Norweska T4
-
mramber
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2.5 TDI AJT
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Norweska T4
Dzień dobry, dobry wieczór.
To mój pierwszy post na tym niezwykle przydatnym forum, więc wypada się przywitać. Mam na imię Wojtek i wczoraj zostałem szczęśliwym posiadaczem mojej pierwszej T4 2003r, 2.5 TDI. Trafiłem na to forum celem rozeznania się w temacie i wyrobienia sobie opinii, czy warto. Po dzisiejszej trasie ponad 500 km z Trondheim do Oslo przez śniegi i zawieruchy myślę, że warto.
Póki co jest to goły furgon, niebawem dostanie częściową zabudowę warsztatową. Za rok, może dwa kiedy już odsłuży swoje i dalej będzie mu się chciało; zamiast do pracy będzie mnie woził na wypoczynek. Ocieplenie, łóżko, coś do grzania i na NordKapp!
...Ale najpierw szara rzeczywistość; zaślepienie EGR, zbadanie vaccum pompy, drobne zaprawki, wymiana rozrządu, bo nie wiadomo jak poprzedni właściciel to zrobił...
http://s6.ifotos.pl/mini/204427258_nqensqr.jpg
To mój pierwszy post na tym niezwykle przydatnym forum, więc wypada się przywitać. Mam na imię Wojtek i wczoraj zostałem szczęśliwym posiadaczem mojej pierwszej T4 2003r, 2.5 TDI. Trafiłem na to forum celem rozeznania się w temacie i wyrobienia sobie opinii, czy warto. Po dzisiejszej trasie ponad 500 km z Trondheim do Oslo przez śniegi i zawieruchy myślę, że warto.
Póki co jest to goły furgon, niebawem dostanie częściową zabudowę warsztatową. Za rok, może dwa kiedy już odsłuży swoje i dalej będzie mu się chciało; zamiast do pracy będzie mnie woził na wypoczynek. Ocieplenie, łóżko, coś do grzania i na NordKapp!
...Ale najpierw szara rzeczywistość; zaślepienie EGR, zbadanie vaccum pompy, drobne zaprawki, wymiana rozrządu, bo nie wiadomo jak poprzedni właściciel to zrobił...
http://s6.ifotos.pl/mini/204427258_nqensqr.jpg
Ostatnio zmieniony 14 gru 2013, 20:57 przez mramber, łącznie zmieniany 1 raz.
-
t4vw
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 18 razy
- Kontakt:
Re: Norweska T4
.
Witaj na forum,
Gratuluję nabytku. Też mam 2,5 TDI. Masz szczęście, że coś naprowadziło Cie akurat na to auto.
Powodzenia
Witaj na forum,
Gratuluję nabytku. Też mam 2,5 TDI. Masz szczęście, że coś naprowadziło Cie akurat na to auto.
Powodzenia
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Powitać kolejnego forumowicza z Norge <england> Jak tak dalej pójdzie to założymy odpowiednią sekcję i spotować zaczniemy hehe.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
i przeróbka na poliftowy bo aż gryzie skoro to 2003 - ale jak to się mówi Krakowa odrazu nie zbudowno.mramber pisze:...Ale najpierw szara rzeczywistość; zaślepienie EGR, zbadanie vaccum pompy, drobne zaprawki, wymiana rozrządu, bo nie wiadomo jak poprzedni właściciel to zrobił...
Witamy serdecznie
-
mramber
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No właśnie trochę mnie to dziwi, że mimo rocznika ma stary przód. Wnętrze ma nowe... książka serwisowa też wygląda na autentyczną.
Mam pytanie. Czy jeździsz swoją T4 w Norwegii? Jeśli tak, to czy zaślepiałeś EGR? A jeśli tak, to czy nie miałeś żadnych problemów z EU Kontroll? Dużo zmienia się emisja spalin z i bez EGR?czoper pisze:Powitać kolejnego forumowicza z Norge <england> Jak tak dalej pójdzie to założymy odpowiednią sekcję i spotować zaczniemy hehe.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
wersja lift wychodziła od 1996 roku do końca produkcji T4 czyli do 2003. Do tego roku równolegle wypuszczane były też w przedliftowej wersji więc nic tu dziwnego że masz tzw. stary przódmramber pisze:No właśnie trochę mnie to dziwi, że mimo rocznika ma stary przód. Wnętrze ma nowe... książka serwisowa też wygląda na autentyczną.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kolego t4 mam na polskich blachach.Służy mi głównie do przejazdu PL-N-PL (w Norwegii teczka ma luz i stoi w garażu bezczynnie,czasem wypiję w niej to i owo,ale nie wyjeżdżam z garażu <beer> <drink> ).A po Norwegii bujam popularnym bardzo w tym kraju busem pod tytułem Toyota Hiace-hiclass.Na norweskich numerach oczywiście.A co do emisji spalin to niech wypowiedzą się bardziej kumaci w tym temacie bo ja się nie orientuję dokładnie,ale na moje oko to mogą być problemy z EU,bo po zaślepieniu egr-u u mnie spaliny,zwłaszcza na zimnym zapodają dość ostrym zapachem kwasopodobnym <cisza> Z tego co gadałem z kumplem,który jest tu mechanikiem,to mówił,że z przeglądami to różnie bywa.Są miejsca,że trzepią,a są,że można zrobić jak na niektórych skp.w PL...
-
mramber
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź. Niestety nie mam statusu pendler, więc muszę się bujać na norweskich blachach. :-) Na szczęście przegląd za 2 lata, więc w najgorszym wypadku pozostaje założenie ponownie egr do przeglądu i zdjęcie po.
Na Toyotę, albo T5 muszę jeszcze trochę popracować :) , albo w końcu trafić na firmę, która mi da. :-)
Na Toyotę, albo T5 muszę jeszcze trochę popracować :) , albo w końcu trafić na firmę, która mi da. :-)
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ale po co chcesz zdejmować i zakładać egr?Wkładasz blachę celem zaślepienia,a do przeglądu wyciągasz.Wymontowanie blaszki to raptem parę minut roboty,a przegląd raz na dwa lata,więc nie widzę problemu.O zaślepianiu egr-u znajdziesz wszystko na forum.
-
misiek535
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Witam, u mnie np 2 lata temu eu przeszlo bez problemu egr jest (i byl) zaslepiony i zamiast katalizatora jest (i byla :) ) strumienica tzn pusta puszka na rurze(wyglada jak kata), wczesniej zmienialem caly wydech bo wygladal masakra zwlaszcza zagiety 90 stop. odcinek rury za katalizatorem- zaraz za przednim kolem mial przedmuch wielkosci kciuka i dalej odcinek rury ok 60cm byl jak sito(najprawdopodobniej przyczyna byla sol spod kola)-wstawilem strumienice(bo koszt) i tak mam do tej pory, a katalizator naprawiony - pol dnia spawania sztukowania i iles tam wstawek teraz wyglada ja nowka :) kolejny przeglad marzec'14 i zobaczymy, ale nie sadze, :) pozdrawiam PS - przeglad robilem w bilxtra
-
mramber
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Achaa... Faktycznie. Przecież to można tylko blaszkę wsadzić. Widziałem na alleg.o gotową rurkę z nierdzewki, ale faktycznie to chyba przerost formy nad treścią.
Dzięki za info. :)
Dzięki za info. :)
-
ba57ardo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: Allstar
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
czoper pisze:Powitać kolejnego forumowicza z Norge <england> Jak tak dalej pójdzie to założymy odpowiednią sekcję i spotować zaczniemy hehe.
Rissa pozdrawia :D
Witamy na forum.
-
stram
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: T4 syncro
- Kontakt:
Też już nie wiem skąd jestem...
mam jedną teczkę na norweskich blachach aktualnie w Polsce...
Pozdrawiam Norge
mam jedną teczkę na norweskich blachach aktualnie w Polsce...
Pozdrawiam Norge
-
mramber
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dobry wieczor, mam dwa pytania z nadzieja, ze ktos zechce mi je rozswietlic.
1. Czy wszystkie t4 maja fabryczne otwory w podlodze do montazu foteli? Mam u siebie w furgonie piekna gume i wolalbym nie zrywac jej tylko po to by sprawdzic.
2. Czy zegary z FIS beda wspolpracowac z moim 2003r AJT?
1. Czy wszystkie t4 maja fabryczne otwory w podlodze do montazu foteli? Mam u siebie w furgonie piekna gume i wolalbym nie zrywac jej tylko po to by sprawdzic.
2. Czy zegary z FIS beda wspolpracowac z moim 2003r AJT?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Masz blaszaka więc prawdopodobnie nie masz otworow do montazu foteli , oczywiście jezeli chodzi o tył.mramber pisze:Dobry wieczor, mam dwa pytania z nadzieja, ze ktos zechce mi je rozswietlic.
Będą2. Czy zegary z FIS beda wspolpracowac z moim 2003r AJT?
-
mramber
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dzieki wielkie. Czyli jedyna opcja zeby zamontowac z tylu kanape, to dospawywanie/ wiercenie podlogi?
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kup sobie 1/2 fis bo wyświetlacze się nie wypalają więc po montażu masz je powiedzmy że dożywotnio, sam montaż i to co potrzebne znajdziesz w innym temaciemramber pisze:2. Czy zegary z FIS beda wspolpracowac z moim 2003r AJT?
http://allegro.pl/licznik-zegary-prekos ... 86624.html
-
mramber
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Jak juz dojde do ladu ze stukami silnika to pobawie sie w montaz nowych zegarow i tempomatu.
Z norweskich ciekawostek: przed chwila odbylem rozmowe z pracownikiem norweskiego wydzialu komunikacji i dowiedzialem sie, ze zmiana z 3 na 6 osobowy wymaga jedynie prawidlowego montazu kanapy i pasow. Jesli sa fabryczne otwory - idzie to z automatu, jesli nie - trzeba uzyc wymaganych srub. Co ciekawe, nie trzeba wstawiac szyb. Spoko.
Z ciekawosci zapytalem o koszta norweskie ASO VW. Jutro bede znal cene.
Z norweskich ciekawostek: przed chwila odbylem rozmowe z pracownikiem norweskiego wydzialu komunikacji i dowiedzialem sie, ze zmiana z 3 na 6 osobowy wymaga jedynie prawidlowego montazu kanapy i pasow. Jesli sa fabryczne otwory - idzie to z automatu, jesli nie - trzeba uzyc wymaganych srub. Co ciekawe, nie trzeba wstawiac szyb. Spoko.
Z ciekawosci zapytalem o koszta norweskie ASO VW. Jutro bede znal cene.
-
arkolek
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: caravelle T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Sprawdzenie i przerejestrowanie kosztuje 500nok. Jak byś chciał przerobić na multivana z siedzeniami na szynach to jest to już bardziej skomplikowana sprawa.
-
stram
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: T4 syncro
- Kontakt:
Z tego co mi wiadomo to jak nie masz wmontowanych fabrycznie w nakrętek w budę to może to być drogie. Mam blaszaka i nie ma nakretek do mocowania foteli..
Pasy i zapięcia muszą być vw i od tego samego modelu. Możliwe że najprostszą opcją będzie tzw. przegroda norweska, która ma kompletne pasy i mocowania..
Zwracają bardzo uwagę na rdzę w miejscach konstrukcyjnych i luzy na łożyskach..
W sumie w tych rocznikach to jest to mało opłacalne, gdyż w podobnych pieniądzach dostaniesz jakiegoś z siedzeniami.
Co do przeglądów w Norwegii to normy emisji spalin stosują oni od rocznika
http://pl.wikipedia.org/wiki/Europejski ... lin#EURO_1
Zgodnie z logiką jeżeli samochód był wyprodukowany przed wejściem w życie normy EURO 3 to nie musi jej spełniać, pomimo ze fabrycznie już ją spełniał...
Pasy i zapięcia muszą być vw i od tego samego modelu. Możliwe że najprostszą opcją będzie tzw. przegroda norweska, która ma kompletne pasy i mocowania..
Zwracają bardzo uwagę na rdzę w miejscach konstrukcyjnych i luzy na łożyskach..
W sumie w tych rocznikach to jest to mało opłacalne, gdyż w podobnych pieniądzach dostaniesz jakiegoś z siedzeniami.
Co do przeglądów w Norwegii to normy emisji spalin stosują oni od rocznika
http://pl.wikipedia.org/wiki/Europejski ... lin#EURO_1
Zgodnie z logiką jeżeli samochód był wyprodukowany przed wejściem w życie normy EURO 3 to nie musi jej spełniać, pomimo ze fabrycznie już ją spełniał...
-
mramber
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Samochod jest z 2003 r, czyli euro 3 mnie obowiazuje.
Poki co zaslepili mi podcisnienie do EGR i o spaliny bede sie martwic za 2 lata.
Na szczescie po wizycie w warsztacie samochod odzyskal sily. Poprzedni wlasciciel spieprzyl wymiane rozrzadu. Zgial sie zawor, wiec glowica byla do roboty. Ponadto nie umial tez zalozyc oslon paskow, wiec przecial je na pol. Zgubil tez kilka srub od glowicy.
Po za tym odkrylem, ze mam podgrzewacz silnika. W wolnej chwili pobawie sie z jego uruchomieniem.
Kwestie kanapy poki co zawieszam.
Teraz na tapecie beda zaprawki i piszczaca dmuchawa na 1 i 2 predkosci.
No i mam zagwostke w postaci przycisku klawiszowego na kokpicie obok pokretla podgrzewania fotela kierowcy, wyglada na oryginal, po wlaczeniu zapala sie na nim dioda, ale po za tym zadnej reakcji ze strony samochodu nie widac.
Przepraszam za pisanie bez polskich znakow, ale mam laptopa z serwisu z norweska klawiatura i za wolnego neta, zeby sciagnac polski dodatek.
Poki co zaslepili mi podcisnienie do EGR i o spaliny bede sie martwic za 2 lata.
Na szczescie po wizycie w warsztacie samochod odzyskal sily. Poprzedni wlasciciel spieprzyl wymiane rozrzadu. Zgial sie zawor, wiec glowica byla do roboty. Ponadto nie umial tez zalozyc oslon paskow, wiec przecial je na pol. Zgubil tez kilka srub od glowicy.
Po za tym odkrylem, ze mam podgrzewacz silnika. W wolnej chwili pobawie sie z jego uruchomieniem.
Kwestie kanapy poki co zawieszam.
Teraz na tapecie beda zaprawki i piszczaca dmuchawa na 1 i 2 predkosci.
No i mam zagwostke w postaci przycisku klawiszowego na kokpicie obok pokretla podgrzewania fotela kierowcy, wyglada na oryginal, po wlaczeniu zapala sie na nim dioda, ale po za tym zadnej reakcji ze strony samochodu nie widac.
Przepraszam za pisanie bez polskich znakow, ale mam laptopa z serwisu z norweska klawiatura i za wolnego neta, zeby sciagnac polski dodatek.
-
misiek535
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
hej Ramber, bylem dzis na przegladzie - niestety nie przeszedl bo doczepili sie do tylnych hamulcow ze niby slabe (napisalem juz zapytanie do forumowiczow :) o co w tym chodzi ?), ale co do Twojego pytania z zaslepionym egr i strumienica zamiast kata zero problemow, mechanik wsadzil sonde do wydechu, troche pochodzil (zdazylem spalic papierosa haha), przegazowal ze dwa razy i powiedzial no ze tylko te hamulce reszta ok-wlasciwie to nie wiem co on tam wsadzil w ta rure haha tak naprawde ale jesli chodzi o badanie spalin wynik byl jak najbardziej satysfakcjonujacy, pozdro,m
-
mazur86
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Witam panów serdecznie.
Melduje się kolejny z NO :)
Mnie przegląd czeka w czerwcu i już się trzęsę na samą myśl, niby wszystko jest ok poza wężykiem hamulcowym ale z tego co widzę to u nich zależy od dnia i nastroju :/
misiek535 całkiem nie daleko siebie jesteśmy (pozwoliłem sobie sprawdzić) 85 km nas dzieli może kiedyś wpadniemy na siebie :)
pozdrawiam
Melduje się kolejny z NO :)
Mnie przegląd czeka w czerwcu i już się trzęsę na samą myśl, niby wszystko jest ok poza wężykiem hamulcowym ale z tego co widzę to u nich zależy od dnia i nastroju :/
misiek535 całkiem nie daleko siebie jesteśmy (pozwoliłem sobie sprawdzić) 85 km nas dzieli może kiedyś wpadniemy na siebie :)
pozdrawiam
-
mramber
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Cześć.
Układ hamulcowy bynajmniej nie zależy od ich nastroju. To jedna z podstawowych kwestii na jakie zwracają uwagę. Przechodziłem przegląd dwa razy innymi samochodami i raz mnie odprawili z powodu lekkiego rdzawego nalotu na przewodzie. Ale z drugiej strony kumpel przeszedł z zapowietrzonym układem, ale robił 'u znajomych'.
Układ hamulcowy bynajmniej nie zależy od ich nastroju. To jedna z podstawowych kwestii na jakie zwracają uwagę. Przechodziłem przegląd dwa razy innymi samochodami i raz mnie odprawili z powodu lekkiego rdzawego nalotu na przewodzie. Ale z drugiej strony kumpel przeszedł z zapowietrzonym układem, ale robił 'u znajomych'.
-
mazur86
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Może źle to napisałem ale u mnie właśnie chodzi o lekki nalot rdzy. Oczywiście to jedna z podstawowych rzeczy i nie ma najmniejszych wątpliwości że to powinno być utrzymane w nienagannym stanie. Ale nadgorliwoac gorsza od faszyzmu i jak się chce coś znaleźć to się znajdzie
Są różne przypadki i nie mówię że wszyscy tacy są po prostu jeden konkretny gość u mnie jest właśnie taki, wręcz słynie z wahań nastroju
Są różne przypadki i nie mówię że wszyscy tacy są po prostu jeden konkretny gość u mnie jest właśnie taki, wręcz słynie z wahań nastroju
-
misiek535
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam, niestety mramber ma racje przewody hamulcowe to tutaj priorytet, wiec proponuje o ile jest sie pewnym swoich hamulcow i ich stanu technicznego, zakupic w europrisie za ok 100nok nie pamietam nazwy teraz, ale zielono-czarny spray,srodek podobny do tectylu i prysnac o ile od spodu jest w miare czysto i sucho ;) pucha jest dosc spora wiec mnie i na pol podwozia starcza i nie przed samym przegladem a z jakims lekkim wyprzedzeniem:) , raz ze zabezpieczycie co nieco od spodu(napewno nie zaszkodzi) a dwa ze przeglad spoko przejdzie pozdrawiam ,,m
-
mramber
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No jest z tym przeglądem lekka loteria. W razie czego, jeśli Ci nie przejdzie, to przedłużają Ci termin o kolejne 3 miesiące (chyba) wraz z wyszczególnieniem co masz zrobić, także nie ma się czym stresować.
-
ba57ardo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: Allstar
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o rdze na przewodach hamulcowych to u mnie pomogło przeszlifowanie papierem ściernym. Ostatnio za Skręcony łącznik gumowy przy kole wstawił mi 2 :)