Silverado z Krakowa

Twoje auto, Twoja historia. Zdjęcia, zmiany, mody i codzienność z T4.
ODPOWIEDZ
notri
Mistrz T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 43
Model:
Auto: Bestel > Business
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 137 razy
Kontakt:

Re: Silverado z Krakowa

Nieprzeczytany post autor: notri »

Dzisiaj miałem okazję osobiście widzieć modernizację oświetlenia w silverado i muszę przyznać że jak sceptycznie do tego moda podchodziłem to naprawdę wygląda to ..... śmiało mogę użyć słowa - luksusowo. Ładnie komponuje się podświetlenie klawiszy, pasuje kolorystycznie (tu zaznaczam że Rafflex obijał tą część podsufitki materiałem lekko o innym odcieniu co przednia część) ładnie świeci chociaż wymiana na ledowe żarówki powinny jeszcze bardziej rozjaśnić tylną część pasażerską w holenderce. Najbardziej jednak podoba mi się podświetlenie klawiszy co w ciemności wygląda naprawdę koledzy - kozacko <england>

PS. Pragnę również zauważyć że Rafflex zaczyna mnie przeganiać w ciekawych koncepcjach i modernizacjach, ale nie o wyścigi tu chodzi a o to że jest się od kogo uczyć i na czym wzorować - patent polecam - szacunek
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Auto: Transporter
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

notri pisze:
jest się od kogo uczyć i na czym wzorować - patent polecam - szacunek
No i jak słodko i miło się teraz zrobiło. Prawda? ;)
mk.maniek
Aktywny T4

13
Tematy: 3
Model:
Auto: Imprezobus
Opis: Das beste ist meine Bulli
podziekowal za post: 25 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mk.maniek »

rafflex pisze:
Jakby ktoś był zainteresowany taką modernizacją, to mogę jakiegoś manuala machnąć :D
\
Machnij machnij co by dla potomnych zostało,to i ja skorzystam <01>
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

Tak w skrócie:

W holenderce sufit wykonany jest z płyty pilśniowej lakierowanej.
W tej płycie należy wyciąć większy otwór na lampkę niż ten, który jest oryginalnie.
Dodatkowo nawiercić nowe otwory na spinki montażowe, którymi przymocowana jest płyta do konstrukcji.
Niby można obejść się bez tych otworów i podsufitka nie spadnie, ale ja wolałem je wykonać.

Otwór pod lampkę z audi ma wymiary 256mm x 47mm:
http://www.aliar.pl/T4/lampka_sufitowa/001.jpg

Otwory pod spinki nawierciłem w odległości 55mm od krawędzi wykonanego nowego otworu:
http://www.aliar.pl/T4/lampka_sufitowa/002.jpg

Następnie całość trzeba z powrotem włożyć do samochodu, aby wytrasować miejsce cięcia i wiercenia w blaszanej konstrukcji:
http://www.aliar.pl/T4/lampka_sufitowa/003.jpg

No i później cięcie szlifierką kątową tak, by otwór w blasze był nieco większy niż otwór w podsufitce. Tak około 2-3 mm z każdej strony:
http://www.aliar.pl/T4/lampka_sufitowa/004.jpg

Cięte krawędzie należy zeszlifować pilnikiem lub kamykiem szlifierskim by nie było zadziorów a następnie zabezpieczyć farbą antykorozyjną.

Podsufitkę okleiłem materiałem służącym do tego celu, czyli takim rozciągliwym, z warstwą pianki.
Dodatkowo wkoło lampki dodałem jeszcze jedną warstwę pianki, by wciśnięta lampka "zagłębiła się" nieco w podsufitce.
http://www.aliar.pl/T4/lampka_sufitowa/005.jpg

No i na koniec jeszcze podłączenie elektryczne.
Przede wszystkim kupujemy lampkę z oryginalną wtyczką i kabelkami.
Bardzo uprości to przeróbkę, bo nie trzeba będzie szukać samej wtyczki, zalutowywać pinów itd.

W oryginalnej lampce (tej małej) mamy 3 kabelki, a w nowej (tej od audi) tych kabelków potrzebnych do działania jest 4.
Dodatkowy kabel służy do podświetlenia przycisków i należy go doprowadzić. Ten dodatkowy kabel to plus po stacyjce.
Ja mam u siebie przednią lampkę podsufitki z podświetlanym przyciskiem do szyberdachu, więc podpiąłem się pod kostkę tego przycisku i poprzez podsufitkę, nad drzwiami przesuwnymi do tylnej lampki poprowadziłem ten kabel. Biegnie tam wiązka i można do niej przymocować kabelek.

I podpięcie, czyli co do czego:

stara lampka ----- nowa lampka

brązowy ----------- brązowy (stała masa)
brązowo/biały ---- brązowo/fioletowy (masa z krańcówek)
czerwony ---------- czerwono/żółty (stały plus)
nowy kabelek ----- szaro/niebieski (plus po stacyjce)

Włala :D
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

polecam wklejenie tego postu do naszej biblioteki o tytule FAQ

a może by tak zrobić dział DIY - bardziej odpowiedni na takie "manuale"
mk.maniek
Aktywny T4

13
Model:
Kontakt:

Profesjonalna robota,gratulacje jak widać wszystko się da,jaki następny etap?? Może podświetlenie regulacji nawiewów (kratek) ???
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

mk.maniek pisze:
...jaki następny etap?? Może podświetlenie regulacji nawiewów (kratek) ???
Szczerze, to nie zastanawiałem się nad tym, za to notri jakiś czas temu próbował rozgryźć ten temat widząc podświetlane regulacje kratek nawiewów u mojego braciszka w passacie.
Sam nie badałem sprawy, ale skoro notri odpuścił, to chyba sprawa nie taka prosta.
mk.maniek
Aktywny T4

13
Model:
Kontakt:

Właśnie miałem tak w A6 C5 zaje.... sprawa fajnie wygląda w nocy,kurde żeby przyjechała rozbita na schrot u helmuta to bym wymontował kilka rzeczy i by coś wymyślił, czekam aż się ściemni i idę fotkę pyknąć podświetlenia klamek bo dziś założyłem tapicerki .
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

mk.maniek pisze:
Właśnie miałem tak w A6 C5 zaje.... sprawa fajnie wygląda w nocy,kurde żeby przyjechała rozbita na schrot u helmuta to bym wymontował kilka rzeczy i by coś wymyślił, czekam aż się ściemni i idę fotkę pyknąć podświetlenia klamek bo dziś założyłem tapicerki .
nic nie wymyślisz bo chciałem to zrobić, całkowicie inny mechanizm. A wiem bo nawet takie kratki kupiłem, jedne podchodzą z Audi A6 C5 a drugie z audi A8 D2 (chodzi o szerokość pokrętła)
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Lampka wygląda ciekawie ale cięcie większej dziury pod nią we wzmocnieniu w moim przypadku skreśla takową całkowicie :(
mk.maniek
Aktywny T4

13
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
Lampka wygląda ciekawie ale cięcie większej dziury pod nią we wzmocnieniu w moim przypadku skreśla takową całkowicie :(
A niby dlaczego?? przecież się nie złamie haha
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

mk.maniek pisze:
Sterciu pisze:
A niby dlaczego?? przecież się nie złamie haha
Dla mnie kazde wyciananie akichkolwiek dziur w nadwoziu odpada , jak mam wiercic juz jakies dziury to 10 razy się zastanowie czy warto i nie ma innego sposobu aby ich nie wiercic a coś przymocować. Zwykle od tego zaczyna się korozja , od wycinania , wiercenia itd... Wióry , opilki , jak gdzies w profile wpadną to pozniej od nich korozja się zaczyna... To tylko takie moje zboczenie na tle rudej której nie lubie wyjatkowo... Pozatym nie bedzie to oryginalna dziura czego tez nie lubię :D.
mk.maniek
Aktywny T4

13
Model:
Kontakt:

A w Niemczech jest masa aut wszystko w oryginale nic nie cięte, kolosalne ilości rudej i jest ona od obić, zarysowań i masakrycznej ilości soli w zimie (Bavaria) i jak nic nikt z tym nie robi(zapał Niemca do pracy=tv i kanapa) to po kilku latach takie auta z punktami rudej 20cm x 20cm jadą do polski,handlarz tnie spawa albo szpachluje i sprzedaje,czyli jak by był zwolennikiem oryginału to musiał by z tą rudą śmigać? no bo teoretycznie nie powinien ciąć i reperaturki wstawiać ?? moim zdaniem wszystko można tylko z pomyślunkiem tak jak raflexx zrobił, gołą blachę zabezpieczył i nie będzie rdzewieć z drugiej strony to jest wzmocnienie dachu to nie jest tak narażone jak np fartuch,nadproże,belka czy podłużnica,tam się woda nie leje jak ze szlaucha .
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Nie porównujmy Niemców z Polską , jak sam piszesz niemiec pozbywa sie auta , a ze Polska to jedno ze złomowisk europy więc trafiają do nas takie rzempy co na zlomie powinny dawno skończyć pod prasą na zachodzie. Na zachodzie jest inna mentalnośc , tam samochód jest traktowany jak rzecz nabyta przez większośc ludzi bo nie ciulają na niego kilka-kilkanaście lat, w PL przez to ze niekiedy Polak musi odkladac dlugie lata na samochod to całkiem inne traktowanie jest pojazdu , niemalze jakby to był stały członek rodziny któremu się nie moze krzywda stać , a rysa na lakierze to juz jest dramat. Na zachodzie samochód to rzecz nabyta i tam się nie zwraca uwagi w wielu przypadkach na wygląd zewnąyrzny , chociazby we francji gdzie się rozpychają na parkingach , auta jezdzą poobijane i nikt afert z tego nie robi , polak jadąc do takiej francji boi się o auto bardziej jak o wlasną zonę puszczając ją samą gdzies w obcojęzycznym miescie.

Inna sprawa ze handlarz dla zarobku to z przystanku zrobi auto , jego nie interesuje to czy ktoś będzie mial problemy z tym , czy mu skoroduje totalnie za miesiąc , dwa po sprzedazy , wazna jest kasa, najlepiej jak największa na kupie zlomu którą zrobi na postac samochodu , reszta się nie liczy totalnie.

z drugiej strony to jest wzmocnienie dachu to nie jest tak narażone jak np fartuch,nadproże,belka czy podłużnica,tam się woda nie leje jak ze szlaucha
Wilgoć nie patrzy czy to jest dach czy próg czy inny element auta , osadza sie wszędzie , podczas wilgotnych dni para wodna osadza się na dachu i praktycznie w kazdym profilu. Jak sie ma tapicerkę na dachu to sie tego nie widzi , ale jak sie ją zrzuci to wtedy widać jak od wewnatrz w "mokre" dni sie woda skrapla na dachu i w profilach dachu. W starszych autach nierzadko widac na zgrzewach , łączeniach dachu z wzmocnieniami wychodzącą rudą.

Ale nie zasmiecajmy tematu Rafflexowi , pomysl ciekawy tak jak pisalem , fajnie wygląda :). Czekam na inne pomysły Rafflexa ktore wdrozy w zycie i pochwali się tu nimi , może któryś odmałpuje i zrobie u siebie :P.
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

zanim ruda chwyci to wycięcie to Rafflex zmieni T4 na ........ inne T4 <śmiech>

mam nadzieję
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

a podobno dobrych aut się nie zmienia ;)
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

notri pisze:
zanim ruda chwyci to wycięcie to Rafflex zmieni T4 na ........ inne T4
I tej wersji będę się trzymał. :D
A co do cięcia, to wnerwiała mnie ta lampeczka na jedną żaróweczkę. Ciemno jak w d...
Ta oryginalna lampka fajnie świeci jak wisi sobie na kabelku wyjęta z podsufitki, a jak jest włożona to większość światła idzie w dach. Wstawienie jakiegoś modułu led pewnie niewiele by zmieniło. Stąd cała zmiana. Jak to się będzie miało z rdzą, to będę podglądał od czasu do czasu - zobaczymy. Starałam się dość obficie pomalować krawędzie zwłaszcza wewnątrz profilu.

Teraz podobny zabieg czeka lampkę na pace. Taką samą jak ta którą będę zmianiał na taką od sharana, ale nie mam jeszcze wtyczki do niej i "stoję z robotą" :lol:
a podobno dobrych aut się nie zmienia ;)
Wyjątek stanowi zmiana dobrego na jeszcze lepsze http://forum.vw-passat.pl/images/smilie ... day/ok.gif
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

rafflex pisze:
a podobno dobrych aut się nie zmienia
Wyjątek stanowi zmiana dobrego na jeszcze lepsze
Problem w tym ze teraz cięzko jest o lepsze :D, raczej po t4 lepszego sie nic nie kupi , chyba ze inne t4 ale w/g mnie to zadna zmiana wtedy jest <38>

rafflex pisze:

Teraz podobny zabieg czeka lampkę na pace. Taką samą jak ta którą będę zmianiał na taką od sharana, ale nie mam jeszcze wtyczki do niej i "stoję z robotą"
ja na pace mam taka lampke ze oswietla mi ją calą dokładnie i jest diodowa , swieci tak ze az razi :), tylko swiatło daje zimne co moze byc wkurzające dla niektorych lecz mi to nie przeszkadza wogóle. No i wykorzystałem juz mocowania które było , które ktos wczesniej zrobił do innej lampki.
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

No wiesz... wersja z klimą (której nie mam), lakier w idealnym stanie (którego nie mam), może silnik mocniejszy?, halogeny (których nie mam) i tego typu podobne rzeczy może by mnie skłoniły do zmiany, ale po tym roku użytkowania auta (bo kupiłem go rok i 1 miesiąc temu) to jestem zadowolony i o żadnej zmianie nie myślę.
Sterciu pisze:
ja na pace mam taka lampke ze oswietla mi ją calą dokładnie i jest diodowa , swieci tak ze az razi :), tylko swiatło daje zimne co moze byc wkurzające dla niektorych lecz mi to nie przeszkadza wogóle. No i wykorzystałem juz mocowania które było , które ktos wczesniej zrobił do innej lampki.
Podrzuciłbyś jakąś fotkę, to może ja bym odgapił :D
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Ja jestem zdania ze jak coś się ma to lepiej to doprowadzić to takiego stanu w jakim by sie chciało miec auto niz kupować drugiego kota w worku ;).

A lampka nie jest jakas wyszukana , mi zalezalo na tym aby dobrze swieciła i duzo swiatla dawała zwlaszcza jak na wyjazdach nocuje się na pace to wtedy swiatlo potrzebne ;). Więc może lampka nie jest super piękna ale jest funkcjonalna . Foto mogę wrzucic ale jak zrobię dopiero ;). No i moze dlugo swiecic i aku nie wyzionie ducha tak szybko.
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
A lampka nie jest jakas wyszukana , mi zalezalo na tym aby dobrze swieciła i duzo swiatla dawała...
He he, ktoś kiedyś wspominał, że stara się o to by było w miarę "oryginalnie" ;)
Ja dokładnie to samo mogę powiedzieć o lampce dla pasażerów "mi zalezalo na tym aby dobrze swieciła i duzo swiatla dawała" a że jeszcze ma podświetlane przyciski i fajnie wygląda oraz, że (mam nadzieję) wszystko dobrze zabezpieczyłem, to śpię spokojnie.

A na fotkę to czekam dopóki jeszcze nic nie zrobiłem z lampką na pace. :D
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

U mnie w miare oryginal ie to ma byc w kabinie i z zewnatrz :P , na pace... no cóz to auto jest do pracy więc musi byc praktyczne, a zadne oryginalne rozwiązanie na pace nie jest praktyczne :D. Zadna oryginalna lampka nie oswietla paki na tyle na ile ja potrzebuje swiatła.
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

Ja też wolałbym jakieś oryginalne rozwiązanie, ale to co pokazali projektanci vw w kwestii oświetlenia miejsca dla pasażerów w drugim rzędzie w holenderce to d... nie urywa, a z kolei wstawienie tam lampki takiej jak jest np. w carawelli, to moim zdaniem gorsze rozwiązanie, bo dziura musiałaby być szersza, tak więc poszedłem na kompromis :D
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Mi tam z tylu w drugim rzędzie siedzeń swiatlo nie jest potrzebne więc dlatego nie montuje zadnego , choć myslalem o lampie takiej jak w multiku nad stolikiem bo znow mam otwory w plastykach nad oknem na takową...
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

Aaaaa no jak ktoś ma plastiki od multivana, to inna bajka.
Ja mam tzw "dziewicze blachy". ;)
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

hehe... no to pora sobie plastyki zalozyc :D , ja wlasnie dlatego oklejam calą górę przez otwory w plastykach które mam nie wykorzystane i wręcz denerwują mnie tym ze są....
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
hehe... no to pora sobie plastyki zalozyc :D
A myślisz, że nie myślałem o tym? Przecież czytam o twoich "plastikowych dokonaniach".
Niestety stosunek dostępność/cena/mój budżet jest na chwilę obecną tym czynnikiem, który mnie przed tą modernizacją powstrzymał.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Powiem Ci tak, ja jak bym miał kupic wszystkie plastyki w cenach takich jak handlarze sobie wołają to bym nigdy nie kupił ich. Kompletuje plastyki od dwoch lat juz. To tu trafilem jakis plastyk ,to tam , to od kolegów z forum jakies odkupiłem niedrogo , to gdzies na allegro jakis tani sie trafił i tak uzbierałem praktycznie caly tył , brakuje mi tylko nad szyną drzwi przesuwnych jeszcze ale moze trafi się niedrogo kiedys. Czyli jak sam widzisz , procesz wykladania tyłu platykami to u mnie dośc długi proces ;). To okleiłem dyktę podsufitki nad drugim rzędem siedzen materiałem z podsufitki z jakijs osobówki z której miałem ją , i tak składać zaczelem to wszystko do kupy wkońcu bo w piwnicy zaczeło się tylko to z miejsca na miejsce przekladać ;).
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

rafflex pisze:
No wiesz... wersja z klimą (której nie mam), lakier w idealnym stanie (którego nie mam), może silnik mocniejszy?, halogeny (których nie mam) i tego typu podobne rzeczy może by mnie skłoniły do zmiany, ale po tym roku użytkowania auta (bo kupiłem go rok i 1 miesiąc temu) to jestem zadowolony i o żadnej zmianie nie myślę.
ale masz po stronie pasażera dwa zamykane schowki i oba sloneczniki z podswietleniem a to juz nie taki golas :-)
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

notri pisze:
ale masz po stronie pasażera dwa zamykane schowki i oba sloneczniki z podswietleniem a to juz nie taki golas :-)
Golas to nie, ale z drugiej strony zastanawiam się co bym robił w wolnych chwilach jakbym miał wszystko?
Zostałoby mi tylko latanie wkoło ze szmatką, woskiem i polerowanie na błysk ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój Bus”