Czym pomalować pake?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
blantozaur
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: t4 2000r
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Czym pomalować pake?
Ciepło się zrobiło więc postanowiłem zabrać się z nieład na pace. Całość jest już oczyszczona z rdzy. Zastanawiam się teraz czym to pomalować? Kolega znając moje plany polecił mi podkład + lakier a na to baranka drobnego.
Docelowo całość będzie wygłuszona za pomocą mat bitumicznych + pianki. Warstwą użytkową będzie gumoleum ryflowane.
Zastanawiam się więc usilnie czy baranek ma tu jakikolwiek sens ?
Docelowo całość będzie wygłuszona za pomocą mat bitumicznych + pianki. Warstwą użytkową będzie gumoleum ryflowane.
Zastanawiam się więc usilnie czy baranek ma tu jakikolwiek sens ?
-
Gochu
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Re: Czym pomalować pake?
Hammerite to badziewie... Może kiedyś był dobry, ale teraz jest kiepski i drogi. Osobiście zrobiłbym tak: podkład, lakier, maty bitumiczne, pianka. Baranek można odpuścić.Leska pisze:może Hammerite.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Zgadzam się z Gochu <good> , baranek tworzy warstwe przed uszkodzeniami mechanicznymi a skoro i tak będziesz przykrywaś pake to nie ma sensu dawać pod spód baranka bo nic on nie da, no może ciót wyciszy ale w znikomym stopniu.Gochu pisze:Hammerite to badziewie... Może kiedyś był dobry, ale teraz jest kiepski i drogi. Osobiście zrobiłbym tak: podkład, lakier, maty bitumiczne, pianka. Baranek można odpuścić.Leska pisze:może Hammerite.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
blantozaur
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: t4 2000r
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Jak tylko będzie okazja i nie zapomnę zrobić to zamieszczę kilka fotek. Na razie to nieszczęsna sprężynka z zamka śni mi się po nocach;D
-
mateusz2920
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
A ja wam powiem, ze u siebie podłogę pomalowałem chlorokauczukiem i trzyma się zajebiście. Tam gdzie była rdza to potraktowałem ją brunoxem, i trzyma się super.
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Cortanin F lub Brunox na gołą blachę to podstawa. Jak ostatnio robiłem to było tak. Od znajomego lakiernika podkład kwasowy z utwardzaczem. potem podkład poliuretanowy z Hempela(tylko w bańkach 20L) + utwardzacz na to baranek a na baranek lakier akrylowy z utwardzaczem w kolorze.
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?p=62121#p62121
też trzyma zajebiście
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?p=62121#p62121
też trzyma zajebiście
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
ja mam takie doświadczenia, ze jak blacha jest czysta bez rdzy to ani brunox ani cortanin się jej nie trzyma,
po półtora roku odlazło wszystko co było położone na czystą blachę, ale tam gdzie była z resztkami korozji trzyma już czwarty rok
po półtora roku odlazło wszystko co było położone na czystą blachę, ale tam gdzie była z resztkami korozji trzyma już czwarty rok
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Bo Brunox czy Cortanin nie trzyma się gołej blachy niezarazonej korozją, jego zadanie to jest wejśc w reakcje z rdzą i najlepiej się w tym miejscu trzyma gdzie jest ruda. Na golą blache dać podklad reaktywny , na to podklad akryl , pózniej można podklad epoksyd (acz niekoniecznie), lakier nawierzchniowy , jak bedzie dobrze to zrobione to nie ma prawa ruda wyjśc. Miejsca gdzie ruda byla najlpiej wypisakowac , w ostateczności jak juz nie da się doczyścic dobrze gdzies rdzy to wtedy brunox choc to sa takie półśrodki na jakiś czas te wszystkie brunoxy i cortaniny, ja zamiast brunoxa daje podkład reaktywny na miejsca gdzie nie da się do końca doczyscić rudej... przestalem stosowac Brunox , Cortanin itp juz dośc dawno...
-
Phil
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Caravelle '95
- podziekowal za post: 22 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Cortanin kładzie się na powierzchnie skorodowane, a po jego wyschnięciu trzeba go zmyć. Na bezczelnego gąbka i woda.
Brunox to dobra chemia, ale ja od niedawna używam R-Stop, wydaje mi się niezły i użyję go przy robieniu blacharki u siebie.
Niezależnie od tego co dasz na blachę, to nic nie pomoże, jeśli nie polakierujesz na koniec powierzchni podkładem i lakierem. To jest podstawa.
Brunox to dobra chemia, ale ja od niedawna używam R-Stop, wydaje mi się niezły i użyję go przy robieniu blacharki u siebie.
Niezależnie od tego co dasz na blachę, to nic nie pomoże, jeśli nie polakierujesz na koniec powierzchni podkładem i lakierem. To jest podstawa.