Podświetlane kratki nawiewu.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Podświetlane kratki nawiewu.
Jak w temacie, ktoś już to robił ? Znalazłem coś takiego ori kratka z t4 z podświetlanymi piktogramami tylko jak to jest zrobione ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
arkolek
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: caravelle T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Re: Podświetlane kratki nawiewu.
Ze zrobieniem bedzie ciezko bo i tak bedzie trzeba fanty kupic. Lepiej kupic oryginal, wsadzic i podlaczyc. Tylko takie podswietlenie jest chyba w poliftowych. Sam bym takie zalozyl. :-)
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
No właśnie orginalnie w t4 z tego co mi wiadomo nie było wogule takiego podświetlania, nawet po lifcie ale może się myle ?
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Z wiadomości które posiadam (a googlowałem na ten temat ostatnio) w żadnej wersji nie było podświetlanych kratek, a przed liftem to już z całą pewnością.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Nie powiem ci, bo nie myślałem o tym, ale jedno tylko chcę zauważyć, że to na ukraińskim forum, to jest tak niedbale zrobione, bo fajnie wygląda tylko w ciemności, a tak to kupa:xxxkamil pisze:....tylko jak to jest zrobione ?
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzięki rafflex, noja znalazłem tylko te dwie fotki które zapodałem wcześniej i myślałem że jest to lepiej zrobione ale widze że faktycznie jest to zrobione tak sobie, choć sama idea i chęć wykonania tego zasługuje na uznanie. Męczy mnie ten temat i chciał bym coś takiego zrobić i jeśli chodzi o strone elektryczną (prąd, diody itp.) jest prosta sprawa to samo wykonanie tych piktogramów jest wielką niewiadomą, jak to zrobiś aby to ładnie i estetycznie wyglądało ?
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
A samo pokrętło z audi nie podejdzie? Z tego co kojarzę to właśnie w audikach są pooświetlane
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Też już nad tym myślałem ale nie mam takiej od audi aby to pomierzyć choć jak kiedyś popatrzyłem na takie pokrętło z audi to jest chyba grubsze.vwyogi pisze:A samo pokrętło z audi nie podejdzie? Z tego co kojarzę to właśnie w audikach są pooświetlane
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Ta fotka też tam jest (na ukraińskim forum), tylko mocno ściemniona.xxxkamil pisze:Dzięki rafflex, noja znalazłem tylko te dwie fotki które zapodałem wcześniej ....
Ściągnąłem ją i mocno rozjaśniłem i tak to właśnie wygląda, gdy diody nie świecą.
Co do dopasowania z innych aut, to chyba nie da rady - ja nie próbowałem, ale notri rozważał podświetlenie nawiewów i mówił, że jednak nie ma opcji, by podmienić.
Mój braciszek w passacie B5 podmienił ze skody superb i tam jest na zasadzie plug&play, ale do T4 to trzeba by samemu wykonać taki nawiew.
Jeśli chodzi o wykonanie piktogramów, to popatrz jak to jest rozwiązane np w przyciskach.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Zdjęcia z ukraińskiego forum pokazują deskę i kratki z lat 96-99 a po '99 pokrętła maja już piktogramy więc może w takich kratkach byłoby łatwiej to podświetlić? Z dawcy ( Audi,/passat ) może by wystarczyło przełożyć diodę i ewentualnie instalację.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Nie lepiej zamiast męczyc sie z podswietlaniem , odrazu takie coś zakupic <38>
http://jamax24.home.pl/allegro/choinka12Vallride/4.JPG
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Oj Sterciu wszyscy wiemy że jesteś tradycjonalistą i tylko orginalne rozwiązania :)Sterciu pisze:Nie lepiej zamiast męczyc sie z podswietlaniem , odrazu takie coś zakupic <38>
Mi nie chodzi o to rzeby robić z samochodu choinki ale o praktyczną strone, ja znam rozkład wszystkich przycisków itp. w ciemności ale aż mnie drażni jak parażerowie szukają w ciemności klamki,wyłącznika,nawiewu... i już są tego widoczne efekty na tapicerce
<zły>
A robiąc takie mody chciał bym aby to spełniało swoje zadanie i ładnie wyglądało.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
nie da się tego zrobić bo już dawno przez to przechodziłem. Przynajmniej tak jak powinno to wyglądać czyli niby jak w oryginale (i tu ze Sterciem się zgadzam, badziew to na .ru sobie robią ich sprawa). Teoretycznie czyli patrząc na rozmiar pokrętła pasują (bo jak zauważycie pokrętło kratki środkowej jest innego rozmiaru do tych bocznych) z Audi A8 D2 i Audi A6 - już nie pamięta którego. Pokręteł nie da się podmienić bo to całkiem inna konstrukcja. Nawet robiąc rzeźbę jest problem bo też próbowałem, tym bardziej że jestem jak niektórzy wiedzą bardzo a czasami do bólu dokładny.
Jedynie co to można pokusić się o podświetlenie kropek (góra i dół / zimne i ciepłe) ale trzeba zakupić diody o grubości poniżej jednego milimetra bo właśnie w tym miejscu jest "krańcówka" pokrętła i opiera się ona właśnie w tym miejscu gdzie trzeba dać diodę
Jedynie co to można pokusić się o podświetlenie kropek (góra i dół / zimne i ciepłe) ale trzeba zakupić diody o grubości poniżej jednego milimetra bo właśnie w tym miejscu jest "krańcówka" pokrętła i opiera się ona właśnie w tym miejscu gdzie trzeba dać diodę
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
A więc tak, odgrzewam kotleta. Właśnie wykonałem wersje próbną/testową a to dlatego że kratka z t4 jest w kiepskim stanie i dawca części czyli kratka chyba z audi 100 c4 jak się okazało też ma wade. Oczywiście nie obyło się bez rzeźby, z audi zostały wykorzystane piktogramy/znaczki otwartej i zamkniętej kratki oraz część pokrętła na ktòrej są strzałki. W audi te znaczki są wykonane z białego plastiku który przewodzi światło ale w orginale audi nie są one podświetlone. Największym wyzwaniem okazało się wywiercenie otworów pod okrągłe znaczki z powodu ,, miękkości plastiku" naszych kratek. W dokładnie wywiercone otworki wklejamy piktogramy z audi i już :) Troche pracy było też z pokrętłem, z naszego zostawiamy tylko to co jest niewidoczne dla nas czyli środek/ośke i ramie które otwiera i zamyka wlot powietrza, odcinamy natomiastzewnętrzną część którą kręcimy paluchem i w to miejsce wklejamy przyciętà i dopasowaną część z audi ze strzałeczkami. Podświetlenie to już pikuś, dioda smd pod karzdym znaczkiem i zasilanie np. z panelu sterowania nadmuchem.
Z zewnątrz kratka wygląda jak to notri określił jak niby fabryczna i jak by nikt w nią nie ingerował.
Kilka zdjęć, niestety mam tylko aparat w telefonie i jakość jest kiepska. Odrazu mówie że z tego powodu podświetlanie wygląda dziwnie i jaskrawo jednak przy bezpośrednim porównaniu z passatem b5fl nie widaç różnicy.
Z zewnątrz kratka wygląda jak to notri określił jak niby fabryczna i jak by nikt w nią nie ingerował.
Kilka zdjęć, niestety mam tylko aparat w telefonie i jakość jest kiepska. Odrazu mówie że z tego powodu podświetlanie wygląda dziwnie i jaskrawo jednak przy bezpośrednim porównaniu z passatem b5fl nie widaç różnicy.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzięki rafflex <57> , czekam tylko teraz na konstruktywną krytyke ze strony nortiego <taniec>rafflex pisze:Bardzo fajnie to wygląda, przynajmniej na zdjęciach.
<brawo>
Też jestem raczej pedantem i zwracam uwage na szczegóły i dokładność i bolało mnie ż musze narazie zadowolić sie kratką w kiepskim stanie ale finalnie będe szukał do tego celu kratek w dobrym stanie.
Zresztą jak się okazało znaczek otwartej kratki z audi sam w sobie w środku ma pęknięcie które nie jest normalnie widoczne a wyszło to po podświetleniu go wtedy to lekko widać.