pojemność zbiornika paliwa
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Last active: -
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
pojemność zbiornika paliwa
Witam Temat może w złym miejscu ale zapyta, jaka jest pojemność zbiornika paliwa VW Caravell 93' z silnikiem 2,4D(wszystko orginalne), czy były montowane zbiorniki o różnej pojemności ?
-
interwoj
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4Caravelle
- Kontakt:
Re: pojemność zbiornika paliwa
80 litrow wchodzi bardzo szybko, o ile Cie nie przeklna kierowcy z kolejki za toba, to jeszcze wejdize 24 litry baaaardzo powoli.
Do mojej Carawellki 2,4D z 1995 dokladnie 104 litry wchodzi, zbiorniki bywaly rozne, nawet oryginalne VW 300 litrowe!
Do mojej Carawellki 2,4D z 1995 dokladnie 104 litry wchodzi, zbiorniki bywaly rozne, nawet oryginalne VW 300 litrowe!
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Zbiorniki były dwa. 80 litrowy oraz 300 litrowy o którym wszyscy słyszeli a nikt nie widział.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
I tutaj, tutaj!! <śmiech> http://t4-forum.pl/viewtopic.php?p=32030#p32030KrzySieK pisze:Poczytaj też tutaj <33> <38>
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
Nie zgodzę się z tobą mam 100l (tzn zależnie od ustawienia auta 100-105l) we wcześniej poruszanych tematach na forum też parę osób je miało choć 80 to podstawowy zbiornik najczęściej spotykany.slimak pisze:Zbiorniki były dwa. 80 litrowy oraz 300 litrowy o którym wszyscy słyszeli a nikt nie widział.
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
miałem na wakacjach okazje tankować T4 znajomego i faktycznie ma tylko 80L bo rezerwa już chwilę się świeciła a wlałem tylko 76l z bujaniem i paliwo było przy samym korku <01>
Do mojego 100l na przechylonym wlałem :P
p.s na forum passatów czytalem ze niektórzy w swoich b3/b4 kombi mają właśnie zbiorniki od policyjnych T4 który ma pojemnośc 160l :P
i bądź tu mądry... <vw> <32>
Do mojego 100l na przechylonym wlałem :P
p.s na forum passatów czytalem ze niektórzy w swoich b3/b4 kombi mają właśnie zbiorniki od policyjnych T4 który ma pojemnośc 160l :P
i bądź tu mądry... <vw> <32>
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Ja nadal twierdze, że były dwie pojemności zbiornika. Te cudowne dolewki to nic innego jak wypełnianie ropą tej części zbiornika która w autach napędzanych PB przewidziana była jako poduszka powietrzna do kompensacji oparów benzyny.
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
Wtedy trzeba by strasznie kolebać autem bo takie poduszki były w górnej cześci zbiornika w górę od jego konstrukcyjnej krawędzi natomiast ja busika tankuje bez kolebania.
Ok 85 leci bez problemu a potem 15-20 powolutku z racji bardzo małej przestrzeni powietrznej.
Zbiornik jest na całą szerokość auta i to ostatnie ma miejsca tyle co duży naleśnik (efekt rozlania 20l paliwa na ziemię) byle zafalowanie(norma przy szybkim tankowaniu) uniemożliwia właściwe odpowietrzenie i wybija przez wlew jak się leje delikatnie to wszystko jest ok.
Natomiast nawet delikatne lanie nie jest w stanie spowodować aby paliwo popłynęło w górę do wspominanych przez ciebie komór.
Wtedy trzeba by autem kolebać i na zasadzie zassania trochę idzie tam upakować.(kiedyś tak ubijałem w osobówkę przed granicą nawet 10 l wchodziło :-) ) Poza tym w benzynowcach najczęściej jest odpowietrznik odprowadzony do filtra z węglem aktywnym (bynajmniej tak powinno być)
Ok 85 leci bez problemu a potem 15-20 powolutku z racji bardzo małej przestrzeni powietrznej.
Zbiornik jest na całą szerokość auta i to ostatnie ma miejsca tyle co duży naleśnik (efekt rozlania 20l paliwa na ziemię) byle zafalowanie(norma przy szybkim tankowaniu) uniemożliwia właściwe odpowietrzenie i wybija przez wlew jak się leje delikatnie to wszystko jest ok.
Natomiast nawet delikatne lanie nie jest w stanie spowodować aby paliwo popłynęło w górę do wspominanych przez ciebie komór.
Wtedy trzeba by autem kolebać i na zasadzie zassania trochę idzie tam upakować.(kiedyś tak ubijałem w osobówkę przed granicą nawet 10 l wchodziło :-) ) Poza tym w benzynowcach najczęściej jest odpowietrznik odprowadzony do filtra z węglem aktywnym (bynajmniej tak powinno być)
-
GLANU
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: multi,long,kontener
- Opis: mam trzy t4 i nie zawaham się ich użyć :)
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
jak ktos nie widzial wiekszego jak 100 to polecam 1500pln i mozna ogladac do woli
http://moto.allegro.pl/zbiornik-bak-do- ... 73337.html
http://moto.allegro.pl/zbiornik-bak-do- ... 73337.html
-
GLANU
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto: multi,long,kontener
- Opis: mam trzy t4 i nie zawaham się ich użyć :)
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
mega druciarnia ale nie wiadomo czy ktos komus nie zrobil psikusa i nie ma tego podwieszonego
swoja droga do meeega mocy jak np moj 1.9td polecam ponad 200 kilo wiecej do masy ktora trzeba rozturlac
swoja droga do meeega mocy jak np moj 1.9td polecam ponad 200 kilo wiecej do masy ktora trzeba rozturlac
-
czikosierra
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Opis: Taniec musi być ! ! !
- Kontakt:
do mojego multi wchodzi tak jak wyżej pisane 80 na biegu a 20 pomalutku :) i jest fulll
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
A ja byłem przekonany za mam 70 litrów.Jakie było moje zdziwienia jak zalałem 55 litrów (miałem jeszcze ok 10-15L) a tam jeszcze brakowała kreska do pełnego.Przejechałem ok 250 km i zalałem jeszcze 50 litrów pod korek.To ile tak faktycznie maja one pojemnosc bo mi wyszło ze mam ok 90-95litrów ,kolega wyzej tez twierdzi ze ma ok 100 litrów.
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
witam.przedstawiam foto zbiornika 80 i 105 litrow.zdiorniki 80 litrow mialem w multivanie 2002 rok 102 koni,natomiast 105 litry byly montowane w latach 96 do 98 z motorkami 2.5 tdi.sprawdzilo sie w 3 przypadkch.(wszystkie mialy podswietlanie zegarow na zielono)rozni sie on dlugoscia i gardziela w okolicy plywaka i korkiem wlewu paliwa.dodam ze zalozylem ten 105 litrow w miejsce 80 lirow bez zadnych przerobek.mfg tomas
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Nie do końca ,ja mam 99 na niebieskich zegarach i też mam ten większy.tomas19tdi pisze:natomiast 105 litry byly montowane w latach 96 do 98 z motorkami 2.5 tdi.sprawdzilo sie w 3 przypadkch.(wszystkie mialy podswietlanie zegarow na zielono)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
96-98r nie tylko z 2.5TDI bo u mnie też bez problemów wchodzi te 100 parę litrów, przy 1.9TD ;)
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
2.4d - na mocnym przechyle - przód 40cm, tył 20cm podniesiony weszło 101,5l. Stojąc na płasko wchodzi koło 82l.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multivan 92'
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
tbm, podnosileś tylko z jednej strony czy z dwóch ? :) bo w passatach widziałem że tylko z jednej, a możliwe że przed swoją wyprawą przejadę się do obwodu kaliningradzkiego :)
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
https://lh4.googleusercontent.com/-YyIk ... osjapl.JPG
Belka na którą wjeżdżam ma około 20-25cm, i podjazd pod przednie koło ma 28cm - kupiony w Jula.pl
Ważne żeby odpowietrzenie było odpowiednio udrożnione i żeby dojechać na totalnych oparach. Mi ostatnio zgasł 5km za przejściem i ostatni kilometr kumpel mnie zaciągał. I weszło 103,7L
Belka na którą wjeżdżam ma około 20-25cm, i podjazd pod przednie koło ma 28cm - kupiony w Jula.pl
Ważne żeby odpowietrzenie było odpowiednio udrożnione i żeby dojechać na totalnych oparach. Mi ostatnio zgasł 5km za przejściem i ostatni kilometr kumpel mnie zaciągał. I weszło 103,7L
-
Sawik
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Trochę odgrzebię temat. Man na oku zbiornik od policyjnej wersji t4 . Jaką może mieć pojemność ?
-
Sawik
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Czy to możliwe abym mógł wlać benzyny jakieś 60 L ?
Mam budę z 93 roku i wlałem pod korek 33L ,ale nawet nie miałem połowy zbiornika.
Wcześniej bus miał silnik 1.9td.
Mam budę z 93 roku i wlałem pod korek 33L ,ale nawet nie miałem połowy zbiornika.
Wcześniej bus miał silnik 1.9td.