swap TD -> TDI
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
Silnik zalany płynem do chłodzenia, chłodnicę wstawiłem od Sharana bo niemal nówka jest a od T4 zaczynała już podciekać od dołu, niestety ta od dawcy nie ma tego małego wyjścia na samej górze co idzie do trójnika przy wyrównawczym ale skoro było oryginalnie to chyba trzeba pokombinować coś wstawić bo to zapewne odpowiada za właściwe odpowietrzenie chłodnicy.
W zegrach jak na razie wskaźniki działają aczkolwiek mam zastrzeżenia co do kontrolki oleju, po przekręceniu kluczyka nie uruchamiając silnika i odczekaniu około 10ciu sekund zaczyna migać i drze się sygnał ostrzegawczy z zegarów po czym cichnie a kontrolka miga dalej, po uruchomieniu gaśnie jak należy i cisza.
Ktoś może wie o co kaman ?
Przed swapem jedyny alarm po przekręceniu zapłonu to była tylko rezerwa paliwa jak był niski poziom w zbiorniku pojawiający się razem z żółtą kontrolką a teraz doszedł jeszcze ten olej.
W zegrach jak na razie wskaźniki działają aczkolwiek mam zastrzeżenia co do kontrolki oleju, po przekręceniu kluczyka nie uruchamiając silnika i odczekaniu około 10ciu sekund zaczyna migać i drze się sygnał ostrzegawczy z zegarów po czym cichnie a kontrolka miga dalej, po uruchomieniu gaśnie jak należy i cisza.
Ktoś może wie o co kaman ?
Przed swapem jedyny alarm po przekręceniu zapłonu to była tylko rezerwa paliwa jak był niski poziom w zbiorniku pojawiający się razem z żółtą kontrolką a teraz doszedł jeszcze ten olej.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Co do kontrolki od oleju to podaj jakie masz dokładnie kodowanie zegarów w tej chwili.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kod aktualny 01141Probe041 pisze:Co do kontrolki od oleju to podaj jakie masz dokładnie kodowanie zegarów w tej chwili.
Był 01111
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
W końcu po długiej walce nowy silnik zaklekotał pod maską, udało się odpalić przy pierwszej próbie. Pali na dotyk, pracuje równiutko, jeszcze tylko pedał gazu wyrzeźbić i wyjazd na ulice. Jedyne co zauważyłem, to przekaźnik 109 robi się gorący, czy to normalne?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
To powinno być ok, w tej chwili nie mam pomysłu co tam jeszcze może się dziać. Zakładam, że kabelki od czujników ciśnienia dobrze podpięte.ostryt4 pisze:Kod aktualny 01141Probe041 pisze:Co do kontrolki od oleju to podaj jakie masz dokładnie kodowanie zegarów w tej chwili.
Był 01111
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Razcej tak, patrząc od przodu silnika sygnał na kontrolkę idzie z tego prawego czyli z gumkwym kapturkiem, ten lewy wolny, przełączę kabel na drugi, zobaczę co się będzie działo.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
U mnie też ciepły, czy to normalne nie jestem pewien ale wiem że mają tendencję do awaryjności, w Ibizie już wymieniałem bo było brak palenia i kontrolka od świec nie świeciła się przy włączeniu zapłonu.Johnny pisze:W końcu po długiej walce nowy silnik zaklekotał pod maską, udało się odpalić przy pierwszej próbie. Pali na dotyk, pracuje równiutko, jeszcze tylko pedał gazu wyrzeźbić i wyjazd na ulice. Jedyne co zauważyłem, to przekaźnik 109 robi się gorący, czy to normalne?
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Grzeje się bo idzie przez niego prąd dosyć spory ( zasilanie sterownika silnika z osprzętem ) no i cewka caly czas jest pod napięciem.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- Kontakt:
No to się cieszę, bo już myślałem, że coś w elektryce namieszałem i dlatego się grzeje.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Heh i udało się, auto zjechało wreszcie z kanału, fajna aksamitna praca TDi itp.
Co do jazdy to biedy nie ma ale szału też nie robi, jest może trochę lepiej od mojego podkręconego ABLa który siedział poprzednio, przy najbliższej okazji spróbuję zrobić logi ale już mogę powiedzieć że ciśnieniem turbo jest coś dziwnego, mam zegar na dolocie i aktualny podgląd na doładowanie, raz bije do 1.3 bara a zaraz znowu tylko 0.6, średnio podczas jazdy jest około 1.0, vag żadnych błędów nie pokazuje, sterownik przeprogramowałem z 00001 na 00002 bo ponoć tak trzeba zrobić jak silnik przechodzi z automatu na skrzynię manual.
Jak sam nie ogarnę to trzeba będzie udać się kiedy do jakiegoś tunera z hamownią i zobaczyć co ten motor jeszcze wykrzesa, ogólnie słyszałem że wtryski od ASV i program dają dobre wyniki więc może trzeba będzie pomyśleć o tym, póki co jazda.
Co do jazdy to biedy nie ma ale szału też nie robi, jest może trochę lepiej od mojego podkręconego ABLa który siedział poprzednio, przy najbliższej okazji spróbuję zrobić logi ale już mogę powiedzieć że ciśnieniem turbo jest coś dziwnego, mam zegar na dolocie i aktualny podgląd na doładowanie, raz bije do 1.3 bara a zaraz znowu tylko 0.6, średnio podczas jazdy jest około 1.0, vag żadnych błędów nie pokazuje, sterownik przeprogramowałem z 00001 na 00002 bo ponoć tak trzeba zrobić jak silnik przechodzi z automatu na skrzynię manual.
Jak sam nie ogarnę to trzeba będzie udać się kiedy do jakiegoś tunera z hamownią i zobaczyć co ten motor jeszcze wykrzesa, ogólnie słyszałem że wtryski od ASV i program dają dobre wyniki więc może trzeba będzie pomyśleć o tym, póki co jazda.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie mam ABSu, dawca miał, ma to coś do rzeczy ?Piter pisze:jak masz abs to kodowanie też powinieneś zmienić
-
Piter
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Westfalia/mixt L/+1
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
+00000 - keine Sonderausstattung
+00001 - Automatisches Getriebe
+00002 - ABS
+00004 - Airbag
edyta:
czyli np, jak masz wszystko to 00001+00002+00004=00007
+00002 - ABS
+00004 - Airbag
edyta:
czyli np, jak masz wszystko to 00001+00002+00004=00007
Ostatnio zmieniony 09 cze 2014, 8:52 przez Piter, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Coś jaśniej o tych kodach ?Piter pisze:+00000 - keine Sonderausstattung
+00002 - ABS
+00004 - Airbag
Co oznacza pierwsza pozycja "keine Sondenraussttung" ?
-
Piter
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Westfalia/mixt L/+1
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
sorry za zamieszanie, popiep..ło mi się, to mowa o innym sterowniku, dobrze masz :) 00002
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Przy okazji wymianu termostatu wczoraj miałem okazję porównać jak wygląda wirnik pompy wody i zgłupiałem.
W obu silnikach ABL i AFN są identyczne, łopatki skierowane w tą samą stronę i tu nasuwa się pytanie:
Dlaczego w AFN pompa kręci się w stronę prawą czyli razem z wałem silnika a w ABL odwrotnie bo pasek idzie górą i odwraca ten kierunek ?
Dodam że profil łopatek w tych pompach według mnie jest ustawiony tak że to w ABL kierunek kręcenia jest prawidłowy i w związku z tym ta dodatkowa rolka przy kompresorze klimy jest wtedy zbędna.
Zresztą oceńcie sami:
Pasek już odmierzyłem i po dobraniu odpowiedniej długości założę w układzie ABL, zobaczę co się będzie działo.
Przed wczoraj jak przycisnąłem na autostradzie do 150ciu po chwili kontrolka temperatury cieczy zaczęła wiszczeć, być może ma to związek właśnie z niepoprawnym obrotem pompy wody w silniku, czas pokaże.
W obu silnikach ABL i AFN są identyczne, łopatki skierowane w tą samą stronę i tu nasuwa się pytanie:
Dlaczego w AFN pompa kręci się w stronę prawą czyli razem z wałem silnika a w ABL odwrotnie bo pasek idzie górą i odwraca ten kierunek ?
Dodam że profil łopatek w tych pompach według mnie jest ustawiony tak że to w ABL kierunek kręcenia jest prawidłowy i w związku z tym ta dodatkowa rolka przy kompresorze klimy jest wtedy zbędna.
Zresztą oceńcie sami:
Pasek już odmierzyłem i po dobraniu odpowiedniej długości założę w układzie ABL, zobaczę co się będzie działo.
Przed wczoraj jak przycisnąłem na autostradzie do 150ciu po chwili kontrolka temperatury cieczy zaczęła wiszczeć, być może ma to związek właśnie z niepoprawnym obrotem pompy wody w silniku, czas pokaże.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pasek w obu silnikach ma iść dołem po kole pompy wody. Jeśli miałeś na odwrót w ablu to po prostu był źle założony pasek.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak mógł być źle założony skoro koło na pompie wody ABL jest płaskie czyli zaprojektowane aby brało napęd od strony płaskiej paska ?
Ps. Probe041, wychodzi że masz rację, wertuję grafikę na Google i wychodzi że cały czas miałem źle założony ten pasek w ABLu, jak go kilka lat temu kupiłem to tak już był i jeździłem w nieświadomości, ech życie.....
Ps. Probe041, wychodzi że masz rację, wertuję grafikę na Google i wychodzi że cały czas miałem źle założony ten pasek w ABLu, jak go kilka lat temu kupiłem to tak już był i jeździłem w nieświadomości, ech życie.....
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
jak poczytasz forum to znajdziesz, że nie ty jeden tak jeździłeś i niejeden potem nie wiadomo czemu miał problemy z silnikiemostryt4 pisze:wertuję grafikę na Google i wychodzi że cały czas miałem źle założony ten pasek w ABLu, jak go kilka lat temu kupiłem to tak już był i jeździłem w nieświadomości, ech życie.....
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- Kontakt:
Panowie szanowni, nadejszła wiekopomna chwila, w której ABL zrobił z siebie sieczkę i wchodzę do grona swapowiczów.
Czy 1.9 tdi z Audi A4 (2000r.) taki jak tu:
http://edinburgh.saintclassified.co.uk/ ... 9-ad-71586
i tu:
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=286562
będzie właściwym silnikiem do swapu ?
Mam takiego dawcę ale czytałem coś o nie braniu silników mocowanych wzdłużnie. Możecie przybliżyć temat ?
Ewentualnie jakieś lepsze propozycje co do marki i modelu do swapu ?
I pytanie bardzo ważne: ile czasu Wam zajęła taka wymiana silnika (od wjazdu na kanał do wyjazdu na drogę) ?
Kolejne pytanie: w jakie narzędzia poza standardowymi (klucze, śrubokręty, klucz dynamometryczny, klucz uniwersalny "maisloudarowy") będą potrzebne (spawarka gazowa/elektryczna) ?
i tu:
Mam takiego dawcę ale czytałem coś o nie braniu silników mocowanych wzdłużnie. Możecie przybliżyć temat ?
Ewentualnie jakieś lepsze propozycje co do marki i modelu do swapu ?
I pytanie bardzo ważne: ile czasu Wam zajęła taka wymiana silnika (od wjazdu na kanał do wyjazdu na drogę) ?
Kolejne pytanie: w jakie narzędzia poza standardowymi (klucze, śrubokręty, klucz dynamometryczny, klucz uniwersalny "maisloudarowy") będą potrzebne (spawarka gazowa/elektryczna) ?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
To są dwa różne silniki, ta pierwsza ma nowszy silnik, z tej drugiej ostatecznie mógłby być z tym że mocowanie alternatora razem z alternatorem zapewne trzeba brać z ABL-a, ewentualnie z TDI-ka który miał silnik w poprzek.herman pisze:Panowie szanowni, nadejszła wiekopomna chwila, w której ABL zrobił z siebie sieczkę i wchodzę do grona swapowiczów.
i tu:
Mogą wyjść jeszcze inne problemy o których nie wiem, gdyż swapowalem tylko silniki z układu poprzecznego.
Z instalacją elektryczną też będą problemy bo audi ma inną skrzynkę bezpieczników.
Tytuł: swap TD -> TDIherman pisze:Ewentualnie jakieś lepsze propozycje co do marki i modelu do swapu ?
Mój pierwszy swap zajął mi 6 dni bez kanału, z tym że jeden cały dzień szukałem niepodłączonego kabelka od immo <sarkastyk>herman pisze:I pytanie bardzo ważne: ile czasu Wam zajęła taka wymiana silnika (od wjazdu na kanał do wyjazdu na drogę) ?
Ogólnie poza zestawem kluczy nasadowych, płasko oczkowych, zestawem imbusów+torxy, trzy podnośniki, potrzebna lutownica kolbowa do rzeźbienia rury dolotowej i przydałby się migomat do urzeźbienia wydechu, chyba że sprawny spawacz to elektryczną, czy też gazami da rade.
Najlepiej wydrzeć silnik razem ze skrzynią i poskładać w odwrotnej kolejności, do czego kanał nie jest konieczny.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
U mnie robota była tylko weekendami więc miesiąc lekką ręką zszedł, doszła klima itp, itd. Dawca Sharan, elektrykę mogę śmiało powiedzieć że musiałem zbudować od nowa. Jak kumasz mechanikę i kabelkoznawstwo z elementami rzeźby, pozwalasz ponieść się wyobraźni to bierz się, łatwo nie jest, przede wszystkim czas.
Szczerze mam nadzieję że w przyszłości już nie będę robił takich komedi ale życie lubi pisać inne scenariusze. <01>
Szczerze mam nadzieję że w przyszłości już nie będę robił takich komedi ale życie lubi pisać inne scenariusze. <01>
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie jestem w tym mocny (narazie;) ) ale patrzę, że pochylenie ma takie jak trzeba, więc chyba nie będzie tyle przeróbek z odmą i bagnetem, osprzęt ma z właściwej strony. Jedyne problemy jakie widzę to kolektory i turbina, no i podstawowe pytanie: czy skrzynia biegów podejdzie. Żeby się nie okazało, że ten wzdłużny ma zupełnie inne mocowanie do skrzyni biegów. No i kwestia mocowania łap do silnika.mikoli pisze:To są dwa różne silniki, ta pierwsza ma nowszy silnik, z tej drugiej ostatecznie mógłby być z tym że mocowanie alternatora razem z alternatorem zapewne trzeba brać z ABL-a, ewentualnie z TDI-ka który miał silnik w poprzek.
Mogą wyjść jeszcze inne problemy o których nie wiem, gdyż swapowalem tylko silniki z układu poprzecznego.
Z instalacją elektryczną też będą problemy bo audi ma inną skrzynkę bezpieczników.
Tak niepewnie zapytam formalnie, nie swapowałeś silników wzdłużnych gdyż:
a) wolałeś nie ryzykować;
b) za dużo przeróbek;
c) zawsze miałeś jako dawcę auto z silnikiem poprzecznym.
Nie jestem nastawiony na przegraną więc wolał bym zebrać wszystkie za i przeciw zanim zacznę walkę, a mam tylko 2 tygodnie. Zaczynam 30 czerwca więc jest jeszcze odrobina czasu na ewentualne zmiany w planach.
Elektroniki się nie boję, bo jak pisałem ze mną będzie działał mój brat (chack norris elektroniki), który w elektronice samochodowej robi już jakiś czas i jest szpeniem od rzeczy niewykonalnych. Automatykę samochodową robi z pół obrotu <cool> . Reszta jak pisałem w moich rękach do fortepianu ..... do noszenia fortepianu. :D
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Z moich informacji zbieranych (głównie z tego forum) wychodzi że najłatwiej jest zrobić swapa z auta z silnikiem poprzecznym jak AFN, AHU, to te najpopularniejsze, potwiedzam, mechanicznie jest git.
Niemniej jednak znaleźli się tacy co upchali PDka ze skrzynią szóstką do T4 a nawet ktoś widział V6 2.5 TDi.
Wniosek, dla chcącego nic trudnego, jednak jak chcesz przejść przez to w miarę bez boleśnie to rozglądaj się za sprawdzonymi tematami czyli AFN lub AHU, wybór należy do Ciebie.
Niemniej jednak znaleźli się tacy co upchali PDka ze skrzynią szóstką do T4 a nawet ktoś widział V6 2.5 TDi.
Wniosek, dla chcącego nic trudnego, jednak jak chcesz przejść przez to w miarę bez boleśnie to rozglądaj się za sprawdzonymi tematami czyli AFN lub AHU, wybór należy do Ciebie.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tylko, że z tego co widzę:
http://allegro.pl/audi-a4-passat-b5-sil ... 29345.html
http://allegro.pl/silnik-afn-1-9-tdi-11 ... 72846.html
to AFN też jest montowany wzdłużnie ...
Najwyżej zrobię z niego Hot Rota ;)
http://allegro.pl/audi-a4-passat-b5-sil ... 29345.html
http://allegro.pl/silnik-afn-1-9-tdi-11 ... 72846.html
to AFN też jest montowany wzdłużnie ...
Najwyżej zrobię z niego Hot Rota ;)
-
henry
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
witam
kończę powoli właśnie przekładkę tdi do t4
dawcą było audi b4 czyli silnik wzdłużnie,
także mogę stwierdzić że podchodzi pod skrzynię bez problemu,
będzie problem z alternatorem, ja to rozwiązałem w ten sposób, że alternator
poszedł od audi na mocowaniu od t4 1,9 i dorobiłem sobie naciąg,
zastosowałem pasek 6PK 1 cm dłuższy niż seryjnie jest przy 1,9,
co ciekawe zostawiłem kolektor wydechowy seryjny od audi,
po prostu odwróciłem stronę zimna turbiny
auto odpala bez żadnego problemu,
jak dobrze pamiętam gdyż z elektryką
kolega mi pomagał to na samo odpalenie potrzeba podłączenie 4 kabli max,
dodatkowo musisz dać krótszy filtr oleju, seryjny wadzić będzie o skrzynie,
i o zastosowaniu magistrali wodnej metalowej z t4 zapomnij, nie wejdzie,
ja u siebie zastosowałem seryjna od audi b4
troszkę się rozpisałem :D
także jak masz więcej pytaj, jak będę mógł pomóc to chętnie odpowiem
także mogę stwierdzić że podchodzi pod skrzynię bez problemu,
będzie problem z alternatorem, ja to rozwiązałem w ten sposób, że alternator
poszedł od audi na mocowaniu od t4 1,9 i dorobiłem sobie naciąg,
zastosowałem pasek 6PK 1 cm dłuższy niż seryjnie jest przy 1,9,
co ciekawe zostawiłem kolektor wydechowy seryjny od audi,
po prostu odwróciłem stronę zimna turbiny
auto odpala bez żadnego problemu,
jak dobrze pamiętam gdyż z elektryką
kolega mi pomagał to na samo odpalenie potrzeba podłączenie 4 kabli max,
dodatkowo musisz dać krótszy filtr oleju, seryjny wadzić będzie o skrzynie,
i o zastosowaniu magistrali wodnej metalowej z t4 zapomnij, nie wejdzie,
troszkę się rozpisałem :D
także jak masz więcej pytaj, jak będę mógł pomóc to chętnie odpowiem
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Właściwie to oba mają pochylanie takie jak nie trzeba, ale z tej drugiej czyli z AFN-a zmieni na takie jak trzeba.herman pisze:Nie jestem w tym mocny (narazie;) ) ale patrzę, że pochylenie ma takie jak trzeba,
Ta z pierwszego linku ma młodszy silnik z miską aluminiową, inną podstawą filtra oleju i do tego nie założysz miski z T4
Nie pracuję na szrocie, ani w warsztacie moto coby znać kody silników, ale widać po osłonie rozrządu że są to różne silniki.
:lol: a) Tak , b)tak , c) nie brałem pod uwagę silników wzdłuż tylko w poprzek.herman pisze:Tak niepewnie zapytam formalnie, nie swapowałeś silników wzdłużnych gdyż:
a) wolałeś nie ryzykować;
b) za dużo przeróbek;
c) zawsze miałeś jako dawcę auto z silnikiem poprzecznym.
Zaczęło się od tego że brat miał passata B4 z silnikiem 1Z, którego sobie mogłem dokładnie oglądnąć i stwierdziłem że bedzie, następne swapy już szukałem autek które miały skrzynki bezpieczników takie jak T4 i silnik w poprzek co by instalacja w miarę pasowała i mocowanie alternatora co by było takie jak trzeba, to już poprzez ETKE
i z tego co mi wyszło to :
Passat do 1997 rok do numeru 3A-V300 000
golf do 98 rok
sharan do 99
seat do 99
skoda odpada
(na pewno passat TDI 94-96)
jak możesz to jeszcze podaj symbol silnika.henry pisze:witam
Z mocowaniem podpory przedłużenia półosi nie było problemów ?
Ale dodatkową pompkę wody montowałeś, wyjście z boku głowicy idzie tylko na nagrzewnice, czy tak jak w T4 ?henry pisze:o zastosowaniu magistrali wodnej metalowej z t4 zapomnij, nie wejdzie,
-
henry
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
jak dobrze pamiętam oznaczenie silnika 1Z (sprawdzę)
mocowanie jeszcze nie przykręcone, nie mogę znaleść(ps,żona robiła porządek w garażu!)
mocowania od t4 1,9 (kupowałem od razu wraz z miską i smokiem)
ta od 2.4 nie pasuje,
dodatkowej pompy jeszcze nie montowałem (o podłączenie właśnie pytałem w osobnym temacie)
donośnie wyjścia to w moim 1,9 jest jedno wyjście w bloku inaczej niż w 2,4 w który miałem dwa wyjścia
mocowanie jeszcze nie przykręcone, nie mogę znaleść(ps,żona robiła porządek w garażu!)
mocowania od t4 1,9 (kupowałem od razu wraz z miską i smokiem)
ta od 2.4 nie pasuje,
dodatkowej pompy jeszcze nie montowałem (o podłączenie właśnie pytałem w osobnym temacie)
donośnie wyjścia to w moim 1,9 jest jedno wyjście w bloku inaczej niż w 2,4 w który miałem dwa wyjścia