2gi rząd okien...
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 41
- Model:
- Auto: T4yncro
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
2gi rząd okien...
..w blaszaku, ile może kosztować, czy ile warto dać, za kierowcą ma być przesuwne, w prawych suwanych drzwiach stałe, czernione folią na max. Na co zwracać uwagę przy umawianiu się na usługę? Ponoć ważne, by po wycięciu pospawali dziurę, a nie zalepili klejem do szyb? Jakie folie mają dać, by były dobre?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Re: 2gi rząd okien...
Dobrze aby zgrzali Ci ranty blach które wyjdą po wycięciu , zostawienie tego i zakitowanie klejem to jest takie druciarstwo.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Widziałem u angoli jak jeden złapał blachy na nity i powierzchnie uszczelnił gumą na pędzel :-D
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Kto podpowie, ile powinny kosztować materiały ( szyby używane, folia czarna) oraz ile za robociznę-wycięcie i wstawienie, by cena była umiarkowana? Wstępnie gość powiedział, że okna on sam może poszukać.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
szyby stałe jak chcesz to ja mam , i w drzwi przewuwne i ewentualnie ta za kierowce , tylko ta za kierowcą bedzie nie otwierana. Jak chcesz chociaz szybe w drzwi przesuwne to odezwij się na PW.
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dziś pytałem w pobliskim zakładzie, jak robią z blachami, odparł, że nitują. Zgadzać się na takie rozwiązanie, czy jest złe? Czy ktoś może powiedzieć więcej, jak pozgrzewać ewentualnie, by blach nie pokrzywiło, a słyszałem , że mogą powstać takie problemy?
Żeby znowu nie było, że piszę posta za postem, ale napisałem przed chwilą i się nie wkleił. Rozmawiałem z gościem z zakładu szklenia aut, powiedział, że robią na nity. Czy jest to do przyjęcia? Czy bezwzględnie ma być spawane. Słyszałem, że przy spawaniu blachy się mogą powykrzywiać. Jak ma być zrobione, by było dobrze? Spawane powinno być migomataem?
Żeby znowu nie było, że piszę posta za postem, ale napisałem przed chwilą i się nie wkleił. Rozmawiałem z gościem z zakładu szklenia aut, powiedział, że robią na nity. Czy jest to do przyjęcia? Czy bezwzględnie ma być spawane. Słyszałem, że przy spawaniu blachy się mogą powykrzywiać. Jak ma być zrobione, by było dobrze? Spawane powinno być migomataem?
Ostatnio zmieniony 02 sie 2015, 18:50 przez Kenobi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: połączenie postów
Powód: połączenie postów
-
Kumik
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 3
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
ja u siebie wstawiałem szyby w dzwi przesówne. szyby mam uchylane i one są przykręcane ja osobiscie dałem klej do szyb pomiedzy blachy i zamontowałem szyby przed zaschnieciem kleju poskrecałem i gra. a ranty zgrzewane czy spawane bedą korodowac i napewno tego nie unikniesz bo blacha będzie przegrzana.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Pytasz o koszt to mogę Ci powiedzieć że za wyjęcie szyby pełnej wywiercenie otworów i zamontowanie szyby przesuwnej bez zgrzewania ,nitowania bo mam carawelke nie transportera zapłaciłem 130zł szybę i plastikowe śrubki miałem swoją, koszt to robocizna i klej
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
To już mam mętlik. Mówisz Kumik, że spawane czy zgrzewane nie są dobrym rozwiązaniem, bo będzie korodować. Ale wiele jest głosów, że klejenie nie jest dobre. Kto rozstrzygnie ostatecznie i autorytatywnie? Mam już szybę stałą do drzwi przesuwnych i okno rozsuwane za kierowcą.
-
Kumik
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
tak ja radze klej do szyby przesównej przykrecanej a pod stałą szybe daj klej i nity i przed nałożeniem kleju koniecznie zabezpiecz ciete krawedzie i tam gdzie bedzie klej do szybto te ranty pomaluj primeremi i smiało nakładaj klej. ja jakies 2-3 miesiące temu sam wstawiałem usiebie po obu stronach przesówne szyby i też tak robiłem i jak narazie to jest ok.
-
Kumik
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
koniecznie daj primer przed klejem bo bez primera ranty sie rozkleją. znam to z praktyki i nie wież w kleje bezprimerowe bo każdy klej potrzebuje primera do dobrego połączenia klejonej powierzchni.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak ktoś wie co robi to jak pozgrzewa spawami ranty to w zyciu nie wyjdzie korozja , jak ktoś zrobi to po łebkach to wszędzie wyjdzie , a zwłaszcza na rantach i po niedługim czasie będzie wyłazic ruda z pod szyby. Jezeli nie chcą pozgrzewać to daj do nitowania , to jest szybsze i prostsze dlatego wolą tą metodę ale jak wezmą się za to jakies paproki to i przy nitowaniu mogą blachę pofalować. Tylko pamiętaj , jeżeli okno otwierane chcesz wstawić to jest ono przykręcane , i uszczelniane na uszczelkę przyklejaną do okna , Ty nie będziesz miał idealnie równego rantu więc może byc sytuacja ze nawet z nową uszczelką dostępną w aso bedzie przeciekać dlatego najlepiej zamiast uszczelki zastosować Sikalasomer750 który nigdy nie zastyga do końca , ale raczej obojętnie jaki szklarz będzie na to wklejał.
-
Kumik
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
nie wiem ja tylko mówie jak ja zrobiłem a kolega Tonieja sam zdecyduje jak to zrobic.