Sam nie wiem co mam...

Webasto, Truma, klimatronik, nagrzewnice i wszystko, co grzeje lub chłodzi w T4.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Somon
Początkujący T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Sam nie wiem co mam...

Nieprzeczytany post autor: Somon »

Witam
Posiadam T4 Multivan 2.5TDI. Zidentyfikowałem dogrzewacz D3WZ oraz sterownik MiniUhr (Eberspacher dwa przyciski z wyświetlaczem LCD). Nie rozumiem tej konfiguracji. Przecież dogrzewacz odpala się sam razem z silnikiem poniżej temperatury chyba 5st, więc po co sterownik? Wiem, że można przerobić dogrzewacz na webasto mokre, ale nie wierzę, by niemiec to robił (samochód pochodzi w prostej linii zza Odry, w oryginalnych papierach mam nawet instrukcję do tego zegarka więc fabrycznie montowany). Pomimo usilnych prób nie zidentyfikowałem dodatkowego webasta mokrego (ponoć powinno być pod siedzeniem kierowcy lub styłu po prawej stronie). Proszę o pomoc.
pirat
Aktywny T4

15
Tematy: 11
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Re: Sam nie wiem co mam...

Nieprzeczytany post autor: pirat »

Ja mam prawdopodobnie takie urządzenie o którym mowa. Zegarem mogę sterować -załączyć Webasto jeszcze przed uruchomieniem silnika co jest bardzo przydatne w mroźne dni, jeśli masz do tego pompkę to również będzie cieplutko w środku, lecz możesz tylko zaprogramować na określony czas . Więcej info u specjalisty od ogrzewań ja nie drążyłem tematu skrupulatniej, nie miałem do dzisiaj potrzeby jak grzeje jest ok. Pozdrawiam
Somon
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedź. Czyli D3WZ fabrycznie bywa prawdziwym fabrycznym webastem. Rozgraniczenie pomiędzy dogrzewaczem a webastem jest dla mnie jeszcze trudniejsze.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Somon pisze:
Czyli D3WZ fabrycznie bywa prawdziwym fabrycznym webastem
nie, D3WZ to tylko dogrzewacz
rozbudowywanie go do ogrzewania postojowego jest dość powszechne, więc czemu Niemiec miałby tego nie zrobić
jeśli na urządzeniu masz nalepkę z napisem D3WZ a w kabinie sterownik to ktoś sobie rozbudował dogrzewacz
ogrzewania postojowe Ebera mają na końcu WS i dla nie nieobeznanego poza odczytaniem nalepki są trudne z zewnątrz do odróżnienia, szczególnie zamontowane
Somon
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Jutro sprawdzę jeszcze raz nalepkę, ale jestem prawie pewien D3WZ. Zainstalowane jest poniżej akumulatora rozruchowego (razem z jakąś centralką/pudełkiem z elektroniką). Być może mylę się, ale samochód, który mam nie miał żadnych przeróbek, więc nie klei mi się to. Mam dokumenty z zakupu z instrukcjami i jest tam między innymi instrukcja tego zegarka...
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Somon pisze:
Mam dokumenty z zakupu z instrukcjami i jest tam między innymi instrukcja tego zegarka...
mam dokładnie taki sam komplet dokumentów i jest w nim instrukcja alarmu, CD odtwarzacza ( inny niż ten fabrycznie montowany ) i zestawu głośnomówiącego chociaż nie były one montowane fabrycznie tylko już przez warsztat dilera
więc o niczym to nie świadczy
Somon
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Kenobi, chyba faktycznie masz rację. Wiem co mam, pozostaje już tylko to uruchomić.
Wielkie dzięki!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrzewanie i klimatyzacja”