Akumulator rozruchowy i dodatkowy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Re: Akumulator rozruchowy i dodatkowy
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=165906381
Ja jednak skłaniałbym się robić jak w orginale, bo nic to nie kosztuje więcej, a zawsze lepiej jak będzie ładowany aku dodatkowy dopiero po naładowaniu aku głównego.
Po coś jest ta dioda i rezystor.
Ja jednak skłaniałbym się robić jak w orginale, bo nic to nie kosztuje więcej, a zawsze lepiej jak będzie ładowany aku dodatkowy dopiero po naładowaniu aku głównego.
Po coś jest ta dioda i rezystor.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Ja tez bym wolal ale oznaczenie na przekazniku o ktorym pisali przedmowcy wskazuje ze jest to zwykly przekaznik a nie reagujacy na wzrost napiecia
Nie wiem tylko po co w tym oryginalnym przekazniku jest 5 pin omijajacy wlasnie diode
Edit
Rozladowalem akumulator 92Ah 760 A rozruchowego do zera,a nastepnie podpialem go do w pelni naladowanego (12.8V) drugiego akumulatora
Podczas wyrownywania potencjalow miedzy obydwoma aku przez ulamek sek max prad jaki plynie to 43.8 A,potem leci na leb na szyje i zatrzymuje sie na 7 A
Bezpiecznik 30A tez nie zdazyl sie przepalic
Po mojemu taki prad to zadne wyzwanie dla przewodu 6mm2
Nie wiem tylko po co w tym oryginalnym przekazniku jest 5 pin omijajacy wlasnie diode
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1062919.htmlPo coś jest ta dioda i rezystor.
Edit
Rozladowalem akumulator 92Ah 760 A rozruchowego do zera,a nastepnie podpialem go do w pelni naladowanego (12.8V) drugiego akumulatora
Podczas wyrownywania potencjalow miedzy obydwoma aku przez ulamek sek max prad jaki plynie to 43.8 A,potem leci na leb na szyje i zatrzymuje sie na 7 A
Bezpiecznik 30A tez nie zdazyl sie przepalic
Po mojemu taki prad to zadne wyzwanie dla przewodu 6mm2
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Co do magicznego przekaźnika J7 można go zastąpić automatem do świateł dziennych. Może nie będzie to oryginał ale załączy drugi akumulator dopiero jak odpali auto i pokaże się ładowanie. Oczywiście on musi sterować (zwykłym) przekaźnikiem załączającym prąd na drugi akumulator.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Z podlaczeniem sobie dam rade
Probuje tylko ustalic czy w oryginale ladowanie drugiego aku nastepuje napewno po wzroscie napiecia powyzej ustalonego poziomu czy ordynarnie po uruchomieniu silnika,a napiecie w instalacji nie ma na to zadnego wplywu
Probuje tylko ustalic czy w oryginale ladowanie drugiego aku nastepuje napewno po wzroscie napiecia powyzej ustalonego poziomu czy ordynarnie po uruchomieniu silnika,a napiecie w instalacji nie ma na to zadnego wplywu
-
mk.maniek
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Imprezobus
- Opis: Das beste ist meine Bulli
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Czyli jakie oznaczenie ma ten przekaźnik, który zapobiega temu żeby alternator nie fiknął ???
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
u mnie w oryginalnej zakupionej instalacji drugiego aku wraz z instalacją webasta D2L przekaźnik ma numer 214 i jego sterowanie jest ze wzbudzenia alternatora:
http://img10.imageshack.us/img10/4682/grjz.jpg
teoretycznie wystarczy pod fotel pociągnąc dwa kable:
jeden z aku głównego, drugi ze skrzynki bezpieczników
masy czepiamy do śruby fotela lub klemy minus i tyle
u mnie zrobione tak ( strzałki to te kabelki ):
http://img191.imageshack.us/img191/2567/wx36.jpg
reszta kabloteki to webasto, muzyczka, dodatkowe gniazdka zapalniczek
ale np. u Jabluszka w oryginale jest przekaźnik 96:
http://img10.imageshack.us/img10/4994/yiyj.jpg
http://img10.imageshack.us/img10/4682/grjz.jpg
teoretycznie wystarczy pod fotel pociągnąc dwa kable:
jeden z aku głównego, drugi ze skrzynki bezpieczników
masy czepiamy do śruby fotela lub klemy minus i tyle
u mnie zrobione tak ( strzałki to te kabelki ):
http://img191.imageshack.us/img191/2567/wx36.jpg
reszta kabloteki to webasto, muzyczka, dodatkowe gniazdka zapalniczek
ale np. u Jabluszka w oryginale jest przekaźnik 96:
http://img10.imageshack.us/img10/4994/yiyj.jpg
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Proponuję połaczyć ten wątek i "SEPARATOR AKUMULATORÓW układ ładowania akumulatora" mowa o tym samym w dwóch wątkach.
Dzisiaj już nie dałem rady, ale na jutro obfotografuje oryginalne instalacje i przekaźniki drugiego aku z T4 Westfalia. Ma ze 3 sztuki z różnych roczników. W jednej na pewno przekaźnik 96 w drugiej 4-sta coś tam i mam tez chyba jak tu pokazany na zdjęciu 214. Myślę , ze one są identyczne
Dzisiaj już nie dałem rady, ale na jutro obfotografuje oryginalne instalacje i przekaźniki drugiego aku z T4 Westfalia. Ma ze 3 sztuki z różnych roczników. W jednej na pewno przekaźnik 96 w drugiej 4-sta coś tam i mam tez chyba jak tu pokazany na zdjęciu 214. Myślę , ze one są identyczne
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Przekaznik 96 ma napewno 5 nozek
Ten u Kenobiego chyba 4
Ja sie poddaje bede wozil jak do tej pory jeden aku luzem I kable rozruchowe :)
Ten u Kenobiego chyba 4
Ja sie poddaje bede wozil jak do tej pory jeden aku luzem I kable rozruchowe :)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
co do nóżek swojego to zobaczę jak dojdę do teczki
ale zarówno z mojego 214 jak i Jabłuszka 96 ( w oryginale ) z podstawy wychodzą cztery kable:
- dwa grube czerwone
- jeden cienki brązowy
- jeden cienki czarno żółty
ale zarówno z mojego 214 jak i Jabłuszka 96 ( w oryginale ) z podstawy wychodzą cztery kable:
- dwa grube czerwone
- jeden cienki brązowy
- jeden cienki czarno żółty
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
obiecane foty oryginalnych przekaźników do drugiego akumulatora:
Przekaźnik 214:
https://lh4.googleusercontent.com/-pGIr ... CN3283.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-Tidq ... CN3284.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-PLdZ ... CN3285.JPG
Przekaźnik 96, na drugim zdjęciu widać numer:
https://lh5.googleusercontent.com/-36_o ... CN3286.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-LKm6 ... CN3287.JPG
Przekaźnik 214:
https://lh4.googleusercontent.com/-pGIr ... CN3283.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-Tidq ... CN3284.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-PLdZ ... CN3285.JPG
Przekaźnik 96, na drugim zdjęciu widać numer:
https://lh5.googleusercontent.com/-36_o ... CN3286.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-LKm6 ... CN3287.JPG
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
A przekaznik 214 nozki 30 i 87 ma takiej samej wielkosci jak 85 i 86
Jesli tak to zwykly przekaznik jak do swiatel,kupiony w pobliskim motoryzacyjnym i zadnej magii w nim po mojemu nie ma
Jesli tak to zwykly przekaznik jak do swiatel,kupiony w pobliskim motoryzacyjnym i zadnej magii w nim po mojemu nie ma
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
jest tylko zabezpieczanie, żeby przy różnicy napięć w akumulatorach ( rozruchowy słabszy od dodatkowego ) prąd się "nie cofał" po tym cienkim przewodzie który wchodzi w skrzynkę bezpieczników. W weekend popatrzę dokładnie w które gniazdo wchodzi ten cienki przewód.kurol pisze:A przekaznik 214 nozki 30 i 87 ma takiej samej wielkosci jak 85 i 86
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
styk 30 do plusa 1 aku, styk 87 do plusa 2 aku i tak oto przez styki robocze przekaźnika łączysz oba aku.
styk 86 prawidłowo pod wzbudzenie alternatora, a 85 do masy i jest to zasilenie cewki przekaźnika.
Jak pracuje alternator przez cewkę popłynie niewielki prąd (stąd cieńsze przewody), zewrze styki główne przekaźnika i połączy oba aku.
Nie rozumiem co ma się zatem cofać przez cienkie przewody, coś pokręciłeś?????
Przez cienkie to prąd płynie przez cewkę jak pracuje alternator, albo nie płynie jak nie pracuje.
Po to pod wzbudzenie, a nie po stacyjce, żeby właśnie nie pociągnąć prądu z drugiego aku przez rozrusznik, co przy zastosowaniu zbyt cienkiego przewodu łączącego oba aku, mogłoby spowodować stopienie owego.
Gdyby zastosować taki jak do spawarki to taka sytuacja (rozruch z obu) nie przeszkadzała by w niczym.
Co ciekawe w jednym z powyższych przekaźników jest dioda, a w drugim jej nie ma i też jest dobrze.
Dioda miała rzekomo powodować, że przekaźnik zewrze styki nie od razu po wzbudzeniu alternatora, ale dopiero wówczas jak napięcie pierwszego aku osiągnie jakiś poziom. Chodziło o to, aby drugi aku ładował się po naładowaniu pierwszego aku, a nie oba naraz (wtedy większy prąd, bardziej obciążony alternator).
Kurol zauważył, że jeśli dioda wogóle występuje - to jest to zwykła dioda i ma ona inną funkcję, więc tomat owej magicznej diody nadal jest nierozwiązany. Gdzieś podobno jest, ale nikt jej nie widział.
Zastanawia mnie, jak w przypadku, gdyby wszystkie 4 nóżki przekaźnika były jednakowe, podpiąć konektory do tak grubych przewodów i wsunąć je w gniazdo podstawy przekaźnika.
Są jeszcze przekaźniki wysoko prądowe i one mają nóżki styków roboczych szersze i sam taki rozważam (zawsze lepiej mieć zapas bezpieczeństwa jak się samemu rzeźbi) choć oczywiście nie jest to konieczne.
Przekaźnik do świateł ma chyba prąd ciągły 30A (może max 40A) i wg. mnie jest za słaby, albo co najwyżej na styk.
Ja bym spokojnie na trzeźwo nie spał mając na takim zrobione.
styk 86 prawidłowo pod wzbudzenie alternatora, a 85 do masy i jest to zasilenie cewki przekaźnika.
Jak pracuje alternator przez cewkę popłynie niewielki prąd (stąd cieńsze przewody), zewrze styki główne przekaźnika i połączy oba aku.
Przez cienkie to prąd płynie przez cewkę jak pracuje alternator, albo nie płynie jak nie pracuje.
Po to pod wzbudzenie, a nie po stacyjce, żeby właśnie nie pociągnąć prądu z drugiego aku przez rozrusznik, co przy zastosowaniu zbyt cienkiego przewodu łączącego oba aku, mogłoby spowodować stopienie owego.
Gdyby zastosować taki jak do spawarki to taka sytuacja (rozruch z obu) nie przeszkadzała by w niczym.
Co ciekawe w jednym z powyższych przekaźników jest dioda, a w drugim jej nie ma i też jest dobrze.
Dioda miała rzekomo powodować, że przekaźnik zewrze styki nie od razu po wzbudzeniu alternatora, ale dopiero wówczas jak napięcie pierwszego aku osiągnie jakiś poziom. Chodziło o to, aby drugi aku ładował się po naładowaniu pierwszego aku, a nie oba naraz (wtedy większy prąd, bardziej obciążony alternator).
Kurol zauważył, że jeśli dioda wogóle występuje - to jest to zwykła dioda i ma ona inną funkcję, więc tomat owej magicznej diody nadal jest nierozwiązany. Gdzieś podobno jest, ale nikt jej nie widział.
Zastanawia mnie, jak w przypadku, gdyby wszystkie 4 nóżki przekaźnika były jednakowe, podpiąć konektory do tak grubych przewodów i wsunąć je w gniazdo podstawy przekaźnika.
Są jeszcze przekaźniki wysoko prądowe i one mają nóżki styków roboczych szersze i sam taki rozważam (zawsze lepiej mieć zapas bezpieczeństwa jak się samemu rzeźbi) choć oczywiście nie jest to konieczne.
Przekaźnik do świateł ma chyba prąd ciągły 30A (może max 40A) i wg. mnie jest za słaby, albo co najwyżej na styk.
Ja bym spokojnie na trzeźwo nie spał mając na takim zrobione.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
wcześniej była dyskusja , "co by było" jakby ten cienki kabelek był "po stacyjce"niebieski-n2 pisze:
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Po czym on by nie był to i tak nic się przez niego nie cofnie, prąd płynie przez cewkę albo nie.vwyogi pisze:wcześniej była dyskusja , "co by było" jakby ten cienki kabelek był "po stacyjce"niebieski-n2 pisze:
Jest wtedy niebezpieczeństwo pociągnięcia prądu do rozruchu, ale przez gruby przewód i styki robocze przekaźnika.
Pisałeś błędnie o jakimś zabezpieczeniu, jeśli chodziło o tą diodę i rezystor (widoczne na jednym ze schematów na obudowie przekaźnika na zdjęciu) to zwróć uwagę, że są w obwodzie sterowania przekaźnika i nijak to się ma do połączenia ze sobą akumulatorów.
Kurol wyjaśniał kiedyś po co są te elementy
Ostatnio zmieniony 04 gru 2013, 14:08 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zle zrozumiales Vwyogi
Cienki kabelek po stacyjce ale sterujacu grubszym kabelkiem ktory przez przekaznik spina 2 aku
Niestety ten gruby nie jest na tyle gruby by bez staniecia w plomieniach zasilic rozrusznik gdy glowny aku jest rozladowany
Cienki kabelek po stacyjce ale sterujacu grubszym kabelkiem ktory przez przekaznik spina 2 aku
Niestety ten gruby nie jest na tyle gruby by bez staniecia w plomieniach zasilic rozrusznik gdy glowny aku jest rozladowany
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
oryginał o nr 96 i 214 mają na obudowie napisane 40Aniebieski-n2 pisze:Przekaźnik do świateł ma chyba prąd ciągły 30A (może max 40A) i wg. mnie jest za słaby, albo co najwyżej na styk.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wlasnymi rekami I porzadnym miernikiem mierzylem jaki prad plynie miedzy dwoma aku gdzie jeden jest na max naladowany a drugi calkiem rozladowany
Przez ulamek sek jest 40A z kawalkiem a potem odrazu spada na jakies 7A
Bezpiecznik 30A nie zrobil sie nawet letni,wiec chyba niema co przesadzac z wielkoscia przekaznika I 40 amperowy wystarczy napewno
Oczywiscie mam na mysli podlaczenie nie po stacyjce tylko po wzbudzeniu altka
Przez ulamek sek jest 40A z kawalkiem a potem odrazu spada na jakies 7A
Bezpiecznik 30A nie zrobil sie nawet letni,wiec chyba niema co przesadzac z wielkoscia przekaznika I 40 amperowy wystarczy napewno
Oczywiscie mam na mysli podlaczenie nie po stacyjce tylko po wzbudzeniu altka
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
No to styka standartowy, ja zawsze staram się dawać dużo za duży zapas niepotrzebnie, jeśli nie wiąże się to ze znacznym wzrostem kosztów.Kenobi pisze:oryginał o nr 96 i 214 mają na obudowie napisane 40Aniebieski-n2 pisze:Przekaźnik do świateł ma chyba prąd ciągły 30A (może max 40A) i wg. mnie jest za słaby, albo co najwyżej na styk.
A jak z nóżkami, wszystkie 4 jednakowe, czy robocze szersze???
-
mk.maniek
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Styk 86 to wzbudzenie alternatora,a wie ktoś gdzie mam go wpiąć w jaki bezpiecznik? czy ciągnąć go do alternatora?
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
-
mk.maniek
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzięki chłopaki, jutro się tym zajmę bo dziś mam syndrom po wigilijny, wczoraj miałem imprezę firmową obudził mnie taksówkarz pod domem o 5 rano że jesteśmy na miejscu <śmiech>
Aha jeszcze dodam że przekaźnika nie mam oryginalnego tylko Bosch 0 332 002 156 12V 75A
ma 4 nóżki:
30- to plus na rozruchowy akumulator
87- to plus na dodatkowy akumulator
85- to masa
86- to alternator
85 i 86 mają wsuwki a te na plusy mają grube nóżki z śrubami tak wygląda:
http://www.texasindustrialelectric.com/ ... 002156.asp
Dariuszpolo czyli czyli w któreś z tych co podałeś mam wpiąć bez różnicy w które??? nic się nie spali?? <17> <38>
Aha jeszcze dodam że przekaźnika nie mam oryginalnego tylko Bosch 0 332 002 156 12V 75A
ma 4 nóżki:
30- to plus na rozruchowy akumulator
87- to plus na dodatkowy akumulator
85- to masa
86- to alternator
85 i 86 mają wsuwki a te na plusy mają grube nóżki z śrubami tak wygląda:
http://www.texasindustrialelectric.com/ ... 002156.asp
Dariuszpolo czyli czyli w któreś z tych co podałeś mam wpiąć bez różnicy w które??? nic się nie spali?? <17> <38>
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
...nic sie spalic nie powinno, zaleznie od wyposazenia nie wszystkie beda obsadzone.
-
mk.maniek
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
A więc dziś zamontowałem przekaźnik pod siedzeniem: Bosch 0 332 002 156 12V 75A
-podłączyłem masę kabel 1.5mm do drugiego aku nóżka 85
-podłączyłem plus do drugiego aku kabel 8mm z bezpiecznikiem 30 A nóżka 87
-podłączyłem plus do rozruchowego aku kabel 8mm z bezpiecznikiem 40 A nóżka 30
-wyprowadziłem kabel do alternatora 2.5mm z bezpiecznikiem 30 A nóżka 86 który ma iść do gniazda A2-1 lub D-1 lub F-3-4
Jutro wieczorem go podłączę bo brakło mi czasu żeby się dobrać do skrzynki
proszę o sugestie i uwagi jeśli coś zrobiłem źle?czy bezpieczniki dobre czy dać większe lub mniejsze?? jeśli tak to jakie?? dziękuje za wszystkie podpowiedzi,co chwile wyglądam przez okno!!! auto się nie pali,jak wepnę jutro w skrzynkę i też się nie spali to odezwę się wieczorem.
"2 Godziny później"
Poszedłem teraz wyjąć dodatkowy akumulator, pomyślałem że naładuję go przez noc, żeby od razu na starcie nie obciążać alternatora, bo przez ostatnie kilka dni wydoiłem trochę ten drugi akumulator
Aha i jak dojadę na święta to chyba zmienię alternator, bo mam 90A a do 2 akumulatorów musi być 120 A tak??? czy się mylę?
-podłączyłem masę kabel 1.5mm do drugiego aku nóżka 85
-podłączyłem plus do drugiego aku kabel 8mm z bezpiecznikiem 30 A nóżka 87
-podłączyłem plus do rozruchowego aku kabel 8mm z bezpiecznikiem 40 A nóżka 30
-wyprowadziłem kabel do alternatora 2.5mm z bezpiecznikiem 30 A nóżka 86 który ma iść do gniazda A2-1 lub D-1 lub F-3-4
Jutro wieczorem go podłączę bo brakło mi czasu żeby się dobrać do skrzynki
proszę o sugestie i uwagi jeśli coś zrobiłem źle?czy bezpieczniki dobre czy dać większe lub mniejsze?? jeśli tak to jakie?? dziękuje za wszystkie podpowiedzi,co chwile wyglądam przez okno!!! auto się nie pali,jak wepnę jutro w skrzynkę i też się nie spali to odezwę się wieczorem.
"2 Godziny później"
Poszedłem teraz wyjąć dodatkowy akumulator, pomyślałem że naładuję go przez noc, żeby od razu na starcie nie obciążać alternatora, bo przez ostatnie kilka dni wydoiłem trochę ten drugi akumulator
Aha i jak dojadę na święta to chyba zmienię alternator, bo mam 90A a do 2 akumulatorów musi być 120 A tak??? czy się mylę?
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
...jezeli moge cos wtracic to,
Masa drugiego akumulatora powinna byc min. taka sama gruba jak plus
Kabel do altka wystarczy ten cienki 1,5mm, dodatkowo mozesz dac bezpiecznik przy skrzynce centralnej 3A
Kabel plusowy z akumulatora rozruchowego do przekaznika-bezpiecznik 40A przy rozruchowym akumulatorze
Wyjscie z akumulatora dodatkowego na twoje bajerki bezpiecznik ok. 20A przy tym ze akumulatorze.
jak bedziesz sie rozgladal za duzym alternatorem to zwroc uwage zeby mial sprzegielko jednokierunkowe bo te z axg\ahy nie maja.
Kabel do altka wystarczy ten cienki 1,5mm, dodatkowo mozesz dac bezpiecznik przy skrzynce centralnej 3A
Kabel plusowy z akumulatora rozruchowego do przekaznika-bezpiecznik 40A przy rozruchowym akumulatorze
Wyjscie z akumulatora dodatkowego na twoje bajerki bezpiecznik ok. 20A przy tym ze akumulatorze.
jak bedziesz sie rozgladal za duzym alternatorem to zwroc uwage zeby mial sprzegielko jednokierunkowe bo te z axg\ahy nie maja.
-
mk.maniek
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Masa drugiego aku jest taka sama 8mm,od przekaźnika masę dałem 1.5mmdariuspolo pisze:...jezeli moge cos wtracic to,
Na kablu do altka dałem bezpiecznik 30A przy przekaźniku to przy skrzynce dać jeszcze jeden???
Kabel plusowy z akumulatora rozruchowego do przekaźnika-bezpiecznik 40A dałem 10cm od akumulatora rozruchowego
Na moje bajerki kupiłem skrzyneczkę z gniazdami bezpieczników chyba na 6 szt.każdy bajer będzie miał swój bezpiecznik
A ten mój alternator wytrzyma drogę do Polski???
Po czym poznać to sprzęgiełko??
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
...kabel do altka to tylko sterowanie i jak najmniejszy bezpiecznik wystarczy, wazne zeby byl mozliwie blisko zrudla, wiec jak juz to przy skrzynce.
Alternator twoj wytrzyma nawet na stale, roznica jest tylko w czasie ladowania. Ten 120A bedzie potrzebowal o 1/3 czasu mniej zeby doladowac obydwa akumulatory (ryzyko niedoladowania akumulatorow na krotkich trasach przy 90A)
Sprzegielko to niemiecki freilauf, rolka ktora w jedna strone zabiera obciazenie a w druga kreci sie bez obciazenia.
Alternator twoj wytrzyma nawet na stale, roznica jest tylko w czasie ladowania. Ten 120A bedzie potrzebowal o 1/3 czasu mniej zeby doladowac obydwa akumulatory (ryzyko niedoladowania akumulatorow na krotkich trasach przy 90A)
Sprzegielko to niemiecki freilauf, rolka ktora w jedna strone zabiera obciazenie a w druga kreci sie bez obciazenia.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj dobrałem sie do instalacji drugiego aku z caravelle z 2001 roku i jest ciut inna. Przekaźnik 400sta coś tam i numer 7D0 951 253, bez znaczenia ile Amp, ale "nóżki " ma tłuste jak przekaźnik do świec żarowych ale do skrzynki idą 2 cienkie przewody. Jeden chyba idzie do D a drugi wchodzi w wiązke do silnika, ale na 100% nie jestem pewien bo ciasno straszenie.
Druga starsza instalacja ma jeden cienki przewód żółto czarny i na przekaźniku jest 30A, ale nóżki ma "zwykłe" i tą właśnie instalację będę montował u siebie.
https://lh6.googleusercontent.com/-1OFS ... 132840.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-9c3E ... 132854.jpg
Druga starsza instalacja ma jeden cienki przewód żółto czarny i na przekaźniku jest 30A, ale nóżki ma "zwykłe" i tą właśnie instalację będę montował u siebie.
https://lh6.googleusercontent.com/-1OFS ... 132840.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-9c3E ... 132854.jpg
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj podlaczalem instalacje do drugiego aku i tylko prad ze wzbudzenia byl na D1 na reszcie ww nie bylo. Dodatkowo z D1 wychodzil przewód krótki zakończony kostką w ktora sie wpiałem z ori kostka żeńską i jsst jak w oryginale. Przekaznik pyka chwile po odpaleniu silnika i pojawia się napięcie.dariuspolo pisze:Zentralelektrik:
A2-1
D-1
F-3 lub 4