Caravelle 2.5TDI long - samochód dla Kobiety.
-
badyl91
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: 2 x T4 Caravelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Caravelle 2.5TDI long - samochód dla Kobiety.
Tym razem przedstawiam samochód który po krótkich poszukiwaniach kupiliśmy wraz z moją Kobietą. Ma się nim poruszać na codzień oraz wykorzystywać go w pracy - ma hotel i transport koni. W planach jest również wyjazd tym samochodem na nieco dalsze wakacje.
Udało się kupić Caravelle 2.5 ACV w longu, z webasto, klimą, tempomatem, el. szybami, grzanym fotelem.
Wyposażenie częściowo trzeba doprowadzić do takiego stanu, żeby wszystko działało. Z przodu przyjął niegroźne działo. Udało mi się dotrzeć do właściciela który miał go przez 5 lat (przed handlarzem) i okazało się że jakiś łeb wjechał tym samochodem w narożnik domu <szok> . Przy okazji wyszło na jaw, że zamiast licznikowych 291tys. km, panu handlarzowi sprzedał samochód z przebiegiem >600tys. km
Jeśli chodzi o wady tego egzemplarza, to jest ich kilka i zaczęło się już dziać. Wyrzuciliśmy wszystkie fotele z tyłu, wykładzinę elastyczną, którą ktoś przykrył oryginalny dywan. Oryginalny dywan też wyjechał bo kapiąca woda z szyberdachu zrobiła z niego gnój.
Pod dywanem kilka niespodzianek, jak na zdjęciach poniżej.
Potrzebowałbym wymiary oryginalnego akumulatora od webasto.
Tyle na początek. Zaczynamy go szykować do wakacji 2014, więc na bieżąco będziemy uzupełniać temat.
Udało się kupić Caravelle 2.5 ACV w longu, z webasto, klimą, tempomatem, el. szybami, grzanym fotelem.
Wyposażenie częściowo trzeba doprowadzić do takiego stanu, żeby wszystko działało. Z przodu przyjął niegroźne działo. Udało mi się dotrzeć do właściciela który miał go przez 5 lat (przed handlarzem) i okazało się że jakiś łeb wjechał tym samochodem w narożnik domu <szok> . Przy okazji wyszło na jaw, że zamiast licznikowych 291tys. km, panu handlarzowi sprzedał samochód z przebiegiem >600tys. km
Jeśli chodzi o wady tego egzemplarza, to jest ich kilka i zaczęło się już dziać. Wyrzuciliśmy wszystkie fotele z tyłu, wykładzinę elastyczną, którą ktoś przykrył oryginalny dywan. Oryginalny dywan też wyjechał bo kapiąca woda z szyberdachu zrobiła z niego gnój.
Pod dywanem kilka niespodzianek, jak na zdjęciach poniżej.
Potrzebowałbym wymiary oryginalnego akumulatora od webasto.
Tyle na początek. Zaczynamy go szykować do wakacji 2014, więc na bieżąco będziemy uzupełniać temat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Re: Caravelle 2.5TDI long - samochód dla Kobiety.
No to gratuluje zakupu :) , który to rok ze tak go ruda na podłodze wyrzarła z tylu ??
-
badyl91
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Rok 1997, zapomniałem dopisać. Wg mnie rudy to się ukisił przez tę pieprzoną wykładzinę położoną na dywanie i do tego cieknący szyber...
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Wygląda na przejściówkę, tak jak moja, czyli 96/97.Sterciu pisze:No to gratuluje zakupu :) , który to rok ze tak go ruda na podłodze wyrzarła z tylu ??
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
tragizmu nie ma, idzie go doprowadzić do ładnego stanu. Trochę pracy was czeka. Ja bym jeszcze przednią wykładzinę zdjął bo tam też coś będzie.
Tego bym handlarzowi nie popuścił bo oszustwo masz czarno na białym <30>badyl91 pisze:Udało mi się dotrzeć do właściciela który miał go przez 5 lat (przed handlarzem) .......... Przy okazji wyszło na jaw, że zamiast licznikowych 291tys. km, panu handlarzowi sprzedał samochód z przebiegiem >600tys. km
-
mk.maniek
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Imprezobus
- Opis: Das beste ist meine Bulli
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Dokładnie jeśli poprzedni właściciel miał by tylko jakieś papiery z warsztatu czy serwisu z jakiejś naprawy,wymiany czegoś ? gdzie był wpisany przebieg,to byś się mógł starać o obniżenie ceny,częściowy zwrot kasy zawsze to na jakieś naprawy by było a wygraną masz murowaną!!notri pisze:tragizmu nie ma, idzie go doprowadzić do ładnego stanu. Trochę pracy was czeka. Ja bym jeszcze przednią wykładzinę zdjął bo tam też coś będzie.
Tego bym handlarzowi nie popuścił bo oszustwo masz czarno na białym <30>badyl91 pisze:Udało mi się dotrzeć do właściciela który miał go przez 5 lat (przed handlarzem) .......... Przy okazji wyszło na jaw, że zamiast licznikowych 291tys. km, panu handlarzowi sprzedał samochód z przebiegiem >600tys. km
-
badyl91
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Myślę, że szkoda mojego zawracania dupy z kretynem, który np. wymieniając maskę nie dokupił, lub nie przełożył ze starej maski spryskiwaczy. Tak samo jak nie wpadł na pomysł przykręcenia fotela pasażera na 4 śruby, tylko na jedną. To że przebieg nie był oryginalny to spodziewaliśmy się od początku. W Polsce wszystkie samochody muszą mieć 200 lub max 300tys. bo inaczej go nikt nie kupi...
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Gratuluję zakupu.Mogę sprawdzić u siebie te wymiary,aku od webasto.Czy są takie jak książka pisze-nie wiem,ale ja mam takie aku i śmiga to bez problemów.Już mam,pświęciłem się i poszedłem do garażu.....ale do rzeczy;wys.18cm,szer.27cm,gł.17cm.Taki jest u mnie jak kupiłem auto była Varta w tych rozmiarach,ale kaput.Więc kupiłem wyrób Black Power-taka tańsza wersja logowana nazwą varta.Mam pojemość 72Ah.Śmiga to u mnie już ponad trzy lata.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Mowa o akumulatorze pod siedzeniem kierowcy?czoper pisze:Gratuluję zakupu.Mogę sprawdzić u siebie te wymiary,aku od webasto.Czy są takie jak książka pisze-nie wiem,ale ja mam takie aku i śmiga to bez problemów.Już mam,pświęciłem się i poszedłem do garażu.....ale do rzeczy;wys.18cm,szer.27cm,gł.17cm.Taki jest u mnie jak kupiłem auto była Varta w tych rozmiarach,ale kaput.Więc kupiłem wyrób Black Power-taka tańsza wersja logowana nazwą varta.Mam pojemość 72Ah.Śmiga to u mnie już ponad trzy lata.
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
-
badyl91
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Wyszedłem coś porobić przy t4, plan był na ogarnięcie elektryki radia, a skończyło się jak poniżej.
Prąd w wiązce od radia znalazłem, był przecięty przewód dość daleko od kostki. głośniki i przewody do nich koniecznie nowe. Radio działa, ale w głośnikach (o ile można je nazwać głośnikami) głucha cisza.
Zdjąłem dywan z przodu, jest jedno groźne miejsce do naprawy. Ale wydaje mi się że blacharka nie będzie taka trudna do ogarnięcia.
Zdjąłem podsufitkę i tu się mocno zdenerwowałem. Wszystko, ale to absolutnie wszystko cholernie mokre. To mocno tłumaczy wszystkie mokre dywany. Szyber z wierzchu jest usmarowany czarnym silikonem. Macie jakiś mądry sposób co z tym zrobić? Wymienić szyber? Bardzo bym sobie życzył, że skoro jest na wyposażeniu, to żeby działał, tym bardziej, że jest oryginalny i elektrycznie otwierany. Po ujrzeniu tej wody przy suficie trochę się podłamałem, ale cały czas się pocieszam, że zapłaciliśmy za niego tylko 12900 zł.
Znalazłem takie coś pod siedzeniem kierowcy, przy klemach od akumulatora WEBASTO. Co to i do czego służy?
Prąd w wiązce od radia znalazłem, był przecięty przewód dość daleko od kostki. głośniki i przewody do nich koniecznie nowe. Radio działa, ale w głośnikach (o ile można je nazwać głośnikami) głucha cisza.
Zdjąłem dywan z przodu, jest jedno groźne miejsce do naprawy. Ale wydaje mi się że blacharka nie będzie taka trudna do ogarnięcia.
Zdjąłem podsufitkę i tu się mocno zdenerwowałem. Wszystko, ale to absolutnie wszystko cholernie mokre. To mocno tłumaczy wszystkie mokre dywany. Szyber z wierzchu jest usmarowany czarnym silikonem. Macie jakiś mądry sposób co z tym zrobić? Wymienić szyber? Bardzo bym sobie życzył, że skoro jest na wyposażeniu, to żeby działał, tym bardziej, że jest oryginalny i elektrycznie otwierany. Po ujrzeniu tej wody przy suficie trochę się podłamałem, ale cały czas się pocieszam, że zapłaciliśmy za niego tylko 12900 zł.
Znalazłem takie coś pod siedzeniem kierowcy, przy klemach od akumulatora WEBASTO. Co to i do czego służy?
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Wygląda mi to chyba na dół anteny? Brakuje tylko bata.
-
Paco
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Szukam
- Kontakt:
Rejstracja OST, moje strony. Skad dokładnie go przywiozłeś. I od kogo? Pisz PW
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dachowejtommly pisze:Wygląda mi to chyba na dół anteny? Brakuje tylko bata.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
fajna rzadka wersja. Long z szyberdachem i webasto rzadko się trafia. Po pierwsze to temu handlarzowi bym nie popuscił, wziąłbym nawet jakiegos prawnika, żeby się z debilem osobiście nie użerać, żeby wysmarował pismo z paragrafami i numerem konta na które ma przelać określoną kwotę, powinno podziałać, a jak nie to normalnie pojechać i wymoderowano mu w zęby.
Co do szyberdachu to miałem taki w swoim starym multivanie i tez nie doszedłem do ładu. Ciekła zawsze a nie chciałem go uszczelniać od góry silikonem. Wpierw sprawdź czy masz wszystkie odprowadzenia wody nie zatkane, są 4 po jednym w każdym rogu.
Co do szyberdachu to miałem taki w swoim starym multivanie i tez nie doszedłem do ładu. Ciekła zawsze a nie chciałem go uszczelniać od góry silikonem. Wpierw sprawdź czy masz wszystkie odprowadzenia wody nie zatkane, są 4 po jednym w każdym rogu.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2013, 22:04 przez maja, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: nie używamy wulgaryzmów
Powód: nie używamy wulgaryzmów
-
badyl91
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Handlarz kupił go rozbitego z przodu z wypożyczalni samochodów w Strzelcach.Paco pisze:Rejstracja OST, moje strony. Skad dokładnie go przywiozłeś. I od kogo? Pisz PW
Ja go przywiozłem z miejscowości Czarna Woda na pomorzu.
Wczoraj wieczorem odebraliśmy samochód od gościa ze Zgierza, który naprawia szyberdachy. Jak się okazało brakowało elementu, który odprowadza wodę do kanalików a do tego szyba była odklejona od stelaża i do tego upalony był silniczek i do tego uszkodzony "włącznik" szyberdachu. Teraz dach działa jak należy, jeździ przód-tył, uchyla się i jest nowa szyba :)
Czas na blacharza, który musi zrobić 3 dziury w podłodze i zawiasy drzwi kierowcy. Ustawiamy się w kolejce i grzecznie czekamy, aż będzie miał chwile na zrobienie T4.
-
qwertyftp
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: trike, T4
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Daj namiary na tego gościa... jak możesz ;)badyl91 pisze:Wczoraj wieczorem odebraliśmy samochód od gościa ze Zgierza, który naprawia szyberdachy. Jak się okazało brakowało elementu, który odprowadza wodę do kanalików a do tego szyba była odklejona od stelaża i do tego upalony był silniczek i do tego uszkodzony "włącznik" szyberdachu. Teraz dach działa jak należy, jeździ przód-tył, uchyla się i jest nowa szyba :)
-
qwertyftp
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: trike, T4
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Dzięki, kolego <dzięki> <dzięki>
Jutro będę w Zgierzu na Sadowej, zaglądnę do niego, popytam, pogadam... ;)
Jutro będę w Zgierzu na Sadowej, zaglądnę do niego, popytam, pogadam... ;)
-
badyl91
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ostrzegam tylko, że tani nie jest, ale chociaż wie co robi.
Kolejna rzecz - ten pieprzony dziechciarz, druciarz, paprok śmierdzący handlarzyna prawdopodobnie wymieniał przednią szybę. Szyba cieknie jak z kranu. W poniedziałek będzie wycięta i wklejona od nowa...
Kolejna rzecz - ten pieprzony dziechciarz, druciarz, paprok śmierdzący handlarzyna prawdopodobnie wymieniał przednią szybę. Szyba cieknie jak z kranu. W poniedziałek będzie wycięta i wklejona od nowa...
-
badyl91
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Mamy troszkę postępów:
1. Przednia szyba wycięta i wklejona ponownie - nie cieknie, więc sukces.
2. Wjechało radio, głośniki wkrótce, na razie grają 2 oryginalne w desce.
3. Nowe amortyzatory z tyłu - dziś zamontowane.
4. W ramach poszukiwań skarbów kilka wywietrzników, blacharz będzie miał co robić.
1. Przednia szyba wycięta i wklejona ponownie - nie cieknie, więc sukces.
2. Wjechało radio, głośniki wkrótce, na razie grają 2 oryginalne w desce.
3. Nowe amortyzatory z tyłu - dziś zamontowane.
4. W ramach poszukiwań skarbów kilka wywietrzników, blacharz będzie miał co robić.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ładnie go papusia, nie zazdroszczę. Te maty bitumiczne co masz na przodzie też bym zdemontował bo tam też się zaczyna ładnie dziać.
Co do stanu kilometrów to nadal jestem zdania żeby nie popuścić. 50 tysięcy to jeszcze można machnąć ręką ale 300 to już poszedł na maksa
Co do stanu kilometrów to nadal jestem zdania żeby nie popuścić. 50 tysięcy to jeszcze można machnąć ręką ale 300 to już poszedł na maksa