Lampki w klapie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: WV T4 Multivan
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
Lampki w klapie
Ostatnio stwierdziłem że wieczorem sięgając do bagażnika nic nie widać <36> mam zamiar zamontować w klapie lampki takie jak w stopniu drzwi suwnych. Teraz mam pytanie masę bierzemy z krańcówki a czy plus można z centralnego czy coś się zjara.
Jeśli ktoś ma fajny patent na oświetlenie bagażnika niech się nim podzieli. <good>
Myślałem też o lampkach w boczkach pod materacem panują tam egipskie ciemności <sarkastyk>
Jeśli ktoś ma fajny patent na oświetlenie bagażnika niech się nim podzieli. <good>
Myślałem też o lampkach w boczkach pod materacem panują tam egipskie ciemności <sarkastyk>
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Lampki w klapie
Ja mam na klapie założoną lampkę z multika (taka jak nad stolikiem), plus podciągnięty z instalacji oświetlenia wnętrza a masa z oswietlenia tablicy rejestracyjnej.
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czasem nie masz jakiejś fotki jak to wygląda <england>slimak pisze:Ja mam na klapie założoną lampkę z multika (taka jak nad stolikiem), plus podciągnięty z instalacji oświetlenia wnętrza a masa z oswietlenia tablicy rejestracyjnej.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
podpowiem Ci pawle że Rafflex zamontował wewnętrz w lampkach żarówki na ledach i powiem że dają ..... no nie źle. Myślę że lampki z paska na ledach duuuużo dadzą
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
W żółtku nie było tylnej kanapy i materaca wystarczała lampka podsufitki było ok, w multku jest lipa i trzeba temu zaradzić, wszelka pomoc i pomysły mile widziane <england>
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Ja powiem tak: moduły led (nie żarówki led) dają o wiele więcej światła niż tradycyjne żarówki.
To po pierwsze.
Nie wiem dokładnie co rozumiesz pod pojęciem "bagażnik" w multiku. Nie korzystałem z multika, więc nie znam tematu "sięgając do bagażnika".
Rozważ oświetlenie montowane w klapie tylnej ale również można zamontować lampki w boczkach tylnych tapicerki.
Takie lampki jak te czerwone od audi, co montowałeś w tapicerce drzwi przednich tylko w kolorze białym.
Tylko, że one włączane byłyby poprzez krańcówkę ewentualnie zewnętrzny włącznik.
Można też zamontować jakąś niedużą lampkę (lampki) ze zintegrowanym włącznikiem - włączane wedle ustawienia albo krańcówką albo włącznikiem.
Wszystko w zależności od potrzeb.
Niemniej jeśli cierpisz na słabe oświetlenie, to tylko moduły led i to najlepiej dedykowane do określonego typu lampki.
Jest kolega na forum passata (golfa też i audi też) który robi takie rzeczy. Z czystym sumieniem mogę go polecić.
Kwestia tylko wyboru lampek i ich umiejscowienia.
To po pierwsze.
Nie wiem dokładnie co rozumiesz pod pojęciem "bagażnik" w multiku. Nie korzystałem z multika, więc nie znam tematu "sięgając do bagażnika".
Rozważ oświetlenie montowane w klapie tylnej ale również można zamontować lampki w boczkach tylnych tapicerki.
Takie lampki jak te czerwone od audi, co montowałeś w tapicerce drzwi przednich tylko w kolorze białym.
Tylko, że one włączane byłyby poprzez krańcówkę ewentualnie zewnętrzny włącznik.
Można też zamontować jakąś niedużą lampkę (lampki) ze zintegrowanym włącznikiem - włączane wedle ustawienia albo krańcówką albo włącznikiem.
Wszystko w zależności od potrzeb.
Niemniej jeśli cierpisz na słabe oświetlenie, to tylko moduły led i to najlepiej dedykowane do określonego typu lampki.
Jest kolega na forum passata (golfa też i audi też) który robi takie rzeczy. Z czystym sumieniem mogę go polecić.
Kwestia tylko wyboru lampek i ich umiejscowienia.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Widziałem już gdzieś tak lampki zamontowane w boczkach pod materacem i były to chyba lampki z audi/passata montowane orginalnie w bagażnikach. W klapie też dobry pomysł a same lampki to już kwestia gustu, kabinowe czy bagażnikowe jest tego troche na rynku. Jeśli chodzi o podłączenie to ja bym to zrobił na osobnej krańcówce-zamontować dodatkową przy klapie aby te lampki zapalały się tylko przy otwieraniu klapy. <taktak>
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 36 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Jakiej maksymalnie wielkosci moduly, mozna bezpiecznie podlaczyc pod ori lampki?
Z naciskiem na "bezpiecznie". Chodzi mi o odprowadzenie ciepla. Dzisiaj przez cala noc zostawilem wlaczona lampke na przodzie. Oprawa byla tylko troche wiecej jak ciepla.
Z naciskiem na "bezpiecznie". Chodzi mi o odprowadzenie ciepla. Dzisiaj przez cala noc zostawilem wlaczona lampke na przodzie. Oprawa byla tylko troche wiecej jak ciepla.
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Mam w planach założyć lampki w boczkach pod materacem włączane krańcówką klapy odseparowane diodą aby włączały się tylko po otwarciu klapy. Dodatkowo jak będzie słabo oświetlone to coś w klapę. Jakie są te moduły do lampek z passata.
-
radekmark2
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Cześć Paweł szkoda że nie wspomniałeś o tym na spocie u mnie mam zamontowane dwie lampki w klapie takie jak w stopniu drzwi przesuwnych można je włączać i wyłączać a dodatkowym plusem jest to że po rozłożeniu łóżka można je zapalić i jest fajny efekt. Możliwe że będę w stolicy za tydzień albo dwa to mógłbyś sobie obejrzeć jak to wygląda.
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Właśnie się zastanawiałem u kogo na zlocie widziałem tak zamontowane lampki skleroza nie boli <59> . Przed spotem nie zaglądałem po ciemku do kufra.radekmark2 pisze:Cześć Paweł szkoda że nie wspomniałeś o tym na spocie u mnie mam zamontowane dwie lampki w klapie takie jak w stopniu drzwi przesuwnych można je włączać i wyłączać a dodatkowym plusem jest to że po rozłożeniu łóżka można je zapalić i jest fajny efekt. Możliwe że będę w stolicy za tydzień albo dwa to mógłbyś sobie obejrzeć jak to wygląda.
Czy z tych lampek jest w miarę światła aby wyciągnąć graty z bagażnika.
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Jak założysz lampkę na klapie to gdy będziesz chciał poszukać czegoś w bagazniku, sam będziesz sobie zasłaniał światło. Lepiej założyć lampkę przed samą klapą w aucie :)
-
fili
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan t4
- Kontakt:
Ja mam pasek led przyklejony na listwie plastykowe na końcu podsufitki a w lampce nad tylnią kanapą można rozdzielić masę z wyłączniki z klapy i z reszty drzwi co daje że jak otworzę klapę to świeci tylko bagażnik (led 1meter pobór 5 watt) a reszta drzwi działa jak przedtem (multivan 95r.)jak trzeba dam foty
-
radekmark2
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Ogólnie trochę tego światła jest ale jeśli masz włożoną półkę z materacem to pod spodem i tak jest ciemno ewentualne opcje to albo wysuwana szuflada albo jakieś lampki pod półką dam ci znać jak będe się wybierał do warszawy
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak wygląda lampa z multika na klapie (sorry za jakość zdjęcia ale było robione telefonem):
http://i62.tinypic.com/j64lqw.jpg
Sprawdza się jako oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne. W planach wymiana ori świetlówki na pasek led.
http://i62.tinypic.com/j64lqw.jpg
Sprawdza się jako oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne. W planach wymiana ori świetlówki na pasek led.
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 36 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
A jak z estetycznym mocowaniem tego paska?
Jakies plany, pomysly?
Ja zawsze je chowalem tak, zeby dawaly swiatlo a same nie byly widoczne.
Jakies plany, pomysly?
Ja zawsze je chowalem tak, zeby dawaly swiatlo a same nie byly widoczne.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pasek zamierzam wkleić wewnątrz lampki, w miejsce świetlówki i zakryć zabudową lampki. Z zewnątrz nie będzie widać żadnej różnicy.
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Ja mam wklejone dwa paski w lampkę nad stolikiem . wygląda to dobrze i nie źle świeci :)
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Ja mam takie właśnie na pace zamontowane.paweł t4 pisze:Co myślicie o pasku led w aluminiowej listwie.
Spoko dają radę i fajnie wyglądają. Skromne a skuteczne.
Listwa aluminiowa długości ok. 30-40 cm o przekroju ceownika, do tego zaślepki na obu końcach, a pasek led maskuje mleczno-przezroczysta maskownica.
-
fili
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan t4
- Kontakt:
Ja wszystkie lampki mam zastąpione paskami led 3 kawałki po 10cm w jednej lampce przyklejone na kawałku plastiku i podłączone jak żarówka żadnej przeróbki więc zawsze można wrócić do oryginału tzn żarówki a światło nie porównywalnie więcej a moc pobierana około 30%
-
lisek_lis
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Atlantis
- Kontakt:
Tutaj taśma led i listwa alu do led W Gdańsku taka 2 metrowa listwa kosztuje 15 zł i 1 m/b ledów 7 zł Na klapę dałem 115 cm led teraz jeszcze dam pod materac na boki Świeci tak : http://images70.fotosik.pl/539/6277acead005fa2dm.jpg
http://images66.fotosik.pl/540/6da4bc754b2a3012m.jpg
a listwa wyglada tak : http://images67.fotosik.pl/542/1ba7057d38bce0a6m.jpg
listwa zamocowana w przetłoczeniu na tapicerce klapy tylnej Multivana Przewód przeciągnięty w klapie pod tapicerą i przez gumowy tunel pod sufit i podłączony do lampki Przepraszam za zdjecia złej jakosci ale pewnie jak zrobie resztę to wstawie lepsze foty
http://images66.fotosik.pl/540/6da4bc754b2a3012m.jpg
a listwa wyglada tak : http://images67.fotosik.pl/542/1ba7057d38bce0a6m.jpg
listwa zamocowana w przetłoczeniu na tapicerce klapy tylnej Multivana Przewód przeciągnięty w klapie pod tapicerą i przez gumowy tunel pod sufit i podłączony do lampki Przepraszam za zdjecia złej jakosci ale pewnie jak zrobie resztę to wstawie lepsze foty
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wybór padł na lampki takie jak w stopniu drzwi przesuwnych, założyłem dwie sztuki oświetlenie jest wystarczające aby coś wyjąć z bagażnika.
Dużą zaletą jest możliwość wyłączenia lampek gdy klapa ma być otwarta dłuższy czas.
Masę podłączyłem do krańcówki odseparowane diodą aby włączały się tylko po otwarciu klapy.
Pozostaje kwestia oświetlenia pod materacem, na razie zastanawiam się nad szufladą wtedy oświetlenie będzie zbędne.
http://s25.postimg.org/fbf70l43j/20150206_205739.jpg
http://s25.postimg.org/g8m2stwjj/20150209_192737.jpg
http://s25.postimg.org/fx4mg2g3j/20150209_192706.jpg
Dużą zaletą jest możliwość wyłączenia lampek gdy klapa ma być otwarta dłuższy czas.
Masę podłączyłem do krańcówki odseparowane diodą aby włączały się tylko po otwarciu klapy.
Pozostaje kwestia oświetlenia pod materacem, na razie zastanawiam się nad szufladą wtedy oświetlenie będzie zbędne.
http://s25.postimg.org/fbf70l43j/20150206_205739.jpg
http://s25.postimg.org/g8m2stwjj/20150209_192737.jpg
http://s25.postimg.org/fx4mg2g3j/20150209_192706.jpg