Fotele w Multivanie
-
goblinos
- Nowy T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Volvo V70
- Kontakt:
Re: Fotele w Multivanie
Witojcie,
Szukam Multivana w rocznikach gdzieś od 1998r. Mam kilka pytań dotyczących foteli w tych modelach
- czy fotele w drugim rzędzie zawsze są obrotowe i czy jest w nich możliwość regulacji nachylenia oparcia?
- czy w fotelu pasażera obok kierowcy jest możliwość złożenia oparcia na siedzisko?
- czy tylna kanapa jest przesuwna w kierunku kierowcy (żeby powiększyć przestrzeń bagażnika?
- czy są wersje Multivanów które posiadają 3-punktowe pasy dla środkowego siedzenia w tylnej kanapie?
z góry dzięki
Pozdrawiam
goblinos
EDIT:
Czy to naprawdę tak oczywiste pytania, że nikomu nie chce się odpisać?
Niestety tu gdzie mieszkam to prawie koniec świata i nie widziałem żadnego Multivana do którego mógłbym zajrzeć i pogadać z właścicielem, a na dalsze wypady duża rodzinka, praca i robota kolo domu nie pozwala.
Naprawdę będę wdzięczny za te informacje.
I jeszcze jedno, czy niska osoba nie będzie miała problemu z prowadzeniem tego wozu? Żona ma ~155cm i zastanawiam się czy dosięgnie do pedałów :)
Pozdrowienia
goblinos
Szukam Multivana w rocznikach gdzieś od 1998r. Mam kilka pytań dotyczących foteli w tych modelach
- czy fotele w drugim rzędzie zawsze są obrotowe i czy jest w nich możliwość regulacji nachylenia oparcia?
- czy w fotelu pasażera obok kierowcy jest możliwość złożenia oparcia na siedzisko?
- czy tylna kanapa jest przesuwna w kierunku kierowcy (żeby powiększyć przestrzeń bagażnika?
- czy są wersje Multivanów które posiadają 3-punktowe pasy dla środkowego siedzenia w tylnej kanapie?
z góry dzięki
Pozdrawiam
goblinos
EDIT:
Czy to naprawdę tak oczywiste pytania, że nikomu nie chce się odpisać?
Niestety tu gdzie mieszkam to prawie koniec świata i nie widziałem żadnego Multivana do którego mógłbym zajrzeć i pogadać z właścicielem, a na dalsze wypady duża rodzinka, praca i robota kolo domu nie pozwala.
Naprawdę będę wdzięczny za te informacje.
I jeszcze jedno, czy niska osoba nie będzie miała problemu z prowadzeniem tego wozu? Żona ma ~155cm i zastanawiam się czy dosięgnie do pedałów :)
Pozdrowienia
goblinos
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
od 99 roku tak, wcześniej niegoblinos pisze:- czy fotele w drugim rzędzie zawsze są obrotowe
nie wiemgoblinos pisze:czy jest w nich możliwość regulacji nachylenia oparcia?
niegoblinos pisze:czy w fotelu pasażera obok kierowcy jest możliwość złożenia oparcia na siedzisko?
tak ale aby służyła po przesunięciu nadal do siedzenie trzeba zastosować specjalne pręty własnej produkcji do podtrzymania oparcia kanapy - kolega Pirat jest wstanie takie wykonać w dobrej jakości - sporo forumowiczów z nich korzysta, oraz trzeba dołożyć pasy tak jak w caravelcegoblinos pisze:czy tylna kanapa jest przesuwna w kierunku kierowcy (żeby powiększyć przestrzeń bagażnika?
nie spotkałem ale może jakieś specjalne wersje byłygoblinos pisze:czy są wersje Multivanów które posiadają 3-punktowe pasy dla środkowego siedzenia w tylnej kanapie
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Widziałem oryginalnego multivana z 99 i miał wpinane fotele, nie obrotowe.Kenobi pisze:od 99 roku tak, wcześniej niegoblinos pisze:- czy fotele w drugim rzędzie zawsze są obrotowe
Więc w 99 może były dwie wersje.. ?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
MR2000 ma już fotele na szynach (MVII = Multivan 2), czyli od połowy roku 1999r, wcześniejszy czyli MR1999 miał już nowszą deskę rozdzielczą ale jeszcze fotele koziołki z tyłu tyłem do kierunku jazdy czyli tzw. MVI
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: WV T4 Multivan
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
Tak jest możliwość regulacji oparcia ale tylko w fotelach obrotowych.goblinos pisze:- czy fotele w drugim rzędzie zawsze są obrotowe i czy jest w nich możliwość regulacji nachylenia oparcia?
goblinos pisze:- czy tylna kanapa jest przesuwna w kierunku kierowcy (żeby powiększyć przestrzeń bagażnika?
Bez problemu można tak zrobić ale wtedy przewozisz mniej osób.
goblinos pisze:- czy są wersje Multivanów które posiadają 3-punktowe pasy dla środkowego siedzenia w tylnej kanapie?
Temat poruszany na forum nie było takiej opcji.
-
goblinos
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dzięki wszystkim, już mi się rozjaśniło.
Jeżeli chodzi o 3-punktowe pasy, to podobno właściciel tego samochodu twierdzi, u niego są:
http://olx.pl/oferta/t4-multivan-tdi-me ... 9KkXP.html
Niestety ktoś zdemaskował ten samochód jako trefny, więc nie nadaje się do zakupu tym bardziej za tą kwotę, ale widać, że jednak kanapy z wszystkimi pasami 3-punkowymi bywają.
Chciałbym jeszcze wrócić do wcześniejszego mojego pytania, czy niska osoba nie będzie miała problemu z prowadzeniem tego wozu? Żona ma ~155cm i zastanawiam się czy dosięgnie do pedałów :)
Generalnie pytań mam jeszcze sporo, ale na razie magluję forum, żeby nie zaśmiecać.
Pozdrawiam
goblinos
Jeżeli chodzi o 3-punktowe pasy, to podobno właściciel tego samochodu twierdzi, u niego są:
http://olx.pl/oferta/t4-multivan-tdi-me ... 9KkXP.html
Niestety ktoś zdemaskował ten samochód jako trefny, więc nie nadaje się do zakupu tym bardziej za tą kwotę, ale widać, że jednak kanapy z wszystkimi pasami 3-punkowymi bywają.
Chciałbym jeszcze wrócić do wcześniejszego mojego pytania, czy niska osoba nie będzie miała problemu z prowadzeniem tego wozu? Żona ma ~155cm i zastanawiam się czy dosięgnie do pedałów :)
Generalnie pytań mam jeszcze sporo, ale na razie magluję forum, żeby nie zaśmiecać.
Pozdrawiam
goblinos
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
tak samo jak ma 3 strefowego climatronica <cool>goblinos pisze:Jeżeli chodzi o 3-punktowe pasy, to podobno właściciel tego samochodu twierdzi, u niego są:
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Fotele "koziołki", te tyłem do kierunku jazdy, mają regulację pochylenia oparcia. Tylko zakres tej regulacji jest niewielki, bo prawie opierają się o oparcia foteli przednich.
Przesunąć kanapę tylną do przodu można, choć - jak wspomniano - potrzebna jest wtedy pewna samoróbka - konstrukcja blokująca. Ale na wycieczkach często wygodniej jest wozić nieco bagażu /tego co jest często potrzebne/ na podłodze pomiędzy kanapą tylną a fotelami przednimi.
Przesunąć kanapę tylną do przodu można, choć - jak wspomniano - potrzebna jest wtedy pewna samoróbka - konstrukcja blokująca. Ale na wycieczkach często wygodniej jest wozić nieco bagażu /tego co jest często potrzebne/ na podłodze pomiędzy kanapą tylną a fotelami przednimi.
-
goblinos
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Uff przebrnąłem przez cały dział "Nadwozia i wnętrze". Wiem już dużo, i niestety widzę, że nikomu nie udało się ogarnąć tematu 3-punktowych pasów na tylnych kanapach w Multivanie lub Caravelli, chyba, że przeoczyłem jakiś wątek.
Na pewno można by coś wyrzeźbić z T5 lub innego busa, ale to strasznie dużo roboty, koszt samych foteli niemały, efekt wizualny średni, chyba, że zmieni się wszystkie siedzenia łącznie z przednimi, żeby były w takiej samej tapicerce.
Nie chciałbym nikogo urazić, ale jak dla mnie do strasznie duży bubel z tymi pasami. Skoro mogli zrobić w 2-osobowej kanapie pasażera obok kierowcy 3-punkowe pasy to jaki problem było zrobić tak samo z tyłu?
Jest to jedyna rzecz, która zniechęca mnie do zakupu tego auta i muszę znaleźć jakieś rozwiązanie bo nie widzę żadnej konkurencji :)
Cztając cały ten dział stwierdziłem, że bardziej odpowiednia dla mnie będzie Caravella, a nie Multivan jak na początku chciałem. Zazwyczaj podróżujemy z piątkę, wtedy możemy wyrzucić 3 kanapę i mamy dużą przestrzeń bagażową (ciekawe czy zmieszczą się rowery ;), jak potrzeba zabrać się w więcej osób dostawiamy 3 kanapę. W Multivanie podróżując w piątkę miejsca na bagaże byłoby niewiele, bo 3 rzędy siedzeń muszą być zamontowane.
Ot takie moje dewagacje
pzdr
goblinos
<płacz>
Na pewno można by coś wyrzeźbić z T5 lub innego busa, ale to strasznie dużo roboty, koszt samych foteli niemały, efekt wizualny średni, chyba, że zmieni się wszystkie siedzenia łącznie z przednimi, żeby były w takiej samej tapicerce.
Nie chciałbym nikogo urazić, ale jak dla mnie do strasznie duży bubel z tymi pasami. Skoro mogli zrobić w 2-osobowej kanapie pasażera obok kierowcy 3-punkowe pasy to jaki problem było zrobić tak samo z tyłu?
Jest to jedyna rzecz, która zniechęca mnie do zakupu tego auta i muszę znaleźć jakieś rozwiązanie bo nie widzę żadnej konkurencji :)
Cztając cały ten dział stwierdziłem, że bardziej odpowiednia dla mnie będzie Caravella, a nie Multivan jak na początku chciałem. Zazwyczaj podróżujemy z piątkę, wtedy możemy wyrzucić 3 kanapę i mamy dużą przestrzeń bagażową (ciekawe czy zmieszczą się rowery ;), jak potrzeba zabrać się w więcej osób dostawiamy 3 kanapę. W Multivanie podróżując w piątkę miejsca na bagaże byłoby niewiele, bo 3 rzędy siedzeń muszą być zamontowane.
Ot takie moje dewagacje
pzdr
goblinos
<płacz>
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Zmieszczą nawet w krótkim.goblinos pisze:(ciekawe czy zmieszczą się rowery ;),
-
goblinos
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
No to chociaż o jedno nie muszę się martwić :)niebieski-n2 pisze:Zmieszczą nawet w krótkim.goblinos pisze:(ciekawe czy zmieszczą się rowery ;),
-
strabler
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: T4, 2,5 TDI, 151 KM. rok 2000
- Kontakt:
Odp: mam rocznik2000, jeśli auto w podłodze ma szyny to fotele są kapitańskie i obrotowe, łatwo można je usunąć z auta (są diabelnie ciężkie). Nie spotkałem innych opcji w multivanie.goblinos pisze:Witojcie,
Odp: niestety nie. Wszystkie fotele i te z przodu i te w drugim rzędzie mają ograniczoną możliwość regulacji, nie można oparcia odchylać 90st ani do przodu ani do tylu, max to ok 45 st.goblinos pisze:- czy w fotelu pasażera obok kierowcy jest możliwość złożenia oparcia na siedzisko?
Odp. Tylna kanapa jest przesówna w kierunku kierowcy, i zwiększa się powierzchnia bagażnika.goblinos pisze:- czy tylna kanapa jest przesuwna w kierunku kierowcy (żeby powiększyć przestrzeń bagażnika?
Tu uwaga: w tej pozyskanej przestrzeni zmieszczą się trochę niższe bagaże, niż w stałej części bagażnika. Patrząc od góry - między siedziskiem kanapy a oparciem, od spodu jest belka nośna i to ona ogranicza wysokość wsuwanych do bagażnika rzeczy, ok 2 cm.
Odp: nie widziałem takiego rozwiązaniagoblinos pisze:- czy są wersje Multivanów które posiadają 3-punktowe pasy dla środkowego siedzenia w tylnej kanapie?
Odp: moja kobita ma 160cm i bez problemu jeździ multivanem. Ja mam 190 cm i nogi zawsze zgięte w kolanach podczas prowadzenia auta, wiec spokojnie da radę. Fotel nie ma regulacji wysokości ale nie miałem nigdy problemów z tego powodu.goblinos pisze:I jeszcze jedno, czy niska osoba nie będzie miała problemu z prowadzeniem tego wozu? Żona ma ~155cm i zastanawiam się czy dosięgnie do pedałów :)
Pozdro
Adam