www.t4-forum.pl - Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Westfalia: Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Camper, Westfalia
Jakbyś widział jaki chłam dostawcy potrafią w partiach upchać to by ci ta podejrzliwość bokiem wyszła hehe :P
Sortowanie ma to do siebie ze niektórych mat. jest opór i zalegają po kątach.
pawell1602 to jak z tymi oględzinami ?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2015, 21:53 przez De'D, łącznie zmieniany 1 raz.
spoko ale na logike ktory złodzej da ci cos darmo? panowie narazie wstrzymuje zamowienia bo kilku chetnych jest napisze na dniach czy jest i bedzie.chyba ze chcecie 3.4.5 bez kleju to mam pisac na pw.i niejezic po mnie.dziele sie z wami bo tez pomagacje.
...
i jakoś tak nie mogę uwierzyć, że tak ot sobie ktoś rozdaje maty wygłuszające na palety z czystej charytatywnej zajawki
...
Słusznie Kenobi zauważyłeś, że rzecz jest wątpliwa, ale jeszcze żeby rozwiać twoje wątpliwości, to powiem, że sam dysponuję "odpadami" (z mojej branży), które niestety nie są do wykorzystania w motoryzacji, a można by je wykorzystać gdzie indziej i stanowią jakąś wartość, lecz mimo to bardziej opłaca mi się oddać je do utylizacji czy na złom niż bawić się w "handlowanie".
Cieszę się, że pawell1602 wyjaśnił sprawę.
A jeszcze bardziej cieszę się, że wykazał chęć podzielenia się z kolegami z forum :D
panowie mam dostep do materialu ktory idzie na dywaniki samochodowe.dodaje ze tez ze złomu np.kilka nadrukow s-line zamiast 1.itp. różne szerokosci od małych po duże chcialbym tym oblepic sufit i boczki .nada sie? i czym to lepic? grube 5 mm sztywne
Będzie trudno, taki materiał z dywaników jest zasztywny, może jak są boczki wykonane ze sklejki to tak ale przy innych to raczej nie da rady wykonać to tak aby to ładnie i estetycznie wyglądało. Zazwyczaj materiał na boczkach i innych plastikach jest zawijany na rantach pod spód a z tym od dywaników tego nie zrobisz.
no ok na bokach i suficie mam dykte materiał darmowy więc dobry zawsze ładniej będzie druga sprawa to tylko transporter do pracy ale zawsze bedzie jakoś wygladać bo dykty zakatowane już były jak kupiłem.na co to klejic? jakis klej na gorąco?
Na gorąco to nie, coś z grupy klejów tak zwanych kontaktowych. Najtańszą opcją chyba będzie tradycyjny budaprem ale są i lepsze kleje np. w spraju niestety cena odpowiednio wyższa. W tym temacie to akurat notri ma doświadczenie i wiedze :)
a co byście polecali na dach od spodu podkleić
bo jak trochę basu więcej to mi się blacha odzywa
czy mata lakiernicza wystarczy taka czarna na gorąco przyklejana
Mata lakiernicza troche dziwne określenie, pierwszy raz słysze :)
Ale tak, do zlikwidowania rezonansu blach i ich wygłuszenia stosuje się różne maty bitumiczne takie czarne i są one klejone na gorąco ale i są takie które mają już warstwe kleju. Jest tego troche na rynku, do wyboru, do koloru. <taktak>
Na gorąco to nie, coś z grupy klejów tak zwanych kontaktowych. Najtańszą opcją chyba będzie tradycyjny budaprem ale są i lepsze kleje np. w spraju niestety cena odpowiednio wyższa. W tym temacie to akurat notri ma doświadczenie i wiedze :)
żaden na gorąco i żaden budaprem. A te w spray - całkowicie nie ekonomiczne, a z jakością to tak powiedzmy 6 do 7 na 10.
Ja używam Bonaterm AS - klej na bazie budapremu przeznaczony do tapicerstwa samochodowego. Bardzo dobry ale trzeba nauczyć się kleić zwłaszcza jak mamy doczynienia z materiałami bo jak materiał przesiąknie klejem to - kosz. Kleiłem tym wyciszenia - trzyma do dziś
Pomijam klejenie deski rozdzielczej bo to inny temat.
żaden na gorąco i żaden budaprem. A te w spray - całkowicie nie ekonomiczne, a z jakością to tak powiedzmy 6 do 7 na 10.
Ja używam Bonaterm AS - klej na bazie budapremu przeznaczony do tapicerstwa samochodowego. Bardzo dobry ale trzeba nauczyć się kleić zwłaszcza jak mamy doczynienia z materiałami bo jak materiał przesiąknie klejem to - kosz. Kleiłem tym wyciszenia - trzyma do dziś
Pomijam klejenie deski rozdzielczej bo to inny temat.
No może ja się mało precyzyjnie wyraziłem, fakt. Chodziło mi właśnie o kleje na bazie budapremu ale generalnie rzecz biorąc chodzi o kleje kontatowe.
jabłuszko cos dlaciebie znajde po 10 zaczne rozsyłac powoli bo na dniach bede miał dostawe bo naobiecywałem a duzo chetnych było.niechce nikogo skrzywdzic wiec zrobie tak zeby wszyscy byli zadowoleni.
moje doświadczenia z wyciszaniem komory silnika.
mam silnik 1,9D który jest bardzo głośny - bus 9 osób z dyktami na boczkach.
chciałem to wyciszyć przy okazji remontu kapitalnego nadwozia (została karoseria na kołach)
zastosowałem na podłodze piankę niechłonącą wody 10mm wysoko aż pod szybę, dodatkowo wykleiłem gródź innymi ustrojstwami do tego przeznaczonymi.
Boki i dach wypełniłem podwójnie filcem 16 mm, w newralgicznych miejscach dałem maty bitumiczne.
Efekt ostateczny był słaby- wmawiałem sobie że jest ciszej a silnik dalej wył.
ostatecznie znajomi z firmy caraudio podpowiedzieli mi jak zrobić to porządnie i skąd w transporterze bierze się hałas w kabinie od silnika.
hałas idzie od maski i szybą przednią wchodzi do kabiny.
wywaliłem całe oryginalne wygłuszenie - było kompletne.
wygłuszyłem komorę silnika: (przy silniku 1,9 jest sporo miejsca i wystarczyło wyjąć filtr powietrza, akumulator i zbiorniczek płynu)
błotniki dwoma warstwami różnych materiałów,
przegrodę innymi materiałami - też dwie warstwy
maskę jeszcze innymi dwoma warstwami.
zastosowałem 6 różnych materiałów w odpowiedniej kolejności, każdy od czego innego - jeden eliminuje wibracje,inny pochłania klekot diesla, jeszcze inny huk ...
cała operacja trwała 5h, koszt 200-300 zł (nie pamiętam dokładnie)
efekt: już po uruchomieniu silnika zatkało mnie z wrażenia.
silnik słychać tylko tyle, że gdzieś jest
klekot diesla zniknął praktycznie całkowicie.
subiektywnie - organoleptycznie :-) jest dużo ciszej.
nie chcę robić reklamy więc nie podaję konkretów typu link do aukcji ale chętnie podzielę się wiedzą w @.
...
błotniki dwoma warstwami różnych materiałów,
przegrodę innymi materiałami - też dwie warstwy
maskę jeszcze innymi dwoma warstwami.
zastosowałem 6 różnych materiałów w odpowiedniej kolejności, każdy od czego innego - jeden eliminuje wibracje,inny pochłania klekot diesla, jeszcze inny huk ...
...