Szyba przesuwna z budy do drzwi przesuwnych
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Janusz 1969
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Multiwan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Szyba przesuwna z budy do drzwi przesuwnych
Witam, mam pytanie jak w tytule, czy szyba przesuwna (za kierowcą), będzie pasować wymiarami do drzwi przesuwnych.
-
Janusz 1969
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Re: Szyba przesuwna z budy do drzwi przesuwnych
To by mi nie przeszkadzało jak jest otwierana, pytanie tylko czy wymiar oryginalnej z drzwi jest taki sam jak ta za kierowcą. Mierzyłem swoją za kierowcą i tą pełną w drzwiach suwanych i niby wymiar podobny, ale lepiej się dowiedzieć, że na pewno.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Zwykłe mają inny rozmiar czarnego pasa wkoło szyby, bo ramka w nadwoziu i drzwiach ma inny wymiar.
-
Janusz 1969
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Probe masz rację co do czarnego pasa (rozsuwana jest szersza na uszczelkach, mocowaniu i wychodzi na budę), ale czy otwory w blachach są podobne
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Ja luźno przykładałem-nie montowałem tą szybe na drzwi przesuwane i pasowała, ale tak jak napisał probe inaczej są czarne maskowania na obwodzie. I była to szyba pełna, przy przesuwanej to chyba jest jednak różnica w tym że przednia szybka zachodzi z zewnątrz na tylną i w czasie jazdy ,,mijanka" między nimi nie jest pod wiatr więc to raczej ma znaczenie. Chyba że się myle to niech mnie koledzy poprawią. <taktak>
-
Janusz 1969
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Kurde -masz rację z tym zachodzeniem, nie pomyślałem o tym , że w czasie jazdy mogłaby się zamykać
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
zdjąłem ostatnio prawą i na jej miejsce chciałem włożyć lewą i niedarady
1.obramowanie jest całkiem inne
2.gwinty nie wchodzą w otwory bo są całkiem w innych miejscach
nie wiem czemu niemcory dali inne ramki przypuszczam że na przewidzieli że ludzie będą trzaskać tymi drzwiami rozsuwanymi i dlatego chyba dali grubszą ramke żeby bardziej trzymały te szyby podczas "mocniejszego zamknięcia drzwi"
1.obramowanie jest całkiem inne
2.gwinty nie wchodzą w otwory bo są całkiem w innych miejscach
nie wiem czemu niemcory dali inne ramki przypuszczam że na przewidzieli że ludzie będą trzaskać tymi drzwiami rozsuwanymi i dlatego chyba dali grubszą ramke żeby bardziej trzymały te szyby podczas "mocniejszego zamknięcia drzwi"
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Konstrukcja drzwi nie pozwalała na montaz tej samej szyby otwieranej co jest w miejscu gdzie nie ma drzwi przesuwnych. W całkiem innym miejscu są szpilki montazowe, a co za tym idzie otwory w rancie drzwi.
Po wycieciu szyb widać ze pionowe plaszczyzny mają szersze ranty przez to ze od wewnątrz musi byc profil usztywniający drzwi. Drzwi sa tak wyprofilowane , ze profil usztywniający pionowy zachodzi na szybę , po to jest szerszy pasek namalowany na zwyklej szybie nie otwoeranej , a znów przesuwne okna mają szersze boczne ramki aby to ukryć.
Takze tu nie chodzi o to ze grubszą ramkę dali bo ludzie drzwiami trzaskają tylko o to ze profil usztywniający od wewnatrz który jest widoczny zachodzi bardziej w gląb okna, aby nie robić parodii z jedneym oknem mniejszym , drugim większym zrobili to tak że rant zrobili , na szybie szerszy pasem aby zakrywal poprostu przesunięcie w pionie które powstało w drzwiach , stąd ma się wrazenie ze okno jest tak samo większe a w rzeczywistości tak nie jest bo w drzwiach przesuwnych jest mniejsze.
Same zwykle szyby nie otwierane mozna zamienic , najwyzej jak się włozy taką szybę z panelu za kierowcą gdzie nie ma drzwi , to w drzwiach będzie widać blaszany rant po wklejeniu , po to jest namalowany szerszy pasek na takiej szybie aby wlasnie ten rant zakryc i nie byl widoczny.
Po wycieciu szyb widać ze pionowe plaszczyzny mają szersze ranty przez to ze od wewnątrz musi byc profil usztywniający drzwi. Drzwi sa tak wyprofilowane , ze profil usztywniający pionowy zachodzi na szybę , po to jest szerszy pasek namalowany na zwyklej szybie nie otwoeranej , a znów przesuwne okna mają szersze boczne ramki aby to ukryć.
Takze tu nie chodzi o to ze grubszą ramkę dali bo ludzie drzwiami trzaskają tylko o to ze profil usztywniający od wewnatrz który jest widoczny zachodzi bardziej w gląb okna, aby nie robić parodii z jedneym oknem mniejszym , drugim większym zrobili to tak że rant zrobili , na szybie szerszy pasem aby zakrywal poprostu przesunięcie w pionie które powstało w drzwiach , stąd ma się wrazenie ze okno jest tak samo większe a w rzeczywistości tak nie jest bo w drzwiach przesuwnych jest mniejsze.
Same zwykle szyby nie otwierane mozna zamienic , najwyzej jak się włozy taką szybę z panelu za kierowcą gdzie nie ma drzwi , to w drzwiach będzie widać blaszany rant po wklejeniu , po to jest namalowany szerszy pasek na takiej szybie aby wlasnie ten rant zakryc i nie byl widoczny.
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Ja mam tak zamontowana szybe . 2 śruby obciąłem i pasuje . chociaż juz mam własciwą pod reką, ale nie mam czasu jej zmienic . Nic nie szumi ani nie piszczy - jest okej .
-
Janusz 1969
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Czyli z opisu krzysaudi, można spokojnie włożyć i nie ma problemu, chociaż inni twierdzą inaczej.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
A jakiś patent na wyciecie tej szyby z drzwi suwanych? n ormalnie to tnę z wykorzystaniem drutu i technika moja-twoja, ale szyba w drzwiach suwanych ma szeroki rant i nie chce ciąc drutem bo poryje lakier a nożem moze być niewystarczająco głęboko.
Znalazłem szybę AS3 otwierana w drzwi suwane i się powoli muszę zabrać za montaż.
I są jakieś specyfiki do usuwania starego kleju do szyby?
Znalazłem szybę AS3 otwierana w drzwi suwane i się powoli muszę zabrać za montaż.
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Szyba podejdzie od zewnątrz idealnie jest - od środka jakos inaczej wchodzi na szybę czarny pasek czy jakoś tak - jutro pyknę fotki to zobaczysz .
Krzysiek
Krzysiek
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Niestety nie ma skutecznych specyfików do usuwania starego kleju do szyb. Jest to klej z rodziny poliuretanów który po związaniu daje się usuwać tylko mechanicznie. Ale przy wymianie szyby nie ma potrzeby całkowitego usuwania kleju, no chyba że robimy naprawe lakierniczą. Wręcz przeciwnie zaleca się zostawienie cienkiej warstwy starego kleju która stanowi warstwe kontaktową dla nowego kleju jednak musi być to zrobione w jak najkrótszym czasie od wycięcia i nie wolno niczym przemywać ani smarować starego kleju. Co do wycinania starej szyby to chyba nie ma idealnej metody, zawsze jest ryzyko uszkodzenia lakieru. Mona spròbować drastycznej metody jeśli nam na starej szybie nie zależy i ją poprostu zbić a wtedy mamy wmiare wygodny dostęp nożykiem ale jest to i tak ryzyko.vwyogi pisze:A jakiś patent na wyciecie tej szyby z drzwi suwanych? n ormalnie to tnę z wykorzystaniem drutu i technika moja-twoja, ale szyba w drzwiach suwanych ma szeroki rant i nie chce ciąc drutem bo poryje lakier a nożem moze być niewystarczająco głęboko.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
xxxkamil pisze:Niestety nie ma skutecznych specyfików do usuwania starego kleju do szyb. Jest to klej z rodziny poliuretanów który po związaniu daje się usuwać tylko mechanicznie. Ale przy wymianie szyby nie ma potrzeby całkowitego usuwania kleju, no chyba że robimy naprawe lakierniczą. Wręcz przeciwnie zaleca się zostawienie cienkiej warstwy starego kleju która stanowi warstwe kontaktową dla nowego kleju jednak musi być to zrobione w jak najkrótszym czasie od wycięcia i nie wolno niczym przemywać ani smarować starego kleju. Co do wycinania starej szyby to chyba nie ma idealnej metody, zawsze jest ryzyko uszkodzenia lakieru. Mona spròbować drastycznej metody jeśli nam na starej szybie nie zależy i ją poprostu zbić a wtedy mamy wmiare wygodny dostęp nożykiem ale jest to i tak ryzyko.vwyogi pisze:A jakiś patent na wyciecie tej szyby z drzwi suwanych? n ormalnie to tnę z wykorzystaniem drutu i technika moja-twoja, ale szyba w drzwiach suwanych ma szeroki rant i nie chce ciąc drutem bo poryje lakier a nożem moze być niewystarczająco głęboko.
Starej szyby szkoda bić bo to jest AS3 bo jeszcze przysłowiową stówę za nią wezmę.
Co do nie usuwania starego kleju to bym dyskutował bo jak poprzedni właściciel wymieniał szybę przednią to zostal stary klej i woda zaczela cieknać a szyba boczna suwana nie jest klejona tylko przykręcana i ma przylegać na płasko, jest tylko taka wąska uszczelka.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Widocznie poprzednik popełnił gdzieś błąd lub zrobił to niedokładnie. Polecam ten artykuł:
http://motofocus.pl/technika/1766/techn ... owym-cz-ii
http://motofocus.pl/technika/1766/techn ... owym-cz-ii
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Jak wiadomo są dwa rodzaje szyb w drzwi suwane dzielona 50:50 i 60:40. Pytanie: czy otwory montażowe do przykręcenia szyb są jednakowe?
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 camper
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
mam pytanie skąd wziąć te nakrętki do tych gwintów co wystają z szyby, kupiłem otwieraną ale nie miała tych nakrętek
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Najlepiej z ASO bo użwyki mogą mieć naruszony gwint i nie będą trzymać.
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
a jak fachow się to nazywa żeby wiedzieli o co mi chodzi?slimak pisze:Najlepiej z ASO bo użwyki mogą mieć naruszony gwint i nie będą trzymać.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wg ETKI nakrętki mają numery: 905 221 01 lub 903 521 01
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
dzięki ciekawe czy u nas w skodzie mi to ogarnąslimak pisze:Wg ETKI nakrętki mają numery: 905 221 01 lub 903 521 01
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
transportery miały całkowicie inne te nakretki niż multivany i caravelle
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
zaadoptowałem sobie kołki do rigipsu i jest super a w aso chcieli 2zł za sztukę ale już miałem kupione
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
na budowlańca ale sposób umiarkowany heheAntoni1 pisze:zaadoptowałem sobie kołki do rigipsu i jest super a w aso chcieli 2zł za sztukę ale już miałem kupione
znam takich co sposobem na budowlańca wkrętami tapicerki w multivanie przykręcali albo metalowe zawiasy od szafek przykręcali śrubami do osłon nadkoli w bagażniku
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
hehe no można i tak to określićMiętus89 pisze:na budowlańca ale sposób umiarkowany heheAntoni1 pisze:zaadoptowałem sobie kołki do rigipsu i jest super a w aso chcieli 2zł za sztukę ale już miałem kupione
znam takich co sposobem na budowlańca wkrętami tapicerki w multivanie przykręcali albo metalowe zawiasy od szafek przykręcali śrubami do osłon nadkoli w bagażniku
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
wydawalo mi się, ze to było w tym wątku, ale nie ma. Szukam linka do wiki gdzie był schemat rozmieszczenia otworów do drzwi suwanych. Ktoś coś kojarzy
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
podziekował. Jutro się biorę za wsztawianie prawej As3 i musze wiertło kupic a na wiki jest jaki ma miec rozmiarslimak pisze: