teraz ten sam problem na poczatku troszke kapało a teraz sie leje ,pojechałem do fachowców od szyb więc wycięcie szyby i wstawienie z uszczelką kosztuje 200zł ,ale jak im w czasie wycinania szyba pęknie w wyniku róznych napreżeń /a wycinają drutem który tnie wszystko szyby,metal/ to ja mam pokryc koszt nowej ,szef powiedział mi ze najtańsza przednia z montażem to 450 zł.Jeden z pracowników doradził mi zebym jechał do blacharza, zakonserwował ramę i on sobie wstawi także za jedna zapłatą,Blacharz z kolei powiedział że szyby u niego wstawia i demontuje zewnetrzna firma za 200zł . Więc wracam do punktu wyjścia,czyli jak ciężko bedzie wychodzic to sie po prostu mlotkiem ja uzdrowi i zawsze jest kasa z nowej ,no i czyscic nie trzeba. Macie jakis inny pomysł czy ktoś już to przeszedł ?
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
przerobiłem 2 razy u siebiecoco pisze:Mam teraz ten sam problem na poczatku troszke kapało a teraz sie leje ,pojechałem do fachowców od szyb więc wycięcie szyby i wstawienie z uszczelką kosztuje 200zł ,ale jak im w czasie wycinania szyba pęknie w wyniku róznych napreżeń /a wycinają drutem który tnie wszystko szyby,metal/ to ja mam pokryc koszt nowej ,szef powiedział mi ze najtańsza przednia z montażem to 450 zł.Jeden z pracowników doradził mi zebym jechał do blacharza, zakonserwował ramę i on sobie wstawi także za jedna zapłatą,Blacharz z kolei powiedział że szyby u niego wstawia i demontuje zewnetrzna firma za 200zł . Więc wracam do punktu wyjścia,czyli jak ciężko bedzie wychodzic to sie po prostu mlotkiem ja uzdrowi i zawsze jest kasa z nowej ,no i czyscic nie trzeba. Macie jakis inny pomysł czy ktoś już to przeszedł ?
i 1 raz w innej teczce nic tylko drucik i pomalutku bez pośpiechu zawsze wyjdzie
-
Andrzejkudowa
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 MULTIVAN
- Kontakt:
Witam!
Panowie mam mały problem. Czy przy wymianie przedniej szyby konieczne jest zeskrobanie starego kleju do gołej blachy?
Musiałem wyciąć szybę aby naprawić okolice podszybia, szyba będzie nowa bo stara ma odprysk.
Tylko skrobałem 2 godziny i są tam dalej niewielkie resztki starego kleju.
W zakładach wymieniających szyby wymieniają przecież w godzinkę czy dwie i nie chce mi się wierzyć, że oni do gołej blachy usuwają stary klej.
Druga sprawa to nie wiem czy wklejać z uszczelką(nowa) nałożoną na szybę czy później uszczelkę wciskać?
Blacha zrobiona i zabezpieczona miną(taką komunistyczną nieekologiczną :-) , będzie jeszcze malowane pod kolor.
Panowie mam mały problem. Czy przy wymianie przedniej szyby konieczne jest zeskrobanie starego kleju do gołej blachy?
Musiałem wyciąć szybę aby naprawić okolice podszybia, szyba będzie nowa bo stara ma odprysk.
Tylko skrobałem 2 godziny i są tam dalej niewielkie resztki starego kleju.
W zakładach wymieniających szyby wymieniają przecież w godzinkę czy dwie i nie chce mi się wierzyć, że oni do gołej blachy usuwają stary klej.
Druga sprawa to nie wiem czy wklejać z uszczelką(nowa) nałożoną na szybę czy później uszczelkę wciskać?
Blacha zrobiona i zabezpieczona miną(taką komunistyczną nieekologiczną :-) , będzie jeszcze malowane pod kolor.
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
do gołej blachy nie ma sensu skrobać bo nowy klej łączy sie ze starym
trzeba zeskrobać na tyle na ile się da żeby była gładka powierzchnia i nie naruszony lakier
ja jak muszę wymienic szybę to do usuwania kleju używam dłuta stolarskiego
a uszczelke jak masz nie zniszczoną i nie pociętą i jest w dobrym stanie to ją zostaw
wklejaj szybę razem z uszczelką bo samą uszczelkę potem jest nie wygodnie
trzeba zeskrobać na tyle na ile się da żeby była gładka powierzchnia i nie naruszony lakier
ja jak muszę wymienic szybę to do usuwania kleju używam dłuta stolarskiego
a uszczelke jak masz nie zniszczoną i nie pociętą i jest w dobrym stanie to ją zostaw
wklejaj szybę razem z uszczelką bo samą uszczelkę potem jest nie wygodnie
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Tak jak napisał szczepek76 nawet technologia zaleca zostawienie cienkiej warstwy starego kleju ale pod warunkiem że pod nim nie ma ognisk rdzy i pozostawiony klej nie zostanie zabrudzony. I uszczelki zakładamy przed wklejeniem szyby bo później może się okazać że nie będziesz mógł jej założyć bo gdzieś klej wyjdzie albo szyba źle się ułoży. Ponadto uszczelka pomaga w właściwym ustawieniu szyby. Co do podkładu to twoja sprawa ale ja nigdy bym tego nie zrobił w mini, rozumiem że na to podkład akrylowych i lakier a dopiero po tym wklejanie szyby.
-
Andrzejkudowa
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 MULTIVAN
- Kontakt:
Poprzedni klej jest bardzo mocny i ciężko się go skrobało, rdzy nigdzie nie ma, a jak była to została zdarta do gołej blachy.
Na minię ma przyjść podkład i kolor.
W sumie sam nabrałem wątpliwości z tą minią i nie wiem czy jej nie zedrzeć i zrobić czymś współczesnym(podkład epoksydowy, akrylowy itd.)
Choć z drugiej strony malowałem tą minią kilka rzeczy, nawet nie bardzo doczyszczonych z rdzy, które walają się na zewnątrz i ciągle na nie pada deszcz/śnieg a tam nic nie wychodzi. Nie wiem co ona ma w sobie, ale nawet pędzla nie idzie domyć po malowaniu, a z pistoletem jest zabawy na 30 minut.
Na minię ma przyjść podkład i kolor.
W sumie sam nabrałem wątpliwości z tą minią i nie wiem czy jej nie zedrzeć i zrobić czymś współczesnym(podkład epoksydowy, akrylowy itd.)
Choć z drugiej strony malowałem tą minią kilka rzeczy, nawet nie bardzo doczyszczonych z rdzy, które walają się na zewnątrz i ciągle na nie pada deszcz/śnieg a tam nic nie wychodzi. Nie wiem co ona ma w sobie, ale nawet pędzla nie idzie domyć po malowaniu, a z pistoletem jest zabawy na 30 minut.