Niebieski quadowóz
-
milo222
- Forumowicz T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Niebieski quadowóz
Witam
po wielu podejściach do zakupu wreszcie kupiłem T4. Zadania T4 to kilka razy w roku przewieźć quada a poza tym ma stanowić zabawkę do przeróbek i ćwiczenia własnych umiejętności czyli grzebania i brudzenia rąk. Ponieważ nie zależało mi na czymś extra budżet ustalony na poziomie nie więcej niż 5000 zł i tak też się stało. Od 3 dni stoi T4 2,5 benzyna wersja caravelle GL i starczyło jeszcze na nowy akumulator i bak benzyny ( no prawie cały <yahoo> )
Z najważniejszych rzeczy to
- nie jest biały
- praktycznie nie ma rdzy - albo jej nie widzę
- ma 7 miejsc
- jest klima - czy działa się okaże
- jeździ się super
Ze złych rzeczy ale do zrobienia
- pod maską jest stos kabli do ogarnięcia i mam wrażenie że czego brakuje ( z plastików)
Plany
1. Porządki i wywalenie dziwnych niebiesko - zielonych diod
2. Konsola - do wymiany lub przebudowy - będzie 2 DIN plus audio więc plany jeszcze nie ustalone do końca
3. Tapicerka - przednie fotele do wymiany na coś bardzo wygodnego ( może od merca) reszta pokrowce
4. Wyciszenie całego samochodu
5. Nowa podsufitka i oświetlenie
6. przyciemnienie szyb
7. Wymiana płynów i filtrów
8. Wymiana rozrządu
9. Porządek z hamulcami ( kosmetyczny bo hamują bardzo dobrze)
10. Konserwacja podwozia i naprostowanie wgnieceń od nieumiejętnie mocowanego lewarka <złość>
CDN
ps. na starcie wymieniona cewka i czujnik halla bo nie odpalał ale już lata jak miły :)
po wielu podejściach do zakupu wreszcie kupiłem T4. Zadania T4 to kilka razy w roku przewieźć quada a poza tym ma stanowić zabawkę do przeróbek i ćwiczenia własnych umiejętności czyli grzebania i brudzenia rąk. Ponieważ nie zależało mi na czymś extra budżet ustalony na poziomie nie więcej niż 5000 zł i tak też się stało. Od 3 dni stoi T4 2,5 benzyna wersja caravelle GL i starczyło jeszcze na nowy akumulator i bak benzyny ( no prawie cały <yahoo> )
Z najważniejszych rzeczy to
- nie jest biały
- praktycznie nie ma rdzy - albo jej nie widzę
- ma 7 miejsc
- jest klima - czy działa się okaże
- jeździ się super
Ze złych rzeczy ale do zrobienia
- pod maską jest stos kabli do ogarnięcia i mam wrażenie że czego brakuje ( z plastików)
Plany
1. Porządki i wywalenie dziwnych niebiesko - zielonych diod
2. Konsola - do wymiany lub przebudowy - będzie 2 DIN plus audio więc plany jeszcze nie ustalone do końca
3. Tapicerka - przednie fotele do wymiany na coś bardzo wygodnego ( może od merca) reszta pokrowce
4. Wyciszenie całego samochodu
5. Nowa podsufitka i oświetlenie
6. przyciemnienie szyb
7. Wymiana płynów i filtrów
8. Wymiana rozrządu
9. Porządek z hamulcami ( kosmetyczny bo hamują bardzo dobrze)
10. Konserwacja podwozia i naprostowanie wgnieceń od nieumiejętnie mocowanego lewarka <złość>
CDN
ps. na starcie wymieniona cewka i czujnik halla bo nie odpalał ale już lata jak miły :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Niebieski quadowóz
Benzyna bez LPG,gdziez to sie takie cos jeszcze uchowalo ? <38>
Klima sie moze nie wlaczac bo za zimno teraz na nia,wiec jakby co to nie panikuj
Powodzenia
Klima sie moze nie wlaczac bo za zimno teraz na nia,wiec jakby co to nie panikuj
Powodzenia
-
milo222
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
a no uchowała się bo w Polsce dopiero od 2012 roku :) i tak zostanie ponieważ jest to 3 samochód w rodzinie więc dużych przebiegów nie będzie robił. Klima jak rozrząd czeka do wiosny przy czym rozrząd do przypływu gotówki :]
-
milo222
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dziś kolejny dzień walki - wymieniona kostka stacyjki ( w samochodzie znalazłem 2 rozwalone podróby ...).
Poprawiłem dodatkowo kilka luźnych kabli. Pozostało jeszcze dużo do poprawy bo mechanik uwielbiał taśmę izolacyjną a o koszulkach termokurczliwych to chyba jeszcze się nie dowiedział.
Staram się także doprowadzić do porządku sprawę wentylatorów które podobno chodziły i wyładowywały akumulator. Tenże mechanik wyjął w mojej ocenie przekaźnik - czy mam rację ???
chciałbym go uzupełnić aby sprawdzić wentylatory i czujnik opisywany na forum
Fotka poniżej nr 1
Dodatkowo znalazłem dorobiony przewód który wchodzi do grubego czerwonego - nie zdążyłem jeszcze sprawdzić gdzie on idzie - może jakieś pomysły ???
Fotka poniżej nr 2
No i trzecie pytanie - pod maską przy zamku mam taką lampkę - czy ktoś może mi powiedzieć jak prowadzona jest od niej instalacja ??? u mnie jej nie widzę a lampka by się przydała :)
Fotka poniżej nr 3
Poprawiłem dodatkowo kilka luźnych kabli. Pozostało jeszcze dużo do poprawy bo mechanik uwielbiał taśmę izolacyjną a o koszulkach termokurczliwych to chyba jeszcze się nie dowiedział.
Staram się także doprowadzić do porządku sprawę wentylatorów które podobno chodziły i wyładowywały akumulator. Tenże mechanik wyjął w mojej ocenie przekaźnik - czy mam rację ???
chciałbym go uzupełnić aby sprawdzić wentylatory i czujnik opisywany na forum
Fotka poniżej nr 1
Dodatkowo znalazłem dorobiony przewód który wchodzi do grubego czerwonego - nie zdążyłem jeszcze sprawdzić gdzie on idzie - może jakieś pomysły ???
Fotka poniżej nr 2
No i trzecie pytanie - pod maską przy zamku mam taką lampkę - czy ktoś może mi powiedzieć jak prowadzona jest od niej instalacja ??? u mnie jej nie widzę a lampka by się przydała :)
Fotka poniżej nr 3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Faktycznie pod maska narabane jak u cyganki w tobołku.
To Twoje cuda ma lampkę oryginalna i plus idzie z aku, a masa po krańcówce po otwarciu maski
To Twoje cuda ma lampkę oryginalna i plus idzie z aku, a masa po krańcówce po otwarciu maski
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
zakupu gratuluję.
A nie jeździł nim przypadkiem Święty Mikołaj, bo wydaje mi się że te kable to od świateł z choinki <śmiech>
A nie jeździł nim przypadkiem Święty Mikołaj, bo wydaje mi się że te kable to od świateł z choinki <śmiech>
-
milo222
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
lampka jest dokładnie na środku maski obok zamka - muszę ją na led przerobić
a czy ktoś wiec co za przekaźnik został usunięty ... nr 97???
a czy ktoś wiec co za przekaźnik został usunięty ... nr 97???
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
No to jak to szło fabrycznie to zbytnio niemcy sie nie popisali jeżeli chodzi o estetyke tej lampki <sarkastyk>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
miałem taką w Caravelli GL z 91 roku i średnio co pół roku przestawała działać
-
cezarypl
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: z Plejad
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 14 razy
- Kontakt:
A to bardzo nie dobrze, ba taka lampka oprócz oczywistej zalety oświetlania komory silnika może również sygnalizować niedomknięcie maski. :)Kenobi pisze:miałem taką w Caravelli GL z 91 roku i średnio co pół roku przestawała działać
Pozdrawiam
Cezary
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ta lampka nie jest wlaczana zadna krancowka,ma wlacznik z boku obok szkielka,byly w nia wyposazone najbardziej wyczesane wersje jak na owe czasy <pajac>
Mozna ja zapalic tylko wtedy gdy mamy wlaczone swiatla lub przekrecony kluczyk w stacyjce (niepamietam dokladnie bo mi tez cos nie dziala)
Kabelki ida do niej napewno z wiazki obok aku,jutro moge sprawdzic jakie maja kolory (wydaje mi sie ze ta ta wolna 2 pinowa kostka obok plusowej klemy aku na pierwszej fotce)
U mnie przekazniki sa z lewej strony,przed aku jest ich 5 z czego 4 na 99.9% sa do wentylatorow
Mozna ja zapalic tylko wtedy gdy mamy wlaczone swiatla lub przekrecony kluczyk w stacyjce (niepamietam dokladnie bo mi tez cos nie dziala)
Kabelki ida do niej napewno z wiazki obok aku,jutro moge sprawdzic jakie maja kolory (wydaje mi sie ze ta ta wolna 2 pinowa kostka obok plusowej klemy aku na pierwszej fotce)
U mnie przekazniki sa z lewej strony,przed aku jest ich 5 z czego 4 na 99.9% sa do wentylatorow
Ostatnio zmieniony 17 gru 2013, 21:41 przez kurol, łącznie zmieniany 2 razy.
-
milo222
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
z książki pojazdu wyczytałem że mam wersję "Luxus 4" <55>kurol pisze:Ta lampka nie jest wlaczana zadna krancowka,ma wlacznik z boku obok szkielka,byly w nia wyposazone najbardziej wyczesane wersje jak na owe czasy <pajac>
Odnośnie wentylatorów - skoro masz 5 to dlaczego u mnie jest tylko 3 sztuki ??? i jeszcze jeden przekaźnik brakuje <17>
Ostatnio zmieniony 17 gru 2013, 21:42 przez milo222, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja tez mam jakas wersje na wypasie <01>
Jak chcesz sprawdzic klime czy dziala przy dzisiejszych temperaturach to nad nogami pasazera powinien byc czujnik pod spodem obudowy nagrzewnicy,wyciagnij z niego kable i zepnij je razem,powinna ruszyc jesli dziala
Jesli zadziala to przypadkiem nie zostawiaj spietego na krotko bo ci cale ustrojstwo pozamarza
Jak chcesz sprawdzic klime czy dziala przy dzisiejszych temperaturach to nad nogami pasazera powinien byc czujnik pod spodem obudowy nagrzewnicy,wyciagnij z niego kable i zepnij je razem,powinna ruszyc jesli dziala
Jesli zadziala to przypadkiem nie zostawiaj spietego na krotko bo ci cale ustrojstwo pozamarza
-
milo222
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
kurol pisze:Ja tez mam jakas wersje na wypasie <01>
klima nie pójdzie bo wiem już że nie ma czynnika - na wiosnę pójdzie do magika. Ponieważ samochód jest od 2012 r. dopiero w kraju mam nadzieję że nie będzie wielkich kosztów i żaden garażowy mechanik jej nie ruszał
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
A myslisz ze na zachodzie to sami salonowi mechanicy to auto robili... na zachodzie jest więcej gorszych druciarzy mechanikow garazowych jak w PL...milo222 pisze:kurol pisze:Ja tez mam jakas wersje na wypasie <01>
klima nie pójdzie bo wiem już że nie ma czynnika - na wiosnę pójdzie do magika. Ponieważ samochód jest od 2012 r. dopiero w kraju mam nadzieję że nie będzie wielkich kosztów i żaden garażowy mechanik jej nie ruszał
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
2 wiatraki i 2 biegi w kazdym z nichOdnośnie wentylatorów - skoro masz 5 to dlaczego u mnie jest tylko 3 sztuki ??? i jeszcze jeden przekaźnik brakuje
Przynajmniej ja to sobie tak tlumacze
5 przekaznik dokladnie nie wiem od czego jest ale jest razem spiety z tamtymi,chodz kable do niego ciensze ida (byc moze steruje on przekaznikami wentylatorow po wlaczeniu klimy)
Dokladnie nie wiem jak to dziala,bo jak narazie nie mialem tam potrzeby zagladac
Ostatnio zmieniony 18 gru 2013, 9:34 przez kurol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mk.maniek
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Imprezobus
- Opis: Das beste ist meine Bulli
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Dokładnie Turasy-lakierniki malują wszystko sprayami na dworze widzę takowych na każdych placach,a w warsztatach jest moda na WęgrówSterciu pisze:A myslisz ze na zachodzie to sami salonowi mechanicy to auto robili... na zachodzie jest więcej gorszych druciarzy mechanikow garazowych jak w PL...milo222 pisze:kurol pisze:Ja tez mam jakas wersje na wypasie <01>
Co do lamki to przypomina kierunek boczny od maluch.
-
milo222
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
powiem a raczej napiszę tak - samochód posiada naprawdę niewiele ognisk rdzy , podłoga ok ( będą fotki) progi itp jest w super stanie jak na 22 letni samochód. Środek nie zniszczony więc biorąc to pod uwagę mogę domniemywać że zagraniczny właściciel samochodu naprawdę o niego dbał.
Niestety osoba która kupiła go w Niemczech serwisowała go w u Pana Zdzisia co naprawia traktory metodą magavera i niestety to widać. Pewnie że w Niemczech jest co niemiara różnych "specjalistów" niestety sprzedający sam mnie uprzedził iż naprawy robił u swojego mechanika we wsi i jak widać mechanik ten robił wszystko na zasadzie "każda naprawa za 20 zł"
oki takie małe OT
Wracając do tematu - czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi jakiego przekaźnika mi brakuje ??? czy dobrze rozumuje że to 97 ( na forum pojawił się jeden wątek w którym ktoś wskazywał na 3 przekaźniki właśnie od wentylatorów i pisał że ma 97 , 98 i 97 )
Niestety osoba która kupiła go w Niemczech serwisowała go w u Pana Zdzisia co naprawia traktory metodą magavera i niestety to widać. Pewnie że w Niemczech jest co niemiara różnych "specjalistów" niestety sprzedający sam mnie uprzedził iż naprawy robił u swojego mechanika we wsi i jak widać mechanik ten robił wszystko na zasadzie "każda naprawa za 20 zł"
oki takie małe OT
Wracając do tematu - czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi jakiego przekaźnika mi brakuje ??? czy dobrze rozumuje że to 97 ( na forum pojawił się jeden wątek w którym ktoś wskazywał na 3 przekaźniki właśnie od wentylatorów i pisał że ma 97 , 98 i 97 )
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
tak to wyglądało w moim poprzednim staruszku:
http://img824.imageshack.us/img824/6482/vfos.jpg
http://img824.imageshack.us/img824/6482/vfos.jpg
-
milo222
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
i tak jest u mnie - dzięki <brawo> czyli brakuje mi 97
Orientuje sie ktoś czy w intercarsie bedą coś takiego mieli czy uderzać do salonu vw
Orientuje sie ktoś czy w intercarsie bedą coś takiego mieli czy uderzać do salonu vw
-
milo222
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Prac ciąg dalszy - podłoga oczyszczona położona farba antykorozyjna i podkładowa na to folia bitumiczna ( wersja low cost czyli folia dekarska)
https://lh4.googleusercontent.com/-Hq-M ... 211839.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-MNY4 ... 211844.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-CnEn ... 212347.jpg
Następnie na podłogę powrócił wyprany dywan
https://lh6.googleusercontent.com/-UMnC ... 223610.jpg
na niego dodatkowa wykładzina
https://lh5.googleusercontent.com/-8jlJ ... 223617.jpg
Dodatkowo wymieniłem podświetlenie na led i stabilizator napięcia oraz okleiłem deskę na niebiesko - fotki później <18>
https://lh4.googleusercontent.com/-Hq-M ... 211839.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-MNY4 ... 211844.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-CnEn ... 212347.jpg
Następnie na podłogę powrócił wyprany dywan
https://lh6.googleusercontent.com/-UMnC ... 223610.jpg
na niego dodatkowa wykładzina
https://lh5.googleusercontent.com/-8jlJ ... 223617.jpg
Dodatkowo wymieniłem podświetlenie na led i stabilizator napięcia oraz okleiłem deskę na niebiesko - fotki później <18>