Folia na szyby
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 41
- Model:
- Auto: T4yncro
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Folia na szyby
Czy zafoliowanie szyb folią przyciemniającą to dobry patent? Czy taka folia jest trwała i nie będzie odłazić? Czy lepiej nie zawracać sobie tym głowy i poszukać przyciemnianych szyb?
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2014, 5:49 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówka w tytule
Powód: literówka w tytule
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Folia na szyby
Pomysł bardzo dobry ale warunek dobra folia np. 3m u siebie przyciemniłem w tym roku Średnio czarnym i jestem zadowolony,
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Nie rozumiem, co to jest 3m? Jaka folia jest dobra? Jakiej firmy czy jakie parametry powinna mieć?
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Pisz do Wojtiego http://www.t4-forum.pl/memberlist.php?m ... ofile&u=73.
Wszystko ci wytłumaczy - zajmuje się oklejaniem zawodowo.
Wszystko ci wytłumaczy - zajmuje się oklejaniem zawodowo.
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
A co myślicie o folii "lustro weneckie"? Sprzedaje ją jakaś firma z siedzibą w Sobótce. Zastanawiam się nad tym, bo tył często będzie służył do spania. Zna ktoś tą folię?
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Mialem kiedys taką szybę we Fiacie 125p , pochodzila ona z Łady , tak szybko jak ja zalozyłem tak szybko ją zdemontowalem bo poprostu kiepsko to wyglądało... poprostu auto nadawalo sie na festyny wiejskie i nic więcej wtedy...
Stosowanie folii lustrzanych w PL jest chyba zabronione... i z tego co słyszalem to w całej UE również chyba...
U siebie zalozylem przez przypadek fotochormy , teraz zadnej innej bym nie chciał procz fotochromów...
EDIT:
Stosowanie folii lustrzanych w PL jest chyba zabronione... i z tego co słyszalem to w całej UE również chyba...
U siebie zalozylem przez przypadek fotochormy , teraz zadnej innej bym nie chciał procz fotochromów...
EDIT:
Ostatni punkt dyskwalifikuje folie lustrzane...Szyby pojazdu:
1) nie powinny dawać ostrych odprysków w razie rozbicia; przednia szyba powinna zapewnić kierowcy pełną i wyraźną widoczność bez zniekształcenia obrazu, a w razie rozbicia - zapewniać jeszcze dostateczną widoczność drogi;
2) powinny być umocowane w taki sposób lub sporządzone z takiego tworzywa, aby w razie konieczności istniała możliwość wyjścia na zewnątrz pojazdu co najmniej przez jeden otwór okienny z każdej strony pojazdu;
3) powinny być ocechowane w miejscu widocznym z zewnątrz pojazdu; przepis stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1968 r.;
4) przednie powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 75%, natomiast przednie boczne nie mniejszy niż 70%;
5) nie powinny odbijać światła w sposób powodujący oślepianie innych uczestników ruchu drogowego.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Ja mam folie, ż której jestem bardzo zadowolony i taka sama pójdzie w drugim busie. Jest przyciemniana ale też i lekko lustrzana. Dobrze odbija promienie słoneczne i mniej nagrzewa się wnętrze na słońcu niż przy tylko przyciemnianej. Za dnia nie da się praktycznie zajrzeć do środka. A wieczorem jak w środku zapalisz światło to przy każdej foli będzie widać.
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Czy taka ciemna folia w nocy czy w zimie jak się szaro robi nie utrudnia kierowcy obserwacji otoczenia drogi?
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Tak. Nie oszukujmy się Każde przyciemniane okno wieczorem utrudnia widoczność. Na szczęście jezdzimy głównie do przodu, a przednich nie przyciemniamy :-)
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Nie wiem jakiej folii używałeś, ale ja miałem najciemniejszą Sunguard'a i było jasno prawie tak samo jak przed obklejeniem, a szyby były fabrycznie zielone.Radauskas pisze:Tak. Nie oszukujmy się Każde przyciemniane okno wieczorem utrudnia widoczność. Na szczęście jezdzimy głównie do przodu, a przednich nie przyciemniamy :-)
Z zewnątrz jak patrzyłem w słoneczny dzień, to nic nie było widać, a ze środka wszystko normalnie. W nocy żadnego dyskomfortu.
Wiadomo jakiś tam procent przepuszczalności zabiera, ale nie na tyle żeby nic nie widzieć.
Wcześniej była naklejona przez osobnika od którego kupiłem auto zwykła chińska folia, to tutaj fakt było ciemno i w dodatku na fioletowo <sarkastyk>
Ja jestem zwolennikiem oklejania szyb, miałem w większości aut, oczywiście poza tymi przednimi w zakresie widzenia 180 stopni, tego nie popieram i jestem za zabieraniem dowodów tzw. "cichociemnym".
-
jacula
- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: VW T4 TRANSPORTER
- Opis: VW T5 19 TDI 105 KM
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
witam wszystkich serdecznie forumowiczów T4 i chciałbym się ze wszystkimi przywitać bo jest to mój pierwszy post na forum.
Chciałbym sobie przyciemnić szyby w Transporterze 9 osobowym ,chodzi mi o 5 szybek ,czy może mi ktoś polecić jaką folię mam kupić ? chodzi mi o kolor czarny najciemniejszy gdzie w KrK mogę je kupić ?
Chciałbym sobie przyciemnić szyby w Transporterze 9 osobowym ,chodzi mi o 5 szybek ,czy może mi ktoś polecić jaką folię mam kupić ? chodzi mi o kolor czarny najciemniejszy gdzie w KrK mogę je kupić ?
-
Kloit777
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Lift będzie ;-))
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
To ja zapytam tak:czy ktoś próbował zrywać starą folię ? Chcę zerwać z tylnych drzwi skrzydełkowych a jak wiadomo szyba jest z ogrzewaniem.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Dobrze podgrzać folię, żeby była plastyczna, a jednocześnie uważać, aby szyba nie pękła, trudne zadanie to wyzwanie :DPatrick pisze:Właśnie.. Ma ktoś jakiś sposób aby nie uszkodzić pasków...?
-
Kloit777
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Lift będzie ;-))
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Nie mogłem się doczekać Waszych podpowiedzi i postanowiłem zaryzykować.
Przy użyciu suszarki do włosów zaczynając od brzegu:
http://iv.pl/images/16722137162815427861.jpg
Na początku długo nagrzewając by szyba była prawie gorąca a dalej wiadomo im bliżej końca tym grzanie mniejsze.
Na koniec mycie kleju benzyną ekstrakcyjną i oto efekt tej pracy :
http://iv.pl/images/59203674131046287734.jpg
A drzwi zakupione na tej aukcji :http://allegro.pl/vw-t4-drzwi-tyl-prawe ... 84972.html
Pozostaje mi jeszcze największe wyzwanie a mianowicie wycięcie szyby z tychże drzwi i uratowanie uszczelki :roll:
Przy użyciu suszarki do włosów zaczynając od brzegu:
http://iv.pl/images/16722137162815427861.jpg
Na początku długo nagrzewając by szyba była prawie gorąca a dalej wiadomo im bliżej końca tym grzanie mniejsze.
Na koniec mycie kleju benzyną ekstrakcyjną i oto efekt tej pracy :
http://iv.pl/images/59203674131046287734.jpg
A drzwi zakupione na tej aukcji :http://allegro.pl/vw-t4-drzwi-tyl-prawe ... 84972.html
Pozostaje mi jeszcze największe wyzwanie a mianowicie wycięcie szyby z tychże drzwi i uratowanie uszczelki :roll: