Wymiana płynu wspomagania.
-
dar_czar
- Nowy T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Wymiana płynu wspomagania.
Witam!
Mam pytanie,jak najprościej wymienić płyn wspomagania?
Szukałem na forum ale nic sensownego nie znalazłem.
Mam pytanie,jak najprościej wymienić płyn wspomagania?
Szukałem na forum ale nic sensownego nie znalazłem.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 117
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana płynu wspomagania.
Witaj,odkręć wąż przy pompie. Zlej do pojemnika, dokręć wąż i zalej nowym.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Samo zlanie nic nie daje bo płyn zostaje w pompie i przekładni, najlepiej zrobić tak że wąż powrotny ściągamy i dajemy do jakiegoś pojemnika, druga osoba odpala auto i kręci kierownicą a ty w tym momencie dolewasz płyn do zbiorniczka jak płyn będzie wylatywał czysty o w tedy gasimy, skręcamy dolewamy czystego płynu
-
dar_czar
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Widzę,że bez kanału się nie obędzie.
A który to jest ten wąż powrotny?
A który to jest ten wąż powrotny?
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
ile oleju trzeba na wymianę w całym układzie, czy w zbiorniczku jest jakiś filtr tak jak w MB?
chcę stary wymienić na taki http://www.valvolineeurope.com/english/ ... ring_fluid
chcę stary wymienić na taki http://www.valvolineeurope.com/english/ ... ring_fluid
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Tak jeden litr,
W jakim stanie masz płyn ? Jak w kiepkim to zlej stary, mozesz wydmuchac resztę dmuchając w zbiorniczek zasłaniając ustami wlew, miejsce po wężu powrotnym w tym czasie zatykasz palcem to jeszcze Ci trochę zleci, możesz uzyc węza z powietrzem , dolewasz nowego, jeżdzisz tak dzień, może dwa - zalezy ile km tak robisz ( w tym czasie płucze sie układ, wtedy spuszczasz i zalewasz kolejny - moze być juz jak proponuje kolego chemik211, uważej tylko bo płyn brdzo szybko jest zasysany, jezeli robisz to sam to wlewasz na max zbiorniczek, odpalasz auto i od razu wyłączasz dolewasz i td.
Kanał nie jest potrzebny, mozesz wjechac jednym kołem na krawężnik będzie wyzej, ja i bez tego wsywam sie pod auto.
Płyn syntetyczny więc lej śmiało.
Pozdrawiam
Jezeli masz duzo opiłków w układzie to lepiej całą operację zakończyc tego samego dnia
W jakim stanie masz płyn ? Jak w kiepkim to zlej stary, mozesz wydmuchac resztę dmuchając w zbiorniczek zasłaniając ustami wlew, miejsce po wężu powrotnym w tym czasie zatykasz palcem to jeszcze Ci trochę zleci, możesz uzyc węza z powietrzem , dolewasz nowego, jeżdzisz tak dzień, może dwa - zalezy ile km tak robisz ( w tym czasie płucze sie układ, wtedy spuszczasz i zalewasz kolejny - moze być juz jak proponuje kolego chemik211, uważej tylko bo płyn brdzo szybko jest zasysany, jezeli robisz to sam to wlewasz na max zbiorniczek, odpalasz auto i od razu wyłączasz dolewasz i td.
Kanał nie jest potrzebny, mozesz wjechac jednym kołem na krawężnik będzie wyzej, ja i bez tego wsywam sie pod auto.
Płyn syntetyczny więc lej śmiało.
Pozdrawiam
Jezeli masz duzo opiłków w układzie to lepiej całą operację zakończyc tego samego dnia
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Ja zalalem pod kolor korka - czerwony.
Masz rację zielony - zerknąłem teraz -cytyjąc za kolegą - kurol
"Plyn do wspomagania wedlug etki ma byc zielony,niezaleznie od rocznika I koloru korka na zbiorniku"
Po co wymyslac kolory korków ?
Masz rację zielony - zerknąłem teraz -cytyjąc za kolegą - kurol
"Plyn do wspomagania wedlug etki ma byc zielony,niezaleznie od rocznika I koloru korka na zbiorniku"
Po co wymyslac kolory korków ?
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
no to chyba lepiej że syntetyk? kolor tez mnie nie interesuje bo wg instrukcji do mojego odpowiedni, ma normę G 00200 lub TL 52146
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Ja tez posluchałem się jednego z kolegów z forum i zalalem olejem elfmatic g3 kolor czerwony spełnia normę dextron III - myslałem ze to syntetyk a z tyłu opis ze mineralny - jestem zadowolony bo działe teraz idealnie i zapłaciłem tylko 16.20 za litr w Legionowie.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Zielony ma niby inne właściwości i jest tak samo mineralny, są też syntetyczne zielone ale ich nie zalewamy
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
W Niemczech jak mi padła pompa wspomagania to w ATU po katalogu sprzedawca mi dobrał płyn Liqui Moly zielony vollsynthetisch. Oczywiście mówiłem, że powinien być minerał ale ten się zapierał że ten jest odpowiedni i nie ręczy za przekładnie jak inne cudo wleję mineralne.
LM zalany do układu i do dzisiaj się nic nie stało złego ze wspomaganiem.
LM zalany do układu i do dzisiaj się nic nie stało złego ze wspomaganiem.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Ja własnie przymierzam sie do wymiany maglownicy na regenerowaną bo juz powoli kręcic kierownicą sie nie daje na postoju , a harmonijki gumowe całe mokre od oleju ,po wymienie mam zamiar wlac płyn do wspomagania Amsoil Synthetic Universal Power Steering Fluid.... w/g instrukcji która mam do t4, płyn ma spelniac normy TL-52146, G002000 i ten dokladnie te normy spelnia czyli chyba moze byc w takim razie syntetyk zamiast mineralnego.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Sam juz sie gubie z tymi plynami. Jezdzlem na Swag lub Febi mineralnym. Ciezko sie krecilo kierownica. Miedzy czasie rozmawialem z kolegami z innego forum i podpowiedzieli mi ze olej powinien byc syntetyczny. Taki zmienilem ok. pol roku temu. I tydzien temu poszlo uszczelnienie maglownicy z lewej strony. I teraz wleje chyba mineralny. Ktos mi kiedys mowil ze ze wzgledu na uszczelniacze w maglownicy jakis plyn rozwulkanizuje uszczelniacze. Moze nie stanie sie to od razu ale z czasem to sie stanie.Sterciu pisze:Ja własnie przymierzam sie do wymiany maglownicy na regenerowaną bo juz powoli kręcic kierownicą sie nie daje na postoju , a harmonijki gumowe całe mokre od oleju ,po wymienie mam zamiar wlac płyn do wspomagania Amsoil Synthetic Universal Power Steering Fluid.... w/g instrukcji która mam do t4, płyn ma spelniac normy TL-52146, G002000 i ten dokladnie te normy spelnia czyli chyba moze byc w takim razie syntetyk zamiast mineralnego.
Patrze teraz i widze ze ten moj Ravenol SSF spelnia normy Vw.
Dopuszczenie przez producenta: VW TL 521 46 G002 000, G004 000 M2