Jak wydłużyć żywotność 2.5 TDI
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
zoltye30
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4 Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: Jak wydłużyć żywotność 2.5 TDI
Z tego co się orientowałem to na tą przypadłość (urywania śrub) to cierpią tylko silniki AHY i AXG a w ACV nic takiego się nie dzieje.
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
...na 5 aut z ACV znam jednego z tym problemem, wszystkie te auta służyły do przewozu osobowego, nie chipowane, w przypadku podkręconych aut jest większe prawdopodobieństwo zerwania.zoltye30 pisze:Z tego co się orientowałem to na tą przypadłość (urywania śrub) to cierpią tylko silniki AHY i AXG a w ACV nic takiego się nie dzieje.
W seryjnym AXG prawdopodobieństwo jest podobno mniejsze bo został poprawiony w stosunku do AHY gdzie części są identyczne z ACV.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Zmienili tylko śruby nic więcej więc nie przesadzajmy że różnica aż taka duża
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
...jeżeli to do mnie to się nie zgadzam,chemik211 pisze:Zmienili tylko śruby nic więcej więc nie przesadzajmy że różnica aż taka duża
AXG w porównaniu do AHY/ACV ma przede wszystkim inne tłoki i co za tym idzie mniejsze sprężanie
co odciąża spod silnika a do tego inne śruby.
Jest jeszcze poprawiony napinacz rozrządu ale czy to ma wpływ na obciążenie spodu silnika?
-
vwpitek
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4 acv
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Śruby zakupione,dziś odebrane z serwisu vw motorpol.Teraz czekam na wymianę oleju i przy okazji stare śruby pójdą do kosza.A przy okazji spytałem w serwisie czy w AXG są inne śruby.I okazuje się że nie.Wszystkie są takie same.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
dzisiaj już nie kupisz starej wersji śrub bez względu na to czy AHY czy AXG już w ETCE są te poprawione śruby wyprodukowane dla AXGvwpitek pisze:Wszystkie są takie same.
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
-
vwpitek
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4 acv
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
6,6zł/szt.A co ciekawe w servisie VW koło korony te same śruby 7,5 za/szt.
-
Symek
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Kombi
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Niestety ale w ACV także :( W moim przypadku przy przebiegu 370kkm
-
Kumik
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ja usiebie w ACV mam 273tys przebiegu jestem drugim wlascicielem autko kupilem z pewnego zrudla bo od kolegi szefa przebieg pewny i mysle ze narazie niemusze martwic sie tymi srubami. Wczoraj wymienilem uszczelke pokrywy zaworów w na glowicy zero nagaru czy jakiegos brudu tylko blyszczące amelinium olej castrol magnatek i wymiana max 10.000km co prawda rozbieralem tez skrzynie i podrodze okazalo sie ze musialem wymienic tez cale sorzeglo
-
Symek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Niestety Kenobi, ale bez jedynki z przodu :P Samochód z 2000 roku, u mnie od 2004, przebieg oryginalny.Kenobi pisze:Symek napisał(a):
370kkm
chyba 1370kkm <cool>
Ale jakiś pechowy ten silnik, rok temu oberwał się natrysk oleju na denko tłoka i tłok spuchł.
Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że śruby mogły wtedy zostać trochę przeciążone, i pękły dopiero po jakimś czasie (10kkm), ale tego się już nie dowiem.
Niezależnie od tego zaczynam rozważać wymianę tych śrub w drugiej ACV'ce z trochę większym przebiegiem.
-
pieczysty
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: acv+,acv+,axg
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Koledzy bede zmienial te nieszczesne sruby w axg ,auto dla siebie na dlugie lata,tylko podpowiedzcie bo sie troche zakrecilem,to chodzi o te 10 srub ? z orginalu (028105425C , z IC EL 690290 65Nm ) i rowniez te drugie z IC EL897450 12szt 30Nm+90st? czy tylko jedne z tych.Mechanik mi podpowiada ze problemy byly tylko z tymi drugimi ,a z forum wynika ze rowniez z pierwszymi.Auto ma nieco 400tys przebiegu,napewno bedzie szlo pod jakis wirusa (Masters's)
-
Symek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mowa o tych drugich - 12 sztuk. Stopa wału.
W przypadku stóp korbowodu też były jakieś modyfikacje (inna literka w kodzie częsci na końcu), ale nie słyszałem, żeby komuś się popsuły. http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=10362
W przypadku stóp korbowodu też były jakieś modyfikacje (inna literka w kodzie częsci na końcu), ale nie słyszałem, żeby komuś się popsuły. http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=10362
-
grooverek
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Jesteś pewien, że chodzi tylko o te od podpory wału? No bo na logikę to te od korbowodów są bardziej przeciążone.. Miska zaczyna mi lać i jak ja będę ściągał to można by od razy załatwić temat śrub... Ma ktoś może numer oryginału?Symek pisze:Mowa o tych drugich - 12 sztuk. Stopa wału.
-
pieczysty
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: acv+,acv+,axg
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
no wlasnie wydaje mi sie ze chodzi o te 2 zestawy srub.Nie pamietam juz dokladnie,ale na ktoryms z niemieckich,i naszym rowniez forum czytalem ze te na stopkach korbowodow tez siadaja .
wczoraj ,axg z 03r widzialem u kolegi na warsztacie z zblokowanym walem,pewnie srubki niestety .
Czekam na moja kolejke na warsztat ,stad troche taka sraczka,chce zrobic wsio i nie zalowac ze czegos nie zrobilem bigsmile
wczoraj ,axg z 03r widzialem u kolegi na warsztacie z zblokowanym walem,pewnie srubki niestety .
Czekam na moja kolejke na warsztat ,stad troche taka sraczka,chce zrobic wsio i nie zalowac ze czegos nie zrobilem bigsmile
-
grooverek
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
To rozumiem, że zmieniasz oba komplety? Też chce mieć z tym spokój. O ile śruby urwane śruby od podpory wału to jeszcze pół biedy to jak pęknie któraś od stopy korbowodu to silnik na złom. Jest ktoś na forum kto zmieniał oba komplety tych śrub? Bo jak mniemam akcji serwisowej ze strony VW nie było.
Mam na liczniku 390 tys i przy tym przebiegu pewnie trzeba by przy okazji skontrolować stan panewek tych korbowodowych. Po 400 tys beda sie kwalifikowaly do wymiany?
Mam na liczniku 390 tys i przy tym przebiegu pewnie trzeba by przy okazji skontrolować stan panewek tych korbowodowych. Po 400 tys beda sie kwalifikowaly do wymiany?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Żaden silnik nie zużywa się tak samo, stan panewek zależy głównie od stylu jazdy i materiałów eksploatacyjnych typu olej.
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
W moim ACV przy przebiegu ponad 700tyś km panewki były jak nowe...
-
grooverek
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Mógł ktoś je wcześniej zmieniać np przy okazji wymiany śrub :)rafwlkp pisze:W moim ACV przy przebiegu ponad 700tyś km panewki były jak nowe...
Mój AHY jeździ od nowości na pełnym syntetyku - tak wynika z książki serwisowej. To dobry znak, jednak martwi mnie to, że Niemiec - pierwszy właściciel - lał mu olej typu long life i robił wymiany co 30 kk. ja nie wierzę w takie SZPECYFIKI.. jestem bardzo ciekaw jak będa wyglądały te panewki po takim long life.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
W ACV problem śrub praktycznie nie występuje, więc mało prawdopodobne aby ktoś je wymieniałgrooverek pisze:Mógł ktoś je wcześniej zmieniać np przy okazji wymiany śrub
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Mam go od ostatniego pół miliona, osobiście wymieniliśmy fabryczne turbo i sprzęgło. Panewniki nadal jeżdżą i będą w aucie do końca dni karoserii :)grooverek pisze:Mógł ktoś je wcześniej zmieniać np przy okazji wymiany śrub :)
-
Symek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No u mnie przy tym przebiegu panewki na korbach jak nowe, na wale też (z wyjątkiem jednej, która się urwała :p)
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Ja zaczynam wierzyc, kolega ma viano 3.0 tdi i musi lac olej od ciezarowek (mercedes takiego wymaga). Porownalismy parametry z karty produktu i wyszlo, ze to ten sam olej do diesla z dpf co w osobowkach.grooverek pisze:Mógł ktoś je wcześniej zmieniać np przy okazji wymiany śrub :)rafwlkp pisze:W moim ACV przy przebiegu ponad 700tyś km panewki były jak nowe...
Mój AHY jeździ od nowości na pełnym syntetyku - tak wynika z książki serwisowej. To dobry znak, jednak martwi mnie to, że Niemiec - pierwszy właściciel - lał mu olej typu long life i robił wymiany co 30 kk. ja nie wierzę w takie SZPECYFIKI.. jestem bardzo ciekaw jak będa wyglądały te panewki po takim long life.
Przewidywane przebiegi w tirach i autobusach miejskich? 150 tysiecy kilometrow...
Tu o ludziach zmieniajacych sam filtr.
http://youtu.be/mNhqikGx6Mg
Zaden koncern nie chcial z nimi rozmawiac (publiczna telewizja).
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Auto: Karetka
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Jeśli chodzi o looooong life, to nie ma przeciwwskazań do praktykowania. Warunek - auto ma sprawny układ wtryskowy. Zbyt wiele paliwa w oleju nie jest korzystne ;-).
Producenci olejów podkreślają, że wtedy spłukuje się film olejowy... Ale przecież natrysk oleju w silniku podczas jego pracy jest permanentny... Na pewno obniżają się jego właściwości smarujące, ale nie znikają.
Wymiany oleju to baaaardzo intratny biznes i koncerny nie zrezygnują z niego.
Każdy ma swój rozum i zrobi jak zechce.
Producenci olejów podkreślają, że wtedy spłukuje się film olejowy... Ale przecież natrysk oleju w silniku podczas jego pracy jest permanentny... Na pewno obniżają się jego właściwości smarujące, ale nie znikają.
Wymiany oleju to baaaardzo intratny biznes i koncerny nie zrezygnują z niego.
Każdy ma swój rozum i zrobi jak zechce.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Tylko że do ciężarówek sa oleje które to mają dużo większe właściwości myjące niż do osobówek, a silnik v6 merca też trwałością nie grzeszy zwłaszcza wał korbowyflax pisze:Ja zaczynam wierzyc, kolega ma viano 3.0 tdi i musi lac olej od ciezarowek (mercedes takiego wymaga). Porownalismy parametry z karty produktu i wyszlo, ze to ten sam olej do diesla z dpf co w osobowkach.grooverek pisze:Mógł ktoś je wcześniej zmieniać np przy okazji wymiany śrub :)rafwlkp pisze:W moim ACV przy przebiegu ponad 700tyś km panewki były jak nowe...
Przewidywane przebiegi w tirach i autobusach miejskich? 150 tysiecy kilometrow...
Tu o ludziach zmieniajacych sam filtr.
http://youtu.be/mNhqikGx6Mg
Zaden koncern nie chcial z nimi rozmawiac (publiczna telewizja).
-
Kenzo30
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam.panowie szukam pomocy. T4 Ahy po wirusie, 20tys.km.temu wymieniłem śruby i panewki gł.i problem powrócił ponownie śruby perły jak marchew. Mechanik mówi ze wal wygląda dobrze, co zrobić w takiej sytuacji?
jakie śruby zastosować?(gdzieś czytałem że od 2,2t)
gdzie szukać problemu?
jakie śruby zastosować?(gdzieś czytałem że od 2,2t)
gdzie szukać problemu?