Przekładka nagrzewnicy na tył

Webasto, Truma, klimatronik, nagrzewnice i wszystko, co grzeje lub chłodzi w T4.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Alcasar
Początkujący T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: T4 03
podziekowal za post: 10 razy
Kontakt:

Przekładka nagrzewnicy na tył

Nieprzeczytany post autor: Alcasar »

Witam.
Mam pytanie dotyczące montażu tunelu zimnego powietrza z otworu "krótkiego" progu drzwi przesuwnych do nagrzewnicy tylnej. Jest tam otwór dolotu na "zagięciu progu".

http://zapodaj.net/118451593e991.png.html

Jak montowany jest gumowy tunel w okolicy pod nakładką progu? przez jakąś przejściówkę plastikową, bezpośrednio w otwór z jakąś rozpórką? (Element 10a- jest pod nakładką progu?)

http://zapodaj.net/9e98ae8d3465a.png.html

Niestety dokładam nagrzewnicę i nie mam żadnego wzorca i nie znalazłem dokładnego schematu. Może ktoś dysponuje fotografią, lub dokładniejszym schematem otworu poboru powietrza pod nakładką progu.

Dzięki
gacus_boss
Początkujący T4

12
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 Transporter
Kontakt:

Re: Przekładka nagrzewnicy na tył

Nieprzeczytany post autor: gacus_boss »

Witaj,
Czy poradziłeś sobie z montażem tej nagrzewnicy? Posiadam T4 blaszaka i powoli przerabiam go na osobówkę,
trochę wstydzę się położyć pod obcym samochodem na jakimś parkingu aby zobaczyć jak to jest zrobione...
Może posiadasz już jakieś zdjęcia?
Pozdrawiam Bartek.
Alcasar
Początkujący T4

15
Tematy: 3
Model:
Auto: T4 03
podziekowal za post: 10 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Alcasar »

Dwa rodzaje progów drzwi przesuwnych: krótki-nowszy i długi. Pobór powietrza do nagrzewnicy tylnej odbywa się z pionowej części progu- przez otwór prostokątny i później przewód gumowy a2 (patrz wyżej- schemat) blokowany w otworze progu kratką =rozpórką na wcisk. Przewód może byc prosty lub zagięty pod kątem 30st(nowszy). Tak całośc jest u mnie zmontowana. Jeśli potrzeba zdjęc oprócz schematu- chętnie zamieszczę.
gacus_boss
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Kupiłem już używaną nagrzewnicę, razem z tym gumowym "dolotem". Jeżeli chodzi o konstrukcję pojazdu to wszystko pasuje, zastanawiałem się tylko dlaczego mam tam już pociągnięte przewody gumowe z płynem i komplet wtyczek... po podłączeniu okazało się że tylny nawiew włącza się razem z przednim i tak samo jest z temperaturą, jeżeli jest ustawione ciepłe powietrze to z tyłu grzeje lepiej niż z przodu! Natomiast jeśli ustawię nawiew zimny to z tyłu wieje tylko dmuchawa tak jakby nie szła ciepła woda na węże z tyłu. Chciałbym to jakoś rozdzielić abym miał osobną regulację pokrętłami na przód i tył. Po rozebraniu deski rozdzielczej okazało się, że do całego modułu od nawiewów wchodzi tylko jedna wtyczka!
tysszek
Aktywny T4

12
Tematy: 7
Model:
Auto: t4 Multivan
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tysszek »

Napiszę tu żeby nie zakładać nowego tematu.
Naprawiłem środa nagrzewnice z tylu, wymieniłem silnik i nagrzewnice. Grzeje pięknie, tylko czy to normalne że z tej kratki koło drzwi przesuwnych wieje zimne powietrze? Z tej pod fotelem leci gorące :-)

A do kolegi co pisze że jak ustawi zimne to leci zimne z tylu. U mnie jest tak że jak ustawie na zimne to zamyka mi obieg że na nagrzewnice nie idzie już ciepła woda :-)
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Tą kratką przy stopniu drzwi przesuwnych jest zasysane zimne powietrze do nagrzewnicy a pod fotelem jest wylot ciepłego powietrza
tysszek
Aktywny T4

12
Tematy: 7
Model:
Auto: t4 Multivan
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tysszek »

Hmmm to u mnie tam leci zimne powietrze. Nie rozumiem o co chodzi.
gacus_boss
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Na pewno to tylko takie wrażenie, że leci zimne. Jak kupiłem swoją nagrzewnicę i leżała na stole podłączyłem na krótko z akumulatora to też mówiłem że jest coś nie tak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrzewanie i klimatyzacja”