jaka jest skrzynia zamontowana?Tomek40 pisze:Hej
Dziś wróciłem z trasy ( ponad 1000 km, Polska ) i chciałem dodać kolejne informacje dot. mojego przełożenia 0,625.
Dwa tygodnie temu założyłem opony 225/70 R15. Co w/g tabeli daje około 6 % większej prędkości.
Na wszystkich pokonywanych górkach na autostradzie A1 ( Łódź - Grudziądz ) nie musiałem redukować do 4 biegu. Tempomat był ustawiony na 90 km/h ( odczyt z GPS-u ). Auto śmiga bezproblemowo. Przy tej prędkości mam na obrotomierzu równe 2400 obr/min. Silnika nie słychać tylko opony + wiatr.
Pomiary spalania :
Pierwsza trasa 350 km - około 30 % miasta, jakieś 50 % drogi krajowe i reszta autostrada.
Do paliwa jeszcze dodany miksol. Spalanie mierzone 6,94 L/100 km.
Kolejna trasa to 650 km - około 70 % autostrada, a reszta to zwykłe drogi i pojedyncze miasta.
Na autostradzie cały czas ustawiony tempomat na 90 km/h z wyrywkami na wyprzedzanie do około 110 km/h.
Do paliwa dodany środek na czyszczenie wtryskiwaczy ( co 10 tyś km go dodaję ).
Spalanie mierzone : 6,32 L/100 km
Podsumowanie :
Przy silniku 75 KM AAZ, i piątce 0,625 + opony 225/70 R15 ( już niewiele miejsca jest w nadkolu ;) ) auto śmiga bezproblemowo a spalanie wydaje mi się, iż jest bardzo OK.
Dlatego, wierzcie mi, którzy mają zamiar zakładać szybką piątkę - nawet z oponami o wiele większymi można spokojnie jeździć.
Zaczynałem od 3100 obr dla prędkości 90 km/h a teraz mam 2400 obr i ciszę w aucie !
Radość z jazdy i tyle ! 8-)
Pozdrawiam
Tomek
SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW , Zmiana 5 biegu
-
henry
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW , Zmiana 5 biegu
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
i z czego piątkę wydłubałeś?henry pisze:jaka jest skrzynia zamontowana?Tomek40 pisze:Hej
Dziś wróciłem z trasy ( ponad 1000 km, Polska ) i chciałem dodać kolejne informacje dot. mojego przełożenia 0,625.
Dwa tygodnie temu założyłem opony 225/70 R15. Co w/g tabeli daje około 6 % większej prędkości.
Na wszystkich pokonywanych górkach na autostradzie A1 ( Łódź - Grudziądz ) nie musiałem redukować do 4 biegu. Tempomat był ustawiony na 90 km/h ( odczyt z GPS-u ). Auto śmiga bezproblemowo. Przy tej prędkości mam na obrotomierzu równe 2400 obr/min. Silnika nie słychać tylko opony + wiatr.
Pomiary spalania :
Pierwsza trasa 350 km - około 30 % miasta, jakieś 50 % drogi krajowe i reszta autostrada.
Do paliwa jeszcze dodany miksol. Spalanie mierzone 6,94 L/100 km.
Kolejna trasa to 650 km - około 70 % autostrada, a reszta to zwykłe drogi i pojedyncze miasta.
Na autostradzie cały czas ustawiony tempomat na 90 km/h z wyrywkami na wyprzedzanie do około 110 km/h.
Do paliwa dodany środek na czyszczenie wtryskiwaczy ( co 10 tyś km go dodaję ).
Spalanie mierzone : 6,32 L/100 km
Podsumowanie :
Przy silniku 75 KM AAZ, i piątce 0,625 + opony 225/70 R15 ( już niewiele miejsca jest w nadkolu ;) ) auto śmiga bezproblemowo a spalanie wydaje mi się, iż jest bardzo OK.
Dlatego, wierzcie mi, którzy mają zamiar zakładać szybką piątkę - nawet z oponami o wiele większymi można spokojnie jeździć.
Zaczynałem od 3100 obr dla prędkości 90 km/h a teraz mam 2400 obr i ciszę w aucie !
Radość z jazdy i tyle ! 8-)
Pozdrawiam
Tomek
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
<good> <brawo>Tomek40 pisze:Hej
Ok, rozumiem.
Znalazłem w necie gościa, który ma na sprzedaż taki zestaw : 30/48 ( 0,625 )
Srednica małego koła to 58 mm a dużego to 91 mm.
Podobno to jest z VW T6.
ok sorki :oops:
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Podróże to moja pasja.
Tarifa Ronda Tropea. - Lokalizacja: OPOLE
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Hej
rafwlkp >> "Tomku, mógłbyś podać numery/namiary na taki piąty bieg? Z jakiej skrzyni on pochodzi?"
-- niestety nie do końca jestem pewien z czego to jest, bo gość, który mi to sprzedawał mówił, że z T6, co oczywiście jest banią :oops: . Ale z tego co znalazłem to najbardziej pasuje : Volkswagen Golf Variant 4Motion 2014 RDW ( piąty bieg ), 5cio bieg.skrz.manual. Koła mają oznaczenia 02A311361 BH, oraz 0A4311158 A. Poczytaj tu : http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... 956b3a676c
Może też koledzy coś pomogą, może coś więcej znajdą.
ostryt4 >> "Co pokazuje GPS przy 3tys rpm z takim zestawem ?"
-- Teraz mam przy 90 km/h na liczniku tyle ile jest na GPS. Może 1-2 km przekłamania. Przy 3000 obr/min mam około 116 - 118 km/h.
henry >> "jaka jest skrzynia zamontowana?"
-- CHR w obudowie 02B
Mając na 4 biegu 3000 obr zmieniam na piątkę i mam około 1900 obr. Ale silnik zaczyna powili ciągnąć od tych 1900 obr dlatego da się jechać. Prędkość przy której da się w miarę normalnie jechać na piątym biegu to około 80km/h. Poniżej trzeba redukować na 4-kę bo obroty są za małe.
Jest to niedogodność gdy ktoś przed Tobą jedzie w okolicy 70 km/h. Wtedy ani na 4 biegu nie za bardzo jechać ani na piątym bo obroty są za małe.
Przy 50 km/h na czwórce mam około 2 tyś obr. więc na miasto jest OK. A na trasie po prostu do 3 tyś i zmiana na piąty bieg. Czwórka jest krótka ale za to będzie czym jechać pod górkę jeśli będzie trochę większa.
Dla mnie jest OK, nie narzekam. To co miałem przed zmianami a to co mam teraz to niebo a ziemia.
Cicho, małe spalanie i ciężarówki da się normalnie wyprzedzać, a nie zapłaciłem za to górę kasy :D
Pozdrawiam
Tomek
rafwlkp >> "Tomku, mógłbyś podać numery/namiary na taki piąty bieg? Z jakiej skrzyni on pochodzi?"
-- niestety nie do końca jestem pewien z czego to jest, bo gość, który mi to sprzedawał mówił, że z T6, co oczywiście jest banią :oops: . Ale z tego co znalazłem to najbardziej pasuje : Volkswagen Golf Variant 4Motion 2014 RDW ( piąty bieg ), 5cio bieg.skrz.manual. Koła mają oznaczenia 02A311361 BH, oraz 0A4311158 A. Poczytaj tu : http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... 956b3a676c
Może też koledzy coś pomogą, może coś więcej znajdą.
ostryt4 >> "Co pokazuje GPS przy 3tys rpm z takim zestawem ?"
-- Teraz mam przy 90 km/h na liczniku tyle ile jest na GPS. Może 1-2 km przekłamania. Przy 3000 obr/min mam około 116 - 118 km/h.
henry >> "jaka jest skrzynia zamontowana?"
-- CHR w obudowie 02B
Mając na 4 biegu 3000 obr zmieniam na piątkę i mam około 1900 obr. Ale silnik zaczyna powili ciągnąć od tych 1900 obr dlatego da się jechać. Prędkość przy której da się w miarę normalnie jechać na piątym biegu to około 80km/h. Poniżej trzeba redukować na 4-kę bo obroty są za małe.
Jest to niedogodność gdy ktoś przed Tobą jedzie w okolicy 70 km/h. Wtedy ani na 4 biegu nie za bardzo jechać ani na piątym bo obroty są za małe.
Przy 50 km/h na czwórce mam około 2 tyś obr. więc na miasto jest OK. A na trasie po prostu do 3 tyś i zmiana na piąty bieg. Czwórka jest krótka ale za to będzie czym jechać pod górkę jeśli będzie trochę większa.
Dla mnie jest OK, nie narzekam. To co miałem przed zmianami a to co mam teraz to niebo a ziemia.
Cicho, małe spalanie i ciężarówki da się normalnie wyprzedzać, a nie zapłaciłem za to górę kasy :D
Pozdrawiam
Tomek
-
henry
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
dzisiaj odbyła się jazda z nową-starą skrzynią
pacjent 1,9 tdi poprzednio CRN jak dobrze pamiętam
obecnie DUJ + przełożenie 5 biegu od vw T5 23/37
i powiem ze uśmiech nie znika z twarzy po jeżdzie próbnej
w wolnej chwili zrobię fotki jak to wygląda na liczniku
obecnie jak mnie pamięć nie myli na 5 biegu 100 km/h 2,300 obr
dla mnie miód malina
Ostryt4, miałeś rację, sekcja skrzyni wykazała łożyska do wymiany oraz wałek ( nie znam nazwy wałka ale jakiś mały krótki)
wkleję zdjęcia
ps jedna mnie rzecz dziwi u Tomka40
u siebie czuć już duży przeskok po miedzy 4 a 5 biegiem (okolice 750-800 obr) mam wrażenie jakbym przeskakiwał o 2 biegi
a nie wyobrażam sobie jaki miałbym przeskok przy skrzyni CRN (jak mnie pamięć nie myli to to samo co CHR)
żeby założyć przełożenie 5 biegu 0,621
pacjent 1,9 tdi poprzednio CRN jak dobrze pamiętam
obecnie DUJ + przełożenie 5 biegu od vw T5 23/37
i powiem ze uśmiech nie znika z twarzy po jeżdzie próbnej
w wolnej chwili zrobię fotki jak to wygląda na liczniku
obecnie jak mnie pamięć nie myli na 5 biegu 100 km/h 2,300 obr
dla mnie miód malina
Ostryt4, miałeś rację, sekcja skrzyni wykazała łożyska do wymiany oraz wałek ( nie znam nazwy wałka ale jakiś mały krótki)
wkleję zdjęcia
ps jedna mnie rzecz dziwi u Tomka40
u siebie czuć już duży przeskok po miedzy 4 a 5 biegiem (okolice 750-800 obr) mam wrażenie jakbym przeskakiwał o 2 biegi
a nie wyobrażam sobie jaki miałbym przeskok przy skrzyni CRN (jak mnie pamięć nie myli to to samo co CHR)
żeby założyć przełożenie 5 biegu 0,621
-
henry
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
http://images68.fotosik.pl/737/734b0fd34e6af453m.jpg
mam także pytanie, ile powinno wejść oleju do skrzyni?
mam także pytanie, ile powinno wejść oleju do skrzyni?
-
henry
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
czyli serwisant skrzyni wiedział co robi,wlał 3 litry
dzięki za potwierdzenie
dzięki za potwierdzenie
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Lepiej trzymać ponad stan ponieważ w razie ubytku i niedopatrzenia w pierwszej kolejności sypie się piąty bieg z braku smarowania z tego co zauważyłem po opisach użytkowników którym się to przytrafiło.
-
henry
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
póki co aby nie zapeszyć jedna z lepszych rzeczy która zrobiłem dla busika to właśnie zmiana skrzyniostryt4 pisze:Lepiej trzymać ponad stan ponieważ w razie ubytku i niedopatrzenia w pierwszej kolejności sypie się piąty bieg z braku smarowania z tego co zauważyłem po opisach użytkowników którym się to przytrafiło.
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Hej henry i wszystkim
U mnie przeskok jest ponad 1000 obr. Nie powiem Ci tego dokładnie, bo zawsze przy zmianie minimalnie obroty spadają. Fakt, jest to dużo dlatego tak jak pisałem, muszę na 4 biegu kręcić do około 3 tyś aby po zmianie na piątkę mieć około 1900 obr/min.
Ale poza tą niedogodnością wszystko jest OK. A mam silnik, który ma tylko 75 KM, więc o wiele mniej niż Twój. Powyżej 2200 obr silnik mi bardzo ładnie ciągnie, aż się nie chce wierzyć, że ma tylko 75 KM.
Pozdrawiam
Tomek
U mnie przeskok jest ponad 1000 obr. Nie powiem Ci tego dokładnie, bo zawsze przy zmianie minimalnie obroty spadają. Fakt, jest to dużo dlatego tak jak pisałem, muszę na 4 biegu kręcić do około 3 tyś aby po zmianie na piątkę mieć około 1900 obr/min.
Ale poza tą niedogodnością wszystko jest OK. A mam silnik, który ma tylko 75 KM, więc o wiele mniej niż Twój. Powyżej 2200 obr silnik mi bardzo ładnie ciągnie, aż się nie chce wierzyć, że ma tylko 75 KM.
Pozdrawiam
Tomek
-
melmak69
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Witam,
Potrzebuje pomocy w sprawie naprawy/wymiany piątego biegu.
Do tej pory przy bardzo dużych obrotach osiągałem 100km/h.
Auto to T4 1,9 TD 1997r z oznaczeniem skrzyni DJZ.
Jakie przełożenie byłoby odpowiednie dla tego auta żeby jechać około 120 km/h przy normalnych obrotach silnika??
Auto nie służy mi do wożenia ciężkich ładunków.
Muszę się za to wziąć bo zaczęła wyskakiwać mi 5ka, więc siłą rzeczy muszę i tak kupić ten bieg.
Chciałbym żeby naprawa nie była zbyt kosztowna.
Z góry dzięki za info z podpowiedziami!
Potrzebuje pomocy w sprawie naprawy/wymiany piątego biegu.
Do tej pory przy bardzo dużych obrotach osiągałem 100km/h.
Auto to T4 1,9 TD 1997r z oznaczeniem skrzyni DJZ.
Jakie przełożenie byłoby odpowiednie dla tego auta żeby jechać około 120 km/h przy normalnych obrotach silnika??
Auto nie służy mi do wożenia ciężkich ładunków.
Muszę się za to wziąć bo zaczęła wyskakiwać mi 5ka, więc siłą rzeczy muszę i tak kupić ten bieg.
Chciałbym żeby naprawa nie była zbyt kosztowna.
Z góry dzięki za info z podpowiedziami!
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Masz dużo do czytania (wystarczy ten temat).
Swoją drogą jak już piątka wyskakuje to tanio się nie obejdzie czytaj remont skrzyni itp.
Swoją drogą jak już piątka wyskakuje to tanio się nie obejdzie czytaj remont skrzyni itp.
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
melmak69 >> ja mam AAZ ( 75 KM ) i przełożenie 30/48 ( 0,625 ) jest super :P
Teraz zrobiłem trasę w okolice Koblenz i na autostradach niemieckich jest dobrze.
Jak jechałem cały czas na tempomacie ( około 95 km/h ) to pod co niektóre górki trzeba było redukować do 4 biegu ale jak przed górką dałem do około 120-130 km/h to wjechał pod każdą. Nie było mocnych, a waga moja to około 2,5 T. Ale najlepsze jest spalanie : 6,55 L/100 km ! przy średniej 95 - 130 km/h ( droga powrotna ).
Przy 90 km/h ( pomiar GPS ) mam około 2400 obr/min.
Pozdrawiam
Tomek
Teraz zrobiłem trasę w okolice Koblenz i na autostradach niemieckich jest dobrze.
Jak jechałem cały czas na tempomacie ( około 95 km/h ) to pod co niektóre górki trzeba było redukować do 4 biegu ale jak przed górką dałem do około 120-130 km/h to wjechał pod każdą. Nie było mocnych, a waga moja to około 2,5 T. Ale najlepsze jest spalanie : 6,55 L/100 km ! przy średniej 95 - 130 km/h ( droga powrotna ).
Przy 90 km/h ( pomiar GPS ) mam około 2400 obr/min.
Pozdrawiam
Tomek
-
melmak69
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
dodam że mam obecnie mały tryb z 33 ząbkami.
Zamówiłem z Allegro całą 5kę o przełożeniu 34:45-0,756
Człowiek który tym handluje powiedział że prędkość powinna się poprawić
Zamówiłem z Allegro całą 5kę o przełożeniu 34:45-0,756
Człowiek który tym handluje powiedział że prędkość powinna się poprawić
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Nic się nie poprawi, bo taki tryb 5tki masz w swojej skrzyni. haha Przed kolejnymi wydatkami radzę dokładnie przeczytać temat od pierwszej strony.
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Hej Probe041
To zależy jaka górka <18>
Bywało i 85 km/h ale niekiedy nie zeszło poniżej 100 km/h
Dlatego te parę naście KM więcej przydałoby się.
Zauważyłem też dużą różnicą gdy jechałem nocą. Powietrze ma więcej tlenu, i jest wrażenie jak gdyby kilka KM było więcej.
Pozdrawiam
Tomek
To zależy jaka górka <18>
Bywało i 85 km/h ale niekiedy nie zeszło poniżej 100 km/h
Dlatego te parę naście KM więcej przydałoby się.
Zauważyłem też dużą różnicą gdy jechałem nocą. Powietrze ma więcej tlenu, i jest wrażenie jak gdyby kilka KM było więcej.
Pozdrawiam
Tomek
-
melmak69
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Probe041 pisze:Nic się nie poprawi, bo taki tryb 5tki masz w swojej skrzyni. haha Przed kolejnymi wydatkami radzę dokładnie przeczytać temat od pierwszej strony.
Czytałem i jest tam dużo różnych wypowiedzi. Paczki jeszcze nie odebrałem. W tabelce która ktoś dodał nie było trybu z 33 zębami.
Jakie przełożenie będzie najlepsze dla mnie Do prędkości 120km/h
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Czyli dokładnie mówiąc 28/40. Tylko znaleźć coś takiego jest cholernie trudno, a wychaczyć w dobrej cenie to już prawie nierealne :)
-
melmak69
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Mam jeszcze do kupienia 29:39 lub jak ktoś pisał mogę kupić skrzynie z passata b3 1.9 td tylko nie wiem czy to dobry pomysł?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Prawdopodobniemelmak69 pisze:W tabelce która ktoś dodał nie było trybu z 33 zębami.
a w drugim kółku nie dało się przeliczyć ząbków ?mikoli pisze:koła 33/46 zębów o przełożeniu 0,717 z Passata ze skrzyń o symbolach CAT,CEY,CHA,CNA lata1991-1994 i jeszcze GOLF 1993-1994 skrzynia ASD
Są to wolniejsze tryby, więc chyba bez sensu.melmak69 pisze:Mam jeszcze do kupienia 29:39
-
melmak69
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Jadę zaraz zobaczyć skrzynie z passata 1.9 td
Sprzedający policzył zęby i jest 33 na małym kole.
Czy reszta elementów typu przesuwka itd są takie same jak w skrzyni z t4?
Sprzedający policzył zęby i jest 33 na małym kole.
Czy reszta elementów typu przesuwka itd są takie same jak w skrzyni z t4?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Raczej tak, skrzynia 02B różni się od tej osobówkowej (chyba 02J) głównie mechanizmem różnicowym.
-
melmak69
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Kupiłem dzisiaj skrzynie biegów z Passata b4 1.9 td za kwotę 150pln
Wymontowałem 5 bieg i okazało się że jest identyczny jak w mojej skrzyni z t4 czyli 33 zęby na małym kole
Tryby przełożone, bieg działa bez zarzutu <09>
Wymontowałem 5 bieg i okazało się że jest identyczny jak w mojej skrzyni z t4 czyli 33 zęby na małym kole
Tryby przełożone, bieg działa bez zarzutu <09>