Kamera cofania
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
przemko27vr4
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Kamera cofania
Witam serdecznie.Planuje zamowic kamere cofania do swojej T4 i w zwiazku z tym mam pare pytam. Mianowicie nie za bardzo wiem gdzie moglym ja zamontowac ,widzialem takie w ramce tablicy rej. lecz czy zda egzamin?? Jezeli juz to na jakie parametry zwrocic uwage?? Jako ,ze jest to typowy transporterek i ma 1din, wyswietlacz planuje kupic w lusterku wstecznym. Bardzo bede wdzieczny za porady.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Kamera cofania
Sa jeszcze kamerki montowane zamiast jednego podswietlenia tablicy rejestracyjnej
Zwroc uwage zeby miala podswietlenie na diodach podczerwieni bo w nocy nic nie bedzie widac
Jak chcesz to mam kamerke z podswietleniem ktora mozna by upchnac w gorna listwe plastikowa albo znaczek vw jakby co to za tzw 0.7 l plus przesylka moge oddac
Zwroc uwage zeby miala podswietlenie na diodach podczerwieni bo w nocy nic nie bedzie widac
Jak chcesz to mam kamerke z podswietleniem ktora mozna by upchnac w gorna listwe plastikowa albo znaczek vw jakby co to za tzw 0.7 l plus przesylka moge oddac
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
technicznieprzemko27vr4 pisze:Witam serdecznie.Planuje zamowic kamere cofania do swojej T4 i w zwiazku z tym mam pare pytam. Mianowicie nie za bardzo wiem gdzie moglym ja zamontowac ,widzialem takie w ramce tablicy rej. lecz czy zda egzamin?? Jezeli juz to na jakie parametry zwrocic uwage?? Jako ,ze jest to typowy transporterek i ma 1din, wyswietlacz planuje kupic w lusterku wstecznym. Bardzo bede wdzieczny za porady.
kamera podszerwień ,rozdzielczość przykładowa kamera
Kąt widzenia: 170 stopni
Rozdzielczość: 656x492 piel/420 TV lines
Sygnał wyjścia Video: CCIR / EIA (PAL / NTSC)
Przetwornik: 1/3" COLOR CMOS SONY
Zasilanie: 8-12 V / 60 mA
System TV: PAL / NTSC
Funkcja lustra mirror
dla porównania lepsza
Rozdzielczość: PAL: 628 x 582 pikseli
* lub NTSC: 510 x 492
* Ilość linii TV: 420
* Minimalne oświetlenie 0 lux przy 8 ledach <33>
* Obraz kolorowy: Tak
* Balans bieli: automatyczny
* Kąt widzenia: 120/170 stopni regulacja góra dół
* Wodoszczelna: Tak
* Wejście RCA (chinche) video
* Wymiary: 250mm x 30mm
* Zasilanie 12V
* Zasięg w nocy do 10m
* Wbudowany czujnik zmierzchu - diody IR
* Najnowszy przetwornik OMINI VISION OV7949 USA
przez co można uzyskać tak wysoką rozdzielczość
* Stosunek sygnału do szumu > 48dB <33>
* Funkcja "Mirror" odbicie lustrzane
-
darek123
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: t5 Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Witaj
Kolego patrz odrazu za lepszą z podczerwienią ja mam zwykłą zamontowaną i w nocy jest lipa a zamontowałem sobie ja w daszku tylnej klapy i to jest za wysoko kamerka musi być, co najwyżej na wysokości tablicy rejestracyjnej a najlepiej pod zderzakiem to jest moje zdanie może ktoś ma inne. <vw>
Kolego patrz odrazu za lepszą z podczerwienią ja mam zwykłą zamontowaną i w nocy jest lipa a zamontowałem sobie ja w daszku tylnej klapy i to jest za wysoko kamerka musi być, co najwyżej na wysokości tablicy rejestracyjnej a najlepiej pod zderzakiem to jest moje zdanie może ktoś ma inne. <vw>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Jak tam , ktoś montował kamere cofania , duzo z tym roboty ??
Mozna kupić dedykowana do t4 kamerę w listwę podswietlenia tablicy rej.
Podłączał ktos to pod jakies 2 din ??
Mozna kupić dedykowana do t4 kamerę w listwę podswietlenia tablicy rej.
Podłączał ktos to pod jakies 2 din ??
-
arkolek
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: caravelle T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Wedlug mnie do t4ki pasuje kamerke zamocowac wewnatrz u gory za szyba lub pod lotka jak ktos ma. Kamerka w klapie, tablicy rejestracyjnej i w zderzaku zda egzamin tyklo w suche dni. W mokre kamerka bedzie zachlapana. Pisze z doswiadczenia. Sami na pewno widzicie jak tyl po deszczu i chlapie wyglada.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W T5 kamera cofanai spełnia swoją role bardzo dobrze w listwie podswietlenia tablicy rejestracyjnej , takze tutaj jak dla mnie jest wystarczacjąca , zresztą ja nie mam szyb z tylu więc za szybą nie zamontuje. No i kamera w gornej częsci nadwozia to jest nie porozumienie moim zdaniem , mamy tak w sprinterze zamontowaną... Poprostu punkt widzenia tego co jest za autem na ekranie jest strasznie znieksztalcony , tzn moze inaczej , cięzko jest odniesc się do czegoś poza autem i cofanie to jest praktycznie na czuja tez... Jest poprostu za wysoko umiejscowiona...
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
No to to napiszę coś od siebie.Otóż zamontowałem u siebie w Hiace kamerkę w ramce tablicy rejestracyjnej,do tego monitorek wbudowany w lusterko.Sprawuje mi się to świetnie.Zwłaszcza jak trzeba gdzieś cofnąć na centymetry,lub podjechać hakiem jak najbliżej załadowanej na full lawety lub przyczepy.Wtedy lekko obniżam sobie kamerkę,gdyż mam regulowaną(góra-dół) i podjeżdżam idealnie hakiem pod zaczep i nie trzeba się szarpać.Co do deszczu lub śniegu-fakt czasem się zachlapie i wtedy trochę lipa jest i trzeba przetrzeć.Co do cofania w nocy-nie wiem jak u Was,ale ja mam światła cofania(oprócz oryginalnych dołożyłem w obydwu busach dodatkowe światła cofania pod zderzakiem)Ogólnie w nocy nie ma problemu.Monitorek ma dodatkowe wejście AV,więc służy również dzieciakom jako wyświetlacz bajek,tutaj moja rada-lepiej poszukać takich,które mają możliwość odtwarzania DVD i wejście usb lub na kartę.Ja nie mam takiej opcji i potrzebuję dodatkowy odtwarzacz.Dodatkowo mam wyświetlaną podziałkę liniową,żeby łatwiej było określić odległość do przeszkody.Ja zastosowałem kamerkę połączoną kablem z monitorkiem,gdyż naczytałem się różnych negatywnych opinii na temat połączeń bezprzewodowych,(mogą występować zakłócenia podobno,np.z komórki lub gps ,które wpływają na przesył obrazu)więc wolałem nie ryzykować. Ogólnie jestem bardzo zadowolony i polecam taki patent.
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- podziekowal za post: 36 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Ja tez mysle o kamerce, a dokladniej o tej bezprzewodowej.
Kolega ma w swoich autach, z wyswietlaczem w lusterku i zestawem glosnomowiacym.
Podobno czasem jest problem, kiedy np dwa auta cofaja jednoczesnie. Tylko ze to bardzo rzadka sytuacja i nie ma to wplywu na ogolna ocene. Kolega jest bardzo zadowolony.
Cena ok 100 euro. Instalacja 20 min.
Kolega ma w swoich autach, z wyswietlaczem w lusterku i zestawem glosnomowiacym.
Podobno czasem jest problem, kiedy np dwa auta cofaja jednoczesnie. Tylko ze to bardzo rzadka sytuacja i nie ma to wplywu na ogolna ocene. Kolega jest bardzo zadowolony.
Cena ok 100 euro. Instalacja 20 min.
-
thadeusch
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Ja mam kamerę w ramce tablicy plus radio PEIYING PY-9905,zestaw działa super,nie wymaga dodatkowego doświetlania.Radio kupiłem w Euro AGD,ramkę na alledrogo.
A i jeszcze dodam,że kamery montowanie w środku auta,np. bezprzewodowe przez podświetlenie nocne,mocno zamulają obraz,najlepiej jak kamera jest na zewnątrz.Mam w drugim aucie kamerę w środku i w nocy troszke lipa z obrazem .
.
A i jeszcze dodam,że kamery montowanie w środku auta,np. bezprzewodowe przez podświetlenie nocne,mocno zamulają obraz,najlepiej jak kamera jest na zewnątrz.Mam w drugim aucie kamerę w środku i w nocy troszke lipa z obrazem .
.
-
ccys
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Opis: zwyczajny szary zjadacz chleba...
- Kontakt:
ja mam kupioną nawigację i bezprzewodową kamerkę, zamontowaną od środka na ramie tylnej szyby (eliminuje to problem zachlapania). Rzeczywiście zdarza się wyłapywać sygnał kogoś innego, ale to rzeczywiście są dość rzadkie przypadki (chodź nie powiem-za pierwszym razem troszkę się zdziwiłem)... Zakładałem ją dosłownie 10 minut (najwięcej dłubaniny było z podpięciem jej pod wsteczne światła)
-
merlin
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
ccys pisze:ja mam kupioną nawigację i bezprzewodową kamerkę, zamontowaną od środka na ramie tylnej szyby (eliminuje to problem zachlapania). Rzeczywiście zdarza się wyłapywać sygnał kogoś innego, ale to rzeczywiście są dość rzadkie przypadki (chodź nie powiem-za pierwszym razem troszkę się zdziwiłem)... Zakładałem ją dosłownie 10 minut (najwięcej dłubaniny było z podpięciem jej pod wsteczne światła)
Jakieś fotki takiego zestawu ? bede wdzięczny narazię mam noge w gipsie ale zbieram różne rzeczy na alegro jak zdejmę tą zbroje biorę sie za oświetlenie i parę bajerów między innymi myślę o kamerce myślałem tez o takim rozwiązaniu
http://archiwum.allegro.pl/oferta/monit ... 67622.html
ale nie znalazłem fajnego rozwiązania zamontowania kamery na ramce mam obawy że nie zmieści się pod górną osłone z oświetleniem !?
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Z kamerą dedykowaną w oświetlenie rejestracji trzeba uważać bo kupiłem i do klapy nie pasuje a do skrzydełka ujdzie. Co do monitora w lusterku często są szersze niż oryginalne lustro i powstaje kłopot z osłonami przeciwsłonecznymi.
-
ccys
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Opis: zwyczajny szary zjadacz chleba...
- Kontakt:
Jutro postaram Ci sie zrobić fotki i wrzucę.merlin pisze:ccys pisze:ja mam kupioną nawigację i bezprzewodową kamerkę, zamontowaną od środka na ramie tylnej szyby (eliminuje to problem zachlapania). Rzeczywiście
Jakieś fotki takiego zestawu ? bede wdzięczny narazię mam noge w gipsie ale zbieram różne rzeczy na alegro jak zdejmę tą zbroje biorę sie za oświetlenie i parę bajerów między innymi myślę o kamerce myślałem tez o takim rozwiązaniu
ale nie znalazłem fajnego rozwiązania zamontowania kamery na ramce mam obawy że nie zmieści się pod górną osłone z oświetleniem !?
-
matnis
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 12
- Model:
- Kontakt:
Jak chcesz wejdz w dział nasze t4 i zobacz moje t4. Tytuł T4 matnis w ostatnich zdjęciach masz fotę jak zamontowałem kamerkę cofania w ramce. Temat znam bo zakładam ją już kolejny raz. W T4 musisz opuścić troszkę całą ranke tak z 5-8 cm żeby można otworzyć tylną klapę. Co do zachlapywanie to nigdy nie miałem takiego objawy kamerke przecierałem tylko zimą jak zaszroniona była w deszczowe dni sobie nie przypominam. Ja swoją kamerkę mam przewodową fakt w nocy słabo widać ale widać mam tylko światła wsteczne ale widać. Radio mam z funkcją automatycznego załączania kamery przy cofaniu. Swietna sprawa jak napisał przedmówca w miejscach gdzie trzeba zaparkować na cm.merlin pisze:ccys pisze:ja mam kupioną nawigację i bezprzewodową kamerkę, zamontowaną od środka na ramie tylnej szyby (eliminuje to problem zachlapania). Rzeczywiście zdarza się wyłapywać sygnał kogoś innego, ale to rzeczywiście są dość rzadkie przypadki (chodź nie powiem-za pierwszym razem troszkę się zdziwiłem)... Zakładałem ją dosłownie 10 minut (najwięcej dłubaniny było z podpięciem jej pod wsteczne światła)
Jakieś fotki takiego zestawu ? bede wdzięczny na razię mam noge w gipsie ale zbieram różne rzeczy na alegro jak zdejmę tą zbroje biorę sie za oświetlenie i parę bajerów między innymi myślę o kamerce myślałem tez o takim rozwiązaniu
Ostatnio zmieniony 14 mar 2014, 18:49 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
Powód: ort
-
merlin
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Jest jednak cos typowego do t4 ale cena powala :[[[
http://www.ebay.pl/itm/Rearview-camera- ... 3389e17c69
a mam jeszcze zapytanie, a jakby tą ramkę z kamerką zamontować odwrotnie czyli kamera na dole ..... nie przeszkadzała by w otwieraniu pasowała w miejsce tylko pytanie czy obraz byłby do góry nogami? Ma ktoś możliwość sprawdzenia takiego montażu>?
http://www.ebay.pl/itm/Rearview-camera- ... 3389e17c69
a mam jeszcze zapytanie, a jakby tą ramkę z kamerką zamontować odwrotnie czyli kamera na dole ..... nie przeszkadzała by w otwieraniu pasowała w miejsce tylko pytanie czy obraz byłby do góry nogami? Ma ktoś możliwość sprawdzenia takiego montażu>?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na chińskim ebayu znalazłem tą samą kamere w przeliczeniu na PLN za 72,95zł , na aukcji zaznaczone jest ze z przesylką w kazdy rejon swiata :D. Własnie się tak czaje na nią ale zakupy w chinach zawsze są obarczone tym ryzykiem :D
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
aukcja się zakonczyła , kończyla sie w niedziele , ale jak wystawi ponownie sprzedający to wrzuce linka bo obserwuje tam te aukcje na bieżąco od stycznia tylko caly czas mam obawy przed licytacją... głównie o płatnosc chodzi...
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
zapłac PayPal-em i jak nie dostaniesz w 4 tygodnie towaru to załóz spór przez PayPal-a i jak paczka nie dojdzie to gwarantuje Ci, ze PayPal zwróci Ci całą kwotę. Jak zapłacisz karta VISa to moze byc różnieSterciu pisze:tylko caly czas mam obawy przed licytacją... głównie o płatnosc chodzi...
-
MarKris
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Kupiłem tą kamere z tej aukcji ebay co sterciu obserwował , zresztą sam mi o niej powiedział , zapłaciłem 72,84zł przez PayPall za kamerę , przesyłka gratis na cały świat miała być ale po zakończeniu aukcji okazało się, że do Polski trzeba dopłacić za przesyłkę , razem wyszło z przesyłką , czyli kamera i wysyłka - 156,32zł.
Jak juz paczka dojdzie to się pochwale.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Czekam na relacje po montazu...MarKris pisze:
EDIT 01.05.2014r. :
Dziś widziałem zamontowaną podobną kamerę jak ta w t4 (wygląd praktycznie identyczny):
http://maxitec.pl/kamera-cofania-ca-t03 ... orter.html
Mając porownanie do innych kamer (głównie fabrycznie zamontowanych ) to osobiscie mam mieszane uczuciai chyba bym jej nie kupił , obraz jak Cię mogę ,"grubozirnistośc" widac w dzień, linie "pomocnicze" to tragedia... jak się ściemni to juz wogole "widzę ciemność"...
Sam posiadacz tej kamery stwierdzil ze gdyby mial dac za nią 300zł zamiast 70zl które dal to by nie kupil jej, pytanie tylko czy to jest to samo co oferowane pod nazwa MaxiTec ?? Warto byloby zrobić porowanie. Może ktoś kto nie ma porownania z innymi to by mu ta wystarczylo ale ja stwierdziłem ze mozna oryginalną z innych aut dopasować i sama kamera wyjdzie taniej w zakupie... A juz się na tą zintegrowaną z kloszem podświetlenia napaliłem ,ciekawi mnie czy to jest ten sam wyrób czy inny , moze ciut lepszy co mozna u nas kupic w PL... jak to samo to jednak coś innego będzie trzeba zadziałać i inną zamontować jakoś...
Ostatnio zmieniony 07 cze 2014, 11:27 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Waldas
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: vw t4 2001r
- Kontakt:
witam-ja założyłem kamerkę w znaczku VW na tylnych drzwiach (skrzydełka)-spisuje się rewelacyjnie-kupiłem komplet z monitorem za ok.180 zł na alegro
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zakupiłem jednak kamere dedykowaną do VW T4 , dokładnie taką, ciekawilo mnie czy lepszy będzie miala obraz czy nie , nie bylo nikogo kto by taka posiadał...:
Ogólnie muszę przynać ze optyka jest lepsza jak w kamerze kolegi MarKris (mam porownanie, obie wylądowaly u niego zastępując dwie stare lampki podswietlenia tablicy na czas testu) ale i też w kosztach zakupu droższa pomimo ze z wyglądu wyglądają bardzo podobnie. Linie pomocnicze niestety nie podobają mi sie , sa praktycznie takie same w obu. Po zmroku...rewelacji nie ma ale coś widać, natomiast z kamery kolegi MarKris nic nie widać więc juz jest to nie zaprzeczalny plus jej. Wada napewno jest taka ze w t4 z drzwiami skrzydlowymi z tylu kamera nie jest centralnie na srodku i tym sposobem obraz tez jest troche przesunięty. Narazie na krotko podłączałem kamerę poniewaz brakuje mi wiązki aby pod wyswietlacz się podłączyc , ale w listwie oswietlenia tablicy praktycznie jej nie widać ze jest.
zastanawia mnie ostrzejszy kąt niż w kamerach fabrycznie montowanych przykladowo w toyotach , ale dopuki nie będe miał wiązki pod wyświetlacz która musze dokupić to nie sprawdzę.
Jezeli jest w aucie ekran z automatycznym przełącznikiem obrazu to podlącza się przewod z jednej strony do światla cofania z drugiej do ekranu, gdy pojawi się napiecie to wtedy następuje automatyczne wlączenie widoku do tyłu. Wszystko w kpl jest , cała wiązka , obraz video poprzez kabel zakończony RCA czyli zwanym inaczej "czincz", podłącza się plus ACC , minus , kabel pod swiatla cofania tez jest w wiązce. Niestety wiązka do modelu Long jest za krotka , tzn może inaczej , kabel ze złączem RCA kończy mi się na przednim slupku przy drzwiach , reszta kabli czyli , pod światła cofania , plus , minus są za dlugie i trzeba je jeszcze uciąc. Więc do RCA trzeba "przedłużacz" .
http://s26.postimg.org/49lq5hwyh/DSC_4608bez.jpg
upload an image
http://s26.postimg.org/semfn7h95/DSC_4609bez.jpg
picture share
Ogólnie muszę przynać ze optyka jest lepsza jak w kamerze kolegi MarKris (mam porownanie, obie wylądowaly u niego zastępując dwie stare lampki podswietlenia tablicy na czas testu) ale i też w kosztach zakupu droższa pomimo ze z wyglądu wyglądają bardzo podobnie. Linie pomocnicze niestety nie podobają mi sie , sa praktycznie takie same w obu. Po zmroku...rewelacji nie ma ale coś widać, natomiast z kamery kolegi MarKris nic nie widać więc juz jest to nie zaprzeczalny plus jej. Wada napewno jest taka ze w t4 z drzwiami skrzydlowymi z tylu kamera nie jest centralnie na srodku i tym sposobem obraz tez jest troche przesunięty. Narazie na krotko podłączałem kamerę poniewaz brakuje mi wiązki aby pod wyswietlacz się podłączyc , ale w listwie oswietlenia tablicy praktycznie jej nie widać ze jest.
zastanawia mnie ostrzejszy kąt niż w kamerach fabrycznie montowanych przykladowo w toyotach , ale dopuki nie będe miał wiązki pod wyświetlacz która musze dokupić to nie sprawdzę.
Jezeli jest w aucie ekran z automatycznym przełącznikiem obrazu to podlącza się przewod z jednej strony do światla cofania z drugiej do ekranu, gdy pojawi się napiecie to wtedy następuje automatyczne wlączenie widoku do tyłu. Wszystko w kpl jest , cała wiązka , obraz video poprzez kabel zakończony RCA czyli zwanym inaczej "czincz", podłącza się plus ACC , minus , kabel pod swiatla cofania tez jest w wiązce. Niestety wiązka do modelu Long jest za krotka , tzn może inaczej , kabel ze złączem RCA kończy mi się na przednim slupku przy drzwiach , reszta kabli czyli , pod światła cofania , plus , minus są za dlugie i trzeba je jeszcze uciąc. Więc do RCA trzeba "przedłużacz" .
http://s26.postimg.org/49lq5hwyh/DSC_4608bez.jpg
upload an image
http://s26.postimg.org/semfn7h95/DSC_4609bez.jpg
picture share
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No i podlączyłem tą kamere MaxiCam... Niestety to co się obawialem , jest zly kąt , kamera jest zbyt schowana pod listwą co skutkuje tym ze widac na ekranie tylko na metr za autem... Przez to ze dedykowana jest pod t4 to klosz lampki uniemożliwia zbytnie manewrowanie nią. Kombinuje teraz jak ja bardziej wysunąc i zmienic jej kąt ale przez klosz lampki jest to niezwykle trudne do wykonania. Takze powiem wprost , 300zł to zbyt dużo jak za kamerę przy ktorej teraz trzeba się namęczyc aby pokazywała w miare za autem a nie tylko na metr i jeszcze górną czesc obrazu przyslania listwa... Zamontowana jest tak jak powinna , czyli stary klosz odkręcony , przykręcony nowy z kamerą i.... dupa... Przy roznego typu kombinacjach będe musial zrezygnować z podswietlenia tablicy w tej lampce chyba też... Także jak ktoś by chcial taką zakupić to niech sie zastanowi dobrze czy nie lepiej jakiejs uniwersalnej i wtedy jest większe pole manewru z nią...
Kąt jest zły i najlepiej to bez listwy podswietlenia tabllicy by bylo ale tak troche glupio bez niej jezdzic... Podłożony oring aby kąt zmienić , w ostatniej fazie zrobilem podkładkę w dolnej cześci oraz dodatkowo dystans aby ją bardziej wysunąc. Nie jest to tak jak bym chcial ale najwazniejsze ze widać gdzie się wjezdza , nie potrzeba przeciez aby widać było na kilometr w tyl za autem tylko miejsce w które się wjezdza.
http://s29.postimg.org/w78z8f13b/DSC_4620.jpg
upload pics
http://s29.postimg.org/ffs93eq87/DSC_4621.jpg
upload an image
Tak pokazywala po zamontowaniu jej oryginalnie , jakies 1,5 metra za autem tylko widac było.
http://s16.postimg.org/e71rjojqd/DSC_4616.jpg
photo hosting sites
Tak pokazuje po przeróbkach , w tym rozwierceniu otworów w kloszu dzięki czemu udalo mi się ją opuścic niżej poniewaz wczesniej po załozeniu listwy w połowie ekranu listwę bylo widać zamiast obrazu. Listwa tez musi byc delikatnie odchylona w górę ... Kąt nadal za ostry ale widac na około 5 metrów więc wystarczy. Musialem jeszcze dodatkowo ramkę forumową przyciąc pod tablicą , tzn wyciąc w niej wrez na klosz z kamerą bo obnizylem dośc sporo to całe ustrojstwo aby po załozeniu listwy ta nie zaslaniała połowy obrazu...
http://s18.postimg.org/8y2nl1cbd/DSC_4622.jpg
screen shots
Linie pomocnicze mozna między buty sobie włozyc , pierwsza linia najblizej auta to jest jakies 30~40cm za autem , ostatnia ktora powinna przynajmniej połowę dlugosci auta pokazywać to jest jakies 50~60cm za autem...
Takze w/g mnie chyba lepiej jakąs uniwersalną kamere zamontować niz bawić sie z tą i ją dopasowywać pomimo iż powinna pasowac bez problemowo...
Kąt jest zły i najlepiej to bez listwy podswietlenia tabllicy by bylo ale tak troche glupio bez niej jezdzic... Podłożony oring aby kąt zmienić , w ostatniej fazie zrobilem podkładkę w dolnej cześci oraz dodatkowo dystans aby ją bardziej wysunąc. Nie jest to tak jak bym chcial ale najwazniejsze ze widać gdzie się wjezdza , nie potrzeba przeciez aby widać było na kilometr w tyl za autem tylko miejsce w które się wjezdza.
http://s29.postimg.org/w78z8f13b/DSC_4620.jpg
upload pics
http://s29.postimg.org/ffs93eq87/DSC_4621.jpg
upload an image
Tak pokazywala po zamontowaniu jej oryginalnie , jakies 1,5 metra za autem tylko widac było.
http://s16.postimg.org/e71rjojqd/DSC_4616.jpg
photo hosting sites
Tak pokazuje po przeróbkach , w tym rozwierceniu otworów w kloszu dzięki czemu udalo mi się ją opuścic niżej poniewaz wczesniej po załozeniu listwy w połowie ekranu listwę bylo widać zamiast obrazu. Listwa tez musi byc delikatnie odchylona w górę ... Kąt nadal za ostry ale widac na około 5 metrów więc wystarczy. Musialem jeszcze dodatkowo ramkę forumową przyciąc pod tablicą , tzn wyciąc w niej wrez na klosz z kamerą bo obnizylem dośc sporo to całe ustrojstwo aby po załozeniu listwy ta nie zaslaniała połowy obrazu...
http://s18.postimg.org/8y2nl1cbd/DSC_4622.jpg
screen shots
Linie pomocnicze mozna między buty sobie włozyc , pierwsza linia najblizej auta to jest jakies 30~40cm za autem , ostatnia ktora powinna przynajmniej połowę dlugosci auta pokazywać to jest jakies 50~60cm za autem...
Takze w/g mnie chyba lepiej jakąs uniwersalną kamere zamontować niz bawić sie z tą i ją dopasowywać pomimo iż powinna pasowac bez problemowo...
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Próbowalem , wtedy jest obraz do góry nogami niestety....
Kiedyś poprostu jak się wkurze to wezme i odetne tą kamerę od tego klosza i w jakiś sposób inny ją zamontuje wtedy pod listwą tak aby więcej pokazywała... ale to kiedyś , narazie szkoda mi jej jeszcze niszzczyc... za świezy zakup <38> a i zwrocić nie zwroce bo rozwiercilem jzu otwory w kloszu aby ją nizej troche przesunąć...
Kiedyś poprostu jak się wkurze to wezme i odetne tą kamerę od tego klosza i w jakiś sposób inny ją zamontuje wtedy pod listwą tak aby więcej pokazywała... ale to kiedyś , narazie szkoda mi jej jeszcze niszzczyc... za świezy zakup <38> a i zwrocić nie zwroce bo rozwiercilem jzu otwory w kloszu aby ją nizej troche przesunąć...