dziwny problem z nawiewami ?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
Re: dziwny problem z nawiewami ?
Probe041 być występowały w osobowych transporterach może powyżej 1995 bo ja mam 1995 i też mam osobowego na 9 osob fabrycznie i nie bylo czegos takiego.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
to, że czegoś nie ma u ciebie nie oznacza, że nie występowałoMiętus89 pisze:też mam osobowego na 9 osob fabrycznie i nie bylo czegos takiego.
w Transporterach ogrzewanie na tył to była opcja do zamówienia, jak byś się uparł to i do blaszka byś tylną nagrzewnicę miał zamontowaną
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Tak ale ten z nagrzewnicą z tyłu to był .....Cytuję "Transporter wypasiony" <01>Kenobi pisze:to, że czegoś nie ma u ciebie nie oznacza, że nie występowałoMiętus89 pisze:też mam osobowego na 9 osob fabrycznie i nie bylo czegos takiego.
w Transporterach ogrzewanie na tył to była opcja do zamówienia, jak byś się uparł to i do blaszka byś tylną nagrzewnicę miał zamontowaną
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
też tak myślechmielik pisze:Tak ale ten z nagrzewnicą z tyłu to był .....Cytuję "Transporter wypasiony"
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Widzisz Probe człowiek się całe życię uczyProbe041 pisze:To nawet nie wiedziałem, że mój jest taki wypasiony <01>
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multivan 92'
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Odswieze temat - kumam ze z bocznych leci cieple zawsze nawet przy wylaczonym wiatraku, to zeby sprawdzic jakis tam zawor pod zbiornikiem albo ciegno.
Ale co z dmuchawa co mam z tylu ? Ona zawsze wieje cieplem, jak ogarne ciegno to bedzie dobrze ? Czy to gdzir indziej problem lezy ?
Ale co z dmuchawa co mam z tylu ? Ona zawsze wieje cieplem, jak ogarne ciegno to bedzie dobrze ? Czy to gdzir indziej problem lezy ?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Nagrzewnica w podłodze służy tylko do ogrzewania, nadmuch zimnego powietrza na tylną część auta odbywa się przez nawiewy w podsufitce i dmuchawę znajdującą się przy tylnym słupku po stronie pasażera.
http://t4-wiki.de/wiki/images/thumb/Hei ... auorte.jpg
http://t4-wiki.de/wiki/images/thumb/Hei ... auorte.jpg
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
To chyba w nowszym t4 jest nadmuch zimnego z góry :(, u mnie tego niestety brak.
Teraz już w ogole niemam ogrzewania z panelu całego.
Tylko ta tylna w ziemi grzeje ...
Mechanik mówi że to może być dalej nie odpowietrzony układ chłodzenia, bo nagrzewnica jest znacznie wyzej od zbiornika wyrównawczego (jestem po wymianie uszczelki pod glowica i pompy wody).
Ma racje ? Czy pitoli bo cos spieprzył ?
Teraz już w ogole niemam ogrzewania z panelu całego.
Tylko ta tylna w ziemi grzeje ...
Mechanik mówi że to może być dalej nie odpowietrzony układ chłodzenia, bo nagrzewnica jest znacznie wyzej od zbiornika wyrównawczego (jestem po wymianie uszczelki pod glowica i pompy wody).
Ma racje ? Czy pitoli bo cos spieprzył ?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Nagrzewnica w podłodze tylko ogrzewa tył, jeśli nie masz nawiewów w podsufitce z tyłu to po prostu nawiewu zimnego powietrza na tył nie masz.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Nie zrozumielismy sie, albo ja namieszałem.
Nie mam w ogóle tego całego dachowego nawiewu nic a nic. Nie istnieje taka instalacja w ogóle :P (teraz juz chyba rozwiałem wątpliwości :D)
Chodzi mi o nawiew z kokpitu jakby, z deski rozdzielczej - przy szybszej jezdzie i jak jest ciepło na dworzu, to powiewa ciepłem ze skrajnych kratek(mimo tego że mam ustawione zimne na panelu, a nawiew jest wylaczony + włączony zamknięty obieg), ale jak juz jest zimno na zewnatrz, to wszedzie rowno dmucha zimnem czy to z srodkowych, czy z bocznych.
I teraz ponawiam pytanie :
"Mechanik mówi że to może być dalej nie odpowietrzony układ chłodzenia, bo nagrzewnica jest znacznie wyzej od zbiornika wyrównawczego (jestem po wymianie uszczelki pod glowica i pompy wody).
Ma racje ? Czy pitoli bo cos spieprzył ?"
Dzięki za odpowiedzi :)
Nie mam w ogóle tego całego dachowego nawiewu nic a nic. Nie istnieje taka instalacja w ogóle :P (teraz juz chyba rozwiałem wątpliwości :D)
Chodzi mi o nawiew z kokpitu jakby, z deski rozdzielczej - przy szybszej jezdzie i jak jest ciepło na dworzu, to powiewa ciepłem ze skrajnych kratek(mimo tego że mam ustawione zimne na panelu, a nawiew jest wylaczony + włączony zamknięty obieg), ale jak juz jest zimno na zewnatrz, to wszedzie rowno dmucha zimnem czy to z srodkowych, czy z bocznych.
I teraz ponawiam pytanie :
"Mechanik mówi że to może być dalej nie odpowietrzony układ chłodzenia, bo nagrzewnica jest znacznie wyzej od zbiornika wyrównawczego (jestem po wymianie uszczelki pod glowica i pompy wody).
Ma racje ? Czy pitoli bo cos spieprzył ?"
Dzięki za odpowiedzi :)
-
tysszek
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4 Multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Auto ma swoje lata. Nie wiem jak tu ale w moim b3 którym jeżdżę do pracy z klap które sterują zimnem i ciepłem spadła, rozpadła się ze starości okładzina. Efekt był taki czy zimne czy ciepłe zawsze leciało pół na pół. W moim t 4 na środku zawsze leci zimne. Mój rocznik tak ma. Tu zauważyłem, że jak się włącza ciepłe to koło silnika przesuwa się takie coś i puszcza ciepły płyn na nagrzewnice dopiero. Może nie do końca ci się otwiera ten zawór albo nie wiem.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
- ze środkowych zawsze leci zimne, ten typ tak maToJaMot pisze:to wszedzie rowno dmucha zimnem czy to z srodkowych, czy z bocznych.
- nagrzewnica może być zapowietrzona, ale powinna się z czasem sama odpowietrzyć
jeśli się to nie dzieje to od strony silnika tuż przy wejściu węży do środka budy ( prawie na podszybiu )na jednym z nich masz odpowietrznik, jeśli i to nie pomaga można odkręcić zbiorniczek wyrównawczy od podstawy i na tyle ile pozwolą węże podnieść go do góry ( powyżej nagrzewnicy , która jest wbrew pozorom prawie na jednej wysokości ze zbiorniczkiem )
- jak kolega napisał wyżej do sprawdzenia cięgna i zawór odcinający nagrzewnicę
- oprócz tego skoro miałeś robioną głowicę itp. to rozbierali ci cały układ chłodzenia/grzania, ostatnio po takim zabiegu przyjechał do mnie forumowicz Sintra i miał identyczne objawy co ty, tylna nagrzewnica waliła gorącem non stop, a przód działał jak chciał, okazało się, że panowie mechanicy kompletnie pomieszali montaż węży od ogrzewania, musiałem wszystko zwalić i zmontować od nowa tak jak fabryka kazała i wszystko wróciło do normy
-
x. Maslak
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Dehler Profi GL
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Kenobi, jestem nuworyszem spod Trójmiasta, a problem mam podobny jak kolega, którego ratowałeś. Mógłbyś mi polecić kogoś, kto to uporządkuję nie na drugim końcu świata? A może jakiś rysunek połączeń przewodów? Dzięki.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Na 99% problemem są cięgna - jakies powyginane sa.
Ale do tego ten zaworek co do niego dochodzą te cięgna - jak przełożę tą wajchę ręcznie, to i tak dmucha ciepłem.
Jak znajde dawce to zmienię i dam znać jak to teraz wygląda :).
Ale do tego ten zaworek co do niego dochodzą te cięgna - jak przełożę tą wajchę ręcznie, to i tak dmucha ciepłem.
Jak znajde dawce to zmienię i dam znać jak to teraz wygląda :).
-
cromags
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Generation
- Opis: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
Podepnę się pod temat. Z dolnego nawiewu w 2 rzędzie czy na auto czy nie leci gorące powietrze które po jakimś czasie tak nagrzewa podłogę, że gołą nogą bez buta można się poparzyć. O co kaman? Mam też wrażenie, że z sufitu wcale nie dmucha mimo otwartych wylotów. Miał ktoś z Was podobny problem? Teraz najchętniej całkiem wyłączam tył. A jak ludkom zimno to tylko na chwilę załączam (10 min) potem off.
-
pawell1602
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: pawell1602@o2.pl
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
to mój transporter z 93 roku też wypaśny bo mam tunel na tył i grzeje.to mam na fullwypasie wszystko prucz klimy i webasto.
-
cromags
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Generation
- Opis: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
wyloty i góra i dół są drożne bo z obu leci powietrze, z tym że z góry bardzo słaboProbe041 pisze:A wylot powietrza masz drożny?