A to powiedz czy dyfer od EWB (i zapewne reszty szybkich skrzyń) jest inny jak w pozostałych skrzyniach w obudowie 02B np. tych od 1.9 TD i 2.4D?ostryt4 pisze:wszystkie łożyska nowe poszły i od razu dyfer od EWB przy jednej robocie .
swap TD -> TDI
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Jeśli chodzi Ci o ilość zębów na przekładni i wałku (to jest komplet nierozłączny) to oczywiście jest różna. Koszyk od różnicowego EWB i DQL (obie w obudowie 02B) taki sam bo przekładałem mechanizm z jednego do drugiego więc wnioskuję że i w reszcie będzie to samo z rodziny 02B.Johnny pisze:A to powiedz czy dyfer od EWB (i zapewne reszty szybkich skrzyń) jest inny jak w pozostałych skrzyniach w obudowie 02B np. tych od 1.9 TD i 2.4D?ostryt4 pisze:wszystkie łożyska nowe poszły i od razu dyfer od EWB przy jednej robocie .
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Dzięki, cenna informacja. A żeby wymienić mechanizm nie trzeba czasem rozwalić nitów na tym kole?
-
julop2004
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
witam wszystkich miłośników t4 - zakupiłem ostatnio golfa iii w tdi w niezłym stanie silnik igła i mechanicznie ok korozja dała mu rade dlatego tanio to wziołem. mam t4 w 1.9 td z intercollerem nad silnikiem wygląda że oryginalny, i mam pytanko czy swap z takiego golfa to tylko kwestia przełożenia czy raczej czeka mnie jakaś kombinacja i czu elektryka to straszna przeprawa bo jeszcze go nie rozebrałem i jestem ciekaw czy ecu z golfa bez immo potrzebuje więcej czujników niż td i czy bez problemu znajdzie wspólny język z licznikiem z passata b4 tdi czy trzeba to jakoś wybierać taki licznik po symbolach dzięki za pomoc
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Można ale lepiej nie, jak będziesz miał z koszem to przełożyć tylko różnicówkę.Johnny pisze:Dzięki, cenna informacja. A żeby wymienić mechanizm nie trzeba czasem rozwalić nitów na tym kole?
-
henry
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
nie było IC przy twoim silniku seryjnie,julop2004 pisze:witam wszystkich miłośników t4 - zakupiłem ostatnio golfa iii w tdi w niezłym stanie silnik igła i mechanicznie ok korozja dała mu rade dlatego tanio to wziołem. mam t4 w 1.9 td z intercollerem nad silnikiem wygląda że oryginalny, i mam pytanko czy swap z takiego golfa to tylko kwestia przełożenia czy raczej czeka mnie jakaś kombinacja i czu elektryka to straszna przeprawa bo jeszcze go nie rozebrałem i jestem ciekaw czy ecu z golfa bez immo potrzebuje więcej czujników niż td i czy bez problemu znajdzie wspólny język z licznikiem z passata b4 tdi czy trzeba to jakoś wybierać taki licznik po symbolach dzięki za pomoc
u siebie robiłem przekładkę z osobówki 1,9 TDI do t4 2,4D i przy okazji zagościł IC od 2,5 TDI i od razu doszedł program (aż dziwnie żeby busik mielił opony na 2 biegu :P )
-
mendalinho2
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Witam
Panowie robię swap 1,9 TD na 1,9 TDi 1Z. Przeczytałem ten temat i wiem,że wypadałoby zmienić sprzęgło na mocniejsza dedykowane dla silnika 1ż.
Tyle, ze ja wymieniałem sprzęgło na nowe LUK-a jak chodził jeszcze TD. Zrobiłem na nim może 10-12 tysięcy.
Pytanie czy zakładać nowe do silniejszego silnika 1Z a te co teraz siedzi sprzedać, czy zostawić tak jak jest i jeżdzić aż padnie.
Dzięki. Cześć
Panowie robię swap 1,9 TD na 1,9 TDi 1Z. Przeczytałem ten temat i wiem,że wypadałoby zmienić sprzęgło na mocniejsza dedykowane dla silnika 1ż.
Tyle, ze ja wymieniałem sprzęgło na nowe LUK-a jak chodził jeszcze TD. Zrobiłem na nim może 10-12 tysięcy.
Pytanie czy zakładać nowe do silniejszego silnika 1Z a te co teraz siedzi sprzedać, czy zostawić tak jak jest i jeżdzić aż padnie.
Dzięki. Cześć
-
mendalinho2
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Witajcie
Panowie czy alternator z ABL-a zamontuje do 1Z. Alternator mam po regeneracji takze jakby podszedł byłoby ok.
Druga sprawa to pompa wspomagania. W tym golfie cieknie musiałem dolewać płynu bo huczała zdrowo.Czy może zostać ta z ABL-a
Czytałem ze ktoś tak to poskładał
Trzecia sprawa to potencjometr i pedał gazu. Mam kupić pedał z t4 2,5 TDI a potencjometr zamontować z 1Z, Czy
potecjometr zamontować do pedału z mojej t4. Da rade to wszystko podłączyć do niebieskich zegarów(wiem że i tak trzeba je przekodować)
Dzięki Panowie za pomoc.
Pozdrawiam
Panowie czy alternator z ABL-a zamontuje do 1Z. Alternator mam po regeneracji takze jakby podszedł byłoby ok.
Druga sprawa to pompa wspomagania. W tym golfie cieknie musiałem dolewać płynu bo huczała zdrowo.Czy może zostać ta z ABL-a
Czytałem ze ktoś tak to poskładał
Trzecia sprawa to potencjometr i pedał gazu. Mam kupić pedał z t4 2,5 TDI a potencjometr zamontować z 1Z, Czy
potecjometr zamontować do pedału z mojej t4. Da rade to wszystko podłączyć do niebieskich zegarów(wiem że i tak trzeba je przekodować)
Dzięki Panowie za pomoc.
Pozdrawiam
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
-
kszumek
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam
sam alternator i łapę alternatora założysz bez problemu
gorzej może być z napędem zależy jak ci koła i paski podpasują
tu czasami wszystko zależy od inwencji
można kombinoważ z kołami od innych aut, sam mam jakoś tak dziwacznie
napęd pompy wspomagania założony nie wiem od czego poszły koła
ważne że działa
następnie pompa wspomagania może zostać a łapa nawet wypadało by żeby była od t4 1,9
ja potencjometr zaadoptowałem do istniejącego pedału
dospawałem uchwycik i gra
pozdrawiam
sam alternator i łapę alternatora założysz bez problemu
gorzej może być z napędem zależy jak ci koła i paski podpasują
tu czasami wszystko zależy od inwencji
można kombinoważ z kołami od innych aut, sam mam jakoś tak dziwacznie
napęd pompy wspomagania założony nie wiem od czego poszły koła
ważne że działa
następnie pompa wspomagania może zostać a łapa nawet wypadało by żeby była od t4 1,9
ja potencjometr zaadoptowałem do istniejącego pedału
dospawałem uchwycik i gra
pozdrawiam
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Alternator z ABL tylko z łapą z ABL i kółkiem pompy wody z ABL ( przy TDI tak samo, kółko pompy wody z ABLa)
Pompa wspomagania, kółko napędzające i łapa z ABL
Potencjometr z 1.9 TDI razem z mocowaniem. Końcówka pedału z 1.9TDI do przyspawania do końca pedału od T4.
Bez problemu niebieskie zegary będą działać jeśli już je masz.
Pompa wspomagania, kółko napędzające i łapa z ABL
Potencjometr z 1.9 TDI razem z mocowaniem. Końcówka pedału z 1.9TDI do przyspawania do końca pedału od T4.
Bez problemu niebieskie zegary będą działać jeśli już je masz.
-
majki
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: Citroen Jumpy
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Pedał może być też kompletny od 2.5 tdi, z tym, że ten nowszego typu (pedał zintegrowany z potencjometrem) wymaga zamiany przewodów w kostce.
Uzupełnię, do pedału przyspieszenia z 2.5 tdi najlepiej mieć całą konsolę pedałów od 2.5 tdi, odpada rzeźbienie, przekładamy całość i gra.
Uzupełnię, do pedału przyspieszenia z 2.5 tdi najlepiej mieć całą konsolę pedałów od 2.5 tdi, odpada rzeźbienie, przekładamy całość i gra.
-
skroban94
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Wymiana silnika 1.9 TD ABL na 1Z lub AFN
Witam, jak namówić ojca żeby sobie zmienił silnik na jakiegoś TDI ? Bo mówi, że nie będzie pasować ponieważ jest tam komputer i jest bardzo dużo przeróbek. Mechanik mu powiedział żeby wsadził silnik AAZ z passata B4, a z tego co wyczytałem na forum to nawet sporo osób ma AFN-a albo 1z-a. Jakie są wasze doświadczenia z tą przeróbką ? Caravella jest z 1996r.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
znaleźć kogoś kto to zrobił i zgodzi się abyś posadził ojca za kierownicą dając mu się przejechać,skroban94 pisze:jak namówić ojca żeby sobie zmienił silnik na jakiegoś TDI
po drugie AAZ też wymaga sporo przeróbek aby go wsadzić do T4, to też nie jest operacja plug&play
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: Wymiana silnika 1.9 TD ABL na 1Z lub AFN
Najlepsza decyzja odnośnie T4 <yes>skroban94 pisze:Jakie są wasze doświadczenia z tą przeróbką ? Caravella jest z 1996r.
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
AAZ ,1Z czy AFN w słupku to ta sama robotaKenobi pisze:znaleźć kogoś kto to zrobił i zgodzi się abyś posadził ojca za kierownicą dając mu się przejechać,skroban94 pisze:jak namówić ojca żeby sobie zmienił silnik na jakiegoś TDI
po drugie AAZ też wymaga sporo przeróbek aby go wsadzić do T4, to też nie jest operacja plug&play
do TDI dochodzi elektronika
ja u siebie zamontowałem 1Z z passata B4 i w ani jednym miejscu nie ciołem ani nie przedłużałem instalacji
-
skroban94
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Macie może jakieś namiary we Wrocławiu kto by wstawił 1z-a do T4 z ABL-em ? Ojciec zamiast silnika TD kupił TDI (jest laikiem w tych sprawach), ja też nic nie wiedziałem i niestety nie może go zwrócić.
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Slezna 138, diesel serwis za shellem. Wiem, że robili takie rzeczy. Nie polecam, nie odradzamskroban94 pisze:Macie może jakieś namiary we Wrocławiu kto by wstawił 1z-a do T4 z ABL-em ? Ojciec zamiast silnika TD kupił TDI (jest laikiem w tych sprawach), ja też nic nie wiedziałem i niestety nie może go zwrócić.
-
skroban94
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Tak za 1100zł bez wiązki z passata b4 z turbiną po regeneracji. Miał być TD i niestety facet go zrobił w bambuko i ma TDI :)ostryt4 pisze:Kupił sam silnik ???
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
To niech dożuca resztę auta, przynajmniej przód bo kompletowanie wyjdzie duuuużo więcej jak ustawa przewiduje <bezradny>
-
kszumek
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam
To mało mu zostało do pełnego tdi
Komputer ,zaworki bez problemu sobie dokupi na allegro lub olx najgorzej jest z instalacją silnika
mało kto ma nie ciętą tylko rozłączaną na wtyczkach wiem jak sam szukałem
ale jak już się uda to będzie zadowolony
warto nawet dorzucić kilka stówek aby tylko to było tdi
a pompa wtryskowa jest przy silniku??
pozdrawiam
To mało mu zostało do pełnego tdi
Komputer ,zaworki bez problemu sobie dokupi na allegro lub olx najgorzej jest z instalacją silnika
mało kto ma nie ciętą tylko rozłączaną na wtyczkach wiem jak sam szukałem
ale jak już się uda to będzie zadowolony
warto nawet dorzucić kilka stówek aby tylko to było tdi
a pompa wtryskowa jest przy silniku??
pozdrawiam
-
henry
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
to może ktoś napiszę czym się różni słupek silnika TD od TDI ?skroban94 pisze:Tak za 1100zł bez wiązki z passata b4 z turbiną po regeneracji. Miał być TD i niestety facet go zrobił w bambuko i ma TDI :)ostryt4 pisze:Kupił sam silnik ???
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Trochę nie rozumiem pytania, tu nie chodzi o różnice wizualne jako takie tych silników pomiędzy nimi tylko o różnorodność ich sterowania i tego co one dają po prawidłowym ich podłączeniu, mowa o TDi z ECU i całą resztą okablowania i czujników.
-
henry
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Klient kupił jak wynika z opisu sam silnik więc proszę wyjaśnić dlaczego sprzedający go zrobił w balona?ostryt4 pisze:Trochę nie rozumiem pytania, tu nie chodzi o różnice wizualne jako takie tych silników pomiędzy nimi tylko o różnorodność ich sterowania i tego co one dają po prawidłowym ich podłączeniu, mowa o TDi z ECU i całą resztą okablowania i czujników.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
To pytanie do sprzedającego powinno być skierowane, zresztą nie widzieliśmy treści ogłoszenia więc przynajmniej ja się nie wypowiadam.