Kamera cofania

Radia, wzmacniacze, ekrany, subwoofery, nawigacje i nagłośnienie marzeń.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Sterciu
Ekspert T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Re: Kamera cofania

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

aukcja się zakonczyła , kończyla sie w niedziele , ale jak wystawi ponownie sprzedający to wrzuce linka bo obserwuje tam te aukcje na bieżąco od stycznia tylko caly czas mam obawy przed licytacją... głównie o płatnosc chodzi...
vwyogi
Znawca T4

13
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

Sterciu pisze:
tylko caly czas mam obawy przed licytacją... głównie o płatnosc chodzi...
zapłac PayPal-em i jak nie dostaniesz w 4 tygodnie towaru to załóz spór przez PayPal-a i jak paczka nie dojdzie to gwarantuje Ci, ze PayPal zwróci Ci całą kwotę. Jak zapłacisz karta VISa to moze byc różnie
merlin
Forumowicz T4

14
Tematy: 4
Model:
Auto: multivan
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: merlin »

A taka ?

http://allegro.pl/show_item.php?item=4134782600

może podejdzie do t4 :]]
MarKris
Forumowicz T4

12
Tematy: 0
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 13 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MarKris »

Kupiłem tą kamere z tej aukcji ebay co sterciu obserwował , zresztą sam mi o niej powiedział , zapłaciłem 72,84zł przez PayPall za kamerę , przesyłka gratis na cały świat miała być ale po zakończeniu aukcji okazało się, że do Polski trzeba dopłacić za przesyłkę , razem wyszło z przesyłką , czyli kamera i wysyłka - 156,32zł.

Jak juz paczka dojdzie to się pochwale.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

MarKris pisze:

Jak juz paczka dojdzie to się pochwale.
Czekam na relacje po montazu...

EDIT 01.05.2014r. :

Dziś widziałem zamontowaną podobną kamerę jak ta w t4 (wygląd praktycznie identyczny):
http://maxitec.pl/kamera-cofania-ca-t03 ... orter.html

Mając porownanie do innych kamer (głównie fabrycznie zamontowanych ) to osobiscie mam mieszane uczuciai chyba bym jej nie kupił , obraz jak Cię mogę ,"grubozirnistośc" widac w dzień, linie "pomocnicze" to tragedia... jak się ściemni to juz wogole "widzę ciemność"...
Sam posiadacz tej kamery stwierdzil ze gdyby mial dac za nią 300zł zamiast 70zl które dal to by nie kupil jej, pytanie tylko czy to jest to samo co oferowane pod nazwa MaxiTec ?? Warto byloby zrobić porowanie. Może ktoś kto nie ma porownania z innymi to by mu ta wystarczylo ale ja stwierdziłem ze mozna oryginalną z innych aut dopasować i sama kamera wyjdzie taniej w zakupie... A juz się na tą zintegrowaną z kloszem podświetlenia napaliłem ,ciekawi mnie czy to jest ten sam wyrób czy inny , moze ciut lepszy co mozna u nas kupic w PL... jak to samo to jednak coś innego będzie trzeba zadziałać i inną zamontować jakoś...
Ostatnio zmieniony 07 cze 2014, 11:27 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
Waldas
Forumowicz T4

12
Tematy: 8
Model:
Auto: vw t4 2001r
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Waldas »

witam-ja założyłem kamerkę w znaczku VW na tylnych drzwiach (skrzydełka)-spisuje się rewelacyjnie-kupiłem komplet z monitorem za ok.180 zł na alegro
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Zakupiłem jednak kamere dedykowaną do VW T4 , dokładnie taką, ciekawilo mnie czy lepszy będzie miala obraz czy nie , nie bylo nikogo kto by taka posiadał...:
http://maxitec.pl/kamera-cofania-ca-t03 ... orter.html

Ogólnie muszę przynać ze optyka jest lepsza jak w kamerze kolegi MarKris (mam porownanie, obie wylądowaly u niego zastępując dwie stare lampki podswietlenia tablicy na czas testu) ale i też w kosztach zakupu droższa pomimo ze z wyglądu wyglądają bardzo podobnie. Linie pomocnicze niestety nie podobają mi sie , sa praktycznie takie same w obu. Po zmroku...rewelacji nie ma ale coś widać, natomiast z kamery kolegi MarKris nic nie widać więc juz jest to nie zaprzeczalny plus jej. Wada napewno jest taka ze w t4 z drzwiami skrzydlowymi z tylu kamera nie jest centralnie na srodku i tym sposobem obraz tez jest troche przesunięty. Narazie na krotko podłączałem kamerę poniewaz brakuje mi wiązki aby pod wyswietlacz się podłączyc , ale w listwie oswietlenia tablicy praktycznie jej nie widać ze jest.

zastanawia mnie ostrzejszy kąt niż w kamerach fabrycznie montowanych przykladowo w toyotach , ale dopuki nie będe miał wiązki pod wyświetlacz która musze dokupić to nie sprawdzę.

Jezeli jest w aucie ekran z automatycznym przełącznikiem obrazu to podlącza się przewod z jednej strony do światla cofania z drugiej do ekranu, gdy pojawi się napiecie to wtedy następuje automatyczne wlączenie widoku do tyłu. Wszystko w kpl jest , cała wiązka , obraz video poprzez kabel zakończony RCA czyli zwanym inaczej "czincz", podłącza się plus ACC , minus , kabel pod swiatla cofania tez jest w wiązce. Niestety wiązka do modelu Long jest za krotka , tzn może inaczej , kabel ze złączem RCA kończy mi się na przednim slupku przy drzwiach , reszta kabli czyli , pod światła cofania , plus , minus są za dlugie i trzeba je jeszcze uciąc. Więc do RCA trzeba "przedłużacz" .

http://s26.postimg.org/49lq5hwyh/DSC_4608bez.jpg
upload an image

http://s26.postimg.org/semfn7h95/DSC_4609bez.jpg
picture share
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

No i podlączyłem tą kamere MaxiCam... Niestety to co się obawialem , jest zly kąt , kamera jest zbyt schowana pod listwą co skutkuje tym ze widac na ekranie tylko na metr za autem... Przez to ze dedykowana jest pod t4 to klosz lampki uniemożliwia zbytnie manewrowanie nią. Kombinuje teraz jak ja bardziej wysunąc i zmienic jej kąt ale przez klosz lampki jest to niezwykle trudne do wykonania. Takze powiem wprost , 300zł to zbyt dużo jak za kamerę przy ktorej teraz trzeba się namęczyc aby pokazywała w miare za autem a nie tylko na metr i jeszcze górną czesc obrazu przyslania listwa... Zamontowana jest tak jak powinna , czyli stary klosz odkręcony , przykręcony nowy z kamerą i.... dupa... Przy roznego typu kombinacjach będe musial zrezygnować z podswietlenia tablicy w tej lampce chyba też... Także jak ktoś by chcial taką zakupić to niech sie zastanowi dobrze czy nie lepiej jakiejs uniwersalnej i wtedy jest większe pole manewru z nią...

Kąt jest zły i najlepiej to bez listwy podswietlenia tabllicy by bylo ale tak troche glupio bez niej jezdzic... Podłożony oring aby kąt zmienić , w ostatniej fazie zrobilem podkładkę w dolnej cześci oraz dodatkowo dystans aby ją bardziej wysunąc. Nie jest to tak jak bym chcial ale najwazniejsze ze widać gdzie się wjezdza , nie potrzeba przeciez aby widać było na kilometr w tyl za autem tylko miejsce w które się wjezdza.
http://s29.postimg.org/w78z8f13b/DSC_4620.jpg
upload pics
http://s29.postimg.org/ffs93eq87/DSC_4621.jpg
upload an image

Tak pokazywala po zamontowaniu jej oryginalnie , jakies 1,5 metra za autem tylko widac było.
http://s16.postimg.org/e71rjojqd/DSC_4616.jpg
photo hosting sites

Tak pokazuje po przeróbkach , w tym rozwierceniu otworów w kloszu dzięki czemu udalo mi się ją opuścic niżej poniewaz wczesniej po załozeniu listwy w połowie ekranu listwę bylo widać zamiast obrazu. Listwa tez musi byc delikatnie odchylona w górę ... Kąt nadal za ostry ale widac na około 5 metrów więc wystarczy. Musialem jeszcze dodatkowo ramkę forumową przyciąc pod tablicą , tzn wyciąc w niej wrez na klosz z kamerą bo obnizylem dośc sporo to całe ustrojstwo aby po załozeniu listwy ta nie zaslaniała połowy obrazu...
http://s18.postimg.org/8y2nl1cbd/DSC_4622.jpg
screen shots

Linie pomocnicze mozna między buty sobie włozyc , pierwsza linia najblizej auta to jest jakies 30~40cm za autem , ostatnia ktora powinna przynajmniej połowę dlugosci auta pokazywać to jest jakies 50~60cm za autem...
Takze w/g mnie chyba lepiej jakąs uniwersalną kamere zamontować niz bawić sie z tą i ją dopasowywać pomimo iż powinna pasowac bez problemowo...
Kubek
Kierowca T4

16
Tematy: 27
Model:
Auto: VW T4 Fake Syncro
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 65 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kubek »

Sterciu, a moze spróbuj ją odwrócić do góry nogami <19> ???? Moze to pomoze
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Próbowalem , wtedy jest obraz do góry nogami niestety....

Kiedyś poprostu jak się wkurze to wezme i odetne tą kamerę od tego klosza i w jakiś sposób inny ją zamontuje wtedy pod listwą tak aby więcej pokazywała... ale to kiedyś , narazie szkoda mi jej jeszcze niszzczyc... za świezy zakup <38> a i zwrocić nie zwroce bo rozwiercilem jzu otwory w kloszu aby ją nizej troche przesunąć...
czoper
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 20
Model:
Auto: caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: czoper »

Moim zdaniem za dużo kombinujecie toważysze,ja mam w pewnym busie pochodzenia japońskiego kamerę w ramce tablicy rejestracyjnej zakupioną na alle.....działa jak należy,dodatkowo jest możliwość regulacji góra-dół,więc jak podjeżdżam pod lawetę na przykład-to lekko ją obniżam i wjeżdżam hakiem idealnie pod zaczep,ku zdziwieniu norków <01> Montaż banalny i bez kombinacji.Cena-sprawdzcie sami,ale ja płaciłem coś koło 100pln.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Mi sie nie podoba kamera w ramce , wygląda to tak sobie więc nawet nie brałem pod uwage takiej opcji , ta z kamerą dedykowana do t4 miała być idealnym rozwiązaniem ale jak wyszło widać... No i druga sprawa , forumowa ramka to forumowa ramka a nie jakas chińska z kamerą :D.

Głównie chodzilo mi o to aby kamery widać nie bylo ze wogole jest coś takiego... ta która kupilem ma niezaprzeczalny plus.... nie widac jej to fakt... szkoda tylko ze chińczyk kąta nie potrafil odpowiedni ustawić....
merlin
Forumowicz T4

14
Tematy: 4
Model:
Auto: multivan
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: merlin »

Znalazłem jeszcze coś takiego

http://allegro.pl/monitor-czujniki-park ... 67697.html

co o tym myślicie?
tysszek
Aktywny T4

12
Tematy: 7
Model:
Auto: t4 Multivan
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tysszek »

Jeszcze są w wersji z nawigacja. Nie wiem czy ta ma bo aukcja mi się nie otwiera.
Tonieja
Aktywny T4

12
Tematy: 41
Model:
Auto: T4yncro
podziekowal za post: 32 razy
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Tonieja »

Czy stosował ktoś soczewkę Fresnela na tylną szybę zamiast kamery? Sprawdza się?
flax
Znawca T4

15
Tematy: 29
Model:
Auto: California Exclusive
podziekowal za post: 25 razy
otrzymal podziekowanie: 26 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: flax »

slabo. jest lepiej, ale na centymetry nie dojedziesz, tak jak w przypadku kamerki.
tutaj podobna historia, ale klient zadowolony:

http://vwbuswiki.de/index.php/R%C3%BCck ... baubericht
JURAS_T4
Początkujący T4

10
Tematy: 2
Model:
Auto: VW T4 1999r.
podziekowal za post: 9 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: JURAS_T4 »

Miałem kupić sobie pod choinkę, jednak cieszę się że jej nie kupiłem... http://maxitec.pl/kamera-cofania-ca-t03 ... orter.html
Ma ktoś fotki kamery w znaczku (skrzydlak)
Widziałem że kolega wyżej pisał że fajnie się to spisuje może jakieś fotki by wrzucił zestawu i jak to się sprawuje
JURAS_T4
Początkujący T4

10
Tematy: 2
Model:
Auto: VW T4 1999r.
podziekowal za post: 9 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: JURAS_T4 »

Montował ktoś? Co sądzicie, nada się na tył?
http://pl.aliexpress.com/item/Night-vis ... 18400_6149
ozyrys486
profil zaufany
profil zaufany
Samodzielny mechanik

11
Tematy: 23
Model:
Auto: T4 transporter
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 25 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ozyrys486 »

tylko jak ją zamontować ? do naszego znaczka na tył ?
Cyklon
Znawca T4

16
Tematy: 28
Model:
Auto: MULTIWAN
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 23 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Cyklon »

ja mam zamontowana w miejscu wkładki na klucz z klucza nigdy nie korzystałem jutro podeśle fote
flax
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Tez dobry pomysl, w cali exclusive jest tam zaslepka. Zamka brak.
flax
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Kamera cofania

Ok, zamontowalem kamere cofania podlaczona przez modul jak na obrazku do MFD.
Sygnal video radiowo do przodu. I generalnie cos nie bangla jak trzeba. Od czasu do czasu obraz robi sie czarno-bialy, cos zakluca.
Nie wiem jeszcze czy to wina transmitera czy modulu MFD. Musze podlaczyc jakis zew monitor i zobaczyc czy bedzie lepiej..

Tak jest gdy jest dobrze(nawet bardzo ;)):

[img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016031 ... 2541e7.jpg[/img]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Auto: CARAVELLONG
Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
podziekowal za post: 21 razy
otrzymal podziekowanie: 15 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: SO...T4 »

http://pl.aliexpress.com/item/Night-vis ... Title=true

Czy ktoś testował to rozwiązanie?
Cyklon gdzie fotka twojego rozwiązania? Czy za ekran robi tablet?
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Jako, że nie ma gotowego rozwiązania w przystępnej cenie (w innych cenach też nie widziałem) to zakupiłem kilka miesięcy temu kamerkę http://allegro.pl/show_item.php?item=6171946852 z nadzieją, że coś poprzerabiam-pokombinuję i uda się ją wykorzystać na skrzydełkach w okolicy tablicy. Wczoraj sprawdziłem co rzeczywiście widać z tej kamerki i generalnie jakość obrazu jest zadowalająca (nawet w ciemnościach), ale mam wrażenie, że kąty widzenia to jakiś żart. Przykładając ją w miejscu nad tablicą rejestracyjną, tak żeby było widać końcówkę haka to okazuje się, że widać na szerokość coś między 1/3 a 1/2 szerokości T4. Wniosek-pytanie: czy taka kamera nadaje się do bezpiecznego cofania, gdy widzę tylko część tego co za samochodem? Czy może warto ją ustawić tylko na hak, żeby cofać bez pomocy pod przyczepkę i na tym zakończy się jej funkcjonalność? Czy kamera cofania nie powinna pokazywać na szerokość samochodu lub coś zbliżonego do szerokości, coby nie wjechać np. na słupek?
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

No i lipa. Szukam info po sieci, a jest zadziwiająco mało konkretnych informacji/testów/porównań kamer cofania. Pytałem u speców od audio w samochodach, którzy też zajmują się na co dzień montażem kamer i okazuje się, że niewiele więcej mają wiedzy na temat ode mnie. Przymierzam się powoli do rozwiązania z kamerą na hak i okolice oraz do jednoczesnego montażu czujników parkowania. O czujnikach przynajmniej można coś więcej wyczytać w sieci czy choćby testy przeglądnąć...
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Ja mam kamere cofania z yarisa III jedną wolną , wiem jak ona w yarisie się spisuje i taka by mi odpowiadala , oczywiście linie pomocnicze są dostosowane do wielkości yarisa ale tak myślałem obudowę dociąc i zamontować w t4 , tylko kwestia podlączenia bo o jeden kabel więcej jest w tej kamerze niż ja mam w obecnej instalacji. Jeszcze myślę czy nie odciąc tej kamery co mam od klosza lampki oświetlenia tablicy i przykleić go pod wiekszym kątem do listwy nad tablicą , moze wtedy bym miał lepszą widocznośc w tył za autem.
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Uzyskałem ciekawą informację od jednego ze sprzedających, która wiele wyjaśnia:
"Oznaczenie 170 stopni jest to przekątną kąta pionowego (ok. 85-95 stopni) i poziomego (ok. 120-130 stopni) w przypadku naszych kamer."

Sterciu ta kamera od Yarisa widzi więcej? Szerzej?
czoper
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 20
Model:
Auto: caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: czoper »

To może ja dodam coś od siebie <57> W poprzednim busie miałem kamerkę w ramce tablicy rejestracyjnej i sprawowało się to w miarę dobrze,dopóki były dobre warunki atmosferyczne.Ale jak podał deszcz,albo śnieg to już robiło się słabo.Wilgoć w połączeniu z brudem ciągnącym się w trasie za busem tworzyła problem z widocznością w kamerce i często musiałem wysiadać i czyścić kamerkę,co na pewno nie służy jakości szkła na kamerce,poza tym czasami zdarzało się,że kamerka parowała od środka(zwłaszcza podczas mrozu).W obecnej t4 zamontowałem kamerę od środka auta- pod dodatkowym światłem stopu,a dokładniej do niego.Teraz wystarczy włączyć tylną wycieraczkę,spryskać szybę ewentualnie i widać jak trzeba.Z góry mam dobry widok na tył auta co w połączeniu z czujnikami parkowania,czyni cofanie na centymetry łatwym i przyjemnym.Dodatkowym atutem tego rozwiązania jest to,że kamera nie jest narażona na warunki atmosferyczne,błoto z pod kół itd.Jedyny minus jaki zauważyłem,to podczas upałów jak byłem w PL,to jeśli samochód stał tyłem do słońca kamerka nagrzewała się na tyle,że zaraz po odpaleniu auta przez chwilę obraz świrował.Ale już po ujechaniu dosłownie kilkudziesięciu metrów wszystko wracało do normy.
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

czoper pisze:
To może ja dodam coś od siebie <57> W poprzednim busie miałem kamerkę w ramce tablicy rejestracyjnej i sprawowało się to w miarę dobrze,dopóki były dobre warunki atmosferyczne.Ale jak podał deszcz,albo śnieg to już robiło się słabo.Wilgoć w połączeniu z brudem ciągnącym się w trasie za busem tworzyła problem z widocznością w kamerce i często musiałem wysiadać i czyścić kamerkę,co na pewno nie służy jakości szkła na kamerce,poza tym czasami zdarzało się,że kamerka parowała od środka(zwłaszcza podczas mrozu).W obecnej t4 zamontowałem kamerę od środka auta- pod dodatkowym światłem stopu,a dokładniej do niego.Teraz wystarczy włączyć tylną wycieraczkę,spryskać szybę ewentualnie i widać jak trzeba.Z góry mam dobry widok na tył auta co w połączeniu z czujnikami parkowania,czyni cofanie na centymetry łatwym i przyjemnym.Dodatkowym atutem tego rozwiązania jest to,że kamera nie jest narażona na warunki atmosferyczne,błoto z pod kół itd.Jedyny minus jaki zauważyłem,to podczas upałów jak byłem w PL,to jeśli samochód stał tyłem do słońca kamerka nagrzewała się na tyle,że zaraz po odpaleniu auta przez chwilę obraz świrował.Ale już po ujechaniu dosłownie kilkudziesięciu metrów wszystko wracało do normy.
A możesz wrzucić fotkę ile widać z tej kamery?
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Z której , tej z Yarisa czy tej co mam w t4 ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia w aucie”