prąd z gniazda na kampingu

Radia, wzmacniacze, ekrany, subwoofery, nawigacje i nagłośnienie marzeń.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
vwyogi
Znawca T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Re: prąd z gniazda na kampingu

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

Oczywiście. Przewód od zderzaka do grzałki czy do trójnika ma masę do budy.
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Tematy: 29
Model:
Auto: CARAVELLONG
Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
podziekowal za post: 21 razy
otrzymal podziekowanie: 15 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: SO...T4 »

vwyogi czy po dłuższym użytkowaniu, jak mniemam całego zestawu, ocenisz jego przydatność na nasze warunki pogodowe oraz przydatność na kempingach? Zastanawiam się właśnie nad doprowadzeniem do środka prądu z gniazda na kempingu bo potrafi być zimno w nocy więc Termini chodzi mi po głowie, a w zimie podgrzewanie przed porannym rozruchem też zapewne odciążyłoby trochę silnik... Tylko czy warto inwestować w pełen nowy zestaw, czy może szukać używki? Czy po prostu gniazdko w zaślepkę przeciwmgielnego + rozdzielnik do środka i do tego jakaś tania farelka. Posiadam webasto ale ma ono przynajmniej dwie wady jak dla mnie: jest głośne jak odrzutowiec i dla mnie wewnątrz i dla wszystkich w koło oraz kwestia bezpieczeństwa coby się nie zatruć spalinami. Więc takie ogrzewanie elektryczne pewnie mogłoby się sprawdzić. Myślę też o zastosowaniu takiej sprytnej "farelki" od Defy w przyczepce wpinając ją do już istniejącej instalacji.
hoopsii
Samodzielny mechanik

12
Tematy: 11
Model:
Auto: Allstar Westa SYNCRO
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 70 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: hoopsii »

Jak masz możliwość kupienia używanych kabli defy to kup. Jakośc wykonania jest bardzo solidna więc nic się z tym nie dzieje. Ja mam kable defy z gniazdem w przedniej atrapie i polski podgrzewacz na wężu z pompką. Nie wyobrażam sobie już nie mieć tego. Auto zawsze zimą odpalam ciepłe. W środku mam farelkę anslut z Juli i jak jest mega zimno to też ją załączam w garażu. Do spania to polecam farelkę 500/1000W max i to cichą. 500W wystarcza u mnie do temperatur otoczenia ok 10 stopni. Raz spaliśmy i było ok zera więc pracowała na 1000W.Wyślę Ci potem link jaką ja mam. Do tego mam w aucie termostat cyfrowy i on ta farelką steruje co do stopnia. Czasem tą farelkę z tym termostatem zabieram do przedsionka i też mi trzyma w srodku temper. zadaną.
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

SO...T4 pisze:
vwyogi czy po dłuższym użytkowaniu, jak mniemam całego zestawu, ocenisz jego przydatność na nasze warunki pogodowe oraz przydatność na kempingach? Zastanawiam się właśnie nad doprowadzeniem do środka prądu z gniazda na kempingu bo potrafi być zimno w nocy więc Termini chodzi mi po głowie, a w zimie podgrzewanie przed porannym rozruchem też zapewne odciążyłoby trochę silnik... Tylko czy warto inwestować w pełen nowy zestaw, czy może szukać używki? Czy po prostu gniazdko w zaślepkę przeciwmgielnego + rozdzielnik do środka i do tego jakaś tania farelka. Posiadam webasto ale ma ono przynajmniej dwie wady jak dla mnie: jest głośne jak odrzutowiec i dla mnie wewnątrz i dla wszystkich w koło oraz kwestia bezpieczeństwa coby się nie zatruć spalinami. Więc takie ogrzewanie elektryczne pewnie mogłoby się sprawdzić. Myślę też o zastosowaniu takiej sprytnej "farelki" od Defy w przyczepce wpinając ją do już istniejącej instalacji.
mam DEFA w T4 i jeszcze w LT. W T4 pełen zestaw bo ja gadżeciarz jestem. Z grzania silnika nie korzystam bo zima nie jeżdżę a jesień/wiosna grzać silnika benzynowego nie trzeba,ale jak kiedyś grzałem to na gaz przełączał się od razu. Samo podpięcie kabla na capingu rewelacja, prosto i bez rzeźbienia. U mnie gniazdo w atrapie i z daleka nie widać i do tego na capingu ładowanie aku głównego ( pod aku zabudowy podpięty jest panel 100W ). Minimalna opcja to przyłącze zewnętrzne DEFA i w srodku gniazdko , ale farelka do spania tez jest głośna i spać przy włączonej ciężko. Do tego farelka DEFA jest nieproporcjonalnie droga. Poszedłbym w opcje jakiegoś malutkiego grzejnika olejowego. Mi farelka najbardziej sie przydawała na campingach jak lało i wszyscy buty przemoczyli więc grzało srodek i przy okazji buty suszyliśmy.
Co do hałasu ogrzewania postojowego to fakt ciche nie jest, ale jak ustawisz na minimum to po "złapaniu" temp obniżają sie obroty wiatraka i jest spoko. Sprawdź czy masz tłumik na spalinach i na zasysaniu powietrza do komory spalania. Ten drugi mocno obniża hałas. Z tymi spalinami to bym nie demonizował.
A w LT mam DEFa z grzałka silnika i z ładowarka + gniazdko w środku i w związku z tym, ze LT-kirm jeżdżę 5 razy w roku to podpinam go pod 230V pod firma i aku się ładuje. Grzałki silnika czasami używam zimą ( tez silnik 2.5TDI ) przed odpaleniem i pali od strzała.
Jak coś to do DEFA mam używane kable , ładowarki, farelki, programatory. Grzałki nie mam, ale grzałka w intercarsie w 2011roku kosztowała mnie 228pln, poza sezonem w intercarsie ceny spadają o jakieś 20%. Do LT i pewnie do T4 jest taka sama grzałka modela: DEFA411393 o mocy 550W więc zabezpieczenia na campingu nie wywali
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Dzięki za info. Dla mnie wynika z tego, że może warto spróbować. W zimie na noc mogę podpinać coby ruszać ciepłym. Pod pracą nie mam możliwości. No i na kemping nie kombinuję z dodatkowym gniazdkiem... Muszę rzeczywiście sprawdzić czy te tłumiki do webasto są lub czy są całe.
Podeślij mi proszę na PW info o ewentualnych kosztach całego zestawu z odzysku. Chyba, że można oficjalnie na forum wrzucić? Porównam sobie z nowym zestawem z FVAT i z kombinacją z gniazdkiem z tyłu w zaślepce :)
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

SO...T4 pisze:
Dzięki za info. Dla mnie wynika z tego, że może warto spróbować. W zimie na noc mogę podpinać coby ruszać ciepłym. Pod pracą nie mam możliwości. No i na kemping nie kombinuję z dodatkowym gniazdkiem... Muszę rzeczywiście sprawdzić czy te tłumiki do webasto są lub czy są całe.
Podeślij mi proszę na PW info o ewentualnych kosztach całego zestawu z odzysku. Chyba, że można oficjalnie na forum wrzucić? Porównam sobie z nowym zestawem z FVAT i z kombinacją z gniazdkiem z tyłu w zaślepce :)

sprawdzę co mam, zrobie forumowa promocję i wyśle na PW. FV nie wystawię bo nie jestem VAT-owcem, ale rachunek to oczywiście
czoper
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 20
Model:
Auto: caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: czoper »

Ostatnio zamontowałem zestaw ogrzewania elektrycznego Defa do t4.Na razie bez grzałki silnika,bo jej nie mam-ale jest ładowanie aku,gniazdo 230V. w samochodzie,farelka i sterownik wskazujący ładowanie,temp.na zewnątrz,godzinę i programowanie kiedy ma grzać.W zimie do gniazda jest podpięta nagrzewnica elektryczna,a latem będzie służyło to podczas kempingowania.Gniazdo zasilające umieściłem w miejscu przewidzianym przez Wiki,a centralkę ładującą aku-tak jak pozwoliła mi długość kabli-obok aku.Do środka kable wprowadziłem przez otwory w ścianie grodziowej.Na razie nie mam grzałki silnika dedykowanej do t4,ale jak będę w PL na święta,to planuję takową zakupić i zamontować.Wg.wiki w moim ACV jest przewidziane miejsce na takową w bloku silnika obok filtra oleju po lewej stronie.Trzeba wyjąć brok,wcisnąć grzałkę i zabezpieczyć dedykowaną blaszką przykręconą do bloku silnika.Można by było co prawda pokombinować z jakąś grzałką montowaną na wężu wodnym,ale w t4,będzie to mniej efektywne na pewno niż w bloku silnika.Kabel zasilający z zewnątrz,oraz do czujnika temperatury zewnętrznej poprowadziłem do komory silnika obok filtra paliwa,gdzie znalazłem gotowy otwór.Poniżej kilka poglądowych fotek z efektów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

a nie lepiej zamontować farelkę zamiast tej niebieskiej kuwety? Będzie grzało bardziej do góry. Kurde mam DEFA, ale nie mam gniazdka pod domem, żeby to podłączyć, a zresztą trzeba zacząć, od tego, że zimą nie jeżdżę :mrgreen:

P.S.
Czoper wczoraj w Olsztynie stała taka zielona T4 na norweskich tablicach i już myślałem, że to Ty, ale miała 2 halogeny
czoper
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

vwyogi pisze:
a nie lepiej zamontować farelkę zamiast tej niebieskiej kuwety? Będzie grzało bardziej do góry. Kurde mam DEFA, ale nie mam gniazdka pod domem, żeby to podłączyć, a zresztą trzeba zacząć, od tego, że zimą nie jeżdżę :mrgreen:

P.S.
Czoper wczoraj w Olsztynie stała taka zielona T4 na norweskich tablicach i już myślałem, że to Ty, ale miała 2 halogeny
Hehe kuweta mi się przydaje na różne drobiazgi,a farelka grzeje głównie rano przed wyjazdem,gdy nikogo nie ma w aucie.W Olsztynie nie bywam-ja z opolskiego.
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

@czoper: czy gniazdo w zderzaku nie blokuje możliwości zdjęcia tego ostatniego? Pytam w kontekście zderzaka przedliftowego do którego zdjęcia wystarczy odkręcenie dwóch śrub M8
czoper
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Do zdjęcia zderzaka wystarczy odpiąć kabel zasilający od centralki.Kabel ten jest na wcisk.A do wymiany zderzaka trzeba by przełożyć gniazdo,które ma z tyłu nakrętkę,wystarczy siła 2 palców.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
flax
Znawca T4

15
Model:
Auto: California Exclusive
podziekowal za post: 25 razy
otrzymal podziekowanie: 26 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: flax »

Znajomi niemcy stosuja elektryczne koce na kampach - grzeja tam gdzie potrzebne no i bezglosne..
Ja dzis busiora odstawilem do szopy, wczesnie ten koniec sezonu w tym roku :-/
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

@czoper: dopiero teraz doczytałem że prostownik masz w komorze silnika. Rozumiem, że produktowi Defy to nie szkodzi i/lub masz pełną obudowę aku? Jaka wydajność prądowa centralki?
czoper
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Ta mała centralka obok aku z napisem Defa to właśnie prostownik i jednocześnie rozdzielka 230V.Jest to część składowa zestawu.Jaką to ma wydajność dokładnie nie pamiętam,ale jest to sprzęt naprawdę dobrej jakości i daje radę.(w poprzednim busie miałem 2 akumulatory rozruchowe i ten zestaw działał jak trzeba)A górnej osłony akumulatora niestety brak,muszę dokupić.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
ozyrys486
profil zaufany
profil zaufany
Samodzielny mechanik

11
Tematy: 23
Model:
Auto: T4 transporter
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 25 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ozyrys486 »

odnośnie wydajności tej centralki to na obudowe są wszystkie parametry

mam taką samą
Victus
Znawca T4

11
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 33 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Victus »

flax pisze:
Znajomi niemcy stosuja elektryczne koce na kampach - grzeja tam gdzie potrzebne no i bezglosne..
Ja dzis busiora odstawilem do szopy, wczesnie ten koniec sezonu w tym roku :-/
Jaki koniec ?
Pogoda zbyt piękna by kończyć,
flax
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

;) fajnie masz, ja mam teraz 3,5 miecha przerwy.
Victus
Znawca T4

11
Model:
Kontakt:

Będę jeździł aż zona powie veto, jak w piątek poszliśmy na spacer to wróciliśmy po pięciu godzinach tym razem wybrałem dłuższą trasę ok 25 km, powrót już dwie godziny w ciemnościach ale szlaki znane więc bez starcu.
Po powrocie odpalenie webasto kuchenka do przyrządzenia strawy i aż gorąco się robi i można dopiero się rozbierać po marszu
Pół nocy było mi naprawdę ciepło do czasu jak zacząłem wstawać za potrzebą a w między czasie dwa razy kot też chciał wchodzić i wychodzić, oknem dziada nie mogłem wypuścić bo przymarzło więc pozostały drzwi.
Dla żony dodatkowo zabraliśmy grubą kołdrę a ta nałożona na śpiwór dawało naprawdę dużo ciepła
Bezcenne -obudzić się rano w lesie wkoło biało i leżeć w ciepłym łózko okrytym po czubek głowy i spoglądać na świat przez otwartą tylną klapę
flax
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

prąd z gniazda na kampingu

Czym smigacie?
Nasz kot ma kuwete w srodku ;)

Ja mam tak ulozone tematy, ze w zasadzie teraz nadganiam weekendy letnie z rzeczami ktorych nie robilem przez caly sezon wyjazdowy. W zasadzie przez ostatnie 9 miechow wszystkie weekendy jezdzielm ;)
30kkm zrobione ;)
A teraz bus stoi w szopie i dzieki temu soli nie widzi.

Btw chyba musimy poprosic admina o przeniesienie do jakiegos hydeparkowego watku o kampingowaniu, bo zasmiecamy tutaj..
Victus
Znawca T4

11
Model:
Kontakt:

Oczywiście T4
Kuwetę woziliśmy tylko na początku, teraz kotek biega luzem, biega za nami a często też muszę nieść go na plecaku lub na ręku, co wywołuje ogólne zadziwienie wśród spotykanych po drodze wędrowców.
Często bywa że idziemy sami a on gdzieś tam biega i wraca w środku nocy, teraz jest tak nauczony ze wskakuje na dach i stamtąd wpuszczam go do środka przez boczne okienko.
W tą sobotę miałem dyżur niby pojechałem do pracy na 7 z wróciłem o 11 to i tak już nigdzie nie pojechaliśmy.
grzanie teraz to vebasto, termofor i dodatkowo kołdra i jest naprawdę ciepło
Zastanawiam się teraz nad zastosowaniem mat grzewczych na siedzenie do śpiwora, nie wiem tylko ile czasu wytrzymałby aku
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Zaczynacie mocno odpływać od tematu który zawiera wątek
flax
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

No wlasnie, moze by tak do dzialu kampingowego wrzucic watek "kamping w praktyce" do ogolnych pogaduch kampingowych...
radek4
Początkujący T4

10
Tematy: 4
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 19 razy
otrzymal podziekowanie: 7 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: radek4 »

vwyogi pisze:
ja mam pełen zestaw firmy DEFA. Gniazdko w atrapie wielkości 50gr ( może być w zderzaku ) do podłączania się przewodem do gniazdka w domu/skrzynki na campingu i na drugim końcu gniazdko w samochodzie w środku w nogach pasażera. Po podłączeniu ładuje mi aku przez prostownik ( również firmy DEFA ) i mam 230V w środku samochodu które wykorzystuje do podłączenie lodówkę/laptopa lub oryginalnej farelki DEFA. Jedyna wada to koszt. Dwa kable ( zewnętrzy i wewnętrzny ) + gniazdko to około 200pln przy nowych częściach
@vwyogi Swietne rozwiazanie. Chcialbym to u siebie zamontowac, poki co w okrojenej wersji bez prostownika. Ktore czesci DEFA sa do tego potrzebne? Przeszukalem ich strone i poskladalem poki co taki komplet:

- MiniPlug inlet cable
- MiniPlug connection cable 1,5mm2
- PlugIn interior contact

Bedzie gralo?
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Wymyśl tylko gdzie chcesz dać gniazdo zewnętrzne oraz wewnętrzne i sprawdź czy długość kabla wewnątrz Cię "puści".
Powoli przymierzam się do tego samego manewru. Kabelki i gniazda już mam :)
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

Będzie grało z tym że potrzebujesz jeszcze przynajmniej 1.0metr przewodu do przedłużenia bo ten od zderzaka ma tylko 1.5metra i nie da rady dociagnąć go do kabiny. Jak coś to mam używane czesci DEFA.
radek4
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

SO...T4 pisze:
Wymyśl tylko gdzie chcesz dać gniazdo zewnętrzne oraz wewnętrzne i sprawdź czy długość kabla wewnątrz Cię "puści".
A jakie sa opcje? Jedna jaka widzialem na forum to zewnetrzne gniazdo w przednim zderzaku / grillu + wewnetrzne gniazdko w nogach pasazera. Druga opcja to poprowadzic to od tylu jakos? Z gniazdkiem w bagazniku? W razie co przy obydwu rozwiazaniach zawsze mozna rzucic w srodku jakis przedluzacz..
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

radek4 pisze:
SO...T4 pisze:
A jakie sa opcje? Jedna jaka widzialem na forum to zewnetrzne gniazdo w przednim zderzaku / grillu + wewnetrzne gniazdko w nogach pasazera. Druga opcja to poprowadzic to od tylu jakos? Z gniazdkiem w bagazniku? W razie co przy obydwu rozwiazaniach zawsze mozna rzucic w srodku jakis przedluzacz..
Zostań z gniazdkiem w nogach pasazera a w razie potrzeby pociagniesz do tyłu zwykły przedłużacz.
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Ja myślałem jeszcze żeby jedno gniazdo dać w nogach pasażera a może drugą sztukę gdzieś dalej...
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

SO...T4 pisze:
Ja myślałem jeszcze żeby jedno gniazdo dać w nogach pasażera a może drugą sztukę gdzieś dalej...
Jak jest taka potrzeba to można ale na oprzyrządowania DEFA drogo wyjdzie bo dojdzie trojnik, gniazdki i z 5 metrów przewodu i do tego trzeba to puścić za tapicerką lub pod autem bo przewód Defa jest gruby i sztywny.
radek4
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

czoper pisze:
Możesz np.poprowadzić jakiś porządny przedłużacz w miejscu gdzie jest atrapa przeciwmgielnego w tylnym zderzaku.Ja tak u siebie mam(szybko,łatwo i sprawuje mi się to dobrze-jak na moje potrzeby)Jak potrzebuję podpiąć busa do sieci,to wyciągam tą zaślepkę w tylnym zderzaku i mam tam wtyczkę od przedłużacza,drugi koniec (u mnie rozdzielka z trzema gniazdkami)leży w schowku obok tylnej dmuchawy i jak trzeba wyjmuję i podpinam odbiornik,a jak nie używam 220V to kabel jest niewidoczny.
Ciekawe rozwiazanie! Powinno byc szybko sprawnie i bez wiercenia =) Myslalem (zanim zabiore sie za DEFA lub cos podobnego) aby przetestowac to na najblizszej wyprawie.

Mam pytanie tylko.. Jak najlepiej 'przepchnac' kabel do srodka?

Wiazki kabli od swiatel (zalacznik) sa ladnie popakowane i raczej wolalbym tego nie ruszac ;)

W bocznej scianie auta znalazlem taki otwor (dwa pozostale zalaczniki) z gumowa klapka do wlotu powietrza(?)

Mysle ze to cos od Webasto i chyba dalo by sie tam nalepiej podlaczyc.

Co Panowie mysla o tym?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia w aucie”