zamek szyby przesuwnej, prośba o pomoc
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
atlantis-diving
- Nowy T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
zamek szyby przesuwnej, prośba o pomoc
Witam koledzy, proszę o pomoc.
Czy ktoś rozbierał zamek szyby przesuwnej (za kierowcą)?
Mam problem w moim nowym multiku ,bolec- zapadka, która blokuje otwarcie szyby nie chce mi się opuścić i zablokować szybę, lub jej nie ma.
Chciałbym rozebrać ten zamek i zobaczyć co się stało.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc i podpowiedzieć jak się zabrać do rozebrania tego zamka.
Czy ktoś rozbierał zamek szyby przesuwnej (za kierowcą)?
Mam problem w moim nowym multiku ,bolec- zapadka, która blokuje otwarcie szyby nie chce mi się opuścić i zablokować szybę, lub jej nie ma.
Chciałbym rozebrać ten zamek i zobaczyć co się stało.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc i podpowiedzieć jak się zabrać do rozebrania tego zamka.
-
chajny
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: T4 od podstaw ???
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: zamek szyby przesuwnej, prośba o pomoc
Nie pamiętam czy jest mała śruba w plastikowej obudowie czy tylko zatrzaski i trzeba podważyć, rozbierałem go kiedyś bo też miałem problem z bolcem (złamał się) i dorobiłem drugi, budowa uchwytu banalna bolec bez problemu wymienialny chyba nic nie popsujesz.
-
atlantis-diving
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Dzięki Chajny za podpowiedź, udało mi się ściągnąć obudowę zamka. Śruby tam nie ma, są zatrzaski, ale jest trochę kombinacji aby to zdjąć i nie połamać. Miałeś rację mechanizm zamka prosty.
Pamiętasz z jak dorabiałeś bolec, robiłeś taki sam jak oryginał, czy jakiś inny patent?
Kombinuję aby dorobić go ze śruby 8mm, chyba że masz jakiś inny sprawdzony pomysł?
Pamiętasz z jak dorabiałeś bolec, robiłeś taki sam jak oryginał, czy jakiś inny patent?
Kombinuję aby dorobić go ze śruby 8mm, chyba że masz jakiś inny sprawdzony pomysł?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Śruby były w starszych wersjach zamków do 96 roku. Później montowano zamki klejone do szyby. Swego czasu można było kupić w ASO za normalne pieniądze zestaw naprawczy zamka. Zadzwoń i zapytaj.
-
chajny
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: T4 od podstaw ???
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
To nie jest jakiś wymagający precyzji element, zwykły bolec więc po co przepłacać w serwisie (swoją drogą nie wiem nawet ile ile to u nich kosztuje,może akurat grosze jednak zawsze jak o coś pytam to mnie powala z nóg za każdym razem :(( ) ja znalazłem u siebie w warsztacie akurat pręt aluminiowy chyba tak jak piszesz 8mm i sam sobie dorobiłem, stalowy to Ci skoroduje po jakimś czasie chyba że to Ci nie przeszkadza bo w sumie mało widoczny.(zawsze można polakierować to wytrzyma dłużej)
Jeśli dobrze pamiętam to na bolcu jest 2 ząbki na podparcie sprężynek i jeśli dobrze kojaże to nawiercałem otwór wiertełkiem i wkręciłem małą śrubeczkę ana koniec odciełem łepek. Koszt cześci 50gr.+ 30min własnych chęci.
Ps. Miałem dziś fotke szczelić rozebranego zamka ale skoro już sobie poradziłeś to fajnie.
Jeśli dobrze pamiętam to na bolcu jest 2 ząbki na podparcie sprężynek i jeśli dobrze kojaże to nawiercałem otwór wiertełkiem i wkręciłem małą śrubeczkę ana koniec odciełem łepek. Koszt cześci 50gr.+ 30min własnych chęci.
Ps. Miałem dziś fotke szczelić rozebranego zamka ale skoro już sobie poradziłeś to fajnie.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Ten bolec wcale grosze nie kosztuje, pytałem chyba ze 2 lata temu w ASO, to jest dostępny cały zamek w 2 zestawach.
Zerknij tutaj jest wątek w którym o tym pisałem:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... yby#p84275
Zerknij tutaj jest wątek w którym o tym pisałem:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... yby#p84275
-
pirat
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Ja dorobiłem z pręta metalowego , przeciąłem na pól i działa bardzo dobrze.
-
Frodo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
No to dawaj te foty,może ktoś inny skorzysta. :)chajny pisze:To nie jest jakiś wymagający precyzji element, zwykły bolec więc po co przepłacać w serwisie (swoją drogą nie wiem nawet ile ile to u nich kosztuje,może akurat grosze jednak zawsze jak o coś pytam to mnie powala z nóg za każdym razem :(( ) ja znalazłem u siebie w warsztacie akurat pręt aluminiowy chyba tak jak piszesz 8mm i sam sobie dorobiłem, stalowy to Ci skoroduje po jakimś czasie chyba że to Ci nie przeszkadza bo w sumie mało widoczny.(zawsze można polakierować to wytrzyma dłużej)
-
pedros
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
te zamki o których wspominacie były w t4 do 93 roku od 94 według serwisu są już klejone. Co śmieszne te przed 94 już są wycofane ze sprzedaży czyli nie występują jako część zamienna