T4 Demo Car - WHELEN

Twoje auto, Twoja historia. Zdjęcia, zmiany, mody i codzienność z T4.
ODPOWIEDZ
STACHUrka
Nowy T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 DoKa
Kontakt:

T4 Demo Car - WHELEN

Nieprzeczytany post autor: STACHUrka »

Witajcie forumowicze
Moje autko to WV T4 DoKa 2,4D 1994r. przebieg 360 tys km.

Jestem dystrybutorem amerykańskiego producenta oświetlenia specjalistycznego do pojazdów, zakupiłem T4 w wersji DoKa aby zbudowac pojazd demonstracyjny oświetlenia ostrzegawczego, poddałem ją kilku ulepszeniom, aktualnie zmieniona jest jeszcze paka, wyleciała plandeka i burty a pojawiły się rolety, aktualne zdjęcia już niebawem jak tylko będzie ładniejsza pogoda.

Z ciekawostek:
Centralny zamek
Czujniki ciśnienia w oponach z wyświetlaniem na monitorze
Oświetlenie LED podwozia oraz ścian bocznych (pod reklamy)
Światła, bardzo dużo świateł w technologii Super LED 3 generacji:
Przód: Belka zespolona WHELEN LEGACY dwukolorowa z oświetlaczami bocznymi Alley i przednią lampą Take Down
Grill: lampy kierunkowe WHELEN M7A dwie jasności dzienna i nocna
Przód boki: Lampa 3 w 1 WHELEN 400 Series, lampa ostrzegawcza + światło Puddle (oświetlenie pod nogi) + Alley oświetlenie boczne dalekosiężne
Przód środek dół: Lampa 3 w 1 WHELEN 500 Series, lampa ostrzegawcza + światło Puddle (oświetlenie pod nogi) + Alley oświetlenie boczne dalekosiężne
Tył bok dół: Lampa 3 w 1 WHELEN 400 Series, lampa ostrzegawcza + światło Puddle (oświetlenie pod nogi) + Alley oświetlenie boczne dalekosiężne
Bok przód góra: Lampa 2 w 1 WHELEN M9 Series, lampa ostrzegawcza + oświetlenie robocze
Bok tył góra: Lampa 2 w 1 WHELEN M6 Series, lampa ostrzegawcza + oświetlenie robocze
Tył góra: Belka Zespolona WHELEN JUSTICE pomarańczowa + fala świetlna kierująca ruchem + oświetlenie robocze
Tył roleta: Lampa oświetlenia roboczego WHELEN PELCB
Tył środek: Lampa kierunkowa ostrzegawcza WHELEN MICRON
Tył dół: Lampa kierunkowa ostrzegawcza WHELEN ION
Sygnalizator cofania tzw bipper.
Lampy tylne LED
Ponadto sterowniki oraz sygnalizacja dźwiękowa i dodatkowo kilka gadżetów elektronicznych.

[img]http://www.whelen.com.pl/galeria/mandarynka1.jpg[/img]
[img]http://www.whelen.com.pl/galeria/mandarynka3.jpg[/img]
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Auto: Transporter
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Re: T4 Demo Car - WHELEN

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

Normalnie jak choinka na święta. ;)
Mi się podoba <good>
- A jeszcze coś ze świateł do jazdy dziennej będzie?
- I jeszcze mnie te czujniki ciśnienia w oponach zainteresowały. Coś bliżej na ten temat napiszesz?
- Co to są "kilka gadżetów elektronicznych" ?
radekmark2
Forumowicz T4

14
Tematy: 2
Model:
Auto: multivan
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: radekmark2 »

Nie moge otworzyć tych stron
vwyogi
Znawca T4

13
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

Z opisu wynika ze alternator to nie ma lekkiego życia u ciebie.
tommly
Specjalista T4

15
Tematy: 21
Model:
Auto: chwilowy brak T4
Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
podziekowal za post: 30 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tommly »

rafflex pisze:
Normalnie jak choinka na święta. ;)
To samo miałem napisać, baa nawet lepiej, bo ile gwiazdek na niej ;-D

Ale fajnie to wygląda, to fakt. Też mnie te czujniki zaciekawiły, jaki koszt?
STACHUrka
Nowy T4

12
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 DoKa
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: STACHUrka »

Przednie lampy - na razie jeszcze zmieniam przednie lamy na zespolone z kierunkowskazem oraz źródła będą zamienione na LEDy jak mi dotrą od producenta, zamówiłem H1 LED 30W więc mam nadzieję że z dobrym skutkiem zastąpią żarówki halogenowe.

Dzienne - będą zainstalowane w miejsce halogenów przeciwmgielnych lampy dwufunkcyjne, czyli ostrzegawcze pomarańczowe z funkcją białego światła do jazdy dziennej ale jeszcze jestem na etapie ustalania co z certyfikatami gdyż na te lampy nie mamy RL a jedynie SAE czyli amerykański, nie wiem jak z dopuszczeniem do jazdy w europie.

Czujnik ciśnienia - jest to to mała czarna skrzyneczka z bezprzewodowym przyciskiem który umieszcza się w dowolnym miejscu, nie trzeba prowadzić kabli, po naciśnięciu którego wyświetla się ciśnienie oraz temperatura opon. Obraz podawany jest przez wejście do radia dla kamery cofania, jak włącza się alarm to radio przełącza się jakby w tryb cofania czyli wyświetla obraz z kamery który jest zastąpiony informacją o oponach. Natomiast pierwszeństwo ma kamera cofania, jak jestem na wstecznym to zawsze widzę obraz z kamery.
Radio mam Peyinga z wejściem na kamerę, nawigacją, odbiornikiem DVB Terra czyli cyfrowej TV naziemnej, oczywiście radiem niestety tylko analogowym, oraz z możliwością odczytu video i audio z USB i dodatkowo z gniazda MicroSD.

Z dodatkowych gadżetów elektronicznych:
Blokada elektroniczna silnika - w postaci klawiatury oraz karty zbliżeniowej, trzeba zbliżyć kartę i wpisać PIN. Sterownik GSM który steruje 4 obwodami i podaje mi stan 4 wejść, przykładowo wysyłam SMSa do auta o treści WEBASTO ON, webasto zostaje uruchomione i dostaję zwrotnego SMSa o treści "OK" jak coś nie tak to przychodzi SMS o treści "ERROR". Jak webasto się wyłączy przychodzi SMS "WEBASTO OFF". Dodatkowo jeszcze 3 inne obwody sterowane innymi poleceniami, np jak chcę załączyć "koguty" wysyłam SMS "LIGHTBARS ON" i na ustawiony czas u mnie 1 minuta włączają się światła ostrzegawcze.
Powiadomienie radiowe o alarmie w aucie - Nadajnik wysyłający info na pager o włączeniu się alarmu.
Sterowniki wszystkich świateł - mikroprocesorowe z klawiaturami podświetlanymi i dodatkowymi funkcjami, np trzy funkcję pod jednym klawiszem.

Oświetlenie LED - pod całym podwoziem taśma RGB sterowana bezprzewodowo 3 sekcjami, mogę osobno sterować światłem pod kabiną i osobno pod skrzynią, trzeci obwód to oświetlenie rolet na których będą reklamy (jeszcze nie ma z uwagi na temperaturę aplikacji minimum 15 stopni C).

Oświetlenie wewnętrzne LED - lampa dwukolorowa WHELEN LED Biała/Czerwona tylne siedzenia lampa LED biała oraz pod nogami i na drzwiach listwy LED świecące na czerwono a po otwarciu drzwi na biało. Skrzynia oświetlenie WHELEN LED także dwukolorowe ale funkcja czerwonego jest nie używana.

To by było chyba wszystko jeśli nic nie pominąłem.
W najbliższym czasie dojdą jeszcze:
- Rury przednie (kangurek) i boczne pod kabiną
- Tylne lampy będą wymienione (teraz LED WAŚ) na WHELEN zespolone LED z kierunkowskazem w formie strzałki która się rozwija, tu też sprawdzam jeszcze certyfikaty bo mam na niego tylko SAE czyli Amerykański.
- Sterowanie elektryczne szyb (już zakupione) wraz ze sterowaniem lusterkami
- Lusterka tylko muszę je oddalić od karoserii bo w DoKa są dłuższe uchwyty a standardowe nie będą wystawać poza obrys paki.
- Lampy kierunkowe dalekosiężne WHELEN PIONEER 6xLED (juz mam tylko zamontować na rurach)
- Głośniki systemu niskotonowego WHELEN HOWLER (też na rurach bo nigdzie do środka nie wejdą)
- Na lusterkach lampy punktowe LED WHELEN VERTEX
- Pod lusterkami lampy 180 stopni dwie funkcję WHELEN LINZ6 ostrzegawcza + oświetlenie puddle (czyli oświetlenie tzw. kałużowe - pod nogi).

Jeszcze raz zdjęcia, poprzednie były oryginalnych rozmiarów, zrobiłem "resize" na serwerze:

http://www.whelen.com.pl/galeria/mandarynka1.jpg
http://www.whelen.com.pl/galeria/mandarynka2.jpg
http://www.whelen.com.pl/galeria/mandarynka3.jpg

Nowe zdjęcia niebawem.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4