Ogrzewanie postojowe z Zaporożca
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Ogrzewanie postojowe z Zaporożca
Co sadzicie o ogrzewaniu postojowym z Zaporożca? Czy montaż w t4 zda egzamin? Bardzo prosty w obsłudze i ponoć bezawaryjny,tyle tylko ,że na benzynę. Ponoć ukraińcy jakos tam przerabiają na olej napedowy i sa z tego ustrojstwa zadowoleni.Mam mozliwośc zdobyć coś takiego i prosze o radę.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Ogrzewanie postojowe z Zaporożca
Z chęcią bym coś napisał ale nie mam zielonego pojęcia jak to wygląda, jaką ma moc itp
Dałbyś jakieś informacje poglądowe o tym urządzeniu albo linka jak to wygląda itp
Dałbyś jakieś informacje poglądowe o tym urządzeniu albo linka jak to wygląda itp
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Proszę bardzo:
https://www.google.pl/?gws_rd=cr&ei=Uaz ... ogrzewanie
Znajomy wyjezdża na Ukraine i tam jest ponoc za grosze możliwość kupna nowego.
https://www.google.pl/?gws_rd=cr&ei=Uaz ... ogrzewanie
Znajomy wyjezdża na Ukraine i tam jest ponoc za grosze możliwość kupna nowego.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Wiem tylko, że można przerobić ogrzewanie z benzyny na ON. Nie tylko ogrzewanie z zaporożca ale również Webasto.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Kupe lat temu podpinalem takie cos w ogorku kolegi
Sterowanie swieca zarowa przy odpalaniu przy pomocy recznego przelacznika wielopozycyjnego,wiec trzeba uwazac I robic to raczej na trzezwo
Podczas testow napewno odpalalo I dzialalo na pb,nafcie,benzynie ekstrakcyjnej I co tam w miare palnego bylo pod reka
Czasami bylo czuc w busie spalinami,ale rzadko sie to zdarzalo I nikt nigdy nie odkryl czym bylo to spowodowane
Napewno grzalo to lepiej niz oryginalne ogrzewanie ogorkowe
Z perspektywy czasu widze ze jesli ma duzo mniej niz 2 kW to z ogrzaniem duzej teczki przy mrozach ponizej -5 stopni moze byc problem
W ksiazce z czasow PRL "jezdze samochodem zaporozec" na 100% jest schemat podpiecia ustrojstwa bo nim sie posilkowalem
Sterowanie swieca zarowa przy odpalaniu przy pomocy recznego przelacznika wielopozycyjnego,wiec trzeba uwazac I robic to raczej na trzezwo
Podczas testow napewno odpalalo I dzialalo na pb,nafcie,benzynie ekstrakcyjnej I co tam w miare palnego bylo pod reka
Czasami bylo czuc w busie spalinami,ale rzadko sie to zdarzalo I nikt nigdy nie odkryl czym bylo to spowodowane
Napewno grzalo to lepiej niz oryginalne ogrzewanie ogorkowe
Z perspektywy czasu widze ze jesli ma duzo mniej niz 2 kW to z ogrzaniem duzej teczki przy mrozach ponizej -5 stopni moze byc problem
W ksiazce z czasow PRL "jezdze samochodem zaporozec" na 100% jest schemat podpiecia ustrojstwa bo nim sie posilkowalem
Ostatnio zmieniony 04 lut 2014, 9:55 przez kurol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
weż sobie odpuść to gówno. Temat wałkowany przez moich kolegów garbusiarzy i nie znam nikogo zadowolonego. Okazyjnie zajmuje się naprawą/serwisowaniem eberspacherów do garbusa z lat 60tych i 70tych i takie starocie firmy eberspacher są lepsze niż te zaporożcowe NOWEA. Są awaryjne, bez regulacji ( grzeje albo nie ) upierdliwe w montażu i jakbyś to miał jeszcze przerabiać na ON to już w ogóle nieporozumienie. Gdzie to byś chciał zamontować? Jak paliwo dostarczysz? Jak wylot spalin? Już lepiej poszukaj jakiegoś d1L, ale nie licz na cuda bo ma małą moc ( 1800W ) i w takim dużym aucie jak t4 nie zda za bardzo egzaminu, wiem bo miałem odpowiednik, ale do benzyny, model Eberspacher b1L zamontowany w Multivanie za fotelem kierowcy i dupy nie urywało. Dal informacji ogrzewanie oryginalnie montowane w T4 ma 3200W
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Z mojej strony to tylko dywagacje. Nie zdecydowałem się na to ustrojstwo ale pomyslalem,że moze sie sprawdzi . Skoro to ktos montował i nie było skuteczne to opinia Wasza jest zasadniczym czynnikiem do podjecia decyzji. Skoro sie nie sprawdza to zadnego problemu nie ma. Dzieki z opinie.
Myslalem o adaptacji jakiegos tam ogrzewania postojowego/suchego/ w moim busiku i dlatego tez moje pytanie. Doswiadczenia Forumowiczow są na wage złota <brawo> i z tego czasami próbuje korzystać.
Myslalem o adaptacji jakiegos tam ogrzewania postojowego/suchego/ w moim busiku i dlatego tez moje pytanie. Doswiadczenia Forumowiczow są na wage złota <brawo> i z tego czasami próbuje korzystać.
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: MULTIVAN Proiektzwo
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Budowa prosta, brak sterowników, tylko śmieszny gaźnik i termostat do odcięcia zaworu (starsza wersja działająca opadowo), lub pompki indukcyjnej, która często potrafiła wzbudzić wyższe napięcie i kopnąć operatora przy przeglądzie. Grzać grzeje, ale ze względu na pamięć na ilość spalonych ZEMST STALINA nie polecał bym do montażu.
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 Multivan Syncro
- Opis: rocznik 1995
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Wujcio miał kiedyś Zaporożca i pamiętam jak chwalił się tym "ekstra" ogrzewaniem (15 min i w środku 40'C :-)), niestety pewnego pięknego dnia, zapaliło się to ustrojstwo i nagle stał się właścicielem wypalonej karoserii ;-)