Victus pisze:
Jak myślisz dla czego kolega Sterciu zalał olej AMSOL ? Bo spełniał parametry, nie bo ma dodatki które mniejszym kosztem regenerują skrzynię i objawy ustają.
Tu się kolega myli niestety , zalazłem ten olej bo właśnie spełniał parametry. Ogólnie u mnie przywiązanie do marki amsoil ma trochę inną historię , znam te oleje od bardzo bardzo dawna ,u nas jeszcze mało kto o nich słyszał a ja jak tylko mogłem to w silniku miałem tej marki olej zalany. Kiedys jak nie były dostępne w pl przywoziłem sobie go z GB lub Fr, zaczeło się w sumie od auta które miałem sprowadzone z usa i tam jezdziło na oleju tej marki którym było rowniez zalane. Poprzedni własciciel ( mój wujek) mówił zeby nie lać zadnego barachła innego tylko tej marki olej do tego auta, poczytałem trochę wtedy o tych olejach na forach anglojęzycznych bo zastanawiałem się dlaczego uparł się zebym nie lał innego tylko ten i tylko dzięki temu ze na zachodzie były dostępne bez problemu to zacząłem je stosować u siebie. Nie wiem czy dzięki olejom marki amsoil , ale poprzedni bus (podobno najgorsze barachło mercedesa 2,7cdi) praktycznie od 2006 roku czyli prawie od nowości na takim jezdził 5w30 pózniej 5w40 i dobił do 1200 000km bez remontu , turbina dożyła 700kkm i samochód od wymiany do wymiany co 15kkm dolewało się około 1,5 litra oleju (czyli mniej więcej stan pomiedzy min a max na miarce) , oczywiście mowa o silnikowym. Dlatego jak wymienialem wysprzęglik i spuszczalem olej ze skrzyni aby była lżejsza do demontazu to widząc olej blizej nieokreslonego ciemnego koloru stwierdzilem ze czas najwyzszy go wymienic. Oczywiście wybór był tylko jeden z racji przywiązania do marki czyli amsoil , a to ze wyszło przy okazji że skrzynia ciszej pracuje i lepiej biegi wchodzą to bardziej stawiam na zasyfiony olej niz wyeksplatowanie skrzyni biegów. Jak kupowałem olej to własnie patrzylem aby spełniał parametry a wogóle nie zwracałem uwagi na jego dodatki jakie ma.
Takze u mnie to bardziej jest przywiązanie do marki jak patrzenie na to jakie ma dodatki. Jak trzebabyło w skrzyni wymienic to co... oczywiście amsoil <sarkastyk> Teraz mysle o wspomaganiu i wymianie oleju to co.... oczywiście amsoil <sarkastyk> . Jakby wlali wode w opakowania i napisali ze to super hiper olej to pewnie tez bym go zalał... na tyle zaufałem marce i jak do tej pory jak stosuje ich oleje , a sporo ich zuzywam to nie zauwazylem aby pogorszaly coś , ani tez polepszaly , ale mam t a satysfakcję ze może robię choc trochę lepiej samochodowi... a czy tak jest.... dłuzsza eksploatacja pokaze... narazie wmawiam sobie ze sprinter zrobil taki przebieg bo materiały eksploatacyjne nie były z najnizszej pólki uzywane w nim.... to tak jak z markami VW , jeden innego nie kupi auta jak VW chocby najgorsze badziewie było pod tym logo a znów drugi nie kupi innego jak BMW <sarkastyk>