Muł Bagienny 1.9d Multivan :)
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multivan 92'
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Muł Bagienny 1.9d Multivan :)
Cześć,
Przedstawiam wam mojego mułka, zdjęcia na razie same z ogłoszenia, a teraz oddałem go do warsztatu do zrobienia wszystkiego, więc aktualne foty wrzucę pewnie w piątek :).
Info o nim :
T4 Multivan rocznik 92, wersja Swampische Mööł
Silnik 1.9d 1Y 59.823330819999995 KM
http://images.tinypic.pl/i/00539/32lya2neaqil_t.jpg
Kupiłem nie tak drogo, bo za 4800, udało się upuścić 400zł.
Z fabryki wyszedł z podstawowym wyposażeniem - kierownica, pedały, koła, silnik.
Jest zarejestrowany na 9 osób, a w dowodzie mam nazwę auta - T4 :p, po vinie sprawdziłem że jest to autentyczny Multivan.
Wg licznika ma 300 tyś km, i wszelakie naklejki z wymiany oleju/rozrządu/oleju/oleju zdają się to potwierdzać - ale i tak nie wierzę.
Jest zakonserwowany i pomalowany przez pół profesjonalistę - korozja w niewielu miejscach - widoczna tylko pod szybą przednią.
http://images.tinypic.pl/i/00539/pqukem8zoqky_t.jpg
Niestety - auto gubi olej (koło litra/800km) - nie pali bo nie dymi
i pali płyn chłodniczego.
Odpala na strzała (poza jednodniowym unieruchomieniem ? - po naładowaniu akumulatora, najpierw chodził jak czołg, a potem już normalnie)
Do zrobienia - tulejki lewy przód + sworzeń, uszczelka pod głowicą, tylny ham ręczny, osłony półosiek, i rozrząd z pompą wody. - Naprawa u mechanika razem z częśćmi (średnia/wyższa półka cenowa) koło 1200zł w Gdańsku więc nie jest źle. Będę jeszcze sprzedawce cisnął o zwrot pieniędzy bo twierdził że przez 15 tyś kilometrów dolał litr oleju, nie odpuszczę...
http://images.tinypic.pl/i/00539/j1p0m803rdgu_t.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00539/hjmo7oy5apox_t.jpg
Każdy tutaj na forum mocno ciśnie ten silnik, trochę rozumiem. Ale nie kupiłem go żeby jeździć bóg wie jak szybko, tylko żeby oszczędnie przewiózł 5-6 osób z prędkością 90km/h po europie, i norwegii :).
I jeszcze mam do was małe pytanie - jakiego fotela szukać do drugiego rzędu za kierowcą/pasażerem.
To musi być konkretnie do tego modelu itd? Co z mocowaniem ? Bo wiem że tam wchodziła lodówka pod fotel i jakieś ogólne patenty, i myślałem że to ma być koziołek, ale to ponoć nie to...
Z anegdotek - już zdążyli mi ukraść tablice rejestracyjne spod Auchan w Gdańsku głównym - byłem w sklepie przez około 5 min...
Pozdrawiam z Gdańska, i do zobaczenia na drogach :)
Edit 26.09.14 Pare fotek z norwegii na 2 stronie :].
Przedstawiam wam mojego mułka, zdjęcia na razie same z ogłoszenia, a teraz oddałem go do warsztatu do zrobienia wszystkiego, więc aktualne foty wrzucę pewnie w piątek :).
Info o nim :
T4 Multivan rocznik 92, wersja Swampische Mööł
Silnik 1.9d 1Y 59.823330819999995 KM
http://images.tinypic.pl/i/00539/32lya2neaqil_t.jpg
Kupiłem nie tak drogo, bo za 4800, udało się upuścić 400zł.
Z fabryki wyszedł z podstawowym wyposażeniem - kierownica, pedały, koła, silnik.
Jest zarejestrowany na 9 osób, a w dowodzie mam nazwę auta - T4 :p, po vinie sprawdziłem że jest to autentyczny Multivan.
Wg licznika ma 300 tyś km, i wszelakie naklejki z wymiany oleju/rozrządu/oleju/oleju zdają się to potwierdzać - ale i tak nie wierzę.
Jest zakonserwowany i pomalowany przez pół profesjonalistę - korozja w niewielu miejscach - widoczna tylko pod szybą przednią.
http://images.tinypic.pl/i/00539/pqukem8zoqky_t.jpg
Niestety - auto gubi olej (koło litra/800km) - nie pali bo nie dymi
i pali płyn chłodniczego.
Odpala na strzała (poza jednodniowym unieruchomieniem ? - po naładowaniu akumulatora, najpierw chodził jak czołg, a potem już normalnie)
Do zrobienia - tulejki lewy przód + sworzeń, uszczelka pod głowicą, tylny ham ręczny, osłony półosiek, i rozrząd z pompą wody. - Naprawa u mechanika razem z częśćmi (średnia/wyższa półka cenowa) koło 1200zł w Gdańsku więc nie jest źle. Będę jeszcze sprzedawce cisnął o zwrot pieniędzy bo twierdził że przez 15 tyś kilometrów dolał litr oleju, nie odpuszczę...
http://images.tinypic.pl/i/00539/j1p0m803rdgu_t.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00539/hjmo7oy5apox_t.jpg
Każdy tutaj na forum mocno ciśnie ten silnik, trochę rozumiem. Ale nie kupiłem go żeby jeździć bóg wie jak szybko, tylko żeby oszczędnie przewiózł 5-6 osób z prędkością 90km/h po europie, i norwegii :).
I jeszcze mam do was małe pytanie - jakiego fotela szukać do drugiego rzędu za kierowcą/pasażerem.
To musi być konkretnie do tego modelu itd? Co z mocowaniem ? Bo wiem że tam wchodziła lodówka pod fotel i jakieś ogólne patenty, i myślałem że to ma być koziołek, ale to ponoć nie to...
Z anegdotek - już zdążyli mi ukraść tablice rejestracyjne spod Auchan w Gdańsku głównym - byłem w sklepie przez około 5 min...
Pozdrawiam z Gdańska, i do zobaczenia na drogach :)
Edit 26.09.14 Pare fotek z norwegii na 2 stronie :].
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2014, 18:22 przez ToJaMot, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 Mix
- Opis: Posiadacz Zielonej t4 :D
- podziekowal za post: 37 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Re: Muł Bagienny 1.9d Multivan :)
Witam w gronie t4 i życzę samych przyjemności z użytkowania Multika <vw>
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
"Będę jeszcze sprzedawce cisnął o zwrot pieniędzy bo twierdził że przez 15 tyś kilometrów dolał litr oleju, nie odpuszczę..."
Żebyś się nie zdziwił jak Ci odda jakąkolwiek kwotę!!!!
Zanim zaczniesz wkładać kasę w udogodnienia zrób porządek z silnikiem.
Żebyś się nie zdziwił jak Ci odda jakąkolwiek kwotę!!!!
Zanim zaczniesz wkładać kasę w udogodnienia zrób porządek z silnikiem.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Spokojna głowa o silnik, jak już pisałem wyżej jest u dobrego znajomego mechanika, który prawdopodobnie już sciągnął głowicę :).
Będzie wymieniona uszczelka, pasek rozrzadu i pompa wody No i wszelkie zimmeringi puszczające do wymiany :).
Co do byłego właściciela to jest troszkę prościej bo to jest facet który chodził z mojego wuja synem do klasy i do dziś pijają razem wódkę.
Dlatego tak jestem zdziwiony że tak mnie oszwabił ...
Nie działa mi świetlówka nad stolikiem, nie dochodzi do samej lampy napięcie - którędy idą kable i pod który bezpiecznik to idzie ? :)
Jutro jadę jeszcze po alternator bo słabo daje (13.4 V) i będę go sam robił u znajomego w warsztacie, mam nadzieje że się skończy na wymianie prostowników...
Będzie wymieniona uszczelka, pasek rozrzadu i pompa wody No i wszelkie zimmeringi puszczające do wymiany :).
Co do byłego właściciela to jest troszkę prościej bo to jest facet który chodził z mojego wuja synem do klasy i do dziś pijają razem wódkę.
Dlatego tak jestem zdziwiony że tak mnie oszwabił ...
Nie działa mi świetlówka nad stolikiem, nie dochodzi do samej lampy napięcie - którędy idą kable i pod który bezpiecznik to idzie ? :)
Jutro jadę jeszcze po alternator bo słabo daje (13.4 V) i będę go sam robił u znajomego w warsztacie, mam nadzieje że się skończy na wymianie prostowników...
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Akurat tego silnika, który masz nie da się cisnąć bo po prostu nie ma jak :)
A co do remontu to pewnie to nudne ale napiszę jeszcze raz, że nie warto pakować kasy w ten silnik i istnieją lepsze rozwiązania. Nawet zrobienie tzw. mtdi byłoby lepszym wyborem
A co do remontu to pewnie to nudne ale napiszę jeszcze raz, że nie warto pakować kasy w ten silnik i istnieją lepsze rozwiązania. Nawet zrobienie tzw. mtdi byłoby lepszym wyborem
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Błagam, dajcie już spokój temu biednemu silnikowi. Nie będzie swapa, przynajmniej nie teraz. Nie mam na to pieniędzy. Może po powrocie z norwegii, o ile auto zda egzamin. Jest tu gdzieś na pomorzu firma co zamienia z 1.9 na 1.9tdi za 2tysiące i zabierają stary silnik. Niby mało, ale mam dorzucić 4x tyle co naprawę żeby mieć [tylko i aż] więcej koni ? Tym autem da się teraz jeździć będąc załadowanym w 5 osób. Muł to prawda, ale jedzie 90 km/h - starczy. Przypominam że T3 w większości wychodziły z podobną mocą i ludzie nimi jeździli :).
Proszę jeszcze raz o zaniechanie tego tematu, bo przy każdym poście do tej pory coś ktoś pisze o swapie...
Proszę jeszcze raz o zaniechanie tego tematu, bo przy każdym poście do tej pory coś ktoś pisze o swapie...
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
To ja nie napiszę o swapie :D
Busik ładny, życzę przyjemności z jazdy i wielu km przed sobą.
Busik ładny, życzę przyjemności z jazdy i wielu km przed sobą.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
To w takim razie życzę powodzenia i zero awarii w wyprawie do Norwegii ;)
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Jak już macie zdartą głowicę może warto zmienić przy okazji pierścionki.ToJaMot pisze:Będzie wymieniona uszczelka, pasek rozrzadu i pompa wody No i wszelkie zimmeringi puszczające do wymiany :).
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
...do drugiego rzedu mozesz dac lawke jak w caravelli tylko grzybki musisz zamontowac, bedzie prosciej i przedewszystkim taniej oraz latwo do demontarzu.
-
kumangt
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ja robiłem silnik 3 lata temu tez mi brał olej ,wymiana pierścieni,uszczelniaczy zaworowych ,chydropopychacze i takie tam ,do dziś jestem mega zadowolony cześci do tego silnika są bardzo tanie.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dzięki kumangt :).
Wreszcie ktoś coś normalnego na temat silnika napisał :D.
Dariuspolo :
co z pasami ? Rozumiem ze ławka będzie tyłem do jazdy tak ?
Dobry pomysł. Bardzo dobry :D
Wreszcie ktoś coś normalnego na temat silnika napisał :D.
Dariuspolo :
co z pasami ? Rozumiem ze ławka będzie tyłem do jazdy tak ?
Dobry pomysł. Bardzo dobry :D
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
...juz pisalem ci na pw ze w t4 nie wolno jezdzic tylem do kierunku jazdy (poza oryginalnym siedzeniem tylko mv1), ale lawka jest do szybkiego montażu wiec do spania mozna przepinac i obrócic lub zostawic w domu.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Teraz pytanie, chociaż zadałem je równolegle w dziale 'nadwozie itp' temat - ława z caravelli w multivanie.
Na jakiej podstawie policjant wie że jedynka to może być tyłem, ale już ława nie ?
W zasadzie czytając w internetach, jest mowa o tym że nie może być fotel bokiem, o jeździe tyłem nie ma mowy.
Ciekaw tylko jestem czy wstawiając na stałe taką ławę będzie kłopot z 'wygodnym' usadowieniem się na miejscu kierowcy - jestem dość wysoki i lubię siedzieć jak 'król'
Na jakiej podstawie policjant wie że jedynka to może być tyłem, ale już ława nie ?
W zasadzie czytając w internetach, jest mowa o tym że nie może być fotel bokiem, o jeździe tyłem nie ma mowy.
Ciekaw tylko jestem czy wstawiając na stałe taką ławę będzie kłopot z 'wygodnym' usadowieniem się na miejscu kierowcy - jestem dość wysoki i lubię siedzieć jak 'król'
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
...bardziej bym sie martwil miejscem na nogi pasazerow bo wstawiajac ja odwrotnie przy standardowych miejscach mocowan nie otworzysz stolika i odleglosc do 3rzedu nie jest zbyt wielka a za plecami sostanie jeszcze niewykorzystane 15cm do oparcia kierowcy, wygodne to nie bedzie.
Policjant zauwazy np. po braku oryginalnego pasa.
Policjant zauwazy np. po braku oryginalnego pasa.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
A myślisz że to problem ładnie zamontować pas taki bajerancki z 'sciągaczem' żeby wyglądał jak seryjny ?
Co do miejsca na nogi - masz racje.
Masz caravelle, czy dałbyś radę pomierzyć tą 2-kę? Będziesz ojcem chrzestnym projektu :D
Interesuje mnie szerokość i długość poddupnika wysokość oparcia na plecy i kąt między poddupnikiem a oparciem, rozstaw śrub w podłodze też byłby mile widziany, podejrzę odrazu czy mam w tych miejscach dziury.
Jutro odbiorę auto od mechanika i sprawdze jak to będzie wyglądać w praktyce - pewnie podczas jazdy bez nikogo na 2 lub 3 rzędzie będzie dużo miejsca bo będzie można nogi schować pod fotel ... No zobaczymy :).
Proszę pięknie, odpłacę się informacją dla potomnych przerabiaczy.
Co do miejsca na nogi - masz racje.
Masz caravelle, czy dałbyś radę pomierzyć tą 2-kę? Będziesz ojcem chrzestnym projektu :D
Interesuje mnie szerokość i długość poddupnika wysokość oparcia na plecy i kąt między poddupnikiem a oparciem, rozstaw śrub w podłodze też byłby mile widziany, podejrzę odrazu czy mam w tych miejscach dziury.
Jutro odbiorę auto od mechanika i sprawdze jak to będzie wyglądać w praktyce - pewnie podczas jazdy bez nikogo na 2 lub 3 rzędzie będzie dużo miejsca bo będzie można nogi schować pod fotel ... No zobaczymy :).
Proszę pięknie, odpłacę się informacją dla potomnych przerabiaczy.
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
...wiec tak,
poddupnik to 55x105cm wysokosc od podlogi 43cm
oparcie bez zaglowkow 56x105cm kat pochylenia szacuje na ok 60° lub 65°
grzybki rozstaw 40x93cm
Kiedys na niemieckim forum ktos sprzedawal adaptery do mocowania w podlodze zeby grzybki poszly o 15cm dalej i oparcie stykalo sie s oparciem kierowcy, stosowane to bylo fabrycznie w t4 polizei niemieckiej ale miejsca nie mogly byc zajete w casie jazdy, jak znajde to wstawie linka.
http://www.t4forum.de/wbb3/board19-tech ... pter+sitze
tam jest opisane i sa zdiecia.
http://www.t4forum.de/wbb3/board19-tech ... nk+adapter
poddupnik to 55x105cm wysokosc od podlogi 43cm
oparcie bez zaglowkow 56x105cm kat pochylenia szacuje na ok 60° lub 65°
grzybki rozstaw 40x93cm
Kiedys na niemieckim forum ktos sprzedawal adaptery do mocowania w podlodze zeby grzybki poszly o 15cm dalej i oparcie stykalo sie s oparciem kierowcy, stosowane to bylo fabrycznie w t4 polizei niemieckiej ale miejsca nie mogly byc zajete w casie jazdy, jak znajde to wstawie linka.
http://www.t4forum.de/wbb3/board19-tech ... pter+sitze
tam jest opisane i sa zdiecia.
http://www.t4forum.de/wbb3/board19-tech ... nk+adapter
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Hm, jadąc z translatorem gugla wychodzi że niby można ale nie można. W zasadzie to co tam jest napisane będzie kluczowe dla dalszych przeróbek. Bo jak nie będzie można tak jeździc na 100% i szwabska policja będzie robiła problem to dupa, ciężko wyjechać na zachód z gdańska omijając niemcy ...
Zna ktoś perfekt deutsch i sprawdzi co oni tam sprechają na temat TuV i tak dalej ? I czy ogólnie można nie można tyłem.
Oczywiście dzięki wielkie darius !
Zna ktoś perfekt deutsch i sprawdzi co oni tam sprechają na temat TuV i tak dalej ? I czy ogólnie można nie można tyłem.
Oczywiście dzięki wielkie darius !
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
...czesci byly ory. z vw ,
byla to mala seria dla policji i nie ma naniesionych numerow lub byly na naklejkach,
ale vw nie chce dac przyzwolenia bo dzisiaj juz to nie sa aktualne czesci,
ale kupujac busa z demobilu mozna znowu tak jezdzic.
czyli koniec koncow na dzisiejszy dzien chyba mozna.
adaptery sa przykrecane w miejsce mocowania grzybkow
do adapterow przykreca sie grzybki
przesowaja kanape o 10cm blizej przodu samochodu.
Tylko pamietaj ze jazda tylem nie kazdemu sluzy, ja bym zostawil ta lawke jak w caravelli.
byla to mala seria dla policji i nie ma naniesionych numerow lub byly na naklejkach,
ale vw nie chce dac przyzwolenia bo dzisiaj juz to nie sa aktualne czesci,
ale kupujac busa z demobilu mozna znowu tak jezdzic.
czyli koniec koncow na dzisiejszy dzien chyba mozna.
adaptery sa przykrecane w miejsce mocowania grzybkow
do adapterow przykreca sie grzybki
przesowaja kanape o 10cm blizej przodu samochodu.
Tylko pamietaj ze jazda tylem nie kazdemu sluzy, ja bym zostawil ta lawke jak w caravelli.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No dobra, to teraz pytanie - skąd ja wezme te adaptery ? :(
Przesuwają kanapę o 10 cm bliżej samochodu ? ; ) [oczywiście wiem że chodzi Ci o przesunięcie bliżej fotela kierowcy/pasażera]
Jazda nie każdemu służy, ale w autobusach miejskich daje się rade jadąc np godzinę przez całe miasto :].
Przesuwają kanapę o 10 cm bliżej samochodu ? ; ) [oczywiście wiem że chodzi Ci o przesunięcie bliżej fotela kierowcy/pasażera]
Jazda nie każdemu służy, ale w autobusach miejskich daje się rade jadąc np godzinę przez całe miasto :].
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
mozesz szukac, na ebayu, allegro lub dorobic , w linku sa nawet rysunki w wymiarami.
Chodzilo oczywiscie o 10cm blizej przodu auta, nie radze sobie za dobrze ze smartfonami.
Chodzilo oczywiscie o 10cm blizej przodu auta, nie radze sobie za dobrze ze smartfonami.
-
urq
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 x 2
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Cześć... fajne auto i za fajną kasę kupione... Co do silnika powiem tylko tyle: jak masz go robić, to kup za 500zł 1,9TD z golfa III i włoż, koszt ten sam, a jazda bez porównania lepsza i tańsza <33> <33>
Co do ławki z tyłu, nie kombinuj, tylko kup jeden fotel z pasami, tyłem do kierunku jazdy i masz z bani, z czasem dokupisz lodówkę pod fotel i masz wypas...
Zdrówko... <bigboss>
Co do ławki z tyłu, nie kombinuj, tylko kup jeden fotel z pasami, tyłem do kierunku jazdy i masz z bani, z czasem dokupisz lodówkę pod fotel i masz wypas...
Zdrówko... <bigboss>
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Od remontu zrobione 6 tyś kilometrów :
Plyn chlodniczy puszcza lekko na łączeniach przewodów - bardzo słabo - nie ma problemu.
Olej - było ok, palił koło litra na 1000, teraz potrafi nawet do 2 litrów, i tez bym się nie przejmował gdyby nie to że zaczął dymić, najpierw na czarno, a teraz czarno / siwo.
Najbardziej zanim się rozgrzeje i przy duzych podjazdach.
Boje się o kontrole policji - ma ktoś doświadczenia z policja za granicą w tej kwestii - dymienia przy obciążeniu - nie jest to jakies wielkie okrutne dymienie ze nic nie widac, ale jest chmurka.
Jak odpowiednio duzo zarobie a na to się zapowiada, to robię swap na 1.9tdi.
A teraz pytanie najwazniejsze - jak ma wyglądać mocowanie foteli tych co są tyłem - co potrzebuję bo juz nie wiem. Niby są dziury w podlodze za kierowcą, jakby wlasnie na fotel, a na allegro jak juz to sa jakies 'wpinane'. Ok wpinane, tylko w co ? Czy dobrze wyczytalem że obrotnica musi wyleciec żeby zamontować fotel tyłem za pasażerem ?
Ławka odchodzi do lamusa, za duzo niewiadomych. (Chociaz wydaje mi się że ktoś miał taką rzeźbę wczesniej w tym aucie bo mam 6 dziur na wylot na calej szerokosci jakby na lawke 4 osobową, i mam w dowodzie 9 miejsc wbitych)
Dzięki za pomoc i pozdrawiam z norwegii :)
Plyn chlodniczy puszcza lekko na łączeniach przewodów - bardzo słabo - nie ma problemu.
Olej - było ok, palił koło litra na 1000, teraz potrafi nawet do 2 litrów, i tez bym się nie przejmował gdyby nie to że zaczął dymić, najpierw na czarno, a teraz czarno / siwo.
Najbardziej zanim się rozgrzeje i przy duzych podjazdach.
Boje się o kontrole policji - ma ktoś doświadczenia z policja za granicą w tej kwestii - dymienia przy obciążeniu - nie jest to jakies wielkie okrutne dymienie ze nic nie widac, ale jest chmurka.
Jak odpowiednio duzo zarobie a na to się zapowiada, to robię swap na 1.9tdi.
A teraz pytanie najwazniejsze - jak ma wyglądać mocowanie foteli tych co są tyłem - co potrzebuję bo juz nie wiem. Niby są dziury w podlodze za kierowcą, jakby wlasnie na fotel, a na allegro jak juz to sa jakies 'wpinane'. Ok wpinane, tylko w co ? Czy dobrze wyczytalem że obrotnica musi wyleciec żeby zamontować fotel tyłem za pasażerem ?
Ławka odchodzi do lamusa, za duzo niewiadomych. (Chociaz wydaje mi się że ktoś miał taką rzeźbę wczesniej w tym aucie bo mam 6 dziur na wylot na calej szerokosci jakby na lawke 4 osobową, i mam w dowodzie 9 miejsc wbitych)
Dzięki za pomoc i pozdrawiam z norwegii :)
-
urq
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Z dymieniem może być różnie, jeden uda, że nic nie widzi i wszystko ok, drugi wezwie lawetę, każe jechać do warsztatu i zrobią ci generalkę silnika, na twój koszt oczywiście...
Ja podtrzymuję, co wcześniej sam napisałem, silnik 1,9td z golfa III, przerzucisz sam, lub mechanior za 500zł ci to zrobi i kłopoty z bani...
P.S. Kupiłem niedawno fotel z lodówką, ten przy ścianie nie przy drzwiach, za 500zł, jak chcesz mogę go oddać za te same pieniądze, lodówka sprawna...przykręcany do podłogi, bez kombinacji...
Ja podtrzymuję, co wcześniej sam napisałem, silnik 1,9td z golfa III, przerzucisz sam, lub mechanior za 500zł ci to zrobi i kłopoty z bani...
P.S. Kupiłem niedawno fotel z lodówką, ten przy ścianie nie przy drzwiach, za 500zł, jak chcesz mogę go oddać za te same pieniądze, lodówka sprawna...przykręcany do podłogi, bez kombinacji...
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Daj foty tego fotelika :)
Loleku(malpa)gmail.com
Lodowka sprawna ?
Mowisz o TD, nie o TDI ?
Ile to kucy ma?
Loleku(malpa)gmail.com
Lodowka sprawna ?
Mowisz o TD, nie o TDI ?
Ile to kucy ma?
-
urq
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Cześć, sorry, ze tak długo cisza była, fotel jak na tej aukcji, http://allegro.pl/vw-t4-multivan-fotel- ... 37438.html ,lodówka sprawna, fotel czysty, nie ma wstydu...
Widziałem, że pytałeś o swap na 1.9TD, ja mówiłem właśnie o tym silniku...Wielu wiesza na nim psy, ale prawda taka, że masz do wydania 4000-5000zł na TDi a tu max 1000zł na TD...
Takie pieniądze (jak na TDi) można wkładać w doskonałą bazę, w auto z doskonałą blacharką - lakierem, jakimś wypasem, wrzucając zwykłe TD, zaślepiając EGR, wywalając katalizator, powinieneś te 80KM mieć a to wystarcza do jazdy z prędkościami 100-110km/h i spalanie na poziomie 7,5-8l/100km, warunek to rozrząd ustawiony na zegar i dłuższa piątka...
Widziałem, że pytałeś o swap na 1.9TD, ja mówiłem właśnie o tym silniku...Wielu wiesza na nim psy, ale prawda taka, że masz do wydania 4000-5000zł na TDi a tu max 1000zł na TD...
Takie pieniądze (jak na TDi) można wkładać w doskonałą bazę, w auto z doskonałą blacharką - lakierem, jakimś wypasem, wrzucając zwykłe TD, zaślepiając EGR, wywalając katalizator, powinieneś te 80KM mieć a to wystarcza do jazdy z prędkościami 100-110km/h i spalanie na poziomie 7,5-8l/100km, warunek to rozrząd ustawiony na zegar i dłuższa piątka...
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No właśnie teraz mam rozkmine :
bo niby TD by mi wystarczylo, ale niedaleko mnie robią za 2 tysie caly swap na tdi.
Co do budy itd - masz racje.
Ale ja jestem jednym z tych co jak cos kupia to zostawia az sie rozpadnie na 1000czesci - wiec fura bedize ze mna dluugo.
A zmiana miedzy tdi a td to niewielka roznica w robociznie (? jest takie slowo ? :P) a w mocy duza.
Wroce za 2 tyg do polski to bede dumał.
Nie chcesz 50 zl spuscic z ceny fotela? To wezme zaraz :)
bo niby TD by mi wystarczylo, ale niedaleko mnie robią za 2 tysie caly swap na tdi.
Co do budy itd - masz racje.
Ale ja jestem jednym z tych co jak cos kupia to zostawia az sie rozpadnie na 1000czesci - wiec fura bedize ze mna dluugo.
A zmiana miedzy tdi a td to niewielka roznica w robociznie (? jest takie slowo ? :P) a w mocy duza.
Wroce za 2 tyg do polski to bede dumał.
Nie chcesz 50 zl spuscic z ceny fotela? To wezme zaraz :)
-
urq
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
To nie jest moja aukcja, chciałem jedynie sam fotel pokazać, mój razem z lodówką jest za 500zł...
Jeszcze co do TDI, to pamiętaj, że konieczna jest do niego zmiana skrzyni, bo jazda na tej krótkiej z taką mocą to bezsens, a skrzynia to kolejne min 1500zł...
Natomiast do TD założysz dłuższą piątkę, np z golfa III 0,717 i przy 110km/h masz ok 3tyś obr. (być może taką piątkę też będę miał do sprzedania:) )
Zdrówko...
Jeszcze co do TDI, to pamiętaj, że konieczna jest do niego zmiana skrzyni, bo jazda na tej krótkiej z taką mocą to bezsens, a skrzynia to kolejne min 1500zł...
Natomiast do TD założysz dłuższą piątkę, np z golfa III 0,717 i przy 110km/h masz ok 3tyś obr. (być może taką piątkę też będę miał do sprzedania:) )
Zdrówko...
Ostatnio zmieniony 14 sie 2014, 18:30 przez urq, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
urq - prosze odpowiedz na zadane przeze mnie pytania.
Czy ten caly swap z 1.9d na 1.9td jest wyzwaniem jak z tdi ?
Co trzeba podmienić ze starego 1.9 do td ? Podejrzewam ze miske olejową, coś jeszcze ?
Czy do silnika TD musze prosić o jakiś komputer itd ?
Jak wygląda wymiana V biegu ? Trzeba zdjąć skrzynie ?
Masz racje - troche lipa z ta skrzynia.
(Co do spalania przy 100-110 7.5 - 8 to już takie mam w 1.9d przy całym załadowanym aucie - na trasie do norwegii :D - najgorsze jest poprostu to dymienie :s)
Za 450 biore fotel z lodowka
Czy ten caly swap z 1.9d na 1.9td jest wyzwaniem jak z tdi ?
Co trzeba podmienić ze starego 1.9 do td ? Podejrzewam ze miske olejową, coś jeszcze ?
Czy do silnika TD musze prosić o jakiś komputer itd ?
Jak wygląda wymiana V biegu ? Trzeba zdjąć skrzynie ?
Masz racje - troche lipa z ta skrzynia.
(Co do spalania przy 100-110 7.5 - 8 to już takie mam w 1.9d przy całym załadowanym aucie - na trasie do norwegii :D - najgorsze jest poprostu to dymienie :s)
Za 450 biore fotel z lodowka