T4 2.4D 95r cały czas grzeje
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
lukaszgeo
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 allstar
- Opis: gg 7789361
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
T4 2.4D 95r cały czas grzeje
Jak już pisałem w innym poście, drogą zakupu jestem posiadaczem T4 Multivan 2.4D 95r.
A problem jest taki, że z nawiewów leci cały czas ciepłe powietrze, wymieniłem z niemiecka zwany haizungventil, na nasze zawór nagrzewnicy, chyba.
I teraz dzieje się tak że nawiewy środkowe dają powietrze zimne, a nawiewy boczne (prawy, lewy) cały czas dają super ciepłe powietrze.
Ktoś się borykał z takim problemem ? Pomocy :)
A problem jest taki, że z nawiewów leci cały czas ciepłe powietrze, wymieniłem z niemiecka zwany haizungventil, na nasze zawór nagrzewnicy, chyba.
I teraz dzieje się tak że nawiewy środkowe dają powietrze zimne, a nawiewy boczne (prawy, lewy) cały czas dają super ciepłe powietrze.
Ktoś się borykał z takim problemem ? Pomocy :)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: T4 2.4D 95r cały czas grzeje
ten typ tak ma, ze środkowych nawiewów zawsze leci zimne i tylko zimne,lukaszgeo pisze:I teraz dzieje się tak że nawiewy środkowe dają powietrze zimne
dziesiątki razy opisane na forum - wystarczy poszukać,
lista tematów do lektury:
http://www.t4-forum.pl/search.php?keywo ... mit=Szukaj
-
lukaszgeo
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Nowy jestem na forum i jakoś nie ogarniam jeszcze t4 "szukajki"
Raz jeszcze dziękuję za linki :)
No tak z grubsza poczytałem mowa jest o tym że ze środkowych zawsze lecie zimne.
Ale dlaczego skoro wajchę mam ustawione na zimne to leci ciepłe z bocznych nawiewów, ... ten typ tak ma ... ???
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Linki ci nie wracają dasz na ciepło i potem jak przekręcisz z powrotem na zimno to linka ci nie wróci i zostaje na ciepłym po jakimś czasie może stopniowo się wrócić i będzie leciało zimne . Rozbierz panel tam gdzie masz sterowanie od nawiewów i spróbuj ręcznie cofnąć zobaczysz czy i jak linki chodzą .A co do nawiewów to jeżeli nie masz klimy to ze środkowych zawsze poleci zimne powietrze , natomiast z nawiewów szyby oraz bocznych sobie regulujesz co chcesz czy zimne czy ciepłe .
-
lukaszgeo
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ogromne podziękowania za chęć pomocy !
Chłopaki ale jak pisałem zawór jest wymieniony na nowy oryginał ;)
Dodam że linka śmiga lekko i prawidłowo porusza wajchą na zaworze nagrzewnicy.
Hmm może być że chłopaki na warsztacie pomylili węże mam jeden wlot dwa wyloty.
A może być, że w nowym oryginalnym zaworze jest inne "przełożenie" przepustnicy w środku zaworu, a linka jest za krótka i nie domyka ?
Moje podejrzenia się potwierdziły linka była za mało wsadzona pod blaszkę która ją podtrzymuje, wystarczyło poluzować blaszkę pchnąć linkę i mam zimno na zimnym :)
Chłopaki ale jak pisałem zawór jest wymieniony na nowy oryginał ;)
Dodam że linka śmiga lekko i prawidłowo porusza wajchą na zaworze nagrzewnicy.
Hmm może być że chłopaki na warsztacie pomylili węże mam jeden wlot dwa wyloty.
A może być, że w nowym oryginalnym zaworze jest inne "przełożenie" przepustnicy w środku zaworu, a linka jest za krótka i nie domyka ?
Moje podejrzenia się potwierdziły linka była za mało wsadzona pod blaszkę która ją podtrzymuje, wystarczyło poluzować blaszkę pchnąć linkę i mam zimno na zimnym :)
-
przemia
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Auto: Na pewno Syncro
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Odgrzeję kotleta bo miałem dziś podobny problem. Grzało mimo że gorąco.
Sugerując się postem @lukaszego dokonałem podobnej naprawy u siebie. Okazuje się że jeśli kierując się logiką zablokujemy pancerz przy samym końcu uchwytu(czyli tam gdzie owa zapinająca blaszka) to wystający drut będzie za krótki aby zamknąć zawór i zostaje częściowo otwarty.
PRAWIDŁOWY MONTAŻ to:
1. Ustawiamy w kabinie suwak na maksymalnie zimno.
2. Zamocowany drut wraz z pancerzem wysuwamy maksymalnie daleko, aż ramię zaworu oprze się o wystającą blokadę.
3. Mocujemy blaszaną zapinkę na pancerzu nie zmieniając położenia zaworu(ok 2-3cm od końca pancerza).
Ogrzewanie działa gdy powinno. @lukaszego dzięki za pomoc.
Sugerując się postem @lukaszego dokonałem podobnej naprawy u siebie. Okazuje się że jeśli kierując się logiką zablokujemy pancerz przy samym końcu uchwytu(czyli tam gdzie owa zapinająca blaszka) to wystający drut będzie za krótki aby zamknąć zawór i zostaje częściowo otwarty.
PRAWIDŁOWY MONTAŻ to:
1. Ustawiamy w kabinie suwak na maksymalnie zimno.
2. Zamocowany drut wraz z pancerzem wysuwamy maksymalnie daleko, aż ramię zaworu oprze się o wystającą blokadę.
3. Mocujemy blaszaną zapinkę na pancerzu nie zmieniając położenia zaworu(ok 2-3cm od końca pancerza).
Ogrzewanie działa gdy powinno. @lukaszego dzięki za pomoc.