VW T4 Przedłużany Ciężarowy Czy przegroda jest obowiązkowa?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
batabaki
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
VW T4 Przedłużany Ciężarowy Czy przegroda jest obowiązkowa?
Witam
Posiadam
- Volkswagen Transporter T4 2.5 TDI 102 KM Face lifting Przedłużany Pierwsza rejestracja: 05.02.1999 Rok produkcji: 1999
zarejestrowanego jako ciężarowy, ma 5 miejsc łącznie z zabudową holenderską. Mam zamiar wyciągnąć holenderkę, zamienić z przodu fotel na ławkę i przerejestrować na 3 miejsca. Czy po takim zabiegu muszę jeszcze odgrodzić przestrzeń ładunkową przegrodą??? Dodam że wożę meble.
Serdecznie Dziękuje za wszystkie udzielone odpowiedzi i Pozdrawiam!!!
Posiadam
- Volkswagen Transporter T4 2.5 TDI 102 KM Face lifting Przedłużany Pierwsza rejestracja: 05.02.1999 Rok produkcji: 1999
zarejestrowanego jako ciężarowy, ma 5 miejsc łącznie z zabudową holenderską. Mam zamiar wyciągnąć holenderkę, zamienić z przodu fotel na ławkę i przerejestrować na 3 miejsca. Czy po takim zabiegu muszę jeszcze odgrodzić przestrzeń ładunkową przegrodą??? Dodam że wożę meble.
Serdecznie Dziękuje za wszystkie udzielone odpowiedzi i Pozdrawiam!!!
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Re: VW T4 Przedłużany Ciężarowy Czy przegroda jest obowiązko
Jeżeli chcesz odliczać Vat to tak i do tego musisz mieć wbite w dowód Vat 1A
Oczywiście przegląd obowiązkowy i wizyta na stacji obsługi pojazdów aby go przekwalifikowali
Oczywiście przegląd obowiązkowy i wizyta na stacji obsługi pojazdów aby go przekwalifikowali
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
I dla swojego bezpieczeństwa to ja bym taką ściankę (kratkę) wsadził.
-
MooNeR
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: T4 syncro
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Tak,auto ciężarowe musi mieć przegrodę i kropka. Nieistotne są sprawy vatu, jak w dowodzie jest, to ma być.
Co Ci grozi:
-zapomnij o przeglądzie (to bylo pierwsze pytanie diagnosty - gdzie jest kratka)
- jak złapie upierdliwy policjant, to zabierze dowód
-za granicą znane przypadki zatrzymania samochodu i laweta.
Po prostu nie spełnia konstrukcyjnie warunków homologacji.
Przerabiając powyższe mój samochód stał się osobówką...
Co Ci grozi:
-zapomnij o przeglądzie (to bylo pierwsze pytanie diagnosty - gdzie jest kratka)
- jak złapie upierdliwy policjant, to zabierze dowód
-za granicą znane przypadki zatrzymania samochodu i laweta.
Po prostu nie spełnia konstrukcyjnie warunków homologacji.
Przerabiając powyższe mój samochód stał się osobówką...
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Nie jest to prawda samochód ciężarowy kiedyś a dziś to dwie różne rzeczy ....kiedyś musiało tak być ponieważ mogłeś mieć dwa rzędy siedzeń i była ciężarówka a teraz niestety już nie
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Coś tu mieszacie... samochod cięzarowy w nadwoziu dostawczym jest wtedy kiedy dostanie homologacje cięzarową producenta, może miec nawet trzy rzędy siedzen i jezeli posiada homologacje cięzarową to wtedy się rejestruje jako cięzarowy. Oczywiście auto jest wedy odpowiednio przystosowane do tego , za ostatnim rzedem siedzen jest fabryczna kratka.
Co innego przepisy skarbowe , to jest wogole inny świat , tu jest sodoma i gomora... Auto cięzarowe pomimo ze ma homologacje i w dowodzie wpis "ciężarowy" to w/g wymysłów naszych posłów nie jest samochodem cięzarowym bo oni mają swoje wytyczne kiedy jest cięzarowym a kiedy nie...
Aby odliczac pelny vat potrzebny jest wpis w dowodzie i warunek spelnienia warunków kilku czyli 1 rząd siedzeń , trwała przegroda itp itd..
Co innego przepisy skarbowe , to jest wogole inny świat , tu jest sodoma i gomora... Auto cięzarowe pomimo ze ma homologacje i w dowodzie wpis "ciężarowy" to w/g wymysłów naszych posłów nie jest samochodem cięzarowym bo oni mają swoje wytyczne kiedy jest cięzarowym a kiedy nie...
Aby odliczac pelny vat potrzebny jest wpis w dowodzie i warunek spelnienia warunków kilku czyli 1 rząd siedzeń , trwała przegroda itp itd..
-
MooNeR
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No właśnie Sterciu.
Ja zupełnie pomijam sprawy skarbówki.
Mówię tylko o wpisie w polu DR osobowy vs. ciężarowy.
Z definicji polskich przepisów pojazd ciężarowy ma sztywną ścianę odzielającą część pasażerską od ładunkowej.
Przy czym bardzo ważna uwaga:
"
7) w samochodzie ciężarowym powinno być oddzielone od przestrzeni ładunkowej trwałą przegrodą o
odpowiedniej wytrzymałości; przepis stosuje się do samochodu ciężarowego zarejestrowanego po raz
pierwszy po dniu 29 maja 1999
"
Jeśli auto jest zarejestrowane w pl pierwszy raz przed tą datą, kratki mieć NIE MUSI.
Z definicji polskich przepisów pojazd ciężarowy ma sztywną ścianę odzielającą część pasażerską od ładunkowej.
"
7) w samochodzie ciężarowym powinno być oddzielone od przestrzeni ładunkowej trwałą przegrodą o
odpowiedniej wytrzymałości; przepis stosuje się do samochodu ciężarowego zarejestrowanego po raz
"
Jeśli auto jest zarejestrowane w pl pierwszy raz przed tą datą, kratki mieć NIE MUSI.
-
batabaki
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Reasumując pierwsza rejestracja mojego T4 to 05.02.1999 (samochód służy mi do celów prywatnych ) czyli w/g Ciebie nie muszę posiadać kraty ani przegrody?MooNeR pisze:No właśnie Sterciu.
"
"
-
MooNeR
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Według dokumentu
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1) 2)
z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
(Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262 z pźn. zm.)
Nie musisz..
Radzę mieć przy sobie to rozporządzenie w aucie dla bezpieczeństwa.
Oczywiście inna sprawa, że jadąc z ładunkiem musi on być zabezpieczony odpowiednio.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1) 2)
z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
(Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262 z pźn. zm.)
Nie musisz..
Radzę mieć przy sobie to rozporządzenie w aucie dla bezpieczeństwa.
Oczywiście inna sprawa, że jadąc z ładunkiem musi on być zabezpieczony odpowiednio.
-
batabaki
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Serdecznie Dziękuję Wszystkim Za Pomoc
Temat uznaję za zamknięty.
Temat uznaję za zamknięty.
-
Wampun
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4 1993r
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Re: VW T4 Ciężarowy - Czy przegroda jest obowiązkowa?
Witam użytkowników forum T4.
To mój pierwszy post, a z tego co wyczytałem w regulaminie to jako nowy użytkownik nie mogę zakładać nowych wątków więc postanowiłem podpiąć się tutaj bo mój problem wydaje się być z powyższą dyskusją powiązany. Potrzebuję pomocy odnośnie przepisów dotyczących przegrody w samochodzie ciężarowym T4.
Moje auto jest z roku 1993 i przegrody nie posiada. Nie wiem czy tak było od zawsze. Podczas przeglądu powiedziano mi, że przy kontroli mogą mi zabrać dowód rej. Szukałem czegoś na ten temat no i gdzieś znalazłem to co również w tym wątku pisał MooNer:
§ 8. 1. Kabina kierowcy oraz pomieszczenie przeznaczone do przewozu osób wyposaża się w:
4. Wnętrze kabiny kierowcy oraz pomieszczenia przeznaczonego do przewozu osób powinno odpowiadać
następującym warunkom:
odpowiedniej wytrzymałości; przepis stosuje się do samochodu ciężarowego zarejestrowanego po raz pierwszy
po dniu 29 maja 1999 r.;
Moje T4 było rejestrowane pierwszy raz w 1993 więc rozumiem, że w Polsce przegrody mieć nie musi? Jednak szykuje mi się niedługo przejażdżka do Niemiec a później może do Anglii i zastanawiam się jak tam wygląda sprawa przegrody w takim starym aucie. Może ktoś z użytkowników forum jest obeznany w temacie i mógłby mi sprawę rozjaśnić?
Dla świętego spokoju zacząłem się już rozglądać za jakąś kratą. Czy np taka: http://allegro.pl/vw-t4-sciana-grodziow ... 35463.html pasowałaby do mojego T4? Czy dużo jest zachodu z zamontowaniem?
To mój pierwszy post, a z tego co wyczytałem w regulaminie to jako nowy użytkownik nie mogę zakładać nowych wątków więc postanowiłem podpiąć się tutaj bo mój problem wydaje się być z powyższą dyskusją powiązany. Potrzebuję pomocy odnośnie przepisów dotyczących przegrody w samochodzie ciężarowym T4.
Moje auto jest z roku 1993 i przegrody nie posiada. Nie wiem czy tak było od zawsze. Podczas przeglądu powiedziano mi, że przy kontroli mogą mi zabrać dowód rej. Szukałem czegoś na ten temat no i gdzieś znalazłem to co również w tym wątku pisał MooNer:
§ 8. 1. Kabina kierowcy oraz pomieszczenie przeznaczone do przewozu osób wyposaża się w:
4. Wnętrze kabiny kierowcy oraz pomieszczenia przeznaczonego do przewozu osób powinno odpowiadać
następującym warunkom:
odpowiedniej wytrzymałości; przepis stosuje się do samochodu ciężarowego zarejestrowanego po raz pierwszy
po dniu 29 maja 1999 r.;
Moje T4 było rejestrowane pierwszy raz w 1993 więc rozumiem, że w Polsce przegrody mieć nie musi? Jednak szykuje mi się niedługo przejażdżka do Niemiec a później może do Anglii i zastanawiam się jak tam wygląda sprawa przegrody w takim starym aucie. Może ktoś z użytkowników forum jest obeznany w temacie i mógłby mi sprawę rozjaśnić?
Dla świętego spokoju zacząłem się już rozglądać za jakąś kratą. Czy np taka: http://allegro.pl/vw-t4-sciana-grodziow ... 35463.html pasowałaby do mojego T4? Czy dużo jest zachodu z zamontowaniem?
-
MooNeR
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Teoria:
"
Wyruszając za granicę warto również zapoznać się z przepisami Konwencji o ruchu drogowym, sporządzonej w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. Zgodnie z jej postanowieniami policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców aut zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają.
"
W praktyce - czytałem o przypadkach 'szarpania się' z policją na Słowacji bo ktoś nie miał apteczki po ichniejszemu, czy w Niemczech za brak kamizelki..
Podobno pomaga zadzwonienie do ambasady i prośba o pomoc / wytłumaczenie panom policjantom, że ów konwencja istnieje.
Aczkolwiek kawałek kratki jeśli auto jest załadowane wydaje się bardzo rozsądnym wyborem..
"
Wyruszając za granicę warto również zapoznać się z przepisami Konwencji o ruchu drogowym, sporządzonej w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. Zgodnie z jej postanowieniami policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców aut zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają.
"
W praktyce - czytałem o przypadkach 'szarpania się' z policją na Słowacji bo ktoś nie miał apteczki po ichniejszemu, czy w Niemczech za brak kamizelki..
Podobno pomaga zadzwonienie do ambasady i prośba o pomoc / wytłumaczenie panom policjantom, że ów konwencja istnieje.
Aczkolwiek kawałek kratki jeśli auto jest załadowane wydaje się bardzo rozsądnym wyborem..