Climatronic - nie działa podswietlenie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
matnik
- Początkujący T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
Climatronic - nie działa podswietlenie
Witam mam T4 z 2002 roku silnik 2.5 ACV i zauważyłem że przestało działać podświetlenie na niebiesko wyświetlacza climatronica jak z przodu tak i z tyłu na słupku. Niema błędów podczas sprawdzania vagiem. Co może być przyczyną? Jeszcze do tego niedziała sterowanie tylną częścią kabiny ze słupka, żadnym przyciskiem zero reakcji, wyświetlacz wyświetla ale niepodswietla na niebiesko.
Również chciałem się dowiedzieć czy da się jakoś uzyskać niższą temp w samochodzie? Ponieważ jadać z ustawionym climatronikiem na 18 stopni jest za ciepło w samochodzie.
Również chciałem się dowiedzieć czy da się jakoś uzyskać niższą temp w samochodzie? Ponieważ jadać z ustawionym climatronikiem na 18 stopni jest za ciepło w samochodzie.
-
matnik
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Re: Climatronic - nie działa podswietlenie
Podświelenie raz działa raz nie działa teraz. Ale sterowanie z tyłu nie działa. Jakiś pomysł?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Cześć może być to spowodowane zimnym lutem w panelu sterowania. Tak w ogóle to piszesz o podświetleniu przycisków, czy wyświetlacz nic nie pokazuje, albo się zawiesza i nie reaguje. To wszystko jest ważne, bo to są różne rzeczy. Zapoznaj się z tym linkiem http://www.t4-wiki.de/wiki/Climatronic i napisz coś więcej ( bardziej precyzyjnie). W klimatroniku na odległość jest bardzo ciężko pomóc, a szczególnie w elektronice. Pozdrawiam.
-
matnik
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
A Coto hvac?Probe041 pisze:Sprawdzałeś błędy po podłączeniu do auto hvac?
Rozbiorę i przeczyszczę to jutro. A co do wyświetlania to wyświetla cały czas funkcje temp itd. tylko nie zawsze podswietla na niebiesko na obu wyświetlaczach mimo złączonych świateł. Dodatkowo nie działa żaden przycisk na tylnym wyswietlaczu, przy naciśnieciu tylkko mrugną funkcje ale nie da się nic korygować - ale to aukurat nie jest wielkim problemem po na przednim panelu regulacja działa.bigos1966 pisze:Cześć może być to spowodowane zimnym lutem w panelu sterowania. Tak w ogóle to piszesz o podświetleniu przycisków, czy wyświetlacz nic nie pokazuje, albo się zawiesza i nie reaguje. To wszystko jest ważne, bo to są różne rzeczy. Zapoznaj się z tym linkiem http://www.t4-wiki.de/wiki/Climatronic i napisz coś więcej ( bardziej precyzyjnie). W klimatroniku na odległość jest bardzo ciężko pomóc, a szczególnie w elektronice. Pozdrawiam.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
podepniesz laptopa z VAGiem to się dowiesz,matnik pisze:A Coto hvac?
ogólnie bez diagnozy kompem to twoja naprawa jest niczym totolotek metodą chybił trafił
-
matnik
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Sprawdzałem "polski vag 4.9" błędy w każdym dziale i żadnego nie było. W takim razie jutro jeszcze raz popatrze
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
hvac to grupa ogrzewanie i klimatyzacja na vagu - aż dziwne, że nie wykazuje błędów przy takich objawach
-
matnik
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Sprawdziłem znowu vagiem - brak błędów. Rozebrałem panel wyczyscilem - brak efektów. Czasem niedziałające podświetlenie panelu climatronika juz niie jest tak uciązliwe jak za wysoko temperatura najnizsza. To jest normalne ze gdy ustawie najnizsza temperature 18 stopni jest tak cieplo w samochodzie?. Da się temp. jakoś obniżyć vagiem? Albo chociaz wyregulować nawiewy ? bo tak daje po nogach ze sie pocą
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
przy 18 stopniach powinno być chłodno
tzn na początku dopóki nie osiągnie wnętrze zadanej temperatury to grzeje opór potem powoli się wychładza powietrze z nawiewów
u mnie jak mam na 18 st nastawione to w zimie w środku utrzymuje się realna temperatura około 16 st
myślę, że u ciebie to trzeba by było zrobić pełną diagnozę elementów wykonawczych i zrobić od nowa nastawy początkowe
gdzieś ktoś opisywał jak to zrobić, jak pamiętam to chyba mikoli
tzn na początku dopóki nie osiągnie wnętrze zadanej temperatury to grzeje opór potem powoli się wychładza powietrze z nawiewów
u mnie jak mam na 18 st nastawione to w zimie w środku utrzymuje się realna temperatura około 16 st
myślę, że u ciebie to trzeba by było zrobić pełną diagnozę elementów wykonawczych i zrobić od nowa nastawy początkowe
gdzieś ktoś opisywał jak to zrobić, jak pamiętam to chyba mikoli
-
matnik
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Próbowałem zrobić te nastawy początkowe według instrukcji znalezionych na forum to "17 instruments- basic setings- grupa 001 a jak nie działa 000"ale gdy wchodze w basic setinngs pisze mi "error not availeben" czy jakoś tak. Niewiem czemu tak się dzieje, robie to na vag 311? Wiec póżniej jeszcze zrobiłem test wyjść i potem sprawdziłem błędy -nadal brak błędów.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Musisz wejść w auto hvac a nie do instruments czyli licznika :-)
-
matnik
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Pomyłka wchodziłem własnie w climatronic hvac, źle napisałemProbe041 pisze:Musisz wejść w auto hvac a nie do instruments czyli licznika :-)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Powiem szczerze, że u siebie też próbowałem zrobić te nastawy i niestety też wyskoczył error więc podany sposób raczej nie działa