Mokry piec WEBASTO

Webasto, Truma, klimatronik, nagrzewnice i wszystko, co grzeje lub chłodzi w T4.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
grzesiex
Znawca T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 7
Model:
Auto: T4
Opis: Krzywy ryj
otrzymal podziekowanie: 83 razy
Kontakt:

Mokry piec WEBASTO

Nieprzeczytany post autor: grzesiex »

Witam,
Czy piecyk - dogrzewacz WEBASTO oryginalny z VW T5 da się podłączyć do t4? Pytam tylko o stronę elektryki, ponieważ prawdopodobnie jest to thermo top C, ale nie wiem czy ten model nie jest w aucie sterowany CAN - co oznacza trudności w połączeniu z instalacją elekryczną Vw T4. Na naklejce piecyka odczytać można:
7H0 815 071C
appi - id : 98149g
hg - id 9007592c
sg-id 9007576d
BUNIEK
Aktywny T4

15
Tematy: 13
Model:
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 38 razy
Kontakt:

Re: Mokry piec WEBASTO

Nieprzeczytany post autor: BUNIEK »

VW T5 mają wszystkie najprawdopodobniej sterowanie canem więc będzie problem z podłączeniem, można też rozpoznać po sterowniku wewnątrz urządzenia link do stronki może choć trochę pomoże http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... op&start=0
wilu8
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 32
Model:
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: wilu8 »

Da się ja mam u siebie założony cały piec z t5 . Większość części pasuje . Niestety sterowany jest canem wiec albo dokupisz sterowanie na can albo wymiana samej płytki na bez cana . ja zmieniłem płytkę na bez canową i załąnczam przyciskiem .
Przy okazji poratuje ktoś ktory przewód i gdzie najlepiej steruje nawiewem bo muszę w końcu wentylator podłączyć
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Dostałem kiedyś webasto BW-50 i myślę nad podłączeniem ale wiązka jest ucięta, sa tam 4-przewody, czerwony, brązowy, czarny i zielony z białym paskiem, czerwony to plus, brąz to minus, a czarny i zielony z białym paskiem???? do tego jeszcze jaki sterownik kupić i jak do wody się wpiąc, mam klimatronika jesli to ważne, czy idzie to jakoś wszystko podłączyć aby dmuchawa się uruchamiała??? przewody wodne mam od diesla acv gdzie był dogrzewacz na nich jest jakiś zaworek i myslę to u siebie zastosować tylko jak to podłączyć
krzysaudi
Stały bywalec

15
Tematy: 6
Model:
Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: krzysaudi »

Jak z t5 wystarczy dokupić zegarek Timer 1533 i nim będziesz mógł załączać piec oraz wentylator nawiewu . Timerek kupisz za 200 zł i nie musisz zmieniac płytki w piecu na analog ...
Kris
kurol
Kierowca T4

15
Tematy: 28
Model:
Auto: Multivelle Long
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI"
podziekowal za post: 51 razy
otrzymal podziekowanie: 127 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kurol »

chemik211 pisze:
Dostałem kiedyś webasto BW-50 i myślę nad podłączeniem ale wiązka jest ucięta, sa tam 4-przewody, czerwony, brązowy, czarny i zielony z białym paskiem, czerwony to plus, brąz to minus, a czarny i zielony z białym paskiem???? do tego jeszcze jaki sterownik kupić i jak do wody się wpiąc, mam klimatronika jesli to ważne, czy idzie to jakoś wszystko podłączyć aby dmuchawa się uruchamiała??? przewody wodne mam od diesla acv gdzie był dogrzewacz na nich jest jakiś zaworek i myslę to u siebie zastosować tylko jak to podłączyć

Pamietam jak grzmiales na mnie ze pcham cos takiego do mojego pascia <cwaniak>
Ale jak to mowia "tylko krowa nie zmienia pogladow"
Jesli mnie pamiec nie myli to
zielono-bialy -wlaczanie wentylatora nagrzewnicy (przy manualu przez przekaznik,przy klimatroniku bez)
czarny-wlaczanie pieca (timerem,telestartem itp)
fioletowy -lato-zima
zolty -diagnostyka

Rozpiska gniazdka X1 6 pinowego

1. Timer lub sterownik radiowy
2. Diagnostyka
3. Czujnik temperatury zewnętrznej (termo-włącznik) -nie w kazdym piecu podpiety
4. Wentylator w kabinie
5. Przełącznik Lato/zima
6. Pompa paliwa

Mozna ustrojstwo zdiagnozowac zwyklym interfejsem kkl i programem thermo test do znalezienia w sieci (lub u mnie)
Sterownik nie jest konieczny mozna odpalic nawet przelacznikiem do lampki nocnej
U mnie w obieg podpiety jest jak producent nakazuje czyli szeregowo ale nieco przymula ogrzewanie ponizej 1500 obrotow
Albo piec i weze stwarza jednak zbyt duze opory albo ciecz woli przeleciec przez reduktor lpg bo ma blizej
Cala wiazke elektryczna mozna kupic gotowa
np http://www.ebay.pl/itm/Webasto-Thermo-T ... 1275575497
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Napisałem że dostałem, jak za darmo to może założę, zwłaszcza że mam węże od 2,5tdi gdzie był dogrzewacz więc będzie jak w org, a co do przewodów to mam tylko 4, a jeszcze jedno co do przewodów to tam jest jeszcze zawór i nie jest szeregowo tylko równolegle,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrzewanie i klimatyzacja”