słaby odbiór Radia
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
gomesz
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
słaby odbiór Radia
mam orginalne radio beta problem jest z odbiorem stacji radiowych wtyczka anteny radia jest ok, jednak nie wiem co się dzieje dalej,czy aby zdemontowac antene trzeba odkręcic błotnik. <lol>
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: słaby odbiór Radia
Nie trzeba odkręcać błotnika, pod wygłuszeniem jest otwór przez który dostaniesz się do anteny.
-
lukasz.my
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 37
- Model:
- Auto: Caravella
- Opis: olesno - opolskie
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Ja mam podobny problem koledzy. Też antena słabo zbiera, antena najprawdopodobniej była w szybie bo na podszybiu jest kabelek który na 100 % był w antenie w szybie, a koleś mi mówił że szybę wymieniał. Dodatkowo mam antenę na dachu z przodu, ale nie doszedłem jeszcze jak się do niej dostać i do czego służy, dziś jak mi się uda sprawdzę czy ta z podszybia jest podłączona. Mam jeszcze luzem przewód z kostką który dostałem przy zakupie auta, ale nie wiem co to jest:
http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1110/dscf1087abf43.jpg
http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1110/dscf1089a7a56.jpg
Może mnie też ktoś pomoże.
http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1110/dscf1089a7a56.jpg
Może mnie też ktoś pomoże.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2010, 8:09 przez lukasz.my, łącznie zmieniany 1 raz.
-
CD38
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: był MIXT
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Tak jak kolega chmielik napisał jest to wzmacniacz sygnału ,wpinany z jednej strony do złącza jakie było w szybie z z drugiej do radia i przykręcony do masy.
-
lukasz.my
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Musze instalacje radiową dobrze obejrzeć ..... Z tego co sprawdzałem przewód idzie do anteny w dachu, a przy szybie wychodzi mała końcówka.....namieszane coś....
-
gomesz
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dokładnie tez zauwarzyłem pod prawym słupkiem tapicerki znalazłem wiszącą mini wtyczkie,i jestem pewny ze to od wzmacniacza sygnału anteny,a gdzie ona niby ma byc wpinana?? szyba była juz wymieniana w niemczech w serwisie,czy to mozliwe ze jesli ta mini wtyczka będzie nie podłączona w konkretne gniazdo będzie słaby odbiór radia.
-
lukasz.my
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Mnie się wydaje że powinna być podpięta pod szybę , a jeśli jest wymieniona to w antenę....spróbuje tak zrobić, bo szybka wymieniona była.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Mi chcieli szybę wymieniać tanim kosztem, na pytanie co z anteną powiedział że podepnę drucik bo wszyscy tak robią :D
-
gomesz
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
to bym musiał zobaczyc czy jesli przytkne kawałek kabla do tej wtyczki poprawi się sygnał radiowy. :D
-
rogal0077
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t-4
- Kontakt:
a ja jak chciałem podłaczać radio znalazłem dwie wtyczki antenowe (nasi tu byli) jedna idzie gdzieś... a druga gdzieś... nie mogę dojść zabardzo gdzie. nad lewym błotnikiem znalazłem pozostałości po antenie ale nie wiem jak się do tego zabrać. więc POLAK POTRAFI podłączyłem trzecią która majestatycznie leży na pod szybiu. jak ktoś by podpowiedział jak się dostać do tej anteny na błotniku to był bym wdzięczny. pozdrawiam.
-
CD38
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: był MIXT
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
slimak pisze:Nie trzeba odkręcać błotnika, pod wygłuszeniem jest otwór przez który dostaniesz się do anteny.
.slimak pisze:Z komory silnika.
-
gomesz
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
po stronie pasażera,pod schowkiem znalazłem dwie wtyczki nie podłączone do niczego. zamek
http://images39.fotosik.pl/468/1716dd7a1a219a17med.jpg
http://images39.fotosik.pl/468/1716dd7a1a219a17med.jpg
-
gomesz
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
i to ona jest nie podłączona gdyz była wymiana szyby bez gniazda <ojojoj> sprawdzałem czy się polepszy sygnał radiowy po styknięciu krótkiego kabla antenowego z tą wtyczką nic nie dało,no chyba ze odczuje to podczas jazdy <bezradny> a ta pierwsza wygląda mi na taką jak by kabel antenowy miał byc przedłuzany,niewiem o co chodzi,po lewej stronie słupka idą dwa kable wzdłuż dachu.
Najlepiej będzie zakup nowej anteny.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
prawdopodobnie 1 to wyjscie ze wzmacniacza patrz foto nizejgomesz pisze:i to ona jest nie podłączona gdyz była wymiana szyby bez gniazda <ojojoj> sprawdzałem czy się polepszy sygnał radiowy po styknięciu krótkiego kabla antenowego z tą wtyczką nic nie dało,no chyba ze odczuje to podczas jazdy <bezradny> a ta pierwsza wygląda mi na taką jak by kabel antenowy miał byc przedłuzany,niewiem o co chodzi,po lewej stronie słupka idą dwa kable wzdłuż dachu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
pckiller
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
U mnie też wymienili szybę a końcówkę nr 2 podłączyli do masy. Tylko ja miałem do tej czarnej skrzyneczki (wzmacniacza) podłączony przewód z zasilaniem. Do końcówki antenowej (kabelka nr 2) podłączyłem ok 3 m kabla miedzianego głośnikowego i owinąłem w koło szyby przedniej radio trochę lepiej odbiera ale nie ma rewerberacji. Może ktoś ma propozycję co z tym można zrobić aby poprawić odbiór.
Czy można bez demontowania błotnika zamontować antenę w błotnik w modelu z 93'
Choć wg wzoru na antenę dipolową l=143/mhz to powinna wynosić długość anteny(drutu) ~1.5m
Teraz nasuwa się pytanie czy ori antena w szybie oplata cały obwód szyby czy jest krótsza i czy jest połączona w jakiś sposób z masą pojazdu?
Czy można bez demontowania błotnika zamontować antenę w błotnik w modelu z 93'
Choć wg wzoru na antenę dipolową l=143/mhz to powinna wynosić długość anteny(drutu) ~1.5m
Teraz nasuwa się pytanie czy ori antena w szybie oplata cały obwód szyby czy jest krótsza i czy jest połączona w jakiś sposób z masą pojazdu?
-
trempek
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 2002
- Kontakt:
Witajcie, u mnie nie ma anteny w szybie.
Mam w błotniku, kawałek bo reszta ułamana, planuje zakup nowej teleskopowej jak fabryka wymysliła.
Stara antena juz wyjeta, tylko co tam włożyc, w serwisie vw zrobili duze oczy ze chce kupic antene teleskopową.
Podobno do t4 pasuje jeszcze z golfa 2, ale to też ciezko dostac.
Na allegro jest kilka teleskopowych podobno do t4 ale... prawdopodobnie made in china, ciezko spodziewac sie jakosci za produkt ktorego wysyłka jest drozsza od anteny.
CO tu zrobic?
Oryginalna antena miała znaczek boscha, poszedlem tym tropem i znalazlem to
http://allegro.pl/antena-fm-am-bosch-cl ... 13321.html
Jak myslicie bedzie pasowac ? Chodzi głownie o kąt otworu w podszybiu.
Pozdrawiam
Mam w błotniku, kawałek bo reszta ułamana, planuje zakup nowej teleskopowej jak fabryka wymysliła.
Stara antena juz wyjeta, tylko co tam włożyc, w serwisie vw zrobili duze oczy ze chce kupic antene teleskopową.
Podobno do t4 pasuje jeszcze z golfa 2, ale to też ciezko dostac.
Na allegro jest kilka teleskopowych podobno do t4 ale... prawdopodobnie made in china, ciezko spodziewac sie jakosci za produkt ktorego wysyłka jest drozsza od anteny.
CO tu zrobic?
Oryginalna antena miała znaczek boscha, poszedlem tym tropem i znalazlem to
http://allegro.pl/antena-fm-am-bosch-cl ... 13321.html
Jak myslicie bedzie pasowac ? Chodzi głownie o kąt otworu w podszybiu.
Pozdrawiam
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
W salonie VW można bez trudu kupić antenę do T4, tylko jej koszt powala na ziemię 220 zł, po rabacie udało mi się zejść do 200 zł, ale to i tak sporo.
Zamienniki po 30 zł są raczej nic nie warte, kolega NOTRI to przerabiał i opisywał w jakimś wątku - po roku czasu już jest rdza.
Pozostaje zakup takiej okrągłej wewnętrznej Blaupunkta naklejanej na szybę (chyba 117 zł).
Na giełdzie we Wrocławiu facet sprzedaje też bat (o długości takiej samej jak oryginał VW) z bodajże polskiej fabryki UNITEL i jak sam mówił, można delikatnie przygiąć ten trzpień mocujący o 30 stopni, aby zachować kąt montażowy. Bat jest czarny w oplocie, a więc i wytrzymały.
Niestety z teleskopówek nic innego się nie znajdzie.
Zamienniki po 30 zł są raczej nic nie warte, kolega NOTRI to przerabiał i opisywał w jakimś wątku - po roku czasu już jest rdza.
Pozostaje zakup takiej okrągłej wewnętrznej Blaupunkta naklejanej na szybę (chyba 117 zł).
Na giełdzie we Wrocławiu facet sprzedaje też bat (o długości takiej samej jak oryginał VW) z bodajże polskiej fabryki UNITEL i jak sam mówił, można delikatnie przygiąć ten trzpień mocujący o 30 stopni, aby zachować kąt montażowy. Bat jest czarny w oplocie, a więc i wytrzymały.
Niestety z teleskopówek nic innego się nie znajdzie.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2014, 9:07 przez tommly, łącznie zmieniany 2 razy.
-
miloss23
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 maxi syncro
- Kontakt:
Właśnie się zastanawiałem nad tą blaupunkt wewnętrzną, warte to jest zakupu? :P
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Ja bym ci proponował antenę wewnętrzną. Notri właśnie miał taką za nieduże pieniądze montowaną na podszybiu ale już jej nie ma. Badziew jakich mało. Inna opcja to zwykły przewód rozprowadzony w słupkach A i podsufitce. Spróbuj najpierw tego, a później pomyśl o antenie jeśli nie będziesz usatysfakcjonowany.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Wg opinii na necie podobno tak, sam nie miałem, więc się nie wypowiem, chociaż zastanawiałem się nad nią.miloss23 pisze:Właśnie się zastanawiałem nad tą blaupunkt wewnętrzną, warte to jest zakupu? :P
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
dokładnie. Miałem kupionego "bata" który jest montowany w otwór przy podszybiu po lewej stronie pry zawiasie maski i porażka. Zaczął rdzewieć po kilku miesiącach. Teraz mam antenę wewnętrzną coś w tym rodzaju :rafflex pisze:Ja bym ci proponował antenę wewnętrzną. Notri właśnie miał taką za nieduże pieniądze montowaną na podszybiu ale już jej nie ma. Badziew jakich mało. Inna opcja to zwykły przewód rozprowadzony w słupkach A i podsufitce. Spróbuj najpierw tego, a później pomyśl o antenie jeśli nie będziesz usatysfakcjonowany.
http://www.sklepantena.pl/zdjecia/456.jpg
antena z allegro za około 30 zeta, wzmacniacza nie podłączałem - bardzo dobrze odbiera, jestem wyjątkowo zadowolony. Mam zamontowaną do szyby nad lusterkiem
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Ja mam antene od zestawu gsm podlączoną http://www.serwisgsm.pl/Hirschmann_1890_OG.htm , przerobilem wtyk i o dziwo nawet to dobrze sciaga :), wczesniej kompletnie nic nie sciągało mi . Pewnie mogloby byc jeszcze lepiej z odbiorem ale mi narazie wystarcza.
-
trempek
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 2002
- Kontakt:
Link, który podałem to anteny boscha, takze jakość pewnie pierwsza klasa i nie bedzie rdzewieć.
Cena bardzo przystępna, jakby pasowało to bym chetnie założył.
Troche szkoda mi zostawić dziure w blotniku i powiesic sobie antene wewnatrz.
ps. Załączam zdjecie wymientowanej resztki anteny, czarna guma ustalająca kąt rozpadła się z racji wieku.
http://fotoo.pl/show.php?img=795650_antena.jpg.html
Oczywisie antena jest w podszybiu od strony kierwocy obok otworu odprowadzającego wodę z podszybia, troche kiepsko napisałem o blotniku
Cena bardzo przystępna, jakby pasowało to bym chetnie założył.
Troche szkoda mi zostawić dziure w blotniku i powiesic sobie antene wewnatrz.
ps. Załączam zdjecie wymientowanej resztki anteny, czarna guma ustalająca kąt rozpadła się z racji wieku.
http://fotoo.pl/show.php?img=795650_antena.jpg.html
Oczywisie antena jest w podszybiu od strony kierwocy obok otworu odprowadzającego wodę z podszybia, troche kiepsko napisałem o blotniku
Ostatnio zmieniony 12 maja 2014, 5:02 przez trempek, łącznie zmieniany 1 raz.