Montaż klimatronika
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Last active: -
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Montaż klimatronika
Klima uruchomiona, nabita i chłodzi.
Jednak przy włączaniu panel klimatronika mruga zanim się włączy. W sterowniku błędów nie wyświetla. Próbowałem zgodnie z radami Mikolego wejść do grupy 000 i 001 w trybie basic settings przez VCDS jednak u mnie program mówi, że ta grupa jest niedostępna. Mogę tylko odczytać grupy w Meas blocks bodajże 001 (gdzie podane są temperatury) i 002 (tam gdzie podawana jest prędkość w klimie).
Przez moment jak odczytywałem błędy pokazało w sterowniku klimy błąd od czujnika prędkości g22 ale zaraz zniknął.
Jeździłem dzisiaj cały dzień na klimie i dalej to samo.
Ma ktoś jakiś pomysł? Klima powinna dostawać sygnał prędkości prosto z g22 czy ten, który dostaje już ECU?
Może winne jest kodowanie klimatronika? Ma ktoś rozpiskę?
Jednak przy włączaniu panel klimatronika mruga zanim się włączy. W sterowniku błędów nie wyświetla. Próbowałem zgodnie z radami Mikolego wejść do grupy 000 i 001 w trybie basic settings przez VCDS jednak u mnie program mówi, że ta grupa jest niedostępna. Mogę tylko odczytać grupy w Meas blocks bodajże 001 (gdzie podane są temperatury) i 002 (tam gdzie podawana jest prędkość w klimie).
Przez moment jak odczytywałem błędy pokazało w sterowniku klimy błąd od czujnika prędkości g22 ale zaraz zniknął.
Jeździłem dzisiaj cały dzień na klimie i dalej to samo.
Ma ktoś jakiś pomysł? Klima powinna dostawać sygnał prędkości prosto z g22 czy ten, który dostaje już ECU?
Może winne jest kodowanie klimatronika? Ma ktoś rozpiskę?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zgodnie z wytycznymi z t4-wiki przekodowałem sterownik klimy na 00033 i wygląda na to, że pomogło bo już nic nie mruga (wcześniejsze kodowanie miałem 00058) <yes>
-
xenek
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: CARAVELLE
- Kontakt:
Witam,również chce dołożyć climatronic do swojego busika,ale potrzebuje pomocy,chciałbym się z kimś skontakować,kto by pomógł
-
Włochaty
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam,
posiadam multivana 2,5 tdi z 99. Mam klimatronic, panel jeszcze stary, zielone podświetlenie. Na panelu jest podział przód i tył, ale nie mam sterowania klimą z tyłu. chodzi mi o ten panel ze słupka za kierowcą. Czy to normalne?
posiadam multivana 2,5 tdi z 99. Mam klimatronic, panel jeszcze stary, zielone podświetlenie. Na panelu jest podział przód i tył, ale nie mam sterowania klimą z tyłu. chodzi mi o ten panel ze słupka za kierowcą. Czy to normalne?
-
Włochaty
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Hej Grzesiek :) oki, a da się do tego panelu dołożyć sterowanie tylne ? czy zmiana na ten nowszy panel jest kłopotliwa?
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Witamy, witamy!
Panele zielony/niebieski nie są w łatwy sposób zamienne. Różnią się w znacznym stopniu złączami elektrycznymi. Należałoby zrobić rzeźbę w instalacji, bądź przełożyć całą wiązkę od nowszego modelu.
Panele zielony/niebieski nie są w łatwy sposób zamienne. Różnią się w znacznym stopniu złączami elektrycznymi. Należałoby zrobić rzeźbę w instalacji, bądź przełożyć całą wiązkę od nowszego modelu.
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Podpowiedz jak i czym to się robi lub link z opisem.Probe041 pisze:Zgodnie z wytycznymi z t4-wiki przekodowałem sterownik klimy na 00033 i wygląda na to, że pomogło bo już nic nie mruga (wcześniejsze kodowanie miałem 00058) <yes>
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Potrzebny podpięty vagcom / vcds do auta > select control module > 08-auto hvac > coding-07 > http://t4-wiki.de/wiki/Climatronic#Ab_M ... uchtung.29
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Witam w poniedziałek zabrałem się za montaż climatronica ( zdemontowałem deskę i cała resztę). Zestaw który kupiłem to climatronic dwu strefowy, teoretycznie mam wszystko prócz sprężarki klimatyzacji ale takowa jest już u mnie w samochodzie ponieważ do tej pory miałem klimę na przód o ogrzewanie na środku. W zestawie który kupiłem jest nagrzewnica przód i środek oraz parownik tył, komplet rurek i węży wody oraz tych do klimy przód i tył. Do zestawu dostałem 3 wiązki jedna pod maskę wraz druga pod auto i jedna do nagrzewnicy.
Moje pytanie do Was tych którzy przerobili już ten temat i mają o tym pojęcie czy wypinając stare wiązki wystarczy w ich miejsce wpiąć nowe te pod climatronic czy to wszystko będzie pasować czy trzeba rzeźbić kable ?
Dzisiaj po zamontowaniu nagrzewnicy zacząłem wpinać instalacje i napotkałem pierwszy problem otóż znalazłem w nowej instalacji ucięte kable, wychodzą one z wiązki w miejscu gdzie wychodzą również trzy kostki do panelu climatronica, poniżej załączam zdjęcie: Czy ktoś orientuje się do czego są te kable i jaka tam powinna być wtyczka ?
Nieco wcześniej też mam wtyczke z wpiętym czujnikiem i niewiem gdzie on ma być włożony?
Moje pytanie do Was tych którzy przerobili już ten temat i mają o tym pojęcie czy wypinając stare wiązki wystarczy w ich miejsce wpiąć nowe te pod climatronic czy to wszystko będzie pasować czy trzeba rzeźbić kable ?
Dzisiaj po zamontowaniu nagrzewnicy zacząłem wpinać instalacje i napotkałem pierwszy problem otóż znalazłem w nowej instalacji ucięte kable, wychodzą one z wiązki w miejscu gdzie wychodzą również trzy kostki do panelu climatronica, poniżej załączam zdjęcie: Czy ktoś orientuje się do czego są te kable i jaka tam powinna być wtyczka ?
Nieco wcześniej też mam wtyczke z wpiętym czujnikiem i niewiem gdzie on ma być włożony?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wtyczki pasują w skrzynkę bez problemu. Pytanie jeszcze jaki masz sterownik silnika, na jedną czy dwie wtyczki bo trzeba podpiąć się do ECU z 2 kablami.
Ucięte kable mogą być od sterownika webasto, chociaż tutaj potrzebny schemat i musiałbyś sprawdzić dokąd te kable idą z drugiej strony miernikiem.
Ten czujnik ma iść w tunel nawiewu na nogi na środku pod konsolą. Powinieneś mieć tam tunel z miejscem na taki czujnik.
Ucięte kable mogą być od sterownika webasto, chociaż tutaj potrzebny schemat i musiałbyś sprawdzić dokąd te kable idą z drugiej strony miernikiem.
Ten czujnik ma iść w tunel nawiewu na nogi na środku pod konsolą. Powinieneś mieć tam tunel z miejscem na taki czujnik.
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za wskazówki dziś to sprawdzę, komputer mam na dwie wtyki. Które piny i gdzie trzeba wpiąć ?
Przy montażu rurek klimy chcę założyć nowe oringi, czy macie jakieś sugestie gdzie to kupić, przeszukując allegro można spotkać różne zestawy w szerokim przedziale cenowym nie chciał bym kupić czegoś co się w ogóle nie nada do samochodu.
Przy montażu rurek klimy chcę założyć nowe oringi, czy macie jakieś sugestie gdzie to kupić, przeszukując allegro można spotkać różne zestawy w szerokim przedziale cenowym nie chciał bym kupić czegoś co się w ogóle nie nada do samochodu.
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Oringi zielone przeznaczone do układów klimatyzacji, do dostania w większości sklepów motoryzacyjnych bądź zajmujących się chłodnictwem.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zestaw zielonych oringów do klimatyzacji z allegro za ~30zł kupowałem
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Instalacja w pod deska wpięta chyba wszędzie tam gdzie trzeba, niestety nie doszedłem jeszcze od czego są ucięte kable, instalacja pod maska też wylądowała na swoim miejscu. Wstępny test po podłączeniu aku wyszedł pozytywnie, panel climatronic się załącza można sterować nawiewem narazie z przodu. Dziś wjeżdżam na podnośnik i montuje instalacje do tyłu i i przewody klimy. Zestaw nowych oringów już zakupiłem.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Gdzie tam, wiązka do tylnego sterownika jest wpinana w okolicy skrzynki i idzie osobno
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Właśnie się okazało że nie muszę przedłużać wiązki kabli przynajmniej do lampy :) (zakupiony zestaw jest od krótkiego a moja t4 to long)
Mam jednak pytanie czy miejsce w którym mają być otwory na rurki klimatyzacji oraz na kable to tutaj za nadkole na tym przetłoczeniu ?: Czym wierciliście otwory jakimś dużym wiertłem na odpowiedni wymiar ?
Ciekaw jestem czy muszę wymieniać środkową nagrzewnice.
Mam zamiar dzisiaj podłączyć już całą elektrykę do tyłu oraz umieścić wstępnie rurki klimatyzacji tak aby zobaczyć w którym miejscu muszę je przedłużyć tak aby pasowały do longa <zastrzelę> .
Z wiązki która idzie pod samochodem pod maską wychodzi podwójny czerwony kabel + zakonczony oczkiem, przykręcamy go do skrzynki bezpieczników czy do aku ?
Jeszcze chwile i Żona mnie chyba z domu wymelduje <38>
PS:
Mam jednak pytanie czy miejsce w którym mają być otwory na rurki klimatyzacji oraz na kable to tutaj za nadkole na tym przetłoczeniu ?: Czym wierciliście otwory jakimś dużym wiertłem na odpowiedni wymiar ?
Ciekaw jestem czy muszę wymieniać środkową nagrzewnice.
Mam zamiar dzisiaj podłączyć już całą elektrykę do tyłu oraz umieścić wstępnie rurki klimatyzacji tak aby zobaczyć w którym miejscu muszę je przedłużyć tak aby pasowały do longa <zastrzelę> .
Z wiązki która idzie pod samochodem pod maską wychodzi podwójny czerwony kabel + zakonczony oczkiem, przykręcamy go do skrzynki bezpieczników czy do aku ?
Jeszcze chwile i Żona mnie chyba z domu wymelduje <38>
PS:
Na pewno nie jest to wiązka tylnego sterownika ponieważ tak jak pisze Probe041 jest ona wpinana w okolicy skrzynki przekaźników i u mnie jest już wpięta i wyświetla jak należy.hoopsii pisze:A nie są to kable do tylnego sterownika.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli chodzi o miejsce na rurki z tyłu to dobre miejsce znalazłeś :D
W te 3 punkty przykładasz taką otwornicę jak na foto i najpierw idzie wiertło prowadzące a potem robisz idealnie otwór. 4 punkt z tyłu jest na odprowadzenie wody z parownika i tu już wystarczy zwykłe wiertło
Środkowej nagrzewnicy zmieniać nie trzeba, wystarczy przełożyć termistor na ten od klimatronika.
Aż specjalnie do garażu poszedłem zrobić foto otwornicy, kupiona w praktikerze za ok 50 zł wtedy.
W te 3 punkty przykładasz taką otwornicę jak na foto i najpierw idzie wiertło prowadzące a potem robisz idealnie otwór. 4 punkt z tyłu jest na odprowadzenie wody z parownika i tu już wystarczy zwykłe wiertło
Środkowej nagrzewnicy zmieniać nie trzeba, wystarczy przełożyć termistor na ten od klimatronika.
Aż specjalnie do garażu poszedłem zrobić foto otwornicy, kupiona w praktikerze za ok 50 zł wtedy.
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dziękuje bardzo. Jutro postaram sie zakupić otwornice. Na dziś wiązka przeciągnięta w swoje miejsce, zamieniłem co trzeba już w tej środkowej nagrzewnicy bo zauważyłem że jest jedna wtyka więcej i inny rezystor.
Dzięki wielkie za fotki.
Dzięki wielkie za fotki.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak oczko wychodzi pod maską i kabel jest gruby i czerwony to oczywiście do klemy plusowej
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Tylko bardzo dokładnie zabezpiecz antykorozyjnie po tym wierceniu. Jest to jedno z miejsc które w oryginałach wyposażonych w klimę bywa najczęściej zgniłe.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
U mnie całe szczęście nic nie wyłazi a już 2 zimy przejeździło od tamtego czasu a zbytnio się nie postarałem z zabezpieczeniem tego. Od spodu to chyba był z 1 cm baranka w tym miejscu. Warto założyć ori nadkola przy okazji, bo zasłaniają te przewody i tak tam sól nie leci wtedy. Ja może wreszcie w lecie to zrobię, tylko że mam pod górkę bo mocowań nie ma w moim nadwoziu
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Do zestawu dostałem zestaw węży wody do silnika, zauważyłem że jest bardziej rozbudowany od mojego:
U mnie jest prostsze rozwiązanie, nie ma tych dwóch zaworków sterowanych podciśnieniem, pompka jest oczywiscie, troche mniej tych wezy jest u mnie. Czy jest konieczność montowania tych węży ? może są one pod wersję z webasto ?. U mnie występuje dogrzewacz ale nie mam sterowania w kabinie
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na górny wąż chłodnicy musisz założyć zielony czujnik z króćcem, idzie na niego brązowa 4 pinowa wtyczka
http://t4-wiki.de/wiki/Schalter_F163_(T ... schaltung)
Zawór podciśnieniowy wg wiki był przy climatronicu
http://t4-wiki.de/wiki/Ventil_N273_(K%C ... bsperrung)
Ja niestety go nie mam, sterowany jest wydaje mi się zaworem pod serwo, są tam wyjścia na podciśnienia. W zimie narzekam na kiepskie grzanie, muszę wachlować temperaturą. Nie do końca wiem czy z tego powodu
http://t4-wiki.de/wiki/Schalter_F163_(T ... schaltung)
Zawór podciśnieniowy wg wiki był przy climatronicu
http://t4-wiki.de/wiki/Ventil_N273_(K%C ... bsperrung)
Ja niestety go nie mam, sterowany jest wydaje mi się zaworem pod serwo, są tam wyjścia na podciśnienia. W zimie narzekam na kiepskie grzanie, muszę wachlować temperaturą. Nie do końca wiem czy z tego powodu
Ostatnio zmieniony 08 maja 2016, 17:27 przez Probe041, łącznie zmieniany 1 raz.
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Czyli wychodzi na to że wypadało by podłączyć dla pełnego sprawnego działania ogrzewania.
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Odebrałem dzisiaj rurki klimatyzacji przedłużenie po znajomości kosztowało mnie 70 zł. Mam pytanie czy jest jakis sposób na wsadzenie tych rurek, jakaś kolejność ?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak masz kanał to od spodu, jak nie masz to opuszczasz silnik na łapie (bez chłodnic) i pchasz od przodu a druga osoba pod autem (które jest podniesione dosyć wysoko). Rozkręć sobie je z tyłu na łączeniu gdzie są węże elastyczne
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt: