Wilgoć wewnątrz auta

Drzwi, klapy, zamki, podsufitki, fotele i przeróbki wnętrza.
Od wygłuszenia po wymianę uszczelek.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
notri
Mistrz T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 43
Model:
Auto: Bestel > Business
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 137 razy
Kontakt:

Re: Wilgoć wewnątrz auta

Nieprzeczytany post autor: notri »

rafflex pisze:
Tak zapytałem bo mi się dzisiaj przypomniało jak oglądałem "Fani czterech kółek".
Mieli problem właśnie z wilgocią wewnątrz auta.
Sprawdzenie polegało na tym, że za pomocą specjalnej maszynki do wytwarzania dymu zadymili wnętrze całego auta, następnie zamknęli je i patrzyli którędy dym się wydostaje.
Nieszczelność pokazała się na uszczelce drzwi przednich.
Radauskas pisze:
A ja mam maszyne do dymu,.. została po syna 18-tce :)
kupisz mi trzy ramki LM i też Ci dymu narobię <38>
andrewa1
Kierowca T4

16
Tematy: 58
Model:
Auto: transpo-carawella
Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 79 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: andrewa1 »

przeczytałem bardzo dokładnie wątek nasuwa się kilka możliwości według tego co napisane

1 osłona na akumulator czy masz

niby drobiazg a potrafi po przewodach woda wejść do środka

2 napisałeś ze cała wykładzina mokra

czy przednia szyba na 100% jest szczelna wklejona klej trzyma

3 czym masz wyłożony sufit ten plastikowy ?

jesli nie masz jakiej kolwiek izolacji to stawiam na niego i jeszcze pytanie czy fabryczne uszczelnienie tego dachu jest szczelne ?

teraz może o uszczelkach i odpływach nieszczelne uszczelki drzwi to zalane plastikowe progi a nie wykładzina

brak odpływów w drzwiach to nic innego jak przepływ wody pod plastikiem tapicerki drzwi (wycięcia ) i tu tez to nie ma wpływu na stan dywanów
Wojtas.
Forumowicz T4

14
Tematy: 3
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Wojtas. »

Mam identyczny problem. Tyle że wilgoć zbiera się tylko pod dywanikiem pasażera. Dobrym sposobem na pozbycie się wody są ofertówki lub gazety ,które kładzie się w wilgotnych miejsca i przykrywa dywanikiem.
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 122
Model:
Auto: T5 długi i wysoki
Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Radauskas »

andrewa1 pisze:
1 osłona na akumulator czy masz

2 napisałeś ze cała wykładzina mokra

czy przednia szyba na 100% jest szczelna wklejona klej trzyma

3 czym masz wyłożony sufit ten plastikowy ?

1. osłony brak.
2. Szyba była wklejana przez profesjonalną firmę, która w moich okolicach obsługuje bardzo wiele warsztatów blach./lak. w tym również autoryzowane więc sądze, że jest zrobione ok.
3. sufit tapicerowany fabrycznie - taki dziurkowany skaj, a pod spodem jaka wełna/filc.

ja byłbym skłonny uznać, że to jakiś przeciek. Ale tak jak napisałem - wystarczy, że auto postoi nie jeżdżone w czasie wilgotnej, ddzystej pogody i większość plastikowej wykładziny na pace i w kabinie ( łącznie z nadkolami czyli pod górkę ) robi się z szarej ( czyli suchej ) czarna ( czyli wilgotna ).
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

Radauskas pisze:
3. sufit tapicerowany fabrycznie - taki dziurkowany skaj, a pod spodem jaka wełna/filc.
nie przypominam sobie by skaj był na podsufitce w T4 montowany już nie mówiąc o wełnie/filcu. Tam jest / powinna być tkanina podobna do mikrofazy (coś w tym rodzaju - http://hurtowniatapicerska.pl/sam255-tk ... fitke.html) i maty bitumiczne pryśnięte w kolorze nadwozia. Żadna wełna czy filc - oprócz wyciszenia drzwi ale tam jest zafoliowana
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Model:
Jest T5
Kontakt:

notri pisze:
Radauskas pisze:
nie przypominam sobie by skaj był na podsufitce w T4 montowany już nie mówiąc o wełnie/filcu. Tam jest / powinna być tkanina podobna do mikrofazy (coś w tym rodzaju - http://hurtowniatapicerska.pl/sam255-tk ... fitke.html) i maty bitumiczne pryśnięte w kolorze nadwozia. Żadna wełna czy filc - oprócz wyciszenia drzwi ale tam jest zafoliowana
Nie dyskutujmy o tym - były takie i to sporo. Widziałem takie tapicerki wiele razy w podwyższanych T4 w niemieckich ogłoszeniach.
Przeważnie były to podwyższane caravelki do przewozu osób niepełnosprawnych,.. tak jak moja.
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

dlatego napisałem że sobie nie przypominam, a nie że nie było. Może i masz rację bo nie patrzyłem nigdy co podwyższona T4 ma pod sufitem
PIP
Nowy T4

12
Tematy: 0
Model:
Auto: '91 bus
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: PIP »

Witam,
u mnie przyczyną wilgoci (i smrodu przy okazji też) była mokra wykładzina gumowa (mam busa 9 osób z miękką podłogą gumową (pianka między dwoma warstwami gumy)
nabrała tyle wody, że miałem problem wyciągnąć ją z samochodu - przy okazji zgniła podłoga na pace.
wywalić musiałem także wygłuszenie grodzi bo też ociekało (poprzedni właściciel zaniedbał cieknące podszybie)
jedynym sposobem na wysuszenie było "oskalpowanie" od spodu cienkiej warstwy folii, wypranie myjką z dużą ilością chemii i powieszenie na trzepaku na długo...
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Model:
Jest T5
Kontakt:

I czuje, że mam właśnie tak :)
Leska
Forumowicz T4

12
Tematy: 7
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Leska »

Przyczyn parowania szyb i wilgoci w samochodzie może być wiele.
Z tego co piszesz podejrzewam, że winne są tzw. mostki termiczne. Według mnie błędem jest przypisywanie tego problemu parowaniu wody z wilgotnych elementów wyposażenia samochodu. Zauważ, że gdy do pojazdu wsiądziesz mokry lub zimą znajduje się śnieg z obuwia i włączysz ogrzewanie szyby wcale nie parują - tak więc problem parowania raczej odpada.
Z tego co piszesz to na podłodze masz złą wykładzinę i ten tzw. mostek powoduje, że podczas zmian temperatury otoczenia pomiędzy tą wykładziną a metalową podłogą występuje tzw. " rosa " ( takie zjawisko można często zauważyć np. w piwnicy na rurach wodnych - są mokre). Powodem tego może być zastosowanie różnych materiałów wygłuszających na podłodze, dachu i bokach pojazdu. Myślę, żę w Twoim przypadku jest właśnie wykładzina na podłodze gdzie tworzy się mostek termiczny. Należy również zauważyć, że gdyby był jakiś przeciek to na pewno byś go zlokalizował- byłby mokry ślad w jednym miejscu a nie na całej podłodze.
Należy też sprawdzić czy do przewodów dmuchawy nie dostaje się woda. Żeby się o tym przekonać usuń wykładzinę podłogową i zobaczysz efekt.
Pozdrawiam
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

Radauskas pisze:
I czuje, że mam właśnie tak :)
odnośnie wykładziny to bez znaczenia czy to welur czy guma bo w obu wygląda to identycznie - pod nimi jest coś w rodzaju pianki jako wygłuszenie (miejscami jest centymetr, miejscami nawet ze trzy jak nie cztery cm - zależy gdzie) a ona z kolei jest od strony blachy w całości zafoliowana. Może to Ci puściło ??? i faktycznie będziesz miał cały czas wilgoć
julop2004
Początkujący T4

13
Tematy: 0
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: julop2004 »

witam wszystkich według mnie to masz kolego nie szczelne auto i stąd ta wilgoc poprostu woda wchodzi z powietrzem i jak niema jak sie wydostać to skrapla sie w takim micro deszczyku i stąd ta mokra wykładzina pozdrawiam
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Model:
Jest T5
Kontakt:

Hmm,.. może i nieszczelne. Ale skoro się dostaje to powinna sie i wydostać. Dziura to nie dioda,.. przepuszcza w obie strony :)
dariuspolo
Aktywny T4

13
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 24 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: dariuspolo »

Radauskas pisze:
Hmm,.. może i nieszczelne. Ale skoro się dostaje to powinna sie i wydostać. Dziura to nie dioda,.. przepuszcza w obie strony :)
...niestety nie zgodze sie z toba w samochodach przewaznie tak jest ze wszelkie nieszczelnosci zachowuja sie jak dioda, to nie tylko problem vw.
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Model:
Jest T5
Kontakt:

Tak,.. wiem,.. moje porównanie nie było najtrafniejsze. Wprawdzie dalej twierdzę, że dziura przepuszcza w obie strony ale fakt jest taki, że co nacieknie przez małą nieszczelność to już się nie wywietrzy przez te samą nieszczelność. Tylko wróce do początku - mnie zastanawia czemu wilgoć wychodzi mi na wykładzinę nawet jak nie pada deszcz. Wystarczy wilgotny, dżdżysty dzień. Być może wilgotność powietrza jest wtedy tak duża, że i wilgoć spod wykładzin zaczyna wyłazić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”