www.t4-forum.pl - Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Westfalia: Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Camper, Westfalia
Dobra chłopaki dzisiaj zalałem swojego olejem Valvoline SynPower 5W-40 .Założyłem filtr oleju Krafta i po 1000km chcę zmienic sam filtr na lepszy hengst. Manewr taki chcę zrobić bo przejeżdziłem 20kk na oleju GM 10W40.
Chyba będzie dobrze co?
20tkm zrobiłeś bez wymiany ?? wbrew opinii to gm bardzo ładnie czyści silnik, a wymiana filtra po 1000km według mnie to dobry pomysł bo w tym okresie najwięcej syfu zostaje wyłapanych przez filtr,
Ja śmigam na Vavoline MaxLife Diesel 10W40 zrobiłem na nim już 80tyś i nie narzekam, robiłem ostatnio rozrząd i zdejmowałem pokrywkę wałka rozrządu i jestem mile zaskoczony czystością silnika przy przebiegu prawie 600 tyś, a mój poprzednik śmigał na Castrol Magnatec 10W40, więc mogę tego Vavolina szczerze polecić.
Ja śmigam na Vavoline MaxLife Diesel 10W40 zrobiłem na nim już 80tyś i nie narzekam, robiłem ostatnio rozrząd i zdejmowałem pokrywkę wałka rozrządu i jestem mile zaskoczony czystością silnika przy przebiegu prawie 600 tyś, ....... więc mogę tego Vavolina szczerze polecić.
dobry produkt
TBN tej oliwy 10,5 dlatego silnik liśni w srodku :-)
przeglądając karte produktu tego oleju, mógłby mieć on lepszy wskaźnik lepkości (większy niż jego 150) i trochę lepszą temp krzepnięcia (mniej niż -36) no i normę VW, szkoda że nie jest on syntetykiem
reszta właściwości b.dobra no i olej ten jest rozlewany podobno tylko w stanach
Przymierzam się do wymiany oleju t4 2,5 tdi acv 2002r rzekomo 230tkm na liczniku. Autko właśnie kupiłem i ni wiem co było zalewne d tej pory.
Silnik pracuje ładnie nie kopci. Na pasie przednim jest oznaczenie vw longlife oil 506.00.
Kupiłem dziś olej motul 10w40 z oznaczeniem 505.00 bo z oznaczeniem 506.00 był tylko 5w40.
Co radzicie:
- zalać tego 10w i ewentualnie przy kolejnej wymianie przejść na 5w
- zwrocic ten i kupic już tego 5w
jakie przebiegi między wymianami polecacie.
Przymierzam się do wymiany oleju t4 2,5 tdi acv 2002r rzekomo 230tkm na liczniku. Autko właśnie kupiłem i ni wiem co było zalewne d tej pory.
Silnik pracuje ładnie nie kopci. Na pasie przednim jest oznaczenie vw longlife oil 506.00.
Kupiłem dziś olej motul 10w40 z oznaczeniem 505.00 bo z oznaczeniem 506.00 był tylko 5w40.
Co radzicie:
- zalać tego 10w i ewentualnie przy kolejnej wymianie przejść na 5w
- zwrocic ten i kupic już tego 5w
jakie przebiegi między wymianami polecacie.
Pozdrawiam
Oddaj ten i lej 5W40. Nawet jak silnik ma 400 tys to też nie ma się czego bać :-)
a czemy byś nie nalał??. Teraz mi mechanik proponuje wymiane oleju na chyba coś takiego
nie jestem dokońca pewny ponoć leją to u siebie na serwisie total to dobry olej bo jedni piszą że tak tu kolega co go zacytowałem że nie jakie macie spostrzeżenia co do totala http://www.totaloil.com.au/Pages/content/NT0000C302.pdf
wydawało mi się że spełnia normę jak działał .pdf ale teraz widzę tylko normy VW 502.00/505.00 a patrzyłem wczoraj i mam 506.00 wiec nie będzie pasował a wydawało mi się że na starej acv miałem normę 505.00. Mechanik powiedział że do tego silnika to teraz każdy olej spełnia norme. Bo z tego co wyczytałem to różnica miedzy olejami to:
VW 505 00 - Wielosezonowy olej silnikowy do silników Diesla z i bez turbodoładowania.
VW 506 00 - Norma do silników Diesla z przedłużonym okresem między wymianami.
Jeżeli ja w swoich samochodach wymieniam olej co 8-10tyś max. to czy ten total 9000 będzie oki. Chodzi mi tylko o to ze to pewne źródło pochodzenia oleju bo kupiony w serwisie. A taki ze sklepu to rożnie czytałem że można trafić.
505.00 można spokojnie lać zamiast 506.00 pod warunkiem wymiany co maks 15tyś. km, bo to jedyna różnica w tych olejach jeden maks 15 tyś drugi to niby long life co 30tyś
Książka serwisowa mówi, że w Dieslach trzeba zmieniać olej z filtrem co 7500 kilometrów. Faktycznie trzeba zmieniać tak często, czy przy dzisiejszych olejach można rzadziej?
Temat niby wyczerpany, ale i tak zapytam. Do AAB warto lać oleje z wyższej półki (mówimy o 10W40)?
a ja wlałem wczoraj olej do ciągników :) CC 15 W40 :)
tylko dlatego że własnie silnikko jest rozebrany i wsadzam mu wsio nowe. i było mi bez różnicy czy przepali ciągnikowy czy kujawski...ale jechał dobrze - przynajmniej jakies 200 km :)