Problem z klimatyzacja Multivan 2.5 ACV 2000r
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mareku744
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- Opis: T4 2.5 ACV :-) Multiś
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Problem z klimatyzacja Multivan 2.5 ACV 2000r
Witam Wszystkich !
Mam problem z klimatyzacja raz sie zalacza raz wylacza jak jej sie podoba <zniesmaczony>
Postaram sie opisac moj problem najdokladniej jak potrafie wiec tak
W zeszlym tygodniu przestala sie zalaczac klima wogule nie startowala sprezarka ani wetylatory no to wiec przyszlo mi do glowy ze po zimie moze zrobilo sie malo czynnika wiec uzupelnie pojechalem do warsztatu kolega spuscil mi czynnik zeszlo 1050 mowi mi ze musi sie przy takiej ilosci zlączyć ok sprawdzil szczenosc ok i zatankowal czynnik z powrotem.Odpalam Multisia i pupa klima nie dziala dalej wiec myslimy co moze byc i zmienilismy czujnik cisnienia na nowy Tez nic dalej nie dziala no to jescze prekursator tez nic nadal sie nie załącza <zniesmaczony> Zakonczylism na tym i jade do domku a tu raptem zalaczyla sie klima poszla sprezarka i wentylatory usmiech na twarzy stanolem wlaczalem wylaczalem econem wszystko fajnie chodzi super ale moje szcescie nie trwalo dlugo do zgaszenia silnika . Odpalam Multisia i czekam az klima sie zalaczy i niestety nie doczekalem sie na postoju nie chce sie zaloczyc , ruszylem zrobilem moze 1km i znowu sie zalaczyla zgasze silnik , potem odpale i znowu nic podjade kawalek i znowu sie zalacza.
W piatek odmowila wogole posluszenstwa , wiec mysle zerkne na elektryke poczytam troszke poszukam w necie moze cos znajde ale nic niestety na moj przypadek nie znalazlem.
Zrobilem diagnostyke VAG-iem zadnych bledow climatronic zachowuje sie normalnie nie mruga wentylatory zalacza normalnie tyl jak i przod .
Wziolem od kolegi Multisia na podstawke przekaznikow panela itp.
Wymienilem panel climatronica niestety nic nie pomoglo,wymienilem przekaznik sterujacy o nr.140 tez nic nie pomoglo wymienilem przekaznik nr109 od wentylatora nic nie pomoglo , rozejzalem sie po instalacji wszystko wyglada mi na ok napiecia dochodza wszystko niby jest a klima dalej nie dziala.
Po prawie calym dniu walki mysle sobie bede wyciagal przekazniki na pracujacym silniku iiiii raptem po wyjeciu i wlozeniu przekaznika nr 109 klima sie odpala i chodzi juz caly czas ale jak zgasze silnik i odpale to znowu nie chodzi wyjme ten przekaznik i wloze znowu startuje.Rozebralem ten przekaznik zimnych lutow nie ma jest oki ale nie zakladalem obudowy tylko wetknolem go golego i jak odpale silnik na sekunde rozewre styki przekaznika klima zaskakuje i wentylatory tez.Zauwazylem jeszcze cos takiego jak juz klima chodzi wszystko jak nalezy to wylaczy sie jak ustawie nawiew na pierwsza kreseczke ale jak klikne na druga to zalacza sie i chodzi dalej.
Mam nadzieje ze jakos to w miare opisalem czytelnie ze da sie zrozumiec problem smile
Prosze o pomoc bo zrobilo sie fajnie cieplo ale w samochodziku troszke za goraco bez klimy.
Za wszystkie podpowiedzi bede bardzo wdzieczny.
Aha klima w sezonie jak i po sezonie regularnie byla zalaczana nawet na chwile w cieplym garazu
Mam problem z klimatyzacja raz sie zalacza raz wylacza jak jej sie podoba <zniesmaczony>
Postaram sie opisac moj problem najdokladniej jak potrafie wiec tak
W zeszlym tygodniu przestala sie zalaczac klima wogule nie startowala sprezarka ani wetylatory no to wiec przyszlo mi do glowy ze po zimie moze zrobilo sie malo czynnika wiec uzupelnie pojechalem do warsztatu kolega spuscil mi czynnik zeszlo 1050 mowi mi ze musi sie przy takiej ilosci zlączyć ok sprawdzil szczenosc ok i zatankowal czynnik z powrotem.Odpalam Multisia i pupa klima nie dziala dalej wiec myslimy co moze byc i zmienilismy czujnik cisnienia na nowy Tez nic dalej nie dziala no to jescze prekursator tez nic nadal sie nie załącza <zniesmaczony> Zakonczylism na tym i jade do domku a tu raptem zalaczyla sie klima poszla sprezarka i wentylatory usmiech na twarzy stanolem wlaczalem wylaczalem econem wszystko fajnie chodzi super ale moje szcescie nie trwalo dlugo do zgaszenia silnika . Odpalam Multisia i czekam az klima sie zalaczy i niestety nie doczekalem sie na postoju nie chce sie zaloczyc , ruszylem zrobilem moze 1km i znowu sie zalaczyla zgasze silnik , potem odpale i znowu nic podjade kawalek i znowu sie zalacza.
W piatek odmowila wogole posluszenstwa , wiec mysle zerkne na elektryke poczytam troszke poszukam w necie moze cos znajde ale nic niestety na moj przypadek nie znalazlem.
Zrobilem diagnostyke VAG-iem zadnych bledow climatronic zachowuje sie normalnie nie mruga wentylatory zalacza normalnie tyl jak i przod .
Wziolem od kolegi Multisia na podstawke przekaznikow panela itp.
Wymienilem panel climatronica niestety nic nie pomoglo,wymienilem przekaznik sterujacy o nr.140 tez nic nie pomoglo wymienilem przekaznik nr109 od wentylatora nic nie pomoglo , rozejzalem sie po instalacji wszystko wyglada mi na ok napiecia dochodza wszystko niby jest a klima dalej nie dziala.
Po prawie calym dniu walki mysle sobie bede wyciagal przekazniki na pracujacym silniku iiiii raptem po wyjeciu i wlozeniu przekaznika nr 109 klima sie odpala i chodzi juz caly czas ale jak zgasze silnik i odpale to znowu nie chodzi wyjme ten przekaznik i wloze znowu startuje.Rozebralem ten przekaznik zimnych lutow nie ma jest oki ale nie zakladalem obudowy tylko wetknolem go golego i jak odpale silnik na sekunde rozewre styki przekaznika klima zaskakuje i wentylatory tez.Zauwazylem jeszcze cos takiego jak juz klima chodzi wszystko jak nalezy to wylaczy sie jak ustawie nawiew na pierwsza kreseczke ale jak klikne na druga to zalacza sie i chodzi dalej.
Mam nadzieje ze jakos to w miare opisalem czytelnie ze da sie zrozumiec problem smile
Prosze o pomoc bo zrobilo sie fajnie cieplo ale w samochodziku troszke za goraco bez klimy.
Za wszystkie podpowiedzi bede bardzo wdzieczny.
Aha klima w sezonie jak i po sezonie regularnie byla zalaczana nawet na chwile w cieplym garazu
-
mareku744
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Re: Problem z klimatyzacja Multivan 2.5 ACV 2000r
Naprawdę nic nikomu nie przychodzi do głowy co to może być <h>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
czy na pewno piszesz o przekaźniku 109 on jest od zasilania ECU silnika, jego wyjęcie jest równoznaczne z odcięciem prądu na sterowanie silnikiem
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Rozumiem, że vagiem łączyłeś się z auto hvac? Bezpieczniki blaszkowe od wentylatorów pod maską całe?
Zacznij od tego:
https://translate.google.com/translate? ... edit-text=
A propos przekaźnika 109 to cuda jakieś wypisujesz, on nie ma nic wspólnego z klimą <59>
Zacznij od tego:
https://translate.google.com/translate? ... edit-text=
A propos przekaźnika 109 to cuda jakieś wypisujesz, on nie ma nic wspólnego z klimą <59>
-
mareku744
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za zainteresowanie :-) Przepraszam to przekaznik nr 18 a nie 109. Tak VAG-iem sprawdzałem błędów nie ma zadnych a w blokach pomiarowych wygląda mi ze wszystko jest ok.Wszystkie bezpieczniki sprawdziłem wentylatory się załączaja pierwszy i drugi bieg chodzi tak jak trzeba.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Sprawdź dodatkowe bezpieczniki pod skrzynką, trzeba po bokach odgiąć zaczepy plastikowe w dół i wysunąć osłonę do siebie
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?t=36
Przekaźnik z nr 18 to x kontakt, który odcina zasilanie przy rozruchu.
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?t=36
Przekaźnik z nr 18 to x kontakt, który odcina zasilanie przy rozruchu.
-
mareku744
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Przepraszam że tak długo odpisuje ale brak czasu :-( Więc tak sprawdziłem wszystkie bezpieczniki wszystkie jakie są w multisiu dodatkowe na dole pod głównymi na górze nad głównymi pod maska płytkowe i obok te zielone i wszystkie są oki.Wyjołem całą skrzynkę bezpieczników w poszukiwaniu jakichś luźnych kabelków i też wszystko jest na swoim miejscu.Bardzo mocno zastanawia mnie ten przekaźnik nr 18 nie rozłącza się podczas uruchamiania silnika a jak go na sekundę rozłączę po uruchomieniu silnika to odrazu wszystko wraca do normy i działa.Podpowiedzcie mi proszę co on rozłącza zauważyłem ze wentylatory wewnętrzne i przekaźnik nr 140 ale dlaczego nie rozłącza podczas uruchamiania ? Aha i VAG-iem też dziś wszystko sprawdzałem jeszcze raz i żadnych błędów i parametry książkowe sterownik zadaje prace klimy a klima nic :-(
-
mareku744
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Więc tak :) Po długim czasie i grzebaniu w instalacji elektrycznej rozgryzłem temat powodem nie załączania sie klimy była kostka stacyjki wymieniłem na nową i wszystko chodzi jak trzeba nie rozłączało jednego styku który nie rozłączał przekaźnika nr 18 podczas uruchamiania silnika.Dziękuje wszystkim za podpowiedzi :-) pozdrawiam !