T4 - Problem z centralnym zamkiem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
alekssi
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
T4 - Problem z centralnym zamkiem
Witam,
użyłem opcji "szukaj", niestety nie znalazłem.
Mam problem z centralnym zamkiem, centralka bodajże uniwersalna Proxima.
Problem polega na tym że klikając przycisk zamknięcia, centralka daje sygnał na siłowniki,
ale siłownik od drzwi pasażera nie reaguje, pozostałe 4 zamki zamykają się a następnie otwierają, zamykają, otwierają i tak w kółko, do momentu aż nie kliknę na przycisk otwarcia. Jeśli zamknę drzwi od pasażera z kluczyka, wszystko zamyka i otwiera się normalnie. Co może być nie tak?co mogę sprawdzić sam?. Nie było wcześniej żadnych oznak uszkodzenia, przestało działać nagle.
Dzięki,
Pozdrawiam
użyłem opcji "szukaj", niestety nie znalazłem.
Mam problem z centralnym zamkiem, centralka bodajże uniwersalna Proxima.
Problem polega na tym że klikając przycisk zamknięcia, centralka daje sygnał na siłowniki,
ale siłownik od drzwi pasażera nie reaguje, pozostałe 4 zamki zamykają się a następnie otwierają, zamykają, otwierają i tak w kółko, do momentu aż nie kliknę na przycisk otwarcia. Jeśli zamknę drzwi od pasażera z kluczyka, wszystko zamyka i otwiera się normalnie. Co może być nie tak?co mogę sprawdzić sam?. Nie było wcześniej żadnych oznak uszkodzenia, przestało działać nagle.
Dzięki,
Pozdrawiam
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Re: T4 - Problem z centralnym zamkiem
Jedną z przyczyn może być awaria siłownika zamka pasażera, lub przełamane przewody wewnątrz harmonijkowego połączenia drzwi <-> słupek.
Podobny temat:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=4492
Podobny temat:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=4492
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Wiązka drzwi do sprawdzenia, siłownik centralnego podmień z tym w drzwiach kierowcy
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Nie, w przypadku awarii sprężynki nadal pracuje elektryczny siłownik, a tu autor napisał:
"siłownik od drzwi pasażera nie reaguje".
"siłownik od drzwi pasażera nie reaguje".
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Faktycznie grzesiex niezbyt dokładnie przeczytałem opis i tak jak radzicie do sprawdzenia przewody i siłownik. Tak jak Probe radzi podmienić siłownik i wtedy będzie wiadomo czy to uszkodzenie przewodów czy siłownika.
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Miałem identyczny problem u siebie . Do czasu aż siłownik drzwi pasażera wgl przestał reagować więc stwierdziłem że trzeba tam zajrzeć . Po demontażu siłownika rozkręceniu go okazało się że jest spalony, a do spalenia doprowadzilo to że w środku są ścieżki elektryczne a nad nimi silniczek elektryczny który powoduje otwarcie/zamknięcie . Obudowa silniczka zardzewiała i robila zwarcie ścieżek do momenu aż się spalił . Po wymianie siłownika na oryginalny uzywany 110zł z wysyłką z allegro wszystko działa jak trzeba . Ewentualnie przed zakupem siłownika ściągnij boczek odepnij kostkę od siłownika i sprawdź miernikiem czy jest napięcie . Są tam dwa obwody a więc 2x+ i 2x- . W oby dwóch powinno być napięcie . Więc sprawdź siłownik póki jeszcze chce działać być może wystarczy go przeczyścić z rdzy i bez kosztów usunąć usterkę . U mnie niestety nie obeszło się bez kosztów.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
szkoda roboty z podmiana sioowników. Trzeba zrobic tak jak kolega SANCZO radzi sprawdzic miernikiem czy dochodzi napiecie do siłownika i podpiac siłownik pod 12V i zobaczyć czy działa. Jak nie działa to mozna spróbowac go otworzyć,ale z doświadczenia wiem, ze 90% tych siłowników jest nie do uratowania. Maja wade konstrukcyjną i woda sie do nich leje i rdzewieją dlatego w tych nowczych T4 na drucie silownika jest taki gumowy parasol. Jak sie okaże , ze siłownik padnięty to jak coś to mam taki na zbyciuxxxkamil pisze:Faktycznie grzesiex niezbyt dokładnie przeczytałem opis i tak jak radzicie do sprawdzenia przewody i siłownik. Tak jak Probe radzi podmienić siłownik i wtedy będzie wiadomo czy to uszkodzenie przewodów czy siłownika.
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Model:
- Kontakt:
Czemu jak szukalem siłownika to nikt nie miał ? I za ile sprzedasz ?vwyogi pisze:xxxkamil pisze:Jak sie okaże , ze siłownik padnięty to jak coś to mam taki na zbyciu
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Co do tematu to autor napisał że ma dolożoną centralke Proxima i nie wiadomo czy ma orginalny centralny na orginalnych siłownikach czy też jakiś uniwersalny bo tego nie określił. Jeśli tak to i tak troche miał mieszane w instalacji bo trzeba było zmienić sterowanie +/-. A ponad to nie wszyscy posiadają miernik i prostym sposobem tak jak podał Probe jest zamiana siłowników i w ten sposób wstępnie zdiagnozować czy jest uszkodzona instalacja czy siłownik.
-
daro35
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Ja miałem to samo i zrobiłem tak jak pisał SANCZO i po problemie,tyle że ja swój odratowałem,też mam dołożony jakiś tam alarm jednak siłowniki są oryginalne.
-
coyot
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Multivan T4 Classic
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
u problem taki że od strony kierowcy jak przekręcę kluczykiem to wszystko jest ok, a jak od strony pasażera to otwiera ale zaraz zamyka, ktoś podpowie o jaką to sprężynkę może chodzić, prądy sprawdzone, dochodzą
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Tu temat, jest tam link na wiki z fotkami:coyot pisze:u problem taki że od strony kierowcy jak przekręcę kluczykiem to wszystko jest ok, a jak od strony pasażera to otwiera ale zaraz zamyka, ktoś podpowie o jaką to sprężynkę może chodzić, prądy sprawdzone, dochodzą
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=13&t=969
Jednak wbrew pozorom awarii bym szukał w drzwiach kierowcy bo to one zmuszają drzwi pasażera do zamknięcia.
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Model:
- Kontakt:
Kolego sprawdź silownik od strony pasażera czy nie robi zwary jak pisałem we wcześniejszych postach . U mnie od tego sie zaczelo a skonczylo na spalonym silowniku .coyot pisze:u problem taki że od strony kierowcy jak przekręcę kluczykiem to wszystko jest ok, a jak od strony pasażera to otwiera ale zaraz zamyka, ktoś podpowie o jaką to sprężynkę może chodzić, prądy sprawdzone, dochodzą
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
SANCZO ale u coyota siłowniki są sprawne i tak jak napisałem ja bym szukał usterki w zamku drzwi kierowcy. To on powoduje że siłownik w tych drzwiach daje sygnał o zamknięciu drzwi do siłownika w drzwiach pasażera i przy próbie otwarcia od strony pasażera siłowniki zamykają drzwi spowrotem.
No chyba że siłownik w drzwiach kierowcy jest już faktycznie jakiś słaby i nie otwiera zamka bez pomocy kluczyka, choć w to wątpie-sam zamek się blokuje lub sprawa znanej sprężynki w drzwiach kierowcy.
No chyba że siłownik w drzwiach kierowcy jest już faktycznie jakiś słaby i nie otwiera zamka bez pomocy kluczyka, choć w to wątpie-sam zamek się blokuje lub sprawa znanej sprężynki w drzwiach kierowcy.
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Model:
- Kontakt:
no dobrze nie będę się kłócił ale wiem co u mnie było a było identycznie . Do czasu aż od strony pasażera wgl przestał się otwierać .
-
alekssi
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Wszystkie powyższe rady zastosowałem, teraz dodatkowo przestała otwierać się szyba(tylko cyka) od pasażera i przestały działać elektryczne lusterka. Wiązka z prawej strony w drzwiach sprawdzona, była popękana izolacja na kilku przewodach ale same żyły wyglądają na ok, jedyne co działa w tych drzwiach to głośnik.