resetowanie "licznika wymiany oleju"
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
misieq73
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
resetowanie "licznika wymiany oleju"
problem może błahy ale w sumie denerwujący... po wymianie oleju, przy odpalaniu miga napis "oil" zamiast licznika przebiegu dobowego... jak można to zresetować? czy konieczne jest podpinanie pod kompa? ponoć w niektórych samochodach można to zrobić poprzez naciśnięcie pedałów w jakiejś kombinacji :shock: ... w vw nie mam pojęcia... :oops:
1.9 TD 1999
1.9 TD 1999
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Re: resetowanie "licznika wymiany oleju"
Zassaj z sieci program inspektor, tam jest wszechstronna pomoc:
http://www.dte.com.pl/download/inspektor.exe
http://www.dte.com.pl/download/inspektor.exe
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Ponoć można tak:
1. Wyłącz zapłon
2. Naciśnij i przytrzymaj przycisk X,
3. Włączy zapłon,
4. W polu wyświetlacza licznika kilometrów pojawi się słowo "SERVICE",
5. Na centralnym wyświetlaczu pojawi się komunikat "SERVICE NOW"
6. Zwolnij przycisk X,
7. Obróć przycisk Y w prawo, w celu skasowania wskazania,
8. Wyłącz zapłon i gotowe.
przycisk X to ten po prawej stronie w liczniku a Y to ten po lewej stronie
1. Wyłącz zapłon
2. Naciśnij i przytrzymaj przycisk X,
3. Włączy zapłon,
4. W polu wyświetlacza licznika kilometrów pojawi się słowo "SERVICE",
5. Na centralnym wyświetlaczu pojawi się komunikat "SERVICE NOW"
6. Zwolnij przycisk X,
7. Obróć przycisk Y w prawo, w celu skasowania wskazania,
8. Wyłącz zapłon i gotowe.
przycisk X to ten po prawej stronie w liczniku a Y to ten po lewej stronie
-
Zenon
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto: Caravelle 2001 RHD
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Slimakowa metoda jest sprawdzona i działa.
Można też stosować w niektórych modelach golfa (ją ją znalazłem w manualu Haynes'a dla golfa i testowałem na busiorze)
:)
pozdrawiam
Zenon
Można też stosować w niektórych modelach golfa (ją ją znalazłem w manualu Haynes'a dla golfa i testowałem na busiorze)
:)
pozdrawiam
Zenon
-
misieq73
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
dzięki wielkie !!! jutro sprawdzę :D
EDIT :
pomajstrowałem trochę kluczykiem i przyciskami i się udało!!! :lol:
edytuj post
EDIT :
pomajstrowałem trochę kluczykiem i przyciskami i się udało!!! :lol:
edytuj post
-
Fisch
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Opis: Nic mądrego nie wymyslę...
- Kontakt:
-
misieq73
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
odgrzewam z innego powodu... zrobiłem od resetu przynajmniej 10tysięcy a "oil" się nie zapaliło heheh... możliwe że tak namotałem że teraz wcale nie działa ten "przypominacz" ?
zrobiłem jakieś 11tys. tyle że zanim się od Was poprzednio dowiedziałem jak zresetować trochę przejechałem... jadąc na wymianę dostałem sygnał od vw ze należy to zrobić <38> . mimo wszystko dzięki za odpowiedzi <victory>
zrobiłem jakieś 11tys. tyle że zanim się od Was poprzednio dowiedziałem jak zresetować trochę przejechałem... jadąc na wymianę dostałem sygnał od vw ze należy to zrobić <38> . mimo wszystko dzięki za odpowiedzi <victory>
Ostatnio zmieniony 25 sty 2011, 21:41 przez misieq73, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
To zależy jak jest zakodowany licznik,a właściwie to co jest wbite w adaptacjach licznika ;) (to dotyczy niebieskiego licznika)chmielik pisze:A u mnie chyba co 10 tyśKenobi pisze:bo działa co 15 tyś
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: juz nie t4 :(
- Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
w niebieskich zegarach zmienia sie to samemu przyciskami mozna ustawic od 1 tys do 15 tys lub ustawic 0 co najczesciej sie robi przy kasowaniu inspekcji i wtedy juz sie komunikat nie wyswietlamikoli pisze:To zależy jak jest zakodowany licznik,a właściwie to co jest wbite w adaptacjach licznika ;) (to dotyczy niebieskiego licznika)chmielik pisze:A u mnie chyba co 10 tyśKenobi pisze:bo działa co 15 tyś
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Wyswiela mi się komunikat "Service in 2900km" , jak to wykasować ?? Licznik mam z innego auta wiec podejrzewam to jest komunikat z tamtego auta. Chcialbym to wylaczyc całkowicie lub ewentualnie wyzerować, choc wolałbym wylączyc to całkowicie... Ta kombinacja podana tutaj w temacie kasowania inspekcji u mnie nie działa.... Próbowałem to krok po kroku jak opisal Ślimak , chodzi o licznik niebieski... Nie wiem czy coś w liczniku jest spierdzielone czy jak , ale po przejsciu procedury kasowania opisanej tutaj nic sie nie zmienia i nadal pojawia mi się komunikat "Service in 2900km"...
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
jutro prześlę Ci manuala w pdf. bo mam do wszystkich prawie samochodów
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Przekopiowałem manuala - przycisk A po prawej stronie (przy prędkościomierzu), przycisk B po lewej stronie zegarów (przy obrotomierzu)
Transporter do 04.99
OIL – Wymiana oleju
Wcisnąć i przytrzymać przycisk (A). Rys.1. Włączyć zapłon. Zwolnić przycisk (A). W polu wyświetlacza licznika przejechanych kilometrów pojawiają się litery „OEL” lub „OIL”. Obracać przycisk (b) w prawo, do momentu gdy w polu wyświetlacza pojawia się wskazanie „---„.
INSP – Inspekcja
Wcisnąć i przytrzymać przycisk (A). Rys.1. Włączyć zapłon. Zwolnić przycisk (A). Wcisnąć i zwolnić przycisk (A). W polu wyświetlacza licznika przejechanych kilometrów pojawiają się litery „INSP”. Obracać przycisk (B) w prawo, do momentu gdy w polu wyświetlacza pojawi się wskazanie „---„. W przeciwnym wypadku wskazanie „OEL” lub „OIL” jak poprzednio opisano wykasować z pola wyświetlacza.
Transporter TDI 05.99
Transporter V6 24V 2000
W samochodach z przedłużonym okresem przeglądu LongLife wskazanie terminu przeglądu musi zostać cofnięte przy użyciu odpowiedniego urządzenia diagnostycznego.
W samochodach ze stałym okresem przeglądu cofanie wskazania odbywa się następująco: Nacisnąć przycisk (A) i przytrzymać w tym położeniu. Rys.1. Włączyć zapłon. W polu wyświetlacza licznika kilometrów pojawia się „SERVICE”. Zwolnić przycisk (A).
Obrócić przycisk (B) w prawo w celu skasowania wskazania. Wyłączyć zapłon.
Transporter do 04.99
OIL – Wymiana oleju
Wcisnąć i przytrzymać przycisk (A). Rys.1. Włączyć zapłon. Zwolnić przycisk (A). W polu wyświetlacza licznika przejechanych kilometrów pojawiają się litery „OEL” lub „OIL”. Obracać przycisk (b) w prawo, do momentu gdy w polu wyświetlacza pojawia się wskazanie „---„.
INSP – Inspekcja
Wcisnąć i przytrzymać przycisk (A). Rys.1. Włączyć zapłon. Zwolnić przycisk (A). Wcisnąć i zwolnić przycisk (A). W polu wyświetlacza licznika przejechanych kilometrów pojawiają się litery „INSP”. Obracać przycisk (B) w prawo, do momentu gdy w polu wyświetlacza pojawi się wskazanie „---„. W przeciwnym wypadku wskazanie „OEL” lub „OIL” jak poprzednio opisano wykasować z pola wyświetlacza.
Transporter TDI 05.99
Transporter V6 24V 2000
W samochodach z przedłużonym okresem przeglądu LongLife wskazanie terminu przeglądu musi zostać cofnięte przy użyciu odpowiedniego urządzenia diagnostycznego.
W samochodach ze stałym okresem przeglądu cofanie wskazania odbywa się następująco: Nacisnąć przycisk (A) i przytrzymać w tym położeniu. Rys.1. Włączyć zapłon. W polu wyświetlacza licznika kilometrów pojawia się „SERVICE”. Zwolnić przycisk (A).
Obrócić przycisk (B) w prawo w celu skasowania wskazania. Wyłączyć zapłon.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Niestety norti ale u mnie to nie działa , dziś podlączego pod kompa , moze tym sposobem mi sie uda wyzerować...
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
To coś masz na pewno w liczniku popsute bo innych metod nie ma oczywiście oprócz podłączenia komputera i wykasowania , przez niego możesz ustawić cały licznik.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Byłem w aso po jedną część do t5 i się pytalem odrazu o to kasowanie , u mnie inspekcja była ustawiona na 30kkm , i tylko vagiem mozna było ją skasowac podobno. Teraz mam skasowaną , własnie poprzez podpięcie pod kompa. Mam ustawioną teraz na 15kkm , wsumie przez niedomówienie i bede musiał jeszcze zmienic aby co 10kkm była. To ze po podpięciu kompa mozna w liczniku sporo ustawić to wiem , ale chodziło mi o szybszą metodę poprzez kombinację przycisków....
Wnioskuje po tym wpisie ze to własnie u mnie był ten przedłuzony okres przeglądu ustawiony (o ile 30kkm to jest ten przegląd longlife...) dlatego nie mogłem kombinacją przycisków tego zrobic....notri pisze:Transporter TDI 05.99
Transporter V6 24V 2000
-
TomekVW
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Auto: transporter
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Witam. Odgrzeję kotleta. Została poruszona w temacie sprawa ustawienia serwisu olejowego, konkretnie mi chodzi o częstotliwość wyświetlania się tego serwisu. Mam 2.5 TDI rok 2000 i domniemam że jest ustawiony na 30 tyś. a ja chciałbym ustawić go na 20 tyś. Próbowałem z kolegą za pomocą programu "Polski VAG" ale nie dało się (miał dwie wersje programu), nie chciał wejść w opcje licznika, jedynie była możliwość skasowania serwisu, ale też jakieś problemy stwarzał przy próbie połączenia. Ktoś wcześniej wspomniał że można to zrobić z poziomu wskaźników (pomijam kasowanie serwisu), ale na ile to jest prawdą ? Czy jest to możliwe do wykonania jedynie oryginalnym VAG-iem
Dzięki za podpowiedzi <good> Tomek.
Dzięki za podpowiedzi <good> Tomek.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
czyli w ogóle nie łączy się z zegarami po wejściu w grupę 17TomekVW pisze:nie chciał wejść w opcje licznika
ale który numer, bo jakoś mało kto ma oryginała i da się to zrobićTomekVW pisze:"Polski VAG"
-
TomekVW
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Cześć. Mamy Polskiego VAG-a 2.5 i 4.9 . W obydwóch dało się wejść w opcje licznika, ale jedyna operacja jaka była do możliwa wykonania to było kasowanie inspekcji i to też nie od razu, tylko po którejś tam próbie. Gdy coś dało się w końcu zrobić to od razu wywalało z funkcji. Podejrzewamy jeszcze kabel, bo nie jest najwyższych lotów. I jeszcze prośba Kolego Kenobi, czy masz możliwość podrzucenia kodów do konkretnych bloków i grup?
Tomek.
P.S. Mamy dojście do oryginalnego VAG-a, miał wczoraj koleś podjechać ale nie wyrobił się i nie dojechał. Zresztą z nim to cięzko się umówić.
Tomek.
P.S. Mamy dojście do oryginalnego VAG-a, miał wczoraj koleś podjechać ale nie wyrobił się i nie dojechał. Zresztą z nim to cięzko się umówić.
-
TomekVW
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dalej powałkuję temat. Podłączyliśmy z kumplem jeszcze raz tego VAGa PL i wchodzą bez problemu w blok 17-ty czyli opcje licznika, ale nic tam nie możemy zrobić. Jedynie testy tablicy przyrządów, inne próby kończyły sie komunikatem "operacja zabroniona" lub coś podobnego. Nawet kasowanie inspekcji nie szło, bo przy tej próbie wywalało z bloku. Mnie konkretnie chodzi żeby ustawić serwis olejowy na 20 tyś. czy pozostaje jedynie oryginalny VAG :?:
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Możesz mieć już auto na CANie i zwykły VAG KKL może nie dać rady nic zrobić poza odczytem
-
TomekVW
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
A jak to sprawdzić? Auto modelowo jest 2000r i tak ma w papierach jako rok produkcji, ale z taśmy zeszło ostatniego listopada 1999r.
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: WV T4 Multivan
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
Sprawdź w skrzynce bezpieczników http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 0518103908TomekVW pisze:A jak to sprawdzić? Auto modelowo jest 2000r i tak ma w papierach jako rok produkcji, ale z taśmy zeszło ostatniego listopada 1999r.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
auto na CANie i zwykły VAG KKL może nie dać rady nic zrobić poza odczytemTomekVW pisze:A jak to sprawdzić? Auto modelowo jest 2000r i tak ma w papierach jako rok produkcji, ale z taśmy zeszło ostatniego listopada 1999r.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Nie sądzę, nie znam Polskiego VAG-a (choć go mam, korzystam z niego tylko do odczytów błedów, reszte wartości które wypluwa są nie do ogarnięcia), proponuję zainstalować VAG-COM-a albo VCDS-a i wtedy walczyć.Probe041 pisze:Możesz mieć już auto na CANie i zwykły VAG KKL może nie dać rady nic zrobić poza odczytem
U siebie w AUDI 2002 rok (które już posiada pełny CAN) spokojnie zmieniam wartości VCDS-em
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Miałem taki przypadek jak podpinałem się moim kablem z viakena kkl do T4ki Mory ostatnio na spocie w Sulistrowiczkach, auto rocznik 2000 i np błędów na VAG-COM 3.11 nie chciał kasować. VCDS - lite nie miałem zainstalowanego niestety aby sprawdzić czy dałby radę
-
TomekVW
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jeśli chodzi o te wystające ustrojstwo z dwoma wtyczkami to mam takie. Wiem nawet tyle, że wysunęła mi się jedna z nich i przestał działać obrotomierz, kontrolka grzania świec, ale za to świeciła się kontrolka oleju.paweł t4 pisze:Sprawdź w skrzynce bezpieczników http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 0518103908TomekVW pisze:A jak to sprawdzić? Auto modelowo jest 2000r i tak ma w papierach jako rok produkcji, ale z taśmy zeszło ostatniego listopada 1999r.
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: WV T4 Multivan
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
Czyli masz auto z CAN, a jakim programem diagnozować powiedzą eksperci jak odpoczną po zlocie.