swap TD -> TDI

ODPOWIEDZ
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: swap TD -> TDI

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

U mnie jest metalowa rurka wodna od ABLa i wszystko pasuje.
henry
Forumowicz T4

12
Tematy: 2
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: henry »

Probe041 pisze:
z jakiego auta silnik wkładałeś?
ostryt4
Znawca T4

15
Tematy: 6
Model:
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

Probe041 pisze:
Dokładnie, bezproblemowo.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Toledo 1L
mikoli
Znawca T4

16
Tematy: 3
Model:
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mikoli »

Probe041 pisze:
Bo zakładałeś podstawę filtra oleju z ABL-a , a nie z TDI-ka :mrgreen:
ale po obcięciu rurki też się da :Tytuł: swap 2,4D -> 1,9TDI
Chyba że w silniki z audi (wzdłużny) jest jakoś inaczej
Ostatnio zmieniony 15 cze 2014, 19:20 przez mikoli, łącznie zmieniany 1 raz.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Zgadza się <55>
herman
Aktywny T4

16
Tematy: 25
Model:
Auto: t4 carawelle
Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314
podziekowal za post: 27 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: herman »

henry pisze:
dodatkowej pompy jeszcze nie montowałem (o podłączenie właśnie pytałem w osobnym temacie)
donośnie wyjścia to w moim 1,9 jest jedno wyjście w bloku inaczej niż w 2,4 w który miałem dwa wyjścia
Dodatkowa pompa ? Gdzieś mi to w tym temacie umknęło, czy nikt nie wspominał ? Możecie przybliżyć albo wskazać pod jaką datą/stroną szukać postu ?
Pytanie, które powinno chyba pojawić się w dziale skrzyni biegów ale trudno mi powiązać tematy:
skrzynia biegów podeszła Ci bez problemów czy trzeba było coś rzeźbić ? Skrzynie masz oryginalną z 2.4 jak sądzę ?
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

herman pisze:
Dodatkowa pompa ? Gdzieś mi to w tym temacie umknęło, czy nikt nie wspominał ? Możecie przybliżyć albo wskazać pod jaką datą/stroną szukać postu ?
Ogólnie masz zrobić układ wodny taki jak w T4, wyjście z boku głowicy w TDI-ku jest jedno, albo dokładasz do niego trójnik i prowadzisz jeden wąż do zasilania nagrzewnic, drugi do dodatkowej pompki, albo robisz to na króćcu głowicy z T4 czterocylindrowca.
O pompce coś masz tu: układ chłodzenia - 2 pytania być może że jest jeszcze jakiś temat, ale to już trzeba zapuszczać szukajke.
herman
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

Dzięki wielkie. Przygotowania do igrzysk swapowych uważam za otwarte. Czas uruchomić konto kredytowe ;) i zacząć organizować zaplecze. Start i zapalenie znicza 01.07.2014 w Krzepicach. Jak by ktoś był blisko/przejazdem i mógł się zatrzymać na chwilę i udzielić kilku rad lub ze zwykłej ciekawości to zapraszam.
Johnny
Aktywny T4

15
Tematy: 19
Model:
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

herman pisze:
I pytanie bardzo ważne: ile czasu Wam zajęła taka wymiana silnika (od wjazdu na kanał do wyjazdu na drogę) ?
Mi to zajęło pół roku od czasu jak pierwszy raz go postawiłem na kanał :D Ale tak na prawdę to łącznie nieco ponad 3 tygodnie samej roboty (czasem po 3h dziennie a czasem po 10h, wszystko robione w wolnym czasie). Robiłem własnym tempem, czyli powoli i dokładnie i ostatecznie gdzieś w 90% zrobiłem sam z czego jestem dumny i co jest dowodem na to, że nawet laik jest w stanie ogarnąć ten temat (pozostałą część zrobił mechanik, który służył mi głównie teoretyczną pomocą ale też praktyczną, głównie w spawaniu u lutowaniu). Jakkolwiek kombinowania było dość sporo - przede wszystkim kompletowania części i główkowania, jak najlepiej zrobić pewne rzeczy. Poszedłem całkowicie na żywioł, wychodząc z założenia, że pierw się za to zabiorę a potem będę się martwił i rozwiązywał problemy na bieżąco. No i chyba się opłaciło, ale co się namęczyłem to moje.

Zrobiłem na razie dopiero 100km TDI-kiem ale już na pewno mogę powiedzieć, że jest odczuwalna różnica mocy (mniej więcej tam gdzie wcześniej wrzucałem 5-tkę teraz jest 4-ka + przyspieszenie), dużo lepsza kultura pracy (ciszej w kabinie) a i wygląda na to że pali mniej - słowem same plusy.

Ponadto okazało się, że mój zielony licznik bez obrotomierza współpracuje w 100% - tj. mam odczyt temperatury, poziomu paliwa, prędkościomierz, elektroniczny licznik przebiegu, zegarek analogowy i kontrolki, mimo że straszyliście mnie tutaj że licznik nie będzie chodził (i fajnie, bo zaoszczędziłem ze 3-4 stówki, które musiałbym położyć na zakup niebieskiego licznika z ramką i wiązką).

Jedyne co, to mam problem taki, że powyżej pewnej prędkości (obrotów) na piątym biegu odcina mi gaz (nie chce szybciej jechać, prawie nie przyspiesza) i gdzieś po 10 min. jazdy zaczyna mrygać mi żółta kontrolka świec żarowych (po ponownym odpaleniu gaśnie), ale to opisałem w bardziej pasującym temacie: http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t= ... 47#p121347

Jeszcze moje spostrzeżenie na temat dawcy jakim w moim przypadku był golf III z 94r. Mechanicznie wszystko podeszło bez większych problemów, sporo zabawy było jednak z wiązką silnikową, bo musiałem powycinać z niej niepotrzebne elementy, rozprowadzić sensownie po aucie, zaizolować całą od nowa a przy tym tego pare kabelków było do polutowania - no ale udało się. Aha, absolutnie nie wyobrażam sobie zabierać się za to nie mając całego auta-dawcy do dyspozycji.

Generalnie mam sporo zdjęć porobionych z całego przedsięwzięcia i spisaną listę części, które musiałem zorganizować, więc gdyby ktoś był zainteresowany, to służę pomocą i nabytą wiedzą.
henry
Forumowicz T4

12
Tematy: 2
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: henry »

Johny, wpada ci w tryb awaryjny turbina przeładowuje i stąd takie jaja
podpiąć kompa i sprawdzić, jeżeli masz wersje 90 konną to na 90% zaworek N75,
oraz posprawdzać podciśnienia, ale jak masz wersję 110 to przyjrzałbym się geometrii w turbince,
wracając do sprawy magistrali wodnej metalowej, chodziło mi o zostawienie podstawki seryjnej od osobówki
Mikoli,
u siebie mam już podpięty cały układ wodny jedynie bez dodatkowej pompki,i tak musiałem zastosować
trójnik żeby było jak trzeba z nagrzewnicą, u mnie jest więcej przewodów wodnych gdyż mam dodatkową
nagrzewnicę dla paseżerów
herman
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

Nieprzyjemny start. Dawca okazał się padliną. Zatem brak dawcy. Macie jakieś dojścia ? Obejrzałem kilka sztuk w sieci możecie wydać opinie ?
http://olx.pl/oferta/volkswagen-sharan- ... 6e1e7bc238 - jakoś nie bardzo mi ten przebieg pasuje
http://olx.pl/oferta/sharan-tdi-gl-jezd ... 6e1e7bc238 - bardziej prawdopodobny przebieg
http://otomoto.pl/audi-a4-anglik-1-9-tdi-C33425830.html
http://otomoto.pl/seat-toledo-1-9-tdi-1 ... 68810.html
http://allegro.pl/seat-toledo-1-9-tdi-1 ... 53857.html
Będę wdzięczny, bo czas ucieka, a swap czeka ...
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

herman pisze:
http://olx.pl/oferta/volkswagen-sharan- ... 6e1e7bc238 - jakoś nie bardzo mi ten przebieg pasuje
Tutaj to pytaj o symbol silnika,bo nie wiadomo czy siądzie.Jest to niby 2000 rok co już może mieć silnik nie bardzo nadający się do swapu w tej formie która jest opisana w tym temacie.
Tutaj to silnik już chwilę temu myty i nie jeżdżony, dimerem zapewne bo aluminium przytlenione, a reszta zmatowiała.Poza tym jak już szukasz to lepiej skupić się na autkach które miało silnik w poprzek, będzie mniej kombinacji.
Co do reszty cóż można napisać o stanie technicznym, jako tako na swapa się nadają.
Swoją drogą możesz podzwonić po szrotach, zapytać czy pozwolą wyciągnąć samemu, czy z ich pomocą wszystko co ci potrzebne i za ile, oczywiście wcześniej sobie odpalając takiego jeszcze u dawcy, powinno wyjść taniej.
herman
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

I właśnie tego chcę uniknąć (doświadczenie brata), wezmę silnik z osprzętem, a po każdy brakujący czujnik, wtyczkę, kabelek, wiązkę itp będę jeździł na szrot ? Biorę całego dawcę i mam wszystko w kupie. Co się jeszcze da z dawcy upłynnić to się odrobinę zwróci.
Dzięki za podpowiedź. Mógłbyś jeszcze przybliżyć o jakie różnice chodzi w tym z 2000r ? Pompo wtryskiwacze ? Inaczej na co spojrzeć żeby wiedzieć czy to TEN silnik ?
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

Interesują cię silniki o symbolu 1Z = 90KM, AFN = 110KM, AHU= 90KM (być może jest jeszcze jeden symbol 110-ki lecz nie posiadam takiej wiedzy)
Z zewnątrz: pokrywa zaworów metalowa nie aluminum, pompa vacum tam gdzie masz w 1.9 TD nie na głowicy, miska olejowa blaszana.
herman
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

Dzięki ci wielkie, bo mam zamiar obejrzeć tego z andraichu.
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Odnośnie dawcy Sharana w moim przypadku dodatkowe profity popłyneły jak przednie obrotowe fotele z bogatą ustawialnością względem tych co były oryginalne w T4, tylne z systemem szybkiego wkładania jak i wyjmowania gdy jest potrzeba przewiezienia czegoś większego.
Intercooler typu FMIC który jak wspomniałem wcześniej też dało się fajnie wkomponować, klima która mam nadzieję wystartuje w przeciągu dwóch tygodni, zależy jak mi pójdzie rzeźba z podłączeniem rurek wysokiego i niskiego ciśnienia.
Na minus z tego co się orientuję odnośnie np. Toledo jest elektryka, wydłubywania mnóstwo bo wszystko idzie w jednej wiązce więc trzeba poświęcić na to więcej czasu niż się może wydawać.
Rozstaw śrub w kołach jest taki sam jak w T4, zapewne jeszcz kilka rzeczy by się znalazło.
Do wyjęcia mam jeszcze spalinowe dogrzewanie płynu chłodniczego które podobno można przerobić na system jak Webasto ale to się okaże.
herman
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

Dawca jest, problemy małe z uzyskaniem prawa do posiadania sharana z silnikiem AHU 90KM ale opanujemy ;)
Czytam, że są niejakie problemu z klimą. Próbował ktoś zastosować osobny silnik elektryczny do napędzania kompresora ?
Co do foteli, przednie jak się zorientowałem wchodzą bez problemu, a co z tylnymi ?
W sharanie jest podgrzewanie cieczy chłodzącej (coś ala webasto) podłączaliście toto ?
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Osobny silnik do napędu kompresora ? Nie wiem czy jakiś jednofazowy dawał by radę <01> .
A tak na poważnie to czemu chcesz oddzielny napęd ? Auta potrafią spalić do 1.5 L/100km na klimie bo sprężarka podczas pracy stawia spory opór.
Fotele z Sharana nie pasują na P&P ale da się je wstawić be większych problemów tylko trochę wyobraźni, jak chcesz to mogę pokazać jak to wyszło u mnie.
Co do dogrzewania silnika temat dla mnie jest na jesień więc teraz się nie wypowiem.
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

herman pisze:
Czytam, że są niejakie problemu z klimą.
Konkretnie to z zamocowaniem sprężarki klimy, bo co do reszty to już zależy jaką klimę montujesz.
Co do mocowania pompy klimy to pisałem o tym w Tytuł: Klimatronik do T4 2,0 Pb+LPG wprawdzie teraz wprowadziłem pewne zmiany, teraz mam większą rolkę założoną taką:http://allegro.pl/rolka-prowadzaca-pase ... 41083.html
Szablon na fotkach też nie jest do końca dokładny (o czym poinformował mnie Probe), trzeba jeszcze podszlifować od strony pompy wodnej.
herman pisze:
W sharanie jest podgrzewanie cieczy chłodzącej (coś ala webasto) podłączaliście toto ?
U siebie mam to podłączone, jest to razem z instalacją silnikową i sterowane jest poprzez ECU
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Mikoli, tak się zastanawiam, czy tylko dla założenia tej dodatkowej rolki musiałeś przesuwać kompresor klimy czy był jeszcze jakiś inny powód ? Jeśli już o tym pisałeś to się nie gniewaj że pytam po raz kolejny.
herman
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

No właśnie nie do końca rozumie ale pewno połapię się podczas montażu silnika. Silnik mam z klimą więc wydaje mi się, że nie będę musiał niczego dorabiać. Jak znam życie, odpowiecie: masz absolutną rację .... wydaje ci się ;)
Życie pokaże albo pokarze. Klamka zapadła, dawca kupiony, przygrywka do walczyka już gra więc liczę trochę na Wasze doświadczenie. Pewno w trakcie zadam jeszcze kilka pytań, bądźcie wyrozumiali (jak dla swoich dzieci ;) ).
Dzięki za wsparcie i cierpliwość.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

herman pisze:
Silnik mam z klimą więc wydaje mi się, że nie będę musiał niczego dorabiać
będziesz musiał, co jest na forum opisane
silnik w T4 jest pod innym kątem ustawiony w związku z tym osobówkowy kompresor będzie rysował asfalt
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Kenobi, z cały szacunkiem u mnie kompresor asfaltu nie rysuje, nie musiałem go przesuwać, auto poszło nawet 4cm w dół bo zmieniłem se trochę zawiechę i ustawienia.
Jedynie pompa wspomagania musi być z D lub TD i po sprawie.
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

ostryt4 pisze:
Mikoli, tak się zastanawiam, czy tylko dla założenia tej dodatkowej rolki musiałeś przesuwać kompresor klimy
W zasadzie Tak, ale i dlatego że pompa klimy do T4 ma inne koło napędowe sprężarki klimy i żeby zosiować trzeba przesunąć.
Klime kupowałem kompletną z T4 razem z pompą, zaś pompa od dawcy była pęknięta (gdyż mój dawca miał bliskie i nagłe spotkanie z drzewem)
herman pisze:
Silnik mam z klimą więc wydaje mi się, że nie będę musiał niczego dorabiać.
Tak ale masz z pompą klimy od osobówki, gdzie nie masz możliwości wsunięcia blachy która zarazem jest mocowaniem dodatkowej rolki, która znowu dociska pasek tak aby napędzić pompę wody.
Jeżeli zostawisz tak jak jest, to będziesz szorował pompą wspomagania po ziemi, jeżeli założysz ją tak jak masz teraz w T4 stracisz napęd pompy wody.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

ostryt4 pisze:
Kenobi, z cały szacunkiem u mnie kompresor asfaltu nie rysuje, nie musiałem go przesuwać,
sory :oops: , kawa jeszcze poranna nie zadziałała
oprócz tego zapewne sposobów złożenia tego do kupy może być tyle ilu wykonawców
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

ostryt4 pisze:
u mnie kompresor asfaltu nie rysuje, nie musiałem go przesuwać,
To jak ty to poskładał, jak pasek założony :?:
Kenobi pisze:
oprócz tego zapewne sposobów złożenia tego do kupy może być tyle ilu wykonawców
A to fakt.
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Pasek założony tak jak u Ciebie Mikoli, rolka pomocnicza z rozrządu Volvo D5 bo akurat taką miałem, osadzona na nagwintowanym pręcie fi 12, zdystansowana tuleją i skręcona po dwóch stronach. Całość trzyma się elementu z wolnym otworem który wykorzystałem. Element wykonany z aluminium i przykręcony jest do kompresora i bloku silnika który po odkręceniu daje dostęp do krućca z termostatem, ogólnie w dawcy trzymała się na tym pompa wspomagania.
Tak więc podsumowując AFN z Toledo i Sharana ma inne rozwiązania konstrukcyjne odnośnie niektórych rzeczy na plus i minus do swapu. <england>
mikoli
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

ostryt4 pisze:
Tak więc podsumowując AFN z Toledo i Sharana ma inne rozwiązania konstrukcyjne odnośnie niektórych rzeczy na plus i minus do swapu. <england>
Myślę że wszystkie poprzeczne te silniki tak mają i twoje rozwiązanie wydaje się być lepsze, przy swoim tak modziłem gdyż ten wspornik dawno wyrzuciłem uznając że się nie przyda, poza tym pompę klimy sprawną miałem tylko z T4 która ma inaczej odsadzone koło pasowe.
Więc herman bierz pomysł ostryt4
Piter
Stały bywalec

15
Tematy: 7
Model:
Auto: Westfalia/mixt L/+1
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piter »

ano prawda, u Probe041 zamontuję takie cuś ;)
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/56138387e25f.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „zmiany silnika diesel”